تجربه مادري 70 درصد زنان ايراني/ بيشترين ميزان باروري در گروه سني25-29 ساله

تهران - ايرنا - مادر پرمعناترين و زيباترين واژه است كه در طول تاريخ مورد احترام همه بوده و خواهد بود و يكي از مقولات تامل برانگيز جامعه امروز ايران است، طيف گسترده مسائل مرتبط با مادري و تنوع و گاه تعارض ديدگاه‌ها در اين زمينه، توليد محتواي فكري در زمينه مادري را با دشواري همراه كرده است.

جمع كثيري از صاحب نظران ايراني در حيطه‌هاي نظري و علوم انساني به زواياي مختلف جايگاه مادري، پرداخته‌اند، اما به مانند بسياري از مسايل ديگر، جاي آمارهاي اجتماعي و گزارش‌هاي تبييني در اين حوزه نيز خالي است.
مصاحبه حاضر در آستانه روز مادر (29 اسفند) و تجليل از مقام شامخ مادران ، با حميد درخشان نيا رئيس سازمان ثبت احوال كشور، به عنوان متولي توليد آمارهاي جمعيتي كشور انجام شده ،تا با ارائه برخي گزاره هاي تبييني مبتني بر آمارهاي مرتبط با اين موضوع، نگاهي دقيق تر به مادري و مفاهيم آماري آن داشته باشيم.

**ايرنا: روز ولادت حضرت فاطمه (س) به عنوان روز مادر در كشور ما نامگذاري شده است، اين موضوع در ثبت احوال كشور چه نمودي دارد؟
* نامگذاري روز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان روز مادر در كشور، اين بانوي بزرگ را بيش از پيش به عنوان الگويي تمام عيار و بي خدشه به ايرانيان معرفي مي كند ،حضرت فاطمه زهرا(س) دختري فداكار و دلسوز (ام ابيها)، همسر و مادري همراه، صبور و شجاع و مهمتر از همه انساني والا مقام (يا فاطمة ابشري فلك عندالله مقام محمود) بودند.
از منظر ثبت احوال، نام مبارك فاطمه (س) زينت بخش اولين سند و شناسنامه صادر شده در كشور است، اولين سند رسمي ولادت در كشور براي «فاطمه ايراني» در سوم دي ماه 1297 به ثبت رسيده است و همچنان در تمامي ادوار نام مبارك فاطمه محبوب ترين نام نزد ايرانيان بوده است.

** چند درصد زنان كشور مادري را تجربه كرده اند؟
* براساس داده هاي سرشماري سال 1390 حدود 70 درصد زنان كشور حداقل يك بار تجربه زايمان داشته و مادري را تجربه كرده اند،ميانگين سني مادران كشور در سال 1395 ، 43 سال است.

** توزيع سني مادران به چه صورت است؟
* 15 درصد حجم جمعيت مادران بين سنين 30 تا 34 سال هستند و در حدود 70 درصد مادران كشور نيز در سنين باروري يعني 15 تا 49 سال هستند.

** وضعيت باروري در كشور به چه صورت است؟
*بيشترين ميزان باروري در كشور متعلق به زنان گروه سني25-29 ساله بوده چنانكه هر يكهزار زن ايراني در اين گروه سني 115 فرزند به دنيا آورده اند.

** مادران امروز چه وضعيتي دارند؟
* 43.7 درصد از زناني كه در سال 1391 ازدواج كرده اند تا نيمه سال 1395 حداقل يك فررند به دنيا آورده اند.
يكي از اتفاقات خوب اين سال ها، روند كاهشي نرخ ولادت مادران 15 تا 19 ساله است، اين رقم طي سال هاي 1383 تا 1394 از 8،10 درصد به 3،6 درصد كاهش يافته است زيرا باروري زير 18 سال مخاطراتي را براي مادر و كودك در پي دارد.

** در مورد مادران ايراني، سرپرستي خانوار توضيح دهيد
* در فاصله سال هاي 1375 تا 1390، يك ميليون و 510 هزار و 751 خانوار به خانوارهاي زن سرپرست كشور اضافه شده است و در سال 90، حدود 7 درصد زنان كشور سرپرست خانوارهاي خود بوده اند كه نزديك به نيمي از آنان در سنين بالاي 60 سال بوده اند. 3 درصد زنان كشور ( كه 70 درصد آنها را زنان بالاي 60 سال تشكيل مي دهند) به تنهايي زندگي مي كنند.

** يكي از مقولات سوال برانگيز، كه در كاهش آن جزء اهداف توسعه هزاره بود، مرگ مادران در اثر عوارض قبل، حين يا بعد از زايمان است.
* مرگ مادري يكي از مقولات دغدغه برانگيز جهاني است، خوشبختانه كشور ما با تلاش فعالان عرصه بهداشت و درمان، يكي از 9 كشوري است كه موفق شد در پايان دوره اجرايي اهداف توسعه پايدار (2015) به هدف كاهش 75 درصد مرگ مادري نسبت به سال 1999 دست يابد.
رئيس سازمان ثبت احوال با تاكيد بر ضرورت توجه به ضرورت گزارش دقيق اطلاعات فردي، به ويژه در زمينه آمارهاي جمعيتي گفت : دهه 2024-2015 به عنوان دهه ثبت احوال و آمار حياتي در آسيا و اقيانوسيه نامگذاري شده و اين امر وظيفه ثبت احوال در بهبود وضعيت آمارهاي جمعيتي را دو چندان مي كند.
هم اكنون جمعيت ايران از مرز 80 ميليون نفر گذشته است كه نيمي از اين جمعيت را زنان تشكيل مي دهند و در قبال هر 100ولادت ثبت شده دختران حدود 105،6ولادت پسران ثبت شده است .
اجتمام**2181**1569**خبرنگار: ناهيد حاجي خاني **انتشار: علي حبيبي
*آگاهي از آخرين اخبار اجتماعي و حوادث ايران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعي ايرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej