به گزارش روز پنجشنبه ایرنا ، این نشست دو روزه كه با حضور حدود 40 تن از متخصصان هسته ای از18 كشورجهان ازجمله آمریكا، اروپا، روسیه، چین، ایران، عربستان،تركیه، برزیل،مصر،ژاپن و كره جنوبی برگزار شد، عاری سازی خاورمیانه از سلاحهای هسته ای بررسی شد.
از ایران «حسین موسویان» سخنگوی پیشین هسته ای و «علی اضغر سلطانیه» سفیرسابق ایران درآژانس بین المللی انرژی هسته ای شركت داشتند.
در این رابطه ، اهم مطالب حسین موسویان چنین بود :
1-مصوبات سازمان ملل برای عاریسازی خاورمیانه بعد از 40 سال و باوجود دهها اجلاس و كنفرانس، به گل نشسته و ازنظر اجرایی شدن درنقطه صفر است. همچنین مصوبات سازمان ملل برای عاری سازی خاورمیانه ازكل سلاحهای كشتار جمعی بعد از 20 سال تلاش نیز شكست خورده و درنقطه صفر است.
2- امیدی به اجرای این مصوبات هم نیست زیرا درخاورمیانه فقط اسراییل سلاح هسته ای دارد و قدرتهای جهانی هم بنای فشار به اسراییل برای خلع سلاح و پیوستن به معاهده عدم اشاعه سلاحهای هسته ای، ان پی تی، را ندارند. اسراییل هم این موضوع را به پروسه صلح مرتبط كرده و این پروسه را هم بعد از 60 سال مذاكره به شكست كشانده زیرا تصمیم سازمان ملل درمورد راه حل دو دولت فلسطینی و اسراییلی را رد كرده است. امیدی هم نیست كه به این زودیها این مسئله به نتیجه برسد.
3-خاورمیانه دربحرانهای متعدد ازجمله تروریسم تكفیری،جنگ داخلی، دولتهای شكست خورده و جنگ قومی غرق شده و درآستانه سقوط كامل قرارگرفته است.
4-ریسك دسترسی گروههای تروریستی داعش و القاعده به مواد و دانش سلاحهای كشتار جمعی به واقعیت پیوسته زیرا این گروهها از سلاح شیمیایی درسوریه و عراق استفاده كرده و صدها موشك هم دراختیار دارند.
5-خلاء وجود یك ساختار همكاریهای مشترك درمنطقه همچنان عامل دخالت قدرتهای بزرگ و تشدید بحرانهاست.
6-برجام بعنوان جامعترین و برجسته ترین سند تاریخ عدم اشاعه توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده زیرا ازكاملترین سیستم شفافیت و ممانعت از ساخت بمب هسته ای برخوردار است.برجام استاندارد جدید برای عدم اشاعه سلاحهای هسته ای دراختیار جامعه جهانی قرارداده و اگر قدرتهای جهانی درمورد عاریسازی منطقه وجهان ازسلاحهای هسته ای صداقت داشته باشند،می توانند برجام راملاك عمل قراردهند.
7-درصورتیكه اصول برجام جهانی شود، با حذف پروسه بازفراوری پلوتونیوم و غنی سازی زیر 5 درصد راه گسترش سلاح هسته ای درمنطقه وجهان بسته خواهد شد.
8-تشكیل ' سیستم همكاری جمعی' را می توان از خلیج فارس شروع كرد و یك پیمان جامع همكاریهای امنیتی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را بین كشورهای ایران و عراق ، عربستان و سایر اعضاءعرب عضو شورای همكاریهای خلیج فارس منعقد كرد.درقالب چنین سیستم جامع همكاریهای مشترك نیز می توان عاری سازی خلیج فارس ازسلاحهای كشتارجمعی و حتی برنامه مشترك چندجانبه همكاریهای هسته ای و غنی سازی را گنجاند.
اروپام *5*491**1579* انتشار دهنده : مرضیه فاتحی علیشاه
در نشست بین المللی مواد شكاف پذیر هسته ای بررسی می شود
راه عاری سازی خاورمیانه وجهان از سلاحهای هسته ای از طریق برجام
۲۶ اسفند ۱۳۹۵، ۱۲:۲۹
کد خبر:
82466788
مادرید- ایرنا- در نشست بین المللی مواد شكاف پذیر هسته ای كه در دانشگاه آمریكایی بیروت برگزار شد ، راه عاری سازی خاورمیانه و جهان از سلاح های هسته ای از طریق برجام مورد بررسی قرار گرفت .