به گزارش خبرگزاري اكي پرس قرقيزستان، اين عده كه تعدادشان به بيش از 300 نفر مي رسد و تعدادي از نمايندگان مجلس نيز در ميانشان هستند، خواهان آزادي آموربيك تيكيبايف» هستند.
دادگاه شهرستان بيشكك قرار بود امروز در مورد سرنوشت تيكيبايف تصميم بگيرد.
«آموربيك تيكيبايف» هشتم اسفند توسط ماموران امنيتي قرقيزستان بعد از بازگشتش از مجمع پارلماني سازمان امنيت و همكاري اروپا در فرودگاه و در داخل هواپيما بازداشت شد.
معترضان مي گويند سهم تيكيبايف در توسعه دموكراسي كشور خيلي زياد است از اين رو همه احزاب سياسي بايد براي آزادي وي متحد شوند.
سازمانهاي اجتماعي محلي با انتقاد از دستگيري تيكيبايف ، مي گويند كه ديگر در قرقيزستان افراد داراي مصونيت وجود ندارند.
طي چند روز گذشته مخالفان دولت در قرقيزستان در مقابل ساختمان امنيت ملي و ميدان مركزي اين شهر نيز به نشان اعتراض بازداشت سياستمدار قرقيزي گرد هم آمده بودند.
به گزارش منابع خبري قرقيزستان اين سياستمدار منتقد دولت متهم به رشوهخواري شده است. معترضان به بازداشت تيكيبايف از جمله رئيس جمهوري سابق قرقيزستان و از طرفداران «رازه آتوبايوه» و چند رهبر ديگر مخالفان نسبت به آزاد شدن فوري تيكيبايف پافشاري مي كنند.
آنها معتقدند بازداشت تيكيبايف صرفا انگيزههاي سياسي دارد. آتونبايوه و چند سياسمتدار ديگر عضو حزب آتا مكان سال 2010 بعد از انقلاب آوريل كه با سرنگوني حكومت قربان بيك باقييف انجاميد، عضو دولت موقت قرقيزستان بودند.
بازداشت تيكيبايف ساعت سه بامداد 26 فوريه، بعد از فرود آمدن هواپيما از استانبول انجام شد. دادستاني قرقيزستان گفته بود كه طي 48 ساعت بعد از بازداشت تيكيبايف بايد در مورد اتهامش مربوط به رشوه خواري به سؤالهاي بازجويان جواب دهد.
در آغاز ماه فوريه مقامات همچنين «الممبيت شيكمم تاو» و «ايده سليناوه» دو عضو ديگر اين حزب را براي بازپرسي بازداشت كردند. اين بازداشت در حالي صورت گرفت، كه هر سه آنها به عنوان اعضاي پارلمان از حق مصونيت برخوردار بودند. تاكنون نسبت به آن دو نفر هيچ اتهام رسمي اعلام نشده است.
«تيكيبايف» 58 ساله پيشتر از طرفداران الماسبيك آتمبايف رئيس جمهوري فعلي بود. ولي از تابستان سال 2016 تيكيبايف هم به زمره منتقدان سياسي آتمبايف پيوست.
منتقدان ميگويند، ايجاد تغييرات در قانون اساسي به موافقان آتمبايف امكان تحكيم قدرت را بعد از كنار رفتن او از مقامش فراهم ميآورد.
اين تغييرات موقعيت نخستوزير را تحكيم ميبخشد. در ميان مخالفان ، عقيده اي وجود دارد كه در اصل آتمبايف بعد از ترك كرسي رئيس جمهوري ميخواهد به مقام نخست وزيري برسد و يا راه فرد مورد نظر خود را براي اين پست هموار كند. تيكيبايف و طرفدارانش شديدا با تغييرات قانون اساسي مخالفت كرده اند.
تيكيبايف خواستار بازرسي از رئيس جمهور و اعضاي خانواده اش در مورد دست داشتن در فساد و رشوه خواري شده بود.
انتخابات جديد رياست جمهوري در قرقيزستان روز 19 نوامبر سال جاري ميلادي برگزار ميشود.
در صورت محكوم شدن تيكيبايف ، وي از حق مصونيت پارلماني و حتي از حق شركت در انتخابات رياست جمهوري امسال هم محروم خواهد شد.
تحليلگران معتقدند كه حوادث اخير ميتواند پيامدهاي جدي در حيات سياسي اين كشور و آن هم در سال انتخابات رياست جمهوري قرقيزستان به بار آورد.
نظام سياسي قرقيزستان دمكراسي پارلماني است.
عسگر آقايف از ابتداي استقلال اين كشور از اتحاد جماهير شوروي ، در سال 1991 تا سال 2005 ميلادي قدرت را در دست داشت و مي خواست تا پايان عمر در مقام رياست جمهوري باشد. اما حكومت وي در پي شورش هاي متعدد به رهبري «قربان بيك باقي اف» سرنگون شد. باقي اف پس از اين شورش به جاي آقايف به رياست جمهوري رسيد و انقلاب لاله اي قرقيزستان به وقوع پيوست.
پنج سال بعد در سال 2010 ميلادي مردم قرقيزستان در اعتراض به فساد مالي و گراني قيمت برق به خيابان ها ريختند و دولت قربان بيگ باقي اف را نيز سرنگون كردند.
پس از اين اعتراض رهبر مخالفان (رازه آتنبايف) يك دولت موقت در پايتخت تشكيل داد و خواستار استعفاي قربان بيگ باقي اف شد.
پس از اين ناآرامي هاي خشونت بار قرقيزستان در ساز و كاري دمكراتيك، نظام سياسي اين كشور به دمكراسي پارلماني تبديل شد كه اولين نظام پارلماني در آسياي ميانه است .
آلماسبيك آتمبايف رييس جمهوري فعلي قرقيزستان نيز سال 1390 (2011) در انتخابات رياست جمهوري پيروز شد.
دوره رياست جمهوري در قرقيزستان پنج سال است. اين كشور پنج ميليون نفري آسياي ميانه با تاجيكستان ، چين ، ازبكستان و قزاقستان هم مرز است.
آساق**1663**ترجمه:خسرو حسيني ** انتشاردهنده: حسن حسين زاده
http://akipress.com/news:589845/
تهران - ايرنا - جمع زيادي از طرفداران «آموربيك تيكيبايف» رهبر مخالفان دولت قرقيزستان كه اوايل اسفند از سوي ماموران امنيتي بازداشت شده است براي سومين بار امروز (پنجشنبه) نيز در شهر بيشكك پايتخت اين كشور با هدف آزادي وي تجمع اعتراض آميز برگزار كردند.