به گزارش ایرنا، واگذاری كارخانه بنیان دیزل به بخش خصوصی در سال 1386 شمسی انجام و شهرداری نیز در همان زمان مجوز خارج كردن این واحد صنعتی از شهر را صادر كرد.
از سوی دیگر در حالی كه در خبر روزهای اخیر رسانه های محلی آذربایجان شرقی در این باره از اخراج كارگران شاغل در آن سخن رفته است، مدیركل تامین اجتماعی استان از نبود پرونده بیمه ای در ارتباط با بیكاری شاغلان این واحد سخن می گوید.
برآیند پرداخت رسانه ای مربوط به این موضوع و واكنش مالك بنیان دیزل و مسوولان نهادهای مرتبط بیانگر آن است كه در واگویی اتفاقات مرتبط با این كارخانه قدیمی فرافكنی و مبالغه شده است.
**بنیان دیزل از گذشته تا حال
كارخانه بنیان دیزل تبریز كه در راستای اجرای سیاست های خصوصی سازی در سال 1386 به بخش خصوصی واگذار شد.
شركت بنیان دیزل تبریز به عنوان نخستین سازنده موتورهای دیزلی ایران در سال 1348 شمسی همزمان با شكل گیری صنایع منطقه صنعتی غرب تبریز تحت لیسانس شركت درمن انگلستان با هدف تولید موتورهای دیزلی تاسیس و سال 1355 مونتاژ موتورهای 'ولوو' دیزلی نیز به تولیدات آن اضافه شد.
بنیان دیزل در سال 1386 در راستای اجرای سیاست های خصوصی سازی در كشور به بخش خصوصی واگذار شد، اما سهامدار جدید این شركت از پس اداره و توسعه آن بر نیامد تا اینكه در مهر ماه سال 1391 این كارخانه تعطیل و حدود 400 كارگر آن به واحدهای دیگری انتقال داده شدند.
** بنیان دیزل برای همیشه تاریخ خواهد ماند
روابط عمومی كارخانه بنیان دیزل در اطلاعیه ای كه نسخه ای از آن به ایرنا نمابر شد، اعلام كرد: بنیان دیزل به عنوان یك كارخانه 50 ساله از زیرمجموعه های هلدینگ 'دریك' است؛ این مجموعه و دست اندركاران آن در حالی به ضد صنعت بودن متهم شده اند كه طی یك دهه اخیر بیشترین خدمت رسانی را در حوزه صنعت، تجارت و خدمات در آذربایجان شرقی داشته اند و به دلیل عرق خود به این منطقه تمامی سرمایه گذاری های خود را در دیار آذربایجان شرقی به انجام رسانده اند.
بیانیه حاكی است: كسانی كه به زحمت اشتغال چند 10 نفره را در مدت دو دهه ایجاد كرده اند از مجموعه ای ایراد می گیرند كه به اشتغال 15 هزار نفر به صورت مستقیم در منطقه كمك كرده است.
بیانیه حاكی است: كارخانه بنیان دیزل با 50 سال سابقه در امر تولید موتورهای پركینز تحت لیسانس درمن دیزل در سال 1386 از طریق سازمان بورس خریداری شد؛ متأسفانه در فرافكنی های صورت گرفته این طور اعلام می شود كه این مجموعه توسط مالكان فعلی از سازمان خصوصی سازی كشور خریداری شده در حالی كه این موضوع صحت ندارد و این مجموعه در چارچوب مقررات آن سازمان نیست.
در بیانیه كارخانه بنیان دیزل اضافه شده است: فناوری موجود در این مجموعه تحت لیسانس شركت درمن دیزل بود كه خود آن شركت خارجی حدود 25 سال قبل تعطیل شد و قبل از خرید بنیان دیزل توسط مالك فعلی نیز قرارداد همكاری آن با شركت 'ولوو' فسخ شد.
در بیانیه تشریح شده است: همزمان با تحریم، این شركت (بنیان دیزل) با توجه به زیر ساخت های خود و استهلاك ابنیه، ماشین آلات فرسوده و عدم استاندارد بودن ارتفاع سوله های كارخانه، نتوانست فناوری مورد نیاز را به روز كند.
در بیانیه یادآوری شده است: با توجه به اینكه مجموعه 'دریك' زیر مجموعه های تولیدی متنوعی دارد، برای اینكه بنیان دیزل بتواند به حیات خود ادامه دهد به جوار یكی دیگر از مجموعه های صنعتی 'دریك' یعنی تریلر سازی' ماشین سازی یاقوت تبریز ' منتقل شد تا بنیان دیزل با تفكر تبدیل موتورهای دیزلی به موتورهای برقی بتواند پروژه ساخت خودروهای كوچك برقی را كه در این مجموعه در حال امكان سنجی است به مرحله اجرا دربیاورد و با احیای مجدد، شعار 'بنیان دیزل در تاریخ بوده ، هست و خواهد ماند' را عملیاتی كند.
در بیانیه كارخانه بنیان دیزل تاكید شده است: یكی از خدمات مهم مجموعه 'دریك' به مردم در كنار فعالیت های تولیدی، توجه به نشاط در جامعه ، برخوردار كردن مناطق كم برخوردار و ارائه خدمت به آحاد جامعه در قالب راه اندازی باشگاه فرهنگی ورزشی، مركز دانشگاهی و مركز خودرویی با ظرفیت اشتغالزایی برای سه هزار نفر است.
در بیانیه آمده است: در همین راستا درخواست تغییر كاربری و طی شدن روال قانونی احداث این مجموعه (مركز خودرویی) به مسئولان و ارگان های مربوط ارائه شد كه با تصویب تغییر كاربری آن در كمیسیون ماده 5 و تأیید مسئولان ارشد استانی این پروژه شكل اجرایی به خود گرفت تا شاهد رونق یكی از مناطق كم برخوردار شهر تبریز شود.
در بیانیه اضافه شده است: اجرای این مجموعه كه یك طرح ملی است، باعث می شود كه غیر از آذربایجان شرقی و استان های همجوار حتی از كشورهای همسایه مانند عراق، تركیه، آذربایجان، نخجوان، ارمنستان نیز سرمایه جذب كرده و به رشد تجاری استان نیز كمك شایانی شود.
** انتقال و تغییر كاربری بنیان دیزل در راستای سیاست های شورای عالی شهرسازی است
معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی در این باره به ایرنا گفت: كارخانه بنیان دیزل در راستای سیاست های شورای عالی شهرسازی و سیاست های توسعه شهری از داخل شهر تبریز خارج و ساختمان قدیمی آن تغییر كاربری یافته است.
محمدصادق پورمهدی افزود: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و قبل از توسعه شهر تبریز در غرب این شهر برخی صنایع ایجاد شده بود كه با توسعه شهر این صنایع به تبریز الحاق شده است.
وی ادامه داد: با توجه به موقعیت جفرافیایی و آلودگی هوای كلانشهر تبریز، بر اساس قوانین و مقررات، صنایع باید از داخل شهرها به خارج منتقل شوند.
پورمهدی با اشاره به اینكه بر اساس طرح جامع تبریز و تایید شورای عالی شهرسازی، صنایع مستقر در غرب تبریز باید از محدوده شهر خارج شوند، اظهار كرد: با بیرون رفتن صنایع از این منطقه باید مراكز شهری - خدماتی و شهری- تجاری ایجاد شود.
وی گفت: در راستای سیاست های كلان شهرسازی و كشوری و پیشنهاد مشاور، طرح جامع شهردار تبریز پیشنهادی در رابطه با كارخانه بنیان دیزل به كمیسیون ماده پنج ارائه داده است.
معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی افزود: در این كمیسیون كمیته های فنی و كارشناسی در جلسات متعدد موضوع بنیان دیزل را بررسی كرده اند و پیشنهاد ارائه شده این است كه یك مركز شهری، تجاری، خدماتی و اقامتی در محل آن ایجاد شود
وی با بیان اینكه صاحبان كارخانه بنیان دیزل نیز متعهد بودند كه این كارخانه را در خارج از محدوده شهری احداث كنند، اضافه كرد: بر اساس مصوبه كمیسیون ماده پنج، كاربری ساختمان قدیمی این كارخانه از صنعتی به تجاری، خدكاتی و گردشگری تغییر یافته است.
پورمهدی با اشاره به وجود تجربه تغییر كاربری فضاهای صنعتی قدیمی موجود در مركز یا حاشیه تبریز ادامه داد: به عنوان نمونه در گذشته در داخل شهر كارخانجات متعدد چرمسازی وجود داشت كه این كارخانجات در شهرك چرمسازی مستقر شدند و مكان های قدیمی آنها به مراكز مسكونی، تجاری و آموزشی تغییر كاربری یافته است.
وی با اعلام اینكه این كارخانه در دولت گذشته واگذار شده است، تاكید كرد: مطلقا دیدگاه سیاسی به این موضوع وجود ندارد و از بعد شهرسازی و مسایل فنی نگریسته شده و در كمیسیون در این خصوص تصمیم گیری شده است.
معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی اظهار كرد: در این مصوبه تاكید شده است فضای سبز باید تثبیت شود و فقط ساختمان های قدیمی بنیان دیزل به مركز تجاری، خدماتی و اقامتی اجرا تبدیل می شود.
** مجوز خروج بنیان دیزل از شهر در سال 1386 صادر شد
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز در این خصوص به ایرنا گفت: از سال 1386 شهردای تبریز برای كارخانه بنیان دیزل جهت خروج از شهر مجوز داده است.
حسین نجاتی افزود: از سوی این سازمان با انتقال این كارخانه به خارج از شهر موافقت شده و شهرداری نیز مجور خروج از داخل شهر را صادر و اداره كل محیط زیست نیز آن را به عنوان واحد آلاینده معرفی كرده است.
وی با اشاره به استقرار محل كارخانه جدید بنیان دیزل، ادامه داد: تاكنون از سوی هیچ یكی از كارگران بنیان دیزل اعلام بیكاری نشده و همه كارگران در كارخانه جدید مشغول به فعالیت هستند.
نجاتی تاكید كرد: شهرداری تبریز كاربری ساختمان قبلی بنیان دیزل را به تجاری، خدماتی و رفاهی تغییر داده و با ایجاد این مجتمع تجاری اشتغال آفرینی خواهد شد.
** پرونده ای درباره بیمه بیكاری كارگران بنیان دیزل نداریم
مدیركل تامین اجتماعی آذربایجان شرقی نیز به سوال ایرنا مبنی بر اینكه آیا پرونده ای درباره بیكاری كارگران شاغل در كارخانه بنیان دیزل در این اداره كل در جریان است، پاسخ منفی داد.
جعفر سمساری گفت: تا آنجا كه اطلاع دارم كارگران این واحد صنعتی به واحد دیگری منتقل شده اند.
گزارش از: مینا بازگشا**انتشاردهنده: محمد عزیزی راد
6120/518
تبریز- ایرنا - برخی از رسانه های محلی تبریز در روزهای اخیر از تخریب كارخانه بنیان دیزل خبر دادند و خواسته یا ناخواسته در رویكردی سوء گیرانه، اتفاقات مرتبط با این رویداد را به پای مسوولان فعلی آذربایجان شرقی نوشتند.