به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اریك سولهایم كه در تهران به سر می برد، روز یكشنبه در نشست خبری افزود: هنوز دولت جدید ایالات متحده امریكا مشخص نكرده در زمینه توافق پاریس و سایر مسایل زیست محیطی چه برنامه ای در پیش می گیرد.
وی ادامه داد: در حال تعامل با ترامپ هستیم و خوشبینیم كه این توافق شدنی است اما اگر به جایی برسیم كه تحولات منفی باشد و اگر آمریكا نمی تواند در باره اقلیم پیشرو و رهبر باشد، سازمان ملل باید برنامه دیگری طراحی كند.
سولهایم اضافه كرد: هر اتفاقی در آمریكا بیفتد بازیگران اصلی همچون اتحادیه اروپا، چین و هند از این برنامه حمایت می كنند و اعلام كرده اند به خاطر خودشان این برنامه را اجرا می كنند.
وی خاطرنشان كرد: مقامات هند اعلام كرده اند نه به خاطر آمریكا بلكه به خاطر خودشان این برنامه را اجرا می كنند؛ بنابراین بازیگران اصلی توافق پاریس را تایید كرده اند و هر اتفاقی بیفتد مهم نیست.
رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل خاطر نشان كرد: در حال حاضر بخش خصوصی موتور اصلی تحولات زیست محیطی شده و تمام شركتهای بزرگ بین المللی حتی در كاپیتالیسم مدرن آمریكا حمایت از محیط زیست به خاطر كسب و كارشان را تایید كرده اند.
سولهایم ادامه داد: شركت والمارت كه از بزرگترین شركت های امریكا است، اعلام كرده هر كسی كه در كاخ سفید باشد، انتشار گازهای گلخانه ای را كاهش می دهد. این شركت اعلام كرده برنامه محیط زیست به خاطر كسب و كار معقول است. شركت گوگل هم اعلام كرد صد درصد از این برنامه حمایت می كند.
وی همچنین به توسعه انرژی های نو پرداخت و با اشاره به مزیتهای سرمایه گذاری در توسعه انرژی خورشیدی و باد اظهار داشت: در حال حاضر سرمایه گذاری در توسعه انرژی خورشیدی و باد افزایش یافته و در مقایسه با نفت، گاز و زغال سنگ حتی معادن جدید سرمایه گذاری افزایش یافته است.
اریك سولهایم با اشاره به برنامه های خود در ایران گفت: روز گذشته از دریاچه ارومیه بازدید داشتیم؛ ایران چالش های زیست محیطی گسترده ای در زمینه هایی همچون گرد و غبار، مدیریت منابع آب و انقراض برخی گونه های محیط زیستی دارد و در عین حال آماده اقدام برای رفع این مشكلات است و با شهروندان هم تعامل قوی دارد.
وی افزود: حفظ دریاچه ارومیه اولویت بسیار مهمی برای سازمان ملل متحد و ایران است. این دریاچه از بزرگترین دریاچه های آسیا بوده كه پنج هزار و 700 كیلومتر مربع وسعت آن است اما میزان آن به 500 كیلومتر مربع یعنی یك دهم سطح آن رسیده است.
معاون دبیر كل سازمان ملل متحد ادامه داد: با این حال در نتیجه تلاش های انجام شده سطح این دریاچه به دو هزار و 300 كیلومتر رسیده است كه پیشرفت خوبی بوده ولی كارهای زیادی هم باید انجام شود.
سولهایم خاطرنشان كرد: رییس جمهوری شخصا از این موضوع حمایت كرده و لازم است از آقای گری لوییس كه خود را وقف این موضوع كرده و همچنین دولت ژاپن، مردم و مقامات استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و كردستان به خاطر تلاش هایی كه در احیای دریاچه ارومیه داشته اند، تشكر كنیم.
وی ادامه داد: مردم این مناطق با تغییر الگوی كشت و تصفیه پساب، كمك زیادی به این موضوع كرده اند و پلیكان ها به این دریاچه آمدند. باید از احیای دریاچه هم برای بحث گردشگری وهم بهبود سكونت انسان حمایت كنیم چرا كه در غیر این صورت ممكن است این موضوع تبدیل به بحران زیست محیطی نوع اول شود.
رییس برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد تصریح كرد: سازمان ملل آماده است هر كاری لازم است در حمایت از ایران و جامعه مدنی محیط زیست ایران در چارچوب منابع داشته باشد.
سولهایم در بخش دیگر از اظهارات خود به موضوع حیات وحش اشاره كرد و گفت:حیات وحش روز به روز كوچكتر می شود و لازم است حمایت بیشتری از گونه های حیات وحش همچون پلنگ آسیایی شود.
به گفته وی، در حال حاضر 50 تا 100 قلاده از پلنگ ایرانی در ایران وجود دارد كه تعداد آن كم می شود در حالی كه تخصص زیادی برای تولید مثل پلنگ آسیایی و افزایش تعداد آن وجود دارد.
معاون دبیر كل سازمان ملل متحد با اشاره به لزوم استفاده از تجارب موجود در حفظ گونه های حیات وحش اظهارداشت :كشور چین موفقیت بزرگی در حفاظت از خرس های پاندا و تولید مثل آنها داشته است. پلنگ دارای سرعت بالا و زیبایی است و باید مورد حمایت قرار گیرد.
سولهایم، مدیریت آب و مصرف بالای انرژی و تغییر اقلیم را از مهمترین مسائل ذكر كرد و در خصوص پدیده گرد و غبار در خوزستان گفت: فعالان محیط زیست و رسانه های اجتماعی مشكلات مردم خوزستان را نشان دادند. به خاطر سفر به ارومیه نتوانستم به خوزستان بروم اما از تلاش های دولت ایران و مقامات استانی خوزستان برای مدیریت گرد و غبار حمایت می كنیم .
وی با اشاره به نقش موثر ایران در مجمع های جهانی مربوط به محیط زیست گفت: ایران از بازیگران كلیدی در كنفرانس مراكش بود و حضور ایران در این مجامع بسیار می تواند موثر باشد. ایران در مرزهای خودش تلاش می كند با وجود اینكه كانونهای ریزگردها از كشورهای همسایه است؛ در داخل هم باید مدیریت بهتر تالاب ها و بهبود منابع آب صورت بگیرد چرا كه در صورت بهبود وضعیت منابع آب، گرد و غبار كاهش می یابد.
معاون دبیركل سازمان ملل با تاكید بر لزوم درختكاری در مقیاس گسترده تصریح كرد: لازم است تلاش های منطقه ای و جهانی شكل بگیرد؛ منشاء گرد و غبار بیشتر از عراق به عنوان همسایه شماره یك است و ایران، عربستان، عراق و تركیه در این مسئله دخیل هستند.
سولهایم در بخش دیگر از اظهارت خود تصریح كرد: هیچ كشوری با تلاش های تنها نمی تواند جلوی گرد و غبار را بگیرد و نیاز به تلاش های منطقه ای و جهانی است تا تاثیر طوفان های گرد و غبار را كاهش دهیم.
وی در عین حال گفت: كانون گرد و غبار از مناطقی است كه در اختیار داعش است. باید از دولت عراق حمایت كنیم تا با شكست داعش و ایجاد ثبات در منطقه به حل این مساله كمك شود.
معاون دبیر كل سازمان ملل متحد در پاسخ به سوالی درخصوص نقش سازمان ملل در مقابله با پدیده گرد و غبار گفت:بازیگر كلیدی در این زمینه دولت ها هستند و جامعه مدنی هم مهم است. كاری كه ما می توانیم انجام دهیم این است كه بهترین تخصص جهانی را به كشورها ارائه كنیم و اگر كشوری تجربه موفق و استانداردهای جهانی را با بقیه كشورها به اشتراك بگذاریم.
سولهایم خاطرنشان كرد: در نهایت این دولت ایران و دولت های منطقه هستند كه بازیگر كلیدی هستند. داعش هم مولفه اصلی است؛ چون كانون گرد و غبار در اختیار داعش است و از همه ابزارها حتی از محیط زیست برای جنگ استفاده می كند.
وی بهبود مدیریت منابع آب، جلوگیری از اسراف آب و بهبود اقدامات بخش كشاورزی را از اقدامات موثر برای از بین بردن گرد وغبار عنوان كرد.
به گزارش ایرنا اریك سولهایم به منظور شركت در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست كه روز جمعه افتتاح شد به ایران سفر كرده است.
وی روز گذشته از دریاچه ارومیه بازدید كرد و در جریان اقدامات انجام شده در این حوزه قرار گرفت.
سیام ** 2021**1429
خبرنگار: داود مرادپور**انتشار:محسن طاهرزاده
معاون دبیركل سازمان ملل متحد:
فارغ از نگاه دولت آمریكا مصمم به اجرای توافق پاریس هستیم
۸ اسفند ۱۳۹۵، ۱۰:۳۸
کد خبر:
82444585
تهران - ایرنا - معاون دبیر كل و رییس برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد در پاسخ به ایرنا گفت: بازیگران اصلی همچون اتحادیه اروپا، چین و هند توافق پاریس را تایید كرده اند و فارغ از نگاه دولت آمریكا مصمم به اجرای این برنامه هستیم.