۲۷ بهمن ۱۳۹۵، ۱۰:۵۹
کد خبر: 82431133
T T
۰ نفر
وصایا و دغدغه های آیت الله

تهران- ایرنا- نزدیك شدن به چهلمین روز درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی بار دیگر توجه مطبوعات را به این چهره برجسته انقلاب و جمهوری اسلامی معطوف ساخت. امروز روزنامه ها به موضوع هایی چون استعفای مشاور امنیت ملی آمریكا و استیضاح وزیر راه و شهرسازی پرداختند.

گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز چهار شنبه 27 بهمن ماه سال جاری در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.

** روزنامه ها و وصایای آیت الله
در آستانه چهلمین روز درگذشت آیت‌الله «اكبر هاشمی‌رفسنجانی» رییس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام، روزنامه های چاپ امروز اظهارات «محسن هاشمی» فرزند آیت الله را بازتاب دادند. محسن هاشمی در گفت وگویی از احتمال وجود وصیت نامه سیاسی آیت الله هاشمی رفسنجانی خبر داده است. افزون بر این موضوع، شماری از روزنامه ها پیشینه انقلابی و جایگاه آیت الله هاشمی را مورد توجه قرار دادند.
روزنامه «شرق» امروز در گزارشی نوشت: وصی و فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در حالی از احتمال وجود وصیت سیاسی پدرش صحبت می‌كند كه پیش از این گفته بود، «در سال ٧٩ ایشان به‌دلیل مشكل قلبی قرار بود آنژیو شوند و در همان مقطع وصیت‌نامه‌ای را نوشتند و در اختیار من قرار دادند». او همچنین گفته بود كه «تاكنون وصیت‌نامه دیگری پیدا نشده است» حالا با توجه به گفته‌های جدید او، احتمال وجود وصیت سیاسی از آیت‌الله به میان آمده است. فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی در بخشی دیگر از این گفتگو با اشاره به تأكید پدرش بر پیگیری پرونده مهدی هاشمی در فضایی به دور از تنش، گفت «حدود ساعت ٨:٤٠ جماران را به قصد دفترم در دانشگاه آزاد ترك كردم و ایشان هم سرحال و بشاش بودند و در موضوع پاسخ تخریب‌ها هم گفتند عجله نكنید تا بشود در فضای آرام‌تری پرونده مهدی را پیگیری كرد.
روزنامه «آرمان» با انتشار دلنوشته «فاطمه هاشمی» فرزند دیگر آیت الله هاشمی رفسنجانی نوشت: پنجشنبه مراسم اربعین آیت‌ا... هاشمی برگزار می‌شود اما پس از گذشت 40 روز از رحلت ایشان هنوز چشمان فرزندانشان به ویژه فاطمه هاشمی اشك‌آلود است. فرزند نخست خانواده بیش از خواهر و برادران خود از حوادثی كه قبل از انقلاب برای پدر و خانواده پیش آمد، اطلاع دارد. آیت‌ا... هاشمی در زمان حیات هم اشاره به دلسوزی‌های فاطمه و همراهی‌هایش داشت. اكنون در آستانه اربعین آیت‌ا... هاشمی، فاطمه در یادداشتی خطاب به پدر نوشت كه تا روزی كه نفس می‌كشم مانند تو صبر خواهم كرد تا صبر از صبرم خسته شود، متوقف نخواهم شد و به راهت ادامه خواهم داد تا روزی كه خدا ما را به‌هم برساند.
«آیت‌الله با چه دغدغه‌هایی رفت؟» عنوان گزارش روزنامه «اعتماد» است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: فردا كه از راه برسد نبود آیت‌الله چهل روزه می‌شود. مرگ هر انسانی برای نزدیكان و عزیزانش روز شمار به همراه خواهد آورد اما این چهره‌های مهم هستند كه روزشمار نبودشان تنها منحصر به خانواده و حلقه نزدیكان‌شان نیست و می‌تواند یك جامعه را درگیر خود كند. آیت‌الله هاشمی در تمام این سه دهه تاثیرگذارترین چهره سیاسی تاریخ جمهوری اسلامی بوده، تاثیری كه تك تك افراد جامعه آن را با پوست و استخوان خود لمس كرده‌اند و شاید از همین رو بود كه چنان وداع تاریخی را در ٢١ دی ماه برایش رقم زدند چرا كه چهره‌های تاثیرگذار نه‌تنها زندگی‌شان بلكه مرگ‌شان هم می‌تواند تاثیرگذار باشد.
روزنامه «ابتكار» در گزارشی زیر عنوان «میراث آیت الله» آورد: چهل روز از نبود شخصی می‌گذرد كه شانه‌اش تكیه‌گاه دولتمردان در تمامی ادوار بود و دلش با مردم. هنوز نمی‌دانیم وحدت و آشتی ملی، تعامل گروه‌های سیاسی با یكدیگر و پاسداری از انقلاب بناست چگونه راهی را طی كند؟ شاید وصیت‌نامه دوم آیت‌الله پاسخی برای این سوال داشته باشد و نقشه راهی باشد برای مسئولین تا اندكی صبوری بیاموزند از او كه به گفته فرزندانش مظهر صبوری و صداقت با مردمش بود.
همچنین این روزنامه در گفت وگو با «علی تاجرنیا» فعال سیاسی درباره آیت الله هاشمی نوشت: به گفته تاجرنیا، نكته مورد توجه آیت‌الله در اواخر عمر، نیازهای امروز جامعه بود كه اگر بدان توجهی نشود، جمهوری اسلامی را از محتوای خود یعنی خواست مردم تهی خواهد كرد. وی تا آنجا دغدغه مردم را داشت كه به ردصلاحیت‌های منتخبین ملت و بی‌مهری‌ها واكنش نشان داده و به درد دل مردم درخصوص انتقاد به نهادهای مختلف گوش می‌سپرد. میراث آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، توجه به خواست مردم و جمهوریت نظام بود.
روزنامه «جمهوری اسلامی» در گزارش ویژه ای با عنوان «شناسنامه انقلاب» به بررسی نقش آیت الله هاشمی رفسنجانی در انقلاب اسلامی پرداخت و نوشت: بسیاری از بزرگان و صاحبنظران به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی عنوان «شناسنامه انقلاب» دادند، عنوانی كه بسیار دقیق و مناسب این شخصیت كم نظیر انقلابی است. او از آغازین روز نهضت امام خمینی، یار همراه امام بود. ویژگی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی این بود كه همچون شناسنامه كه با صداقت، شفافیت و آئینه‌وار واقعیت‌های شناسنامه را می‌نمایاند، او هم واقعیت‌های انقلاب را با صداقت در برابر چشمان عموم قرار می‌داد و از ملامت‌های ملامت گران هراسی نداشت.» آنچه طی 40 روز گذشته، نویسندگان، صاحبنظران، شخصیت‌های دینی، سیاسی، و مردم نوشتند و گفتند و با احساسات و عواطف نشان دادند، همین واقعیت را به اثبات رساند و در تاریخ ثبت كرد كه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی شناسنامه انقلاب است.
روزنامه «جوان» در آستانه چهلمین روز درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی با آیت الله «سید‌هادی خسروشاهی» پژوهشگر علوم دینی و از دوستان آیت الله گفت وگو كرده است كه در بخش هایی از آن به نقل از آیت الله خسروشاهی می خوانیم: برخی بی‌مهری‌هایی كه علیه ایشان صورت گرفت، در تاریخ معاصر ما بی‌سابقه نیست. شهید بهشتی هم از سوی دشمنان و مزدوران مورد هجمه‌های سنگین بودند. اما نكته تأسف‌برانگیز در باره مرحوم آیت‌الله هاشمی این است كه ایشان از سوی برخی خودی‌ها مورد تهاجم بود، آن هم از سوی كسانی كه ادعاهای بزرگ داشتند. در این زمینه، برخی از خناسان و دشمنان انقلاب سعی كردند در ارتباط ایشان با رهبری خلل ایجاد كنند كه خوشبختانه به دلیل تجربه و درایت ایشان موفق نشدند.

**كاخ سفید اسیر حاشیه های ناتمام ترامپ
كناره‌گیری «مایكل فلین» مشاور امنیت ملی رییس‌جمهوری آمریكا از این سِمت به دلیل اتهامات مطرح شده علیه وی در خصوص ارتباط با سفیر روسیه پیش از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ»، در روزنامه امروز بازتاب یافت. روزنامه «ایران» درباره استعفای فلین نوشت: از همان ابتدا كه نام ژنرال مایكل فلین به‌عنوان گزینه پیشنهادی مشاور امنیت ملی دولت ترامپ مطرح شد، واكنش‌ها به این گزینه به خاطر روابط گرمی كه با روسیه داشت، بالا گرفت. این رئیس پیشین بخش امنیتی ارتش امریكا، بارها در صفحه‌ «راشا تودی»، فرستنده‌ تلویزیون دولتی روسیه ظاهر شده و از این فرستنده از جمله برای شركت در مراسمی در مسكو پول گرفته بود. مراسمی كه او در آن در كنار ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نشست. مایكل فلین همچنین طرفدار سرسخت مبارزه جدی با افراطی‌گری اسلامی است.
روزنامه آرمان به قلم «حشمت الله فلاحت پیشه» نماینده پیشین مجلس آورد: با استعفای فلین دستگاه اطلاعاتی آمریكا به نوعی به مقابله با ترامپ برخاست. آنچه بیش از هر موضوعی حائز اهمیت است، پایان یك رویا در ذهن دونالد ترامپ خواهد بود، زیرا این تاجر با سابقه تصور می كرد زمانی كه قدرت در آمریكا را دراختیار گیرد، ایالات متحده همچون یك شركت تحت مدیریت او قرار خواهد گرفت و ترامپ مانند یك مدیرعامل می تواند بدون مزاحمت بخش های دیگر، دستورات خود را اجرایی كند. ضربه دوم اطلاعاتی كه به تازگی بر پیكره دولت ترامپ وارد شده، آشكار می‌كند كه ساختار سیاسی آمریكا اجازه تك‌روی حتی به رئیس‌جمهور را نخواهد داد.
«خروج چهره ضد ایرانی ازدولت ترامپ» عنوان گزارش روزنامه اعتماد از استعفای مشاور امنیت ملی ترامپ است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: مایكل فلین یكی از ضدایرانی‌ترین گزینه‌های كابینه ترامپ به حساب می‌آمد. شخصی كه در نخستین بیانیه‌ای كه در كاخ سفید قرائت كرد به‌شدت علیه ایران موضع گرفت و به ایران در خصوص فعالیت‌های موشكی هشدار داد. بیانیه‌ای كه برخی‌ها معتقدند حتی تندتر از چیزی بوده كه قرائت شده اما ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع آن را تا حدودی تعدیل كرده بود.
روزنامه «كیهان» هم در گزارش خود درباره استعفای مشاور امنیت ملی آمریكا چنین نوشت: هنوز یك ماه از عمر دولت جدید آمریكا نمی‌گذرد كه رسوایی دیگری دامن كاخ سفید را گرفت. ماهیت این رسوایی به این نقطه ختم می‌شود كه مقامات سایر دولت‌ها در امور داخلی این كشور مداخله كرده و حتی با بالاترین مقامات رده بالای واشنگتن تماس برقرار می‌كنند. این در حالی است كه دولت آمریكا تا دیروز استاد مداخله در امور داخلی دیگر كشورها بود. همزمان با استعفای مایكل فلین، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریكا ژنرال بازنشسته «كیت كلاگ» را به عنوان مشاور موقت امنیت ملی انتخاب كرد. او قبلا در جریان مبارزات انتخاباتی در مورد امنیت ملی به ترامپ مشورت داده است.كلاگ یك ژنرال بازنشسته ارتش آمریكا است كه نقش كلیدی در اشغال فاجعه‌بار عراق داشته است.
«شروع دومینوی استعفا در كاخ سفید» عنوان گزارش روزنامه جوان است. در بخش هایی از این گزارش آمده است: ماجرای دخالت یا مهندسی انتخابات اخیر امریكا از سوی روسیه دومینویی است كه با استعفای فلین نخستین گوی آن به حركت درآمده و ممكن است در آینده این پرونده حیثیتی و پیچیده اطلاعاتی، قربانی‌های بیشتری بدهد. شبكه سی‌ان‌ان دیروز در تحلیلی در ارتباط با استعفای فلین نوشت «این رسوایی سیاسی به استعفای مایكل فلین ختم نمی‌شود.» سایت پولیتیكوس در گزارشی نوشت كه ترامپ با بیرون كردن فلین از اتوبوس امیدوار است تا رسوایی روابط با روسیه در همین‌جا متوقف شود ولی استعفای او تأثیر معكوسی دارد.

** وزیر راه و شهرسازی در آستانه دومین استیضاح
طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی در مجلس در روزنامه های چاپ امروز مورد توجه قرار گرفت. «سیدعباس آخوندی» روز یكشنبه هفته آینده در دومین جلسه استیضاح خود در مجلس حضور خواهد یافت. در روزنامه شرق درباره استیضاح وزیر راه و شهرسازی می خوانیم: نامه استیضاح «عباس آخوندی»، وزیر راه دولت یازدهم، اعلام وصول شد؛ آن‌هم در شرایطی كه دولت یازدهم در آخرین ماه‌های فعالیت خودش است. سرانجام پس از كش‌وقوس‌های فراوان و البته تلاش‌های یك طیف خاص، این نامه به هیئت‌رئیسه مجلس رسید و از سوی «اكبر رنجبرزاده»، عضو هیئت‌رئیسه، اعلام شد؛ طیفی كه ١٣ بهمن‌ماه هم‌زمان با قرائت گزارش فاجعه پلاسكو از سوی شهردار تهران در صحن علنی، سخت مشغول رایزنی برای اعلام وصول استیضاح بودند. البته آن زمان به دلیل موانع قانونی به در بسته خوردند. رنجبرزاده درباره استیضاح گفته كه «مطابق با ماده ٢٢٥ آیین‌نامه داخلی، وزیر راه و شهرسازی حداكثر در مدت ١٠ روز موظف به حضور در مجلس و ارائه توضیحات در جلسه علنی خواهد بود».
روزنامه اعتماد نوشت: روزهای پیچیده برای استیضاح عباس آخوندی به پایان رسید. با وجود آنكه هنوز دولت معتقد است پاسخ به همه سوالات صورت گرفته از وزیر راه ارایه نشده اما استیضاح‌كنندگان درخواست استیضاح‌شان را به هیات رییسه ارسال و در جلسه عصر روز گذشته این استیضاح اعلام وصول شد تا نخستین استیضاحی باشد كه در مجلس دهم اعلام وصول می‌شود. حالا عباس آخوندی باید به عنوان نخستین وزیر در مجلس دهم به نمایندگان توضیح بدهد. توضیحاتی كه اصلی‌ترین محور آن تصادف دو قطاری است كه چندین كشته داشته است.
روزنامه «خراسان» هم در گزارش خود درباره اعلام وصول طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی چنین نوشت: رئیس مجلس از برگزاری جلسه استیضاح وزیر راه در جلسه روز یكشنبه، اول اسفند مجلس خبر داد. سوانح ریلی و جاده‌ای و بی‌توجهی به این حوزه، مشكلات مسكن مهر و ابهامات مربوط به خرید ناوگان هوایی از جمله محورهای استیضاح است. كمیسیون عمران مجلس روز یك شنبه این هفته برگزار و در جلسه ای پرحاشیه استیضاح آخوندی را تصویب كرده بود.
پژوهشم **9402**9279** خبرنگار: لیلا واحدی **انتشاردهنده: سیدمحمد موسی كاظمی
۰ نفر