به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا ، دفاع چند باره ایران از عنوان قهرمانی خود با تركیب جوانان و با تجربه ها حكایت از آن دارد كه برنامه ریزی های طولانی مدت فدراسیون كشتی موجب شده چهره های جوان به راحتی پا در آوردگاه های جهانی بگذارند.
افت نگران كننده كشتی آزاد ایران بعد از رقابت های جهانی تهران در سال 2002 موجب شد تا این دیدگاه در بین برخی كارشناسان كشتی شكل گیرد كه این رقابت ها پایانی بر نسل طلایی كشتی ایران بود.
روند ناكامی های ورزش اول كشتی ایران تا واپسین سال های پایانی دهه 80 ادامه داشت تا جایی كه ورزشكاران این رشته ورزشی در المپیك 2008 پكن تنها یك مدال برنز توسط «سید مراد محمدی» كسب كردند. اما با این وجود كشتی آزاد ایران در نخستین سال های دهه 90 روندی مثبت در پیش گرفت كه نتیجه آن 6 قهرمانی در جام جهانی كشتی آزاد بود.
واكاوی موفقیت چند ساله ایران در رقابت های جام جهانی كشتی و تورنمنت های معتبر این رشته، حكایت از برنامه ریزی بلند مدتی دارد كه می تواند به عنوان الگویی برای دیگر رشته های ورزشی قرار گیرد.
در ادامه به برخی برنامه های چند سال گذشته فدراسیون كشتی اشاره می شود.
1- لیگ برتر كشتی ایران و برگزاری منظم آن یكی از دلایل پیشرفت تیم ملی است. در حالی كه در قبل از سال 1382 رقابت های مختلفی در كشور برگزار شد اما با برگزاری لیگ برتر كشتی به نوعی شور و هیجان در كشتی كشور حاكم گردید. هر چند كه كشتی گیران ایرانی در این لیگ بهترین نمایش ها را داشتند اما حضور كشتی گیران مطرح دیگر كشورها در لیگ ایران بر جذابیت دو چندان این بازی ها افزود.
حضور قهرمانان مطرحی از كشورهای روسیه، آمریكا و اوكراین در لیگ برتر كشتی، موجب افزایش سطح فنی این لیگ شد و جوانان ایرانی افزون بر ملی پوشان داخلی، باید با چهره های مطرح كشتی جهان مانند «دنیس چارگوش»، «حاجی مراد گاتسالوف»، « دیوید موسل بز» و «عبدالسلام گادیسوف» روس، «الدار كورتانیدزه» و «داتو مارساگاشویلی» گرجستانی و « البروس تدیف» اوكراینی نیز مسابقه می دادند.
این مسئله باعث شد تا بسیاری از چهره های كمتر شناخته شده كشتی ایران، در مسابقات داخلی، شرایط سخت مسابقه با حریفان نامدار جهانی را تجربه كنند.
2- یكی از نقاط قوت فدراسیون كشتی ایران در چند سال گذشته مدیریت «رسول خادم» بر این فدراسیون است.
خادم كه قهرمانی در جهان و المپیك را در كارنامه ورزشی دارد از دی ماه سال 1390 خورشیدی ابتدا مدیریت تیم های ملی كشتی آزاد را بر عهده گرفت و در ادامه با اثبات شایستگی های خود، توانست سكاندار فدراسیون كشتی ایران شود. یكی از نخستین اقدامات خادم پس از مدیریت بر فدراسیون كشتی، راه اندازی كارگاه ویژه استعداد یابی با حضور كارشناسان و افراد مطرح این رشته ورزشی بود.
برگزاری مسابقه های آزاد ( اُوپن) با حضور نزدیك به سه هزار نفر كشتی گیر از سراسر كشور از دیگر اقدام های رییس فدراسون كشتی بود. در این مسابقه ها برخلاف رویه معمول شرط پیروزی بر حریفان، كسب امتیاز تعیین شد نه معیارهای مانند قرعه كشی.
برنامه ریزی های كارشناسی شده رییس فدراسیون كشتی به دستاوردی بزرگ مانند كشف استعدادهای جوان و بهره وری از آن ها در مسابقه های بزرگ جهانی انجامید.
یكی از نمونه های موفق جوان گرایی فدراسیون كشتی «حسن یزدانی» بود كه توانست پس از 16 سال مدال طلای المپیك در رشته كشتی آزاد نصیب كاروان ایران كند.
خادم همچنین در سال 2016 به عنوان یكی از اعضای هیات رییسه اتحادیه جهانی كشتی انتخاب شد. انتخاب وی به عنوان عضوی از هیات رییسه این اتحادیه می تواند قدرت چانه زنی ایران را در كسب میزبانی ها یا اعتراض به برخی ناداوری ها كشتی در سطح بین المللی افزایش دهد.
3- اعتماد به جوانان و توجه ویژه به گردش نخبگان در كشتی آزاد، یكی از رمزهای موفقیت این رشته ورزشی است. نگاهی به تركیب تیم ملی كشتی آزاد ایران نشان از آن دارد كه این تیم با تركیب جوان و با تجربه ای پا در آوردگاه بزرگ جام جهانی كشتی آزاد گذاشت.
حضور چهره هایی مانند «میثم نصیرپور»،«حامد رشیدی»، «پیمان یاراحمدی» و «یدالله محبی» در كنار قهرمانانی مانند «كمیل قاسمی»، «حسن رحیمی» و «حسن یزدانی» موجب كسب پیروزی های بزرگی برای ایران شد.
پیروزی حامد رشیدیِ جوان در كمتر از دو دقیقه مقابل «گانزوریك» مغول كه مدال برنز جهان در كارنامه داشت از شگفتی های این دوره از مسابقات بود.
4- قهرمانی چند باره كشتی آزاد ایران هر چند كه می تواند امری مبارك تلقی شود اما آنچه كه مهمتر از این قهرمانی ها است موضوع تداوم قهرمانی و جایگزین كردن نخبگان تیم ملی است.
تا پیش از برگزاری المپیك 2016 ریو، تیم كشتی آزاد ایران ایران توانسته بود چند بار پیاپی عنوان قهرمانی جام جهانی كشتی را از آن خود كند اما برخی از نتایج كسب شده توسط كشتی گیران آزادكار ایرانی در این المپیك، زیبنده تیم قهرمان جهان نبود.
بهتر است در این زمینه راهبرد متفاوت تری اتخاذ شود. راهبرد فدراسیون كشتی روسیه یكی از راهكارهایی است كه می تواند در ایران نیز اجرایی شود.
یكی از مهمترین شگردهای ورزشی روسیه به خصوص در عرصه ی كشتی اعزام تیم های مختلف به رقابت ها با توجه به میزان اهمیت آن است چنانكه بهترین تیم كشتی روسیه همیشه در المپیك به عنوان بالاترین سطح مسابقه های كشتی شركت می كند و دیگر تیم های این كشور در بازی های جهانی و جام جهانی كشتی حضور می یابند.
5- قهرمانی های پیاپی تیم ملی كشتی آزاد ایران در بازی های جام جهانی نگرش یك سویه به برخی از ورزش ها را در آستانه تغییر قرار داده است.
در حالی كه ورزش كشتی به عنوان ورزش ملی محسوب می شود اما در برخی مواقع شاهد هستیم كه درآمد زایی در رشته ای مانند فوتبال موجب شده تا هزینه های هنگفتی در این زمینه انجام شود.
در 6 سال گذشته كه بیشتر تمركز مسوولان ورزشی ایران بر روی تقویت تیم ملی فوتبال و كادر فنی آن برای حضور در جام جهانی فوتبال بود، تیم كشتی آزاد ایران با هدایت مربیان بومی و جوانان ایرانی توانست افتخارات فراوانی كسب كند.این موفقیت های پیاپی می تواند تلنگری برای مسوولان ورزشی ما باشد تا با محاسبه هزینه- فایده ها در رشته های مختلف ورزشی بتوانند به جایگاهی بالاتر از این در ورزش آسیا و جهان دست یابند.
6- حمایت از تیم ملی كشتی آزاد و توسعه زیرساخت های آن متناسب با استانداردهای جهانی یكی از راهكارهایی است كه می تواند زمینه را برای رشد این ورزش در سراسر كشور فراهم كند.
هر چند كه براساس سخن بسیاری از كارشناسان، شهر كرمانشاه در این دوره از بازی های جام جهانی میزبان شایسته ای بود اما گزارش خبرگزاری ها از پشت درماندن تعداد زیادی از تماشاگران و بی نظمی در اهدای جام و مدال های قهرمانی نشان داد كه میزبانی یك تورنمنت بزرگ نیازمند سرمایه گذاری های كلان است كه در برخی از شهرستان های این كار با رویه آرمانی آن فاصله دارد .
پژوهشم **2052**1601** خبرنگار : غفار میرزایی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی
تهران - ایرنا- تیم ملی كشتی آزاد ایران در فینال جام جهانی 2017 كرمانشاه آمریكا را 5 بر 3 شكست داد تا برای ششمین بار متوالی عنوان قهرمانی این رقابت ها را بدست آورد.