۲۲ اسفند ۱۳۹۵، ۹:۳۵
کد خبر: 82461155
T T
۰ نفر
22 اسفند روز بزرگداشت شهدا و تجدید میثاق با آرمان های شهیدان

تهران- ایرنا- «شهدا انسان هایی از جنس ایثار و شهامت»، «درخشش فوتبال ساحلی ایران بر بام آسیا» و «آسیب های اجتماعی؛ علل و چرایی شكل گیری آن» از جمله مهمترین موضوع های اجتماعی و فرهنگی است كه برخی روزنامه های یكشنبه 22 اسفند 1395 به آنها پرداخته اند.

مطبوعات كشور به طور روزانه مهمترین و برجسته ترین رخدادهای داخلی و خارجی را پوشش می دهند. این در حالی است كه بخش زیادی از خبرها، یادداشت ها، گزارش ها، گفت و گوها و ... به انعكاس شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه اختصاص می یابد؛ موضوعی كه توجه ویژه به آن اهمیتی فزاینده دارد.

گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ موضوع های یادشده را كه انعكاس قابل توجهی در روزنامه های صبح یكشنبه داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بررسی كرده است.

** شهدا انسان هایی از جنس ایثار و شهامت
شهدا زندگی ابدی دارند و نقشه راه آیندگان برای رسیدن به سرمنزل مقصود هستند. در تقویم جمهوری اسلامی ایران روز 22 اسفند به عنوان روز تجلیل از شهدا نام گذاری شده است و در این روز مردم در سراسر كشور بر سر مزار شهدا رفته و ضمن ادای احترام به پرستوهای خونین بال میهن، با آرمان های آن تجدید میثاق می كنند. اهمیت این موضوع سبب شد تا روزنامه های صبح امروز در یادداشت ها و گزارش هایی یاد و نام شهیدان هشت سال دفاع مقدس را گرامی بدارند.

روزنامه «همشهری» در مطلبی با عنوان «وفاداری به خون شهدا عامل اقتدار انقلاب و نظام است» نوشت: 22 اسفند ماه كه در تقویم رسمی كشور یادآور مقام شامخ شهید و شهادت است فرصتی ارزشمند برای كارشناسی تاریخ انقلاب اسلامی و 8 سال دفاع مقدس به ویژه تبیین سیاهه دشمنی‌های عمیق و همه‌جانبه جبهه سلطه و استكبار جهانی علیه ملت ایران و جمهوری اسلامی از اول انقلاب تا به امروز به شمار می‌رود. برگزاری یادواره شهدا یك طرح راهبردی و ابتكاری قابل تحسین و ناشی از باوری عمیق و راستین بوده و می­‌تواند ضمن تكریم خانواده معظم شهیدان و اهتزار عَلَم شهدا و زنده ‌نگه داشتن سیره و راه افتخارآمیز و تابناك آنان، روحیه مقاومت، ایثار و حماسه را درجامعه جاری و ساری كرده و در عرصه بازدارندگی، اقتدار و آمادگی ملت ایران در مصاف با دشمن و هجوم بی‌وقفه قدرت‌های استكباری و امپراطوری رسانه‌ای صهیونیستی به جهانیان را آشكار و نمایان سازد.

در ادامه این گزارش می خوانیم: مصادف شدن روز تكریم مادران و همسران شهدا با سالروز وفات حضرت ام‌ البنین(س) فرصت ارزشمندی فراروی آحاد جامعه در تجلیل، تكریم و بزرگداشت مادران و همسران شهدا عنوان شده و آمده است: 22 اسفند‌ماه روز مباركی است در تكریم شیرزنان قهرمان ایران اسلامی كه به ندای رهبر مسلمین جهان و ولی‌امر خویش لبیك گفته و به تشویق و ترغیب فرزندان برومند و همسران انقلابی و غیور خود در تأسی از حضرت ام‌البنین(س) آنها را رهسپار جبهه‌های نبرد حق علیه باطل كردند تا یك وجب از این سرزمین مقدس به دست دشمن غاصب نیافتد. تردیدی نیست ملت بزرگ ایران به تأسی از وصایای جاوید و ارزشمند امام خمینی(ره ) و آموزه‌های مقام معظم رهبری، تجلیل شهیدان و تكریم خانواده معظم شهدا را رسالت خطیر خود در پاسداری از خط سرخ شهادت و ره آوردهای شهیدان برای عزت و سربلندی كشور دانسته است.

روزنامه «اعتماد» در یادداشتی با عنوان «این‌گونه جنگیدیم» كه به قلم مجتبی عسگری راوی جنگ نگاشته شد، آورده است: صدام 8 سال در ایران جنگید، نه تنها نتوانست یك وجب خاك ایران را تصرف كند، بلكه توانستیم با قدرت تمام او را از ایران بیرون كنیم و این ثمره ریختن خون پاك جوانانی است كه ما با نام شهید می‌شناسیم‌شان؛ خون شهیدان همت، خرازی، باكری و شهدای دیگر بود كه توانست مانع این تجاوز شود. آنها از جان خود گذشتند و گفتند ما خودمان را برای حفظ مملكت و دین‌مان قربانی می‌كنیم، قربه الی‌الله، آنها پرواز كردند، اما مملكت حفظ شد. وقتی زندگی و رفتار هر كدام از این شهدا را مطالعه می‌كنیم، می‌بینیم كه چقدر پیام برای امروز ما دارند. یكی از رفتارهایی كه امروز دیده می‌شود و نباید باشد، دعوای بی‌منطق و خارج از دستورات دین ما، در مسائل سیاسی است. در زمان جنگ احمد متوسلیان را داریم كه فرمانده تیپ محمد رسول‌الله بود. در تیپ 27 رزمنده‌های استان تهران و همدان و بعضی از شهرهای اصفهان حضور داشتند. بعد از عملیات فتح‌المبین منطقه بزرگی در شمال استان خوزستان از دست بعثی‌ها خارج شد و عملیات بعدی برای آزادسازی خرمشهر بود، شهری كه 18 ماه در تصرف نیروهای عراق بود.

در ادامه این یادداشت آمده است: در پادگان دوكوهه محسن وزوایی حكمی را برای احمد متوسلیان آورد كه در آن حكم محسن رضایی، شهید وزوایی را به‌عنوان فرمانده تیپ 10 سیدالشهدا استان تهران منصوب كرده بود. با احتساب این حكم دو تیپ برای استان تهران در نظر گرفته می‌شد، یكی تیپ 27 محمد رسول‌الله و یكی تیپ 10 سیدالشهدا. نیروهای این تیپ باید از تیپ محمد رسول‌الله كه تحت فرماندهی احمدمتوسلیان بود، تامین می‌شد. احمد متوسلیان حكم را كه دید به محسن وزوایی گفت: «طبق این حكم من باید نیروهای مورد نیاز تو را از نیروهای خودم تامین كنم. من اگر بخواهم نیروی خوب خودم را به تو بدهم، یك تیپ ضعیف خواهم داشت كه نمی‌تواند در عملیات بعدی بدرخشد. اگر هم بخواهم نیروهای ضعیفم را به تیپ تو منتقل كنم، تیپ تو ضعیف خواهد شد و تو در عملیات ممكن است موفق نشوی و این در مرام من نیست. چیزی كه برای خودت می‌پسندی برای دیگران بپسند. نیروهایی كه در فتح‌المبین غرب رودخانه كرخه را آزاد كردند، با تقسیم شدن نیروها به دو گروه نمی‌توانند در عملیات آزاد‌سازی خرمشهر بدرخشند. پس بهتر است كه فعلا تقسیم نیروها را به بعد از عملیات آزادسازی خرمشهر موكول كنیم.»

این روزنامه همچنین در یادداشتی دیگر با عنوان «مردان ایثار و جنگ» نوشت: «كربلا، كربلا ما داریم می‌آییم/ اسرای مظلوم ما داریم می‌آییم» حتما این ترانه را با صدای اكبر شریعت گوش داده‌اید. ترانه‌ای كه با گذشت سال‌ها از جنگ ایران و عراق هنوز هم از رادیو و تلویزیون پخش می‌شود. صدا و شعری كه متعلق به یك نسل خاص نیست، بلكه نسل‌های بعد از دوره جنگ را هم پوشش داده است. مانند ترانه «ممد نبودی ببینی/ شهر آزاد گشته». همه اینها باعث می‌شود كه جنگ متعلق به یك نسل یا آدم‌های خاص نباشد. جنگ وقتی اتفاق می‌افتد، برای تمام مردم آن سرزمین است. مانند جنگ تحمیلی ایران و عراق كه از پیر و جوان در آن شركت كردند. در ترانه‌ای كه اكبر شریعت خوانده به خوبی این نكته در نظر گرفته شده است؛ «نزدیك لشكر كربلا ما جوون‌ها دادیم/پیروان علی با حسین نوجوون‌ها دادیم».

در ادامه این یادداشت می خوانیم: جنگ نه تنها در گنجه تاریخ این مرز و بوم نمانده است بلكه در طول سال‌های بعد از جنگ به این اتفاق تلخ از سوی هنرمندان، نویسنده‌ها و چهره‌های تاثیرگذار پرداخته شده است. حالا این روزها فیلم‌های مرتبط با جنگ چنان زیاد است كه هر نسلی با هر تفكری می‌تواند آنها را تماشا كند و خوبی ماجرا این است كه هنوز هم جنگ تحمیلی ایران و عراق جنبه‌های مختلف زیادی دارد كه برای نسل‌های بعد واكاوی آنها جذاب است. چرا كه ایثار و فداكاری در راه وطن و برای مردم كشور از آن دست مقوله‌هایی است كه در تاریخ و فرهنگ كشورمان ریشه‌ای قوی دارد و عملكرد این چهره‌ها چنان بوده كه به واسطه شخصیت، رفتار و عملكردشان تبدیل به چهره‌هایی تاثیرگذار برای جوانان شده‌اند و نقش مثبت و تاثیرگذاری در گسترش فرهنگ ایثار و فداكاری در كشور داشته‌اند. شخصیت‌های تاریخ‌ساز، چه در زمان حیات و چه پس از مرگ، همواره زنده‌اند و بی‌تردید الگو و سرمشق برای دیگران به شمار می‌روند. در این اینفوگرافی بخشی از فرماندهان جنگ تحمیلی معرفی شده‌اند تا یادآوری شود كه چه افرادی برای حفظ و پیشرفت كشور جان خود را از دست داده‌اند.

روزنامه «كیهان» در یادداشتی با عنوان «به پیشگاه اسوه صبر حضرت ام‌البنین(ع)» می نویسد: سلام به پیشگاه حضرت ام‌البنین، به مادر شهیدان فدایی سیدالشهدا(ع) به اسوه و الگوی مادران شهدا ، سلام به سرو بلنداستقامت و آزادگی كه در سایه‌سار وجود پربركتش، سپهسالار سپاه حسین(ع) پرورش یافت.سلام به آنكه دامانش، مهد و پرورش گاه اسوه جوانمردان و بهترین برادر دنیا، عباس ابن علی(ع) بود. سلام به بانوی ادب، سلام به بانوی تواضع، سلام به بانویی كه كرامت و انسانیت را به اوج رساند، آنگاه كه خود را كنیز خانه زهرای مرضیه نامید و پسرانش را غلام حسنین(ع). سلام به مادر پسران، سلام به بانویی كه تاریخ به احترام فداكاری و گذشت و ایثار او، تمام قد می‌ایستد. سلام به بانویی كه به پسرانش ادب فنا در امام را آموخت و ثابت كرد كه؛ هر كه ادب كرد به درگاه دوست در دو جهان لایق الطاف اوست. بانوی كریم و سخاوتمندی كه بهترین گل‌های بوستان جانش را عاشقانه به قربانگاه عشق، پیش پای دردانه پیامبر و امام زمانش قربانی كرد و پس از آن با صلابت و استوار ایستاد و تا ابد، صبر را شرمنده این همه صبر و ایستادگی كرد. مادری كه در یك نیمروز، چهار فرزندش را به مسلخ عشق فرستاد ولی در بازگشت كاروان شهادت، بیش از همه و پیش از همه، سراغ حسین(ع) را گرفت نه فرزندان خود. امروز سالروز رحلت حضرت فاطمه كلابیه، ملقب به ام‌البنین است. سر‌و قامت فداكاری كه خورشید از مشرق چشمانش تا افق‌های دور نورافشانی كرد. دامنش برای روز بی‌كسی آل‌الله سربازانی بی‌نظیر در همه اعصار و قرون پرورید. به روح بلند و آسمانی‌اش درود می‌فرستیم و به آستان رفیع ایثار و فداكاریش، سرتعظیم می‌سائیم.

روزنامه «شهروند» به مناسبت روز بزرگداشت شهید، از یاد شهدای امدادگر به ارایه گزارشی با عنوان «فراتر از ایثار» پرداخت و نوشت: «لاله‌های هلال» عنوانی است كه هلال‌احمر برای شهدای این جمعیت انتخاب كرده و امروز، روز شهدای هلال است. جوانانی كه در ٨‌سال دفاع مقدس، بدون هیچ ادعایی راهی جبهه‌ها شدند و در پایگاه‌های امدادی، بیمارستان‌های صحرایی و پست‌های موقت امداد خدمت‌رسانی كردند. جمعیت هلال‌احمر ٤٨٧ شهید امدادگر دارد. در دوره جنگ آنها در قامت امدادگر در كنار رزمندگان حاضر بودند و وظیفه امدادرسانی، كمك‌های اولیه به مجروحان و انتقال آنان به مراكز درمانی را برعهده داشتند. امروز، روز بزرگداشت یاد شهیدان است. «داوود مقدم» امدادگری بود كه زمان شهادت تنها ٢١‌سال داشت. مقدم در خرمشهر و عملیات بیت‌المقدس در حین امدادرسانی مجروح شد و به شهادت رسید.

در ادامه این گزارش آمده است: در شهرستان دماوند، دو پایگاه بین ‏‌شهری وجود دارد كه یكی در محور هراز به نام شهید حسین لالی و دیگری در محور فیروزكوه به نام شهید داوود مقدم ثبت شده است.سیدامیرمحسن ضیایی در دیدار با خانواده «داوود مقدم» بر مقام شهدا به‌عنوان قهرمانان ملی، دینی و میهنی تأكید كرد و گفت: شهدا همیشه زنده هستند و كشور را خون شهدا و دعای مادران این شهیدان و رزمندگان اسلام نگه داشته است؛ درواقع آنها ستون‌هایی هستند كه تفاوت ما را با دیگر كشورها نشان می‌دهند. وی افزود: ایران اسلامی در این ٣٨‌سال با مشكلات زیادی دست و پنجه نرم كرده است ولی همچنان سرپا و امن است، درحقیقت مردم نجیب ما با وجود مشكلات بسیار در كمال امنیت در كشور زندگی می‌كنند كه آن هم به سبب وجود خون شهیدان و دعای خانواده‌های آنها و صد البته وجود رهبری فرزانه و دانا است.

** درخشش فوتبال ساحلی ایران بر بام آسیا
فوتبال ساحلی یكی از انواع ورزش فوتبال است كه در ساحل و یا بر زمینی پوشیده از ماسه برگزار می‌شود. البته انجام بازی فوتبال در ساحل سابقه طولانی دارد اما برگزاری مسابقات رسمی و تدوین قوانینی برای این رشته ورزشی به سال 1992 میلادی و بنیانگذاری نهادی به نام فوتبال ساحلی جهانی انجام شد. تیم ملی فوتبال ساحلی ایران با برتری 7 بر 2 مقابل امارات عنوان قهرمانی در قاره كهن آسیا را به دست آورد. روزنامه های امروز در گزارش ها و یادداشت هایی به بازتاب این قهرمانی پرداختند.

روزنامه «ایران» در گزارشی با عنوان «طوفان شِنی ساحلی ‌بازان» نوشت: فینال هشتمین دوره رقابت‌های قهرمانی فوتبال ساحلی آسیا و انتخابی جام جهانی باهاما صبح دیروز بین تیم‌های ایران و امارات در كشور مالزی برگزار شد و ملی‌پوشان فوتبال ساحلی ایران توانستند با پیروزی پرگل 7 بر 2 برابر امارات بر بام آسیا بایستند. تیم ملی فوتبال ساحلی ایران در مرحله نخست و با پیروزی پرگل مقابل تیم‌های مالزی، افغانستان، چین و بحرین در مرحله نیمه نهایی به مصاف ژاپن رفت و در این مرحله توانست با نتیجه 8 بر 6 ژاپن را شكست دهد و به فینال راه یابد. ملی‌پوشان كشورمان در دیدار فینال با ارائه یك بازی پرقدرت و یكطرفه موفق شدند با گل‌های مسلم مسیگر (2 گل)، محمدعلی مختاری (2 گل)، پیمان حسینی، امیرحسین اكبری و سیدعلی ناظم تیم ملی امارات را شكست دهند و برای دومین بار بر بام آسیا بایستند. پس از دیدار فینال محمد مختاری بهترین بازیكن زمین از سوی مسئولین برگزار كننده این دوره از بازی‌ها معرفی شد. نخستین قهرمانی تیم ملی فوتبال ساحلی ایران در سال ۲۰۱۳ در قطر و با شكست ژاپن در ضربات پنالتی به دست آمد.

در ادامه این مطلب می خوانیم: تا پیش از این دوره، تیم‌های ملی امارات و ژاپن با 2 عنوان قهرمانی پرافتخارترین تیم‌های آسیا بودند و حالا ساحلی‌بازان ایران كه در رنكینگ اول آسیا قرار دارند، با شكست هر دو تیم ژاپن و امارات؛ دومین قهرمانی خود را به دست آوردند. در دیدار رده‌بندی نیز تیم‌های ملی ژاپن و لبنان به مصاف یكدیگر رفتند و سامورایی‌ها با پیروزی 6 بر 3، به عنوان آخرین سهمیه از قاره آسیا جواز حضور در جام جهانی باهاما را دریافت كردند.

قرعه‌كشی مسابقات جام جهانی فوتبال ساحلی پس از قهرمانی ساحلی بازان دیروز انجام شد و تیم ملی ایران در گروه B مسابقات با تیم‌های نیجریه، ایتالیا و مكزیك همگروه شد و تیم ملی نخستین بازی خود را در این مسابقه‌ها، ۷ اردیبهشت 96 مقابل مكزیك برگزار خواهد كرد. به دنبال قهرمانی ساحلی‌بازان، مسعود سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان در پیامی این قهرمانی را تبریك گفت. در بخشی از متن پیام وزیر آمده است: «اكنون دیگر تیم خوب فوتبال ساحلی كشورمان تبدیل به یكی از قدرت‌های جهان شده و برد مقتدرانه دیدار فینال مقابل امارات، نشان از قدرت بلامنازع تیم ملی ساحلی كشورمان دارد.»

روزنامه «آرمان» در مطلبی با عنوان «قهرمانی مقتدرانه ساحلی‌بازان ایران درآسیا» آورده است: رقابت‌های قهرمانی فوتبال ساحلی آسیا و انتخابی جام جهانی از ۱۴ اسفند آغاز و دیروز (۲۱ اسفندماه) با دیدارهای رده بندی و فینال مسابقات پیگیری شد تا تكلیف تیم‌های اول تا سوم این رقابت‌ها مشخص شود. در دیدار فینال قهرمانی آسیا تیم‌های ملی ایران و امارات به مصاف یكدیگر رفتند كه در پایان این دیدار در نهایت ملی‌پوشان كشورمان با ارائه یك بازی پرقدرت و یكطرفه موفق شدند با نتیجه ۷ بر ۲ از سد تیم ملی امارات بگذرند و عنوان قهرمانی آسیا را كسب كنند. در این دیدار برای تیم ملی فوتبال ساحلی كشورمان مسلم مسیگر (۲ گل)، محمدعلی مختاری (۲گل)، پیمان حسینی، امیرحسین اكبری و سیدعلی ناظم گلزنی كردند. تیم‌های ملی امارات و ژاپن با ۲ عنوان قهرمانی آسیا پرافتخارترین تیم‌های آسیا به‌شمار می‌روند و ساحلی بازان ایران كه در رنكینگ اول آسیا قرار دارند با شكست هر دو تیم ژاپن و امارات؛ دومین قهرمانی خود در آسیا را به‌دست آوردند. در دیدار رده‌بندی تیم‌های ملی ژاپن و لبنان به مصاف یكدیگر رفتند كه این دیدار با برتری ۶ بر ۳ تیم ملی ژاپن خاتمه یافت.

در ادامه این مطلب آمده است: محمدحسین میرشمسی سرمربی تیم ملی فوتبال ساحلی ایران پس از دیدار فینال قهرمانی آسیا به نكاتی اشاره كرد؛ ما برای بازی با امارات آماده بودیم و می‌دانستیم كه این تیم به دلیل بازی سنگین برابر تیم ملی لبنان در نیمه نهایی رقابت‌ها، خسته است. وی ادامه داد: از نظرم بازی برای ما آسان بود و مهم‌ترین فاكتوری كه باعث این برتری شد آمادگی جسمانی خوب تیم بود. اگر مجددا به بازی‌هایی كه تا این مرحله انجام داده ایم، نگاه كنیم، خواهیم دید كه بازی برابر ژاپن در مرحله نیمه نهایی سخت‌ترین بازی ما بوده است .البته بازی امارات را هم آنالیز كرده بودیم و می‌دانستیم كه در مباحث تكنیكی و تاكتیكی از آنها پیش هستیم. وی در پایان گفت: اینكه ایران، امارات و ژاپن نمایندگان آسیا در جام جهانی باهاما هستند، بسیار خوب است چراكه از نظرم آسیا با حضور این ۳ تیم، نمایندگان قدرتمندی در جام جهانی خواهد داشت.

روزنامه «شرق» در گزارشی با عنوان «ساحلی‌بازان قله را فتح كردند» نوشت: فوتبال ساحل ایرانی همچنان روی نوار موفقیت و پیروزی اس ت؛ ساحلی‌بازان كشورمان درست یك روز پس از آنكه صعودشان را به جام جهانی فوتبال ساحلی در «باهاما» قطعی كردند، توانستند دست به كار بزرگی بزنند و برای دومین بار در تاریخ، قهرمان آسیا شوند. ملی‌پوشان كشورمان كه در دیدار نیمه‌نهایی رقیب سرسختی به نام ژاپن را از پیش‌رو برداشته بودند، در دیدار فینال مقابل امارات كار چندان سختی نداشتند و در یك بازی تقریبا یك‌ طرفه، با نتیجه ٧ بر ٢ از سد امارات گذشتند و قهرمان شدند.

در ادامه این گزارش می خوانیم: ایران در شرایطی به این مهم رسید كه تقریبا از طلسم سوم‌شدن‌هایش رهایی پیدا كرد؛ در دوره‌های گذشته كه ایران كارش را از سال ٢٠٠٦ شروع كرده، تابه‌حال پنج‌ بار به ‌عنوان سومی رسیده است! آخرین قهرمانی ایران در این تورنمنت‌ها هم مربوط به چهار سال پیش است كه در فینال سال ٢٠١٣ برای اولین بار روی سكوی قهرمانی ایستادند. در این میان، ایران در سال ٢٠١٥ هم یك‌ بار دیگر به ‌عنوان سومی بسنده كرد و حالا در ماه‌های نخست سال ٢٠١٧ میلادی بار دیگر جام را به دست آورد. البته این بار طعم بالابردن جام ارزش بیشتری داشت؛ چون با سایر جوایز انفرادی برای ملی‌پوشان كشورمان همراه بود.

روزنامه «اعتماد» در یادداشتی با عنوان «فوتبال ساحلی ایران بر بام آسیا» نوشت: تیم‌ملی فوتبال ساحلی ایران در سال‌های گذشته رشد چشمگیری داشته و توانسته با كسب نتایج خوب در سطح آسیا و جهان چشم‌ها را به خود خیره كند. فوتبالیست‌های ساحلی ایران در سال‌های قبل عناوین مهمی مثل قهرمانی در قاره آسیا و همچنین قهرمانی در رقابت‌های بین قاره‌ای را نیز به دست آورده‌اند و حالا بار دیگر بر بام قاره كهن قرار گرفتند. تیم ایران در این دوره از رقابت‌ها با نمایش‌هایی چشمگیر توانست بازی‌ها را شروع كند و روز گذشته نیز ملی پوشان كشورمان در نیمه نهایی با نتیجه ٨ بر ٦ ژاپن را از پیش‌رو برداشتند تا جواز حضور در جام جهانی را به دست آورند.

در ادامه این یادداشت می خوانیم: رییس كنفدراسیون فوتبال آسیا از تیم ملی ایران كه با پیروزی مقابل امارات فاتح رقابت‌های قهرمانی فوتبال ساحلی آسیا شد، تقدیر كرد. شیخ سلمان گفت: امارات عربی متحده نیز باید به خاطر تلاش‌های درخشانش مورد تقدیر قرار گیرد. او با اشاره به سه تیم فوق‌العاده آسیا شامل ایران، امارات و ژاپن، گفت: مطمئن هستم كه این سه تیم در باهاما باعث افتخار آسیا خواهند شد. رییس‌ای اف سی از ترنگانو مالزی میزبان مسابقات و كمیته برگزاری این رقابت‌ها برای این میزبانی به یاد ماندنی آن تقدیر كرد.

روزنامه «شهروند» در گزارشی با عنوان «آخرین افتخار فوتبالی ‌سال ٩٥» آورده است: قابل پیش‌بینی بود؛ آقای فوتبال ساحلی آسیا درمسابقات قهرمانی این قاره درمالزی شركت كرد و با اقتدار به جام قهرمانی رسید. حالا بچه‌های كم‌ادعای تیم‌ملی فوتسال ایران به افتخار‌آفرینی‌های خود ادامه می‌دهند. نكته اینجاست كه هرچقدر هم افتخار كسب می‌كنند، در ایران و حتی در رسانه‌ها آن‌طور كه باید به آنها بها داده نمی‌شود. با وجود این كم‌لطفی‌ها پسران فوتبال ساحلی ایران نه‌تنها انگیزه خود را از دست نمی‌دهد، بلكه با كسب موفقیت‌های بزرگ همیشه درتلاش هستند یك پیام مهم را به جامعه خود اعلام كنند؛ ابنكه «ما هم هستیم...».

در ادامه این مطلب آمده است: تیم‌ملی فوتبال ساحلی با پیروزی‌های مقتدرانه مقابل تیم‌های مالزی(میزبان)، ‌افغانستان، ‌چین، ‌بحرین به مرحله نیمه‌نهایی مسابقات قهرمانی آسیا صعود كرد. دراین مرحله بهترین ‌تیم سال‌های اخیر قاره آسیا مقابل ژاپن قرار گرفت و با شكست‌دادن این تیم حریف امارات درفینال مسابقات شد. دربازی پایانی كه روزگذشته برگزار شد، هم شاگردان محمدحسین میرشمسی با پیروزی ٧-٢ مقابل امارات ازعنوان قهرمانی خود دفاع كردند. نكته قابل توجه درباره این دوره ازمسابقات این بود كه ساحلی‌بازان ایران توانستند جواز حضور درجام‌جهانی ٢٠١٧ كه درباهاما برگزار می‌شود را هم دریافت كنند تا حالا برای حضور پرقدرت دراین مسابقات آماه شوند. دراین رقابت‌ها محمد مختاری هم به‌عنوان آقای گلی رسید.

** آسیب های اجتماعی؛ علل و چرایی شكل گیری آن
آسیب های اجتماعی به عنوان اموری كه نظم عمومی جامعه را به هم می زنند و هنجارهای آن را مورد تعرض قرار می دهند بسیار حایز اهمیت هستند زیرا افزایش ناهنجاری ها نشانه ای از وجود بحران محسوب می شود و نظم اجتماعی را تهدید می كند. با توجه به اهمیت آسیب های اجتماعی و روند رو به رشد آن بی شك مداخله در آن نیاز به تفكری جامع دارد كه فعالیت آن در سطوح مختلف مراقبت و حمایت قابل پیشگیری باشد. این موضوع از چنان اهمیتی برخوردار است كه روزنامه های امروز در گزارش ها و یادداشت هایی به آن پرداختند.

روزنامه «ابتكار» در گزارشی با عنوان «خانه هایی برای كاهش آسیب های اجتماعی» نوشت: اوایل دهه 80 برای اولین بار بحث تاسیس كلینیك هایی برای آموزش مسائل جنسی و سلامت خانواده مطرح شد. كلینیك هایی نیز در این زمینه مشغول به فعالیت شدند اما این بحث به صورت رسمی نخستین بار آذرماه سال 91 توسط معاون امور خانواده مركز امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری وقت رسانه ای شد. فروردین ماه سال 92 از راه رسید اما از تاسیس این كلینیك ها خبری نشد. خبر تاسیس كلینیك های سلامت خانواده در دولت دهم هر چند وقت یكبار رسانه ای می شد اما در نهایت نتیجه ای در پی نداشت. در دولت یازدهم در اردیبهشت ماه سال 94 یك بار دیگر خبر تاسیس و راه اندازی كلینیك های خانواده مطرح شد. در مرداد ماه سال گذشته نیز به گفته معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری این كلینیك ها به صورت پایلوت در 9 استان مشهد، اصفهان، آذربایجان شرقی، شیراز، البرز، كرمان، ایلام، اهواز و تهران با همكاری وزارت بهداشت اجرایی شد.

در ادامه این مطلب آمده است: به گفته كارشناسان، اختلالات جنسی علاوه بر این كه میزان اعتماد به نفس، احساس رضایتمندی از خود و زندگی و تمركز در كارها را كم می كند، موجب افزایش مشاجرات زناشویی و در صورت بی توجهی به درمان آن، فروپاشی خانواده می شود. اعتیاد به موادمخدر، روابط جنسی خارج چارچوب خانواده و حتی تربیت نامطلوب فرزندان از دیگر پیامدهای ناگوار اختلالات جنسی است.به گفته آمار بسیاری از افراد برای درمان ناتوانی های جنسی خود به پیشنهاد دوستان خودد به مواد مخدر گرایش پیدا می كنند. این افراد اگرچه در ابتدا مشكلشان حل می شود اما در ادامه دچار مشكلات دیگری می شوند كه اعتیاد دائمی یكی از آنهاست. طلاق تنها آسیب نارضایتی از روابط جنسی زوجین نیست. دی‌ماه سال 94 علی‌اكبر سیاری، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی از نتایج تحقیقاتی بر روی 400 خانواده خبر داد كه بر اساس آن 63 درصد زوجین از روابط جنسی خود ناراضی هستند. به گفته كارشناسان وقتی فردی برای یافتن پاسخ سوالات جنسی خود راه رسمی و علمی پیدا نمی كند پاسخ سوال خود را از راه هایی پیدا می كند كه در نهایت به روش های نامتعارف و غیرطبیعی می رسد. نتیجه استفاده از این روش ها نیز منجر به آسیب های اجتماعی دیگر می شود.

روزنامه «وقایع اتفاقیه» در یادداشتی با عنوان «سه ‌ضلعی مؤثر در خشونت‌ های مدرسه ‌ای» كه به قلم نرگس ملك ‌زاده عضو كانون صنفی معلمان تهران نگاشته شد، آورده است: اكران فیلم خشونت در مدرسه، چند سالی بوده كه مشتریان جدیدی در فضای مجازی پیدا كرده است. موضوعی مشترك است اما نحوه پرداختن به آن در مدارس متفاوت بوده و این تفاوت‌ها، ناشی از نقش‌آفرینانی است كه هر دفعه با هنر كسب‌كرده خود از كلاس‌های رایگان اجتماع (جامعه مولد خشونت) شدت و نوع خاصی از خشونت را به رخ جامعه می‌كشند. هرگاه صحبت از مدارس كیفی مطرح می‌شود، آنچه به درستی تكرار می‌شود، ایجاد تعامل و ارتباط بین اجزای سه‌گانه مثلث مدرسه است. مثلث متساوی‌الاضلاعی كه نقش مدرسه، دانش‌آموز و اولیا را به یك میزان در رشد كیفیت مدرسه بیان می‌كند. حال در پخش هرباره این فیلم‌های سریالی نیز این سه ضلع اثربخش در كیفیت‌گرایی در حال سبقت‌گرفتن از هم در به دست آوردن نقش اول خشونت در مدارس هستند.

در ادامه این یادداشت می خوانیم: خانواده، بیشترین نقش را در بازتولید خشونتی دارد كه در جامعه و در رفتار افراد ظهور می‌كند، رفتارهایی كه در گذشته ضبط شده و فقط منتظر یك عامل خارجی مانند فقر، تبعیض، ناسزاشنیدن و... است تا دمل چركین خشونت سر باز كند. هر خشونت می‌تواند علت رفتارهای ناپسند دیگری در جامعه باشد و نتیجه‌اش به شكل دیگری از رفتارهای خشن بروز می‌كند. از خانواده و جامعه می‌گذریم و نگاهمان را محدود‌تر به آموزش ‌و پرورش می‌كنیم؛ نهادی كه مستقیم با تربیت اجتماعی درگیر است. اگر دانش ‌آموزی مهارتی را به درستی در خانواده كسب كرده باشد، در مدرسه به تحكیم ‌بخشیدن و تعمیق‌دادن آن باید پرداخته شود. در آن روی سكه، اگر خانواده نتوانسته پایه‌های تربیتی با اصالتی را برای فرزندش بنا كند، مدرسه می‌تواند نقش عنوان اصلاحگر داشته باشد.

روزنامه «آفرینش» در سرمقاله ای با عنوان «بازیگران «نمایش اشرافی ‌گری» درجامعه» نوشت: داشتن یك جامعه پویا، مدرن و سلامت به عنوان هدف غایی تمام حكومت‌هاست تا با اتكا به توان این جامعه بسیاری از خواسته و داشته‌های ملی را محقق و به سرانجام برسانند. این مهم نیاز به سیستم اجرایی و ساختاری منسجم در نظام‌های حكومتی دارد. جامعه به دو دسته غنی و فقیر تقسیم می‌شود، مسلماً آسیب‌های اجتماعی خاص خود را به همراه خواهد داشت. در این مدل اجتماعی به سبب عدم توازن اقتصادی میان داشته‌ های مردم، سایر عرصه‌ های زندگی آنها نیز دچار خسران خواهد شد. به بیان واضح تر بهترین و مناسب ترین امكانات اجتماعی به لحاظ سیاسی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، رفاهی و... برای آن دسته از اقشاری فراهم خواهد بود كه از توان مالی بالاتری برخوردارند. به این ترتیب با رشد قشری خاص از جامعه شاهد پسرفت دیگر اقشار خواهیم بود كه مدام بر دایره آنها افزوده خواهد شد. به عبارت دیگر در این مدل جامعه شناسی، اقشار غنی، غنی‌تر خواهند شد و اقشار ضعیف، فقیرتر. اما این پایان كار نیست؛ هریك از این اقشار اجتماعی دچار مشكلات خاص خود خواهند شد. در اقشار غنی به سبب فراهم بودن همه امكانات و میل به افزایش قدرت و ثروت شاهد بروز فسادهایی خواهیم بود كه تبعات سنگینی برای جامعه دربرخواهد داشت. میل به زیاده خواهی موجب فرصت طلبی و سواستفاده از موقعیت‌ها خواهد شد و نتیجه آن بروز انواع فسادهای كلان در ابعاد اقتصادی خواهد شد. در عرصه سیاسی یكجانبه گرایی و برنتافتن رقبا و مخالفین را به همراه خواهد داشت و درعرصه فرهنگی نیز توازن و تعادل نظام اخلاقی را برهم خواهد زد.

روزنامه «دنیای حقوق» در مطلبی با عنوان «نوجوان، قربانی آسیب های اجتماعی» می نویسد: خیلی از شماها، آن شبهایی را كه پای تلویزیون می‌نشستیم و سریال «آینه عبرت» را می‌دیدیم، یادتان هست. قرار بود از سرنوشت مردان پیر و جوانی كه معتاد می‌شدند و بلای خانمان‌سوز، زندگی‌شان را از هم می‌پاشید، عبرت بگیریم. آخرسر هم تمام آدم بدها دستگیر می‌شدند تا به جزای عملشان برسند. اما سالها از آن شبهای خانوادگی گذشته و این روزها خبری تلخ همه را نگران كرده؛ كاهش سن اعتیاد در ایران. قبلاً هم درباره این موضوع بلواهای زیادی به راه انداخته شده بود، وقتی‌كه چند نفر از مسؤولان اعلام كردند سن شروع به مصرف موادمخدر به 13 سال رسیده است.

در ادامه این مطلب به نقل از حمید صرامی آمده است: «تحقیقات ما نشان می‌دهد، 58 درصد از معتادان، زیر 34 سال سن دارند و نشانه‌روی سیستم هوشمند اعتیاد به سمت‌وسوی نوجوانان و جوانان كشور برای ایجاد قتل ‌عام بین آنهاست.» «شواهد در روند فعالیتهای كشور نشان می‌دهد كه مداخلات به هر میزان در سنین كودكی و نوجوانی صورت گیرد، شرایط برای عدم مصرف موادمخدر بهتر خواهد بود و تحقیقات ما نشان می‌دهد همچنان مصرف ماده مخدر تریاك، هروئین، شیشه و ماری‌جوانا به ترتیب رتبه‌ هایی را به خود اختصاص می‌دهند.» «قطعاً مداخلاتی كه از سوی مدارس برای ایمن‌سازی و توانمندسازی دانش‌آموزان صورت می‌گیرد، یك مداخله بی‌بدیل است. قطعاً اگر بتوانیم جلوی الگوی مصرف را بگیریم و جوانان و نوجوانان به چرخه اعتیاد، حتی برای مصارف تفریحی وارد نشوند، باید گامهای جدی ‌تری برداشته شود.»

آسیب شناسی باید به عطش و میل به دست یابی به امكانات و فرصت‌ها درمیان اقشار زیردست و پایین اشاره داشت. به سبب نبود توازن در توزیع امكانات هریك از افراد جامعه سعی می‌كنند تا خود را به نقطه بالای هرم اجتماعی برسانند. انسجام این مدیریت اجرایی زمانی نمود پیدا می‌كند كه همه شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... برای تمام اقشار جامعه به صورت یكسان فراهم و در دسترس باشد، تا عامه مردم بتوانند از سرمایه‌ های ملی كشور استفاده كنند و رشدی همگرا در اجتماع بروز پیدا كند. این رشد همگرا به معنای آن است كه امتیازات، فرصت‌ها و تسهیلات مختلف كشور تنها برای قشری خاص فراهم نگردد.

روزنامه «آفتاب یزد» در گزارشی با عنوان «توسعه فرهنگ همیاری شهروندی، راهكاری برای مهار آسیب های اجتماعی» می نویسد: شهر بدون همیاری همشهریان به ویژه به هنگام بروز ضرورت‌ها، شهری مرده است و شهروندان در یك شهر مرده خالی از هر نوع سرزندگی و شادابی هستند. همشهریان در مدت زمان زندگی و اقامت در یك شهر نیازمند مددهایی می‌باشند كه از طریق همیاری همگانی شهروندان امكان تحقق آنها وجود دارد و اگر همیاری شهروندی به‌عنوان واقعیتی باور پذیر در دل و جان شهروندان رسوخ نكرده باشد، باید بسیاری از دغدغه‌های فرهنگی –اجتماعی شهروندان و مدیران شهری را به كلی به دست فراموشی سپرد. انبوهی از امدادهای اجتماعی و مددكاری‌ها مانند خونگرمی، مهمان نوازی و همسایه دوستی در نهاد ایرانیان از گذشته‌های دور وجود داشته و تا به امروز رگه‌های پررنگ آن اخلاق حسنه ماندگار است. به داد هم رسیدن و دستگیری از هم در كلام بزرگان دینی فراوان یاد شده است. میهمان حبیب خداست، همسایه را از همسایه می‌پرسند و ثواب مضاعف پیش قدمی در سلام و احوال پرسی، برخی از این موارد است كه سالها و قرن‌ها به عنوان اعتقادی قلبی برایمان مطرح بوده و در عمل به این اعتقادات كوشا بوده‌ایم. بسیار شنیده‌ایم كه اگر صدای فریاد كمك انسانی را بشنویم و در جهت یاری‌اش اقدامی نكنیم،گرفتار پشیمانی خواهیم شد. این پشیمانی امكان دارد در كوتاه مدت یا دراز مدت اتفاق بیفتد، لیكن حتما اتفاق خواهد افتاد.

در ادامه این گزارش كه به قلم نیما نعمتی نگاشته شد، آمده است: با توجه به افزایش تنگناهای اقتصادی و فاصله گرفتن برخی شهروندان از مكنونات قلبی، نسل‌های گذشته خویش، شاهد رشد گرایشات مادی و رجحان مادی گرایی اجتماعی در برخی مجتمع های زیستی و در میان نسل‌ های اخیر می‌باشیم. باید قبول كنیم در طول سالیان متمادی تفكرات برخی انسان‌ های امروزی با تغییراتی نسبت به دوران گذشته همراه شده است. تعدادی از شهروندان امروزی گمان می‌كنند، آنچه در دنیا محاسبه می‌شود دم‌دست آنهاست و برای جمع كردن ثواب اخروی حالا حالاها فرصت دارند. پس نقد را چسبیده و در بسیاری از مسائل اقتصادی- اجتماعی روزانه ثواب اخروی را در اولویت‌های بعدی قرارمی‌دهند. حال آنكه پناهنده شدن بیش از اندازه و افراط گرایانه گروهی از انسان ‌های امروزی، در آغوش تفكرات مادی گرایانه نیز آفتی عظیم محسوب می‌شود كه علاوه بر ضررهای معنوی، خسران مادی فراوانی را نیز به دنبال دارد.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار:مریم همتی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9117**9131
*ایرنا مقاله كانالی برای انعكاس مقاله های اندیشكده ها- پژوهشكده ها- دانشكده ها- مراكز تحقیقاتی و رسانه های ایران و جهان*
Irnaarticle@
۰ نفر