این درحالی است كه روزنامه های مخالف دولت كوشیدند در این ماجرا دولت یازدهم را متهم جلوه دهند، روزنامه های موافق به گونه ای مستدل دولت قبل را مقصر دانستند.
گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز 19 اسفند ماه سال جاری در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.
** توقیف اموال ایران در لوكزامبورگ؛ مقصر كیست؟
روزنامه «نیویورك تایمز» به تازگی از اقدام دادگاهی در لوكزامبورگ برای توقیف 6/1 میلیارد دلار از داراییهای بانك مركزی ایران پرده برداشت. این خبر طی چند روز گذشته دستمایه برخی روزنامه ها برای انتقاد از دولت تبدیل شده است این در حالی است كه روزنامه های موافق دولت چنین رخدادهایی را نتیجه عملكرد نادرست دولت قبل می دانند.
روزنامه «اعتماد» در گزارشی با عنوان «روایت طیب نیا از مقصران مصادره پول های بانك مركزی در لوكزامبورگ/ كوتاهی كردند دلارها برنگشت»، نوشت: از پاییز ٨٦ تا خرداد ٨٧ در دولت قبل فرصت انتقال این دارایی ها وجود داشت اما كسی كاری نكرد.
به نوشته اعتماد، «علی طیب نیا» وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه هیات دولت در واكنش به این موضوع تاكید كرده است: « در پاییز 1386 شركت لوكزامبورگی كه اوراق قرضه دلاری ما را نگهداری می كرد به ایران اخطار می دهد كه بهتر است این منابع را منتقل كند و تا خرداد 1387 هم فرصت وجود داشت كه این اوراق قرضه منتقل شود، اما فقط 220 میلیون دلار از این اوراق منتقل شد. استنباط هم این بود كه چون این منابع متعلق به بانك مركزی است نه دولت امكان ضبط آن وجود ندارد.»
«بازهم میراث احمدی نژاد» هم عنوان گزارش روزنامه «آفتاب یزد» است كه در آن می خوانیم: كاغذ پارههای دیروز بلای جان امروز شده اند. بدجورهم... هیچ چیز بدتر و رنج آورتر از خبر شنیدن توقیف میلیاردها دلار از اموال یك ملت آن هم به دلیل سهل انگاری و بیكفایتی مسئولان وقت و بی وقت! در زمانی كه مردم با انواع مشكلات اقتصادی درگیر هستند، نیست.
در ادامه می خوانیم: همین خبر كافی بود تا روزنامهها و رسانههای محافظه كار را در چنین زمان بكری! كه تنها چند هفته به انتخابات 96 مانده به تكاپو و بر سر ذوق آورد!! كه این موضوع را باردیگر به برجام و توافق هسته ای و شكست آن ارتباط دهند و در رسانههایشان با خوشحالی!! تیتر بزنند:' تازهترین میوه دیپلماسی انفعال!'تا به تحقیر دولت یازدهم بپردازند. حال آنكه كاشف به عمل آمد، ماجرای بلوكه شدن پولهای لوكزامبورگ نیز مربوط به سهل انگاریهای سال 86 است ونه سال 95 ودولت روحانی.
در این میان روزنامه «كیهان» در گزارش خبری تحلیلی نخست خود با عنوان «از فكت شیت تا پرونده لوكزامبورگ/ پنهان كاری دولت، اطلاع رسانی غربی ها!»، به متهم سازی دولت یازدهم در این زمینه پرداخت و نوشت: اصرار عجیب دولتی ها به اعلام نشدن جرئیات پروندههایی مانند لوكزامبورگ از یك سو و افشاگری رسانه های خارجی از محرمانه های دولت سؤالی كه به ذهن متبادر می كند این است كه چند مورد دیگر از چنین پروندهها وجود دارد كه دولت حاضر به اطلاع رسانی درباره آنها نیست و آیا همچنان باید رسانه های خارجی منبع انتشار چنین پروندههایی باشند؟!
این روزنامه افزود: «پیشبینی ما این است كه ادعای آمریكاییها برای توفیق 1.6 میلیارد دلار از اموال كشورمان در دادگاه لوكزامبورگ پذیرفته نشود! ...» این جمله، واكنش ولی الله سیف رئیسكل بانك مركزی به ماجرای توقیف و مصادره 1.6 میلیارد دلار از اموال ملت توسط دادگاهی در لوكزامبورگ است كه دو روز پیش روزنامه آمریكایی نیویورك تایمز آن را افشا كرد و ابتدا از سوی مقامات دولتی تكذیب شد و بعد به گردن دولت قبل انداخته شد اما پس از آنكه ماجرا بیخ پیدا كرد و ابعاد تازهای از آن با ارائه مستندات از سوی «رسانههای غربی» روشن شد، حالا رئیسكل بانك مركزی دستپاچه به جمع خبرنگاران آمده و ابراز امیدواری میكند كه ادعاهای آمریكاییها از سوی دادگاه لوكزامبورگ پذیرفته نشود!
** روحانی و دفاع از عملكرد اقتصادی دولت
همزمان با اوج گیری سیاه نمایی مخالفان دولت در زمینه عملكرد اقتصادی دولت یازدهم به ویژه در حوزه اقتصاد مقاومتی، «حسن روحانی» رییس جمهوری، در سفر به استان خراسان رضوی و در كنگره بین المللی بزرگداشت روز شهید، از عملكرد دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی دفاع كرد و دولت را پیروز اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: یك ملت بزرگ و یك دولت كارآمد و یك رهبری فرهیخته و آگاه داریم،ما در اقتصاد مقاومتی شكست میخوریم؟ از این سؤال بدتر نمی شود.این سخنان بازتاب گسترده ای در روزنامه های امروز داشت.
روزنامه «ایران» در عنوان خبری خود به نقل از رییس جمهوری نوشت: «پیروز اقتصاد مقاومتی هستیم»
این روزنامه در همین زمینه در یادداشت ستون اول دفتر خود با عنوان «اقتصاد مقاومتی در آیینه آمار»، از عملكرد اقتصادی دولت دفاع كرد و نوشت: منتقدان در نقدهای بی محابا و غیرواقع بینانه خود این واقعیت را نادیده میگیرند كه ممكن است طیفهایی از مردم از عملكرد دولت در برخی زمینهها رضایت كامل نداشته باشند، اما این به معنی تمایل آنها به جناح منتقد نیست.
این روزنامه افزود: نكته قابل تأمل دیگر اینكه بخشی از مخالفتها با دولت هرچند با ژست دلسوزی برای نظام صورت میگیرد، اما پیامدهای منفی عملكردهای این رسانهها برای نظام، بسیار بیشتر از پیامدهای مثبت آن است و اساساً این دو قابل قیاس نیست.
به نوشته ایران، اكنون این رسانهها به همراه برخی چهرهها، دستاوردهای دولت در زمینه اقتصاد مقاومتی را نادیده گرفته و مدعی هستند دولت در این زمینه كم كاری كرده است. اما واقعیتهای اقتصادی به ما نشان میدهد كه عملكرد دولت یازدهم در زمینه اقتصاد به طور كلی و اقتصاد مقاومتی به طور خاص، بالاتر از حد انتظار بوده است.
«قطعا پیروز اقتصاد مقاومتی هستیم» هم عنوان خبری روزنامه «شرق» در بازتاب سخنان روحانی است. این روزنامه به منظور دفاع از عملكرد اقتصادی دولت به تقدیر آیت الله «احمد جنتی» از گزارش اقتصاد مقاومتی دولت در اجلاسیه اخیر مجلس خبرگان اشاره كرد و نوشت: اجلاسیه دوم خبرگان پنجم در حالی پایان یافت كه موضوعات مختلفی، ازجمله طرح انتخابات آینده، طرح آشتی ملی، فضای مجازی و اقتصاد مقاومتی، به طور ویژهای در سخنان رئیس این مجلس و نیز بیانیه پایانی اعضای خبرگان نمود داشت.
به نوشته شرق، آیت الله احمد جنتی كه در روز نخست این اجلاسیه انتقادات زیادی در موضوع اقتصاد، به ویژه اقتصاد مقاومتی و نیز معیشت مردم متوجه دولت كرده بود، در نطق اختتامیه خود، از گزارشی كه جهانگیری دراین باره به مجلس خبرگان ارائه كرده، با این عبارات تشكر كرد: «دولت باید كارهای صورت گرفته خود را در زمینه اقتصاد مقاومتی توضیح دهد. البته آقای جهانگیری گزارشی درباره اقتصاد مقاومتی به مجلس خبرگان ارائه كردند و مطالعه كردم كه قابل تقدیر و تشكر است.»
روزنامه «ابتكار» هم خبر مربوط به سخنرانی روحانی در مشهد را با این عنوان منتشر كرد: «در واكنش رئیس جمهوری به پرسش از میزان موفقیت اقتصاد مقاومتی/ ما قطعاً پیروز اقتصاد مقاومتی هستیم»
** تاكید بر حمایت از روحانی در انتخابات
چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی در سال پیش رو (1396)، بحث های انتخاباتی در روزنامه ها داغ است. برخی روزنامه های امروز به حمایت از رییس جمهوری در انتخابات آتی تاكید كردند.
روزنامه «آفتاب یزد» در سرمقاله امروز خود با عنوان «شیخ را تنها به میدان رزم نفرستیم»، نوشت: موضوعی كه توسط برخی چهرههای سیاسی اصلاح طلب با عناوین مختلف اما هدف مشترك در مورد شخص جانشین، ضربه گیر، پشتوانه یا تعویضی دكتر روحانی مطرح شد، می تواند از روی آگاهی و منطق سیاسی تبیین شده باشد.
در ادامه می خوانیم: اگرچه برخی از نیروهای سیاسی درون بدنه دولت با این رویكرد مخالفت صریح خود را اعلام كرده اند، اما آنچه كه می توان با براهین چندگانه به اثبات ضرورت آن پرداخت، لزوم حضور جدی شخص یا اشخاصی از اصلاح طلبان در كنار روحانی و برای حمایت از ایشان در مراحل مختلف تبلیغات، تبیین عملكرد دولت یازدهم و حتی مناظرات چالش برانگیز شبكه یك سیما خواهد بود. آنچه كه بایستی اصلاح طلبان را مجاب به استفاده از كاندیدای پوششی نماید ریسك فرستادن شیخِ تنها به میدان رقابت است.
«چرا روحانی باید بیاید؟» هم عنوان یادداشتی در روزنامه آرمان است كه در آن می خوانیم: هرچند جناح اصولگرا هیچ كاندیدایی درحد و قواره ریاست جمهوری ندارند، اما به پنج علت روحانی باید درانتخابات سال آینده كاندیدا شود؛ اول اینكه بعد از بنیصدر و شهید رجایی تمام روسای جمهور در ایران دو مرحله رئیسجمهور بودند. دوم اینكه آقای روحانی با قدرت بر دستاوردهای خود در پرونده هستهای وكاهش تورم تاكید دارد و از این منظر ثابت كرده كه میتواند رئیسجمهوری مقتدر درچارچوب قانون اساسی باشد و درشرایطی كه اصلاحطلبان به علت احتمال ردصلاحیت با مشكل عدم كاندیدای مناسب درانتخابات مواجهند، آقای روحانی بهترین گزینه است.
در ادامه آمده است: سومین علت اینكه، آقای روحانی به طور همزمان میتواند رای اصلاحطلبان واصولگرایان معتدل را به خود جذب كند. چهارمین نكته این است كه وی از نظر بینالمللی موقعیت خوبی را بهوجود آورده و در شرایط حاد منطقهای، روحانی بهترین گزینه درمیان گزینههای موجود است. آخرین علت این است كه اصلاحطلبان بر اساس مشی اصلاحطلبی خود نباید اجازه دهند، قوه مجریه به اصولگرایان واگذار شود.
پژوهشم**9282**1601**تنظیم كننده: مهتاب افشین نسب**انتشاردهنده : شهنازحسنی
نگاه سیاسی و اقتصادی روزنامه ها
سرنخ های دولت پیشین در ماجرای لوكزامبورگ
۱۹ اسفند ۱۳۹۵، ۱۱:۴۴
کد خبر:
82458281
تهران- ایرنا- روزنامه های امروز به دنبال انتشار خبر مربوط به احتمال بلوكه شدن 1.6 میلیارد دلار از دارایی های بانك مركزی ایران در دادگاه لوكزامبورگ به بررسی دلایل این رویداد پرداختند.