علی محمد آدابی روز دوشنبه در حاشیه هشتمین جشنواره فرهنگی، ورزشی پرستاران كشور در اهواز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: در راستای ارتقای سلامت پرستاران، این برنامه ، پرونده سلامتی پرستاران را در كنار فعالیت های تفریحی، استراحت به موقع، تنظیم نوبت ها ، برنامه های تفریحی و اردوهای ویژه را تدوین می كند تا تعادل بین كار، تفریح و استراحت آنها برقرار باشد.
وی افزود: با توجه به شرایط كاری سخت پرستاران، دستور تدوین این برنامه به معاونت فرهنگی اجتماعی سازمان نظام پرستاری تكلیف شد كه با نظر كارشناسان در خصوص سلامتی و شادابی تدوین شود.
آدابی در خصوص مشكلات پرستاران گفت: در طرح تحول نظام سلامت، نقش پرستاران به صورت برجسته در نظر گرفته نشده در حالی كه تاثیر گذارترین قشر برای اجرای موفق برنامه های این طرح پرستاران هستند و فشار مضاعفی را متحمل شده و می شوند؛ همچنین اجرا نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری از دیگر مشكلات آنها است.
** مرگ 10 پرستار به دلیل كار زیاد
رئیس سازمان نظام پرستاری كشور ادامه داد: فشار فزاینده شغلی به ویژه در پارسال منجر به مرگ 10 نفر از پرستاران به دلیل سندروم كاروشی یا فوت در اثر كار زیاد شد.
وی افزود: این تعداد پرستار در سنین 25 تا 45 ساله در سن مولد و باروری به صورت عمده در بخش و مشغول انجام وظیفه به صورت ناگهانی بر اثر سندروم كاروشی فوت كردند.
آدابی در خصوص سندروم كاروشی گفت: اگر افراد بیش از چهار روز كار بیش از 12 تا 14 ساعت داشته باشند تغییرات مضر فیزیولوژیك در بافت ها ایجاد و منجر به مرگ ناگهانی می شود و قریب به یقین از نظر كارشناسی بنده، این پرستاران به دلیل كار زیاد و تحمل استرس بیش از حد شغلی دچار این مشكل شدند.
وی اظهار كرد: در دیگر كشورها در صورت بروز یك مورد از این حوادث، سیستم پرستاری با تمام قوا تلاش می كند تا از تكرار آن جلوگیری كند اما در ایران به جز هشدارهای دلسوزانه ما، هیچ یك از مسئولان در این زمینه قدمی بر نداشته اند.
وی افزود: پرستاران باید مراقب سلامتی خود باشند و بیش از حد كار نكنند و بر اساس قانون، هیچ كس نمی تواند آنها را به كار اضافه وادار كند مگر خودشان بخواهند.
** كشور با كمبود 100 هزار نفر پرستار روبه رو است
آدابی در خصوص جمعیت پرستاران كشور گفت: در كشور ایران، تعداد پرستاران به نسبت نرم جهانی در حد نصف حداقل استاندارد است یعنی ضریب پرستار به ازای هر یك هزار نفر جمعیت، 1.4 است در صورتی كه حداقل استاندارد، سه نفر به ازای هر یك هزار نفر جمعیت و در كشورهایی مانند آمریكا 9 نفر است.
رئیس سازمان نظام پرستاری كشور اظهار كرد: هم اكنون حدود 200 هزار پرستار در كشور مشغول خدمات رسانی هستند و حدود 100 هزار نفر كمبود وجود دارد كه باید در كنار تربیت این نیروها و افزایش ظرفیت به میزان جذب آنها و وضعیت دانش آموختگان توجه شود.
وی گفت: كمتر از نصف پرستاران دانش آموخته، وارد بازار كار پرستاری می شوند و بیش از نیمی از آنها وارد سایر مشاغلی می شوند كه بتوانند هزینه زندگی خود را تامین كنند.
آدابی افزود: با توجه به اینكه جاذبه شغلی خوبی در جامعه وجود ندارد برخی پرستاران با مجموعه ای از دانش كارشناسی و تخصصی به مشاغل بی ارتباط با رشته تحصیلی خود مشغول می شوند.
رئیس سازمان نظام پرستاری كشور بابیان اینكه جوامع پیشرفته به این نتیجه رسیده اند كه سلامت
جامعه در گرو حضور بارز پرستار در جامعه است اضافه كرد: با مصوبات مجلس شورای اسلامی، موقعیت پرستاران با توسعه خانه های پرستاری، خانه های نگهداری از سالمندان و پرستاری در منزل تقویت می شود تا پرستاران خود را بیشتر در جامعه نشان دهند و از دانش آنها استفاده شود.
معاون فرهنگی، اجتماعی سازمان نظام پرستاری كشور نیز اظهار كرد: این جشنواره با حضور 520 شركت كننده به صورت تیمی و انفرادی از 42 هیات مدیره نظام پرستاری كشور در حال برگزاری است.
سید عباس كشفی افزود: رشته های والیبال بانوان و فوتسال مردان به صورت تیمی و شنا، شطرنج، تنیس روی میز، دارت، تیر و كمان و دو و میدانی به صورت انفرادی برای این مسابقه در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: هشتمین جشنواره فرهنگی، ورزشی پرستاران كشور از یكم تا پنجم اسفند در اهواز در حال برگزاری است.
كشفی گفت: در هشت رشته ، نفرات اول تا سوم در هر رشته برگزیده می شوند.
3004 / 6037
خبرنگار: خاطره غفاری ** انتشار دهنده: عبدالحمید راجی
اهواز - ایرنا - رئیس سازمان نظام پرستاری كشور گفت: برنامه جامع سلامتی و شادابی پرستاران در حال تدوین است كه در سال 1396 اجرایی می شود.