۲۰ فروردین ۱۳۹۶، ۱۰:۳۶
کد خبر: 82486852
T T
۰ نفر
صالحی: دستاوردهای سازمان انرژی اتمی در سال گذشته نسبت به سال 94 رشد چشمگیری داشته است

تهران - ایرنا- رئیس سازمان انرژی اتمی، دستاوردهای این سازمان در سال گذشته را در مجموع نسبت به سال 94 دارای رشد چشمگیر دانست و گفت: سیاست كلان سازمان انرژی اتمی مبنی بر تبدیل ایران به قطب تولید رادیو دارو در منطقۀ خاورمیانه همچنان در صدر برنامه ها قرار دارد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، علی اكبر صالحی روز یكشنبه در آئین یازدهمین سالروز ملی فناوری هسته‌ای كه با حضور حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری در سالن اجلاس سران تهران برگزار شد، افزود: امروز با اجازه و دستور رئیس جمهوری 'فاز اوّل مركز پرتودهی صنعتی با استفاده از شتاب دهندۀ رودوترون ' در استان قزوین، 'مركز تولید رادیو داروهای PET با محوریت تولید رادیو داروهای FDG' در استان البرز و ' اوّلین كارخانۀ پُرعیارسازی سنگ اورانیوم ' افتتاح خواهد شد.
وی تصریح كرد: آزمایش های فنی جهت حصول اطمینان كامل از كارایی ماشین های IR8 در دستور كار قرار گرفت و عملیات گازدهی با موفقیّت فوق انتظار و بدون هیچ گونه اختلال و در هم شكستنی (Crash)به انجام رسید.
معاون رئیس جمهوری تصریح كرد: امروز یك دستگاه اولترا سانتریفیوژ تولید شده توسط متخصّصان صنعت هسته ای در اختیار پژوهشگاه وزارت نفت قرار می گیرد. این دستگاه در شناسایی مسیر حركت نفت در سنگ كه یكی از آزمایش های دقیق و دشوار در حوزه مطالعات مخزن نفت است، مورد استفاده قرار می گیرد.
وی با بیان این كه جمهوری اسلامی ایران چهارمین كشور دنیا و نخستین كشور خاورمیانه است كه از مزایای این دانش بهره مند می شود.، نخستین پایلوت آزمایشگاهی ایزوتوپ های پایدار در سایت فردو بزودی به عنوان پشتوانۀ بزرگ در حوزۀ تحقیقات و پژوهش های راهبردی هسته ای مورد استفاده قرار خواهد گرفت
صالحی تاكید كرد: عملیات احداث دو واحد جدید نیروگاهی با ظرفیت 2100 مگاوات در ساختگاه نیروگاه اتمی بوشهر با همكاری متخصّصان كشور روسیه آغاز شده است
متن سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی به این شرح است:
' وَمِنَ الناسِ مَن یَشری نَفسَهُ ابتغاءَ مَرضاتِ الله و اللهُ رَئوفٌ بالعبادِ '
برای بنده و اعضای خانواده بزرگ و افتخار آفرین صنعت هسته ای كشور، مایه خرسندی است كه مراسم روز ملی فناوری هسته ای همزمان با تجدیدِ حیاتِ طبیعت و در آستانه میلاد مسعودِ قطب عارفان و پیشوای پارسایان، حضرت امیر مومنان علی (ع) برگزار می شود.
اینجانب ضمن عرض تبریك و شادباش به مناسبت فرارسیدن این ایام فرخنده، مقدم سروران و میهمانان حاضر در این مراسم، بویژه ریاست محترم جمهوری، اعضای محترم هیات دولت، مقامات محترم لشكری و كشوری، سفرای محترم مقیم تهران و اساتید ارجمند دانشگاه را گرامی می‌دارم.
امیدوارم تا به بركت انفاس قدسی آن امام همام، پروردگار متعال سال جدید خورشیدی را سال نزول بركات بر ملت بزرگ ایران و دیگر ملت‌های مسلمان قرار دهد و امت اسلامی را از كمند انحرافات عقیدتی و از چنبره تروریسم و افراط گرایی بِرهاند.
بنده اجازه می‌خواهم تا از این فرصت استفاده نموده و به این نكته اشاره نمایم كه بواسطه حضور هوشمندانه ملت فهیم و زمان شناس ایران درعرصۀ مشاركت سیاسی و در پرتو عـزم ملّی ایجـاد شده به منظور عبـور از بحران ساختـگی هسته ای، شرایطی بوجود آمد تا ضمن در هم شكستن توطئه های بدخواهانِ ایران اسلامی و رفع تحریم‌های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران، تمهیدات لازم جهت قرار گرفتن صنعت هسته ای كشور در مسیر تجاری‌سازی و ادامۀ فعالیـت‌ها بر اساس الگوی هزینه‌ فایده فراهم آید.
كنون بواسطه تحولات ایجاد شده در مسیر تحقق اهداف كلان صنعت هسته ای می توان بر این نكته، انگشتِ تأیید نهاد كه اتخاذِ این رهیافتِ اصولی از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران، قرینِ توفیق بوده و دستاوردهای چشمگیر سازمان انرژی اتمی ایران گواهی بر این مدعاست.
اینجانب در این مجالِ كوتاه، لازم می دانم تا به صورت فشرده و گذرا، توضیحاتی را پیرامون فعالیت های سازمان انرژی اتمی و چشم انداز پیش رویِ صنعت هسته ای ارائـه نمایم.
متخصصان و تلاشگرانِ حـوزۀ فناوری هستـه ای و حتی علاقمندان این حوزه، نیك می دانند كه یكی از الزاماتِ دستیابی به توسعۀ پایدار و متوازن در عرصه فناوری صلح آمیز هسته ای، ضرورت ورود به مبحث تأمینِ اقلام و محصولات استراتژیك از جمله تأمین مواد اولیه صنعت هسته ای است.
لازم به توضیح است كه قبل از حصول توافق هستـه ای و تدوینِ سندِ برنامۀ جامع اقدام مشترك، تأمین مواد اولیۀ صنعت هسته ای بعنوان یكی از چالش‌های پیش رویِ تصمیم سازان و مدیرانِ سازمان انرژی اتمی تلقّی می شد. اما اكنون بواسطۀ گشایش ایجاد شده و از رهگذرِ تعاملات صورت گرفته در این زمینه، تمهیدات و مقدّمات لازم به منظورِ تأمین مواد اولیه مانند كیك زرد فراهم آمده و در یك سال اخیر بیش از 360 تُن كیك زرد به ذخایر استراتژیك كشورمان اضافه شده است.
همچنین فرآیند شناسایی نواحی مستعد جهت اكتشاف مواد پرتوزا تاكنون با موفقیت به انجام رسیده و 70% مساحت كشور از طریق عملیات ژئوفیزیك هوایی و اكتشاف زمینی اسكن شده است و نتایج برای مواد پرتوزا و غیرپرتوزا تا كنون به لطف خدا بسیار امیدواركننده می‌باشد كه اطلاعات مسرت‌بخش آن در زمان مقتضی به اطلاع ملت شریف خواهد رسید.
در پیوند با موضوع تأمین سوخت مورد نیاز صنعت هسته‌ای، باید به این نكته اشاره شود كه عملیات طراحی سوخت راكتور جدید و پیشرفته اراك و بهینه‌سازی سوخت‌های صفحه‌ای موجود در حال پیگیری می‌باشد.
درارتباط با تولید ماشین های پیشرفتۀ سانتریفیوژ نیز لازم به توضیح است كه انجام آزمایشهای فنی جهت حصولِ اطمینانِ كامل از كارایی ماشین های IR8 در دستور كار قرار گرفت و در سایۀ عنایات خداوندی، عملیات گازدهی با موفقیت فوق انتظار و بدون هیچ گونه اختلال و در هم شكستنی (Crash) به انجـام رسید.
در اینجا شایسته است تا با توجه به طرح موضوع سانتریفیوژهای پیشرفته، از فرصت استفاده نموده و به این نكته اشاره نمایم كه در راستای بهره برداری از سرریزِ دانش هسته ای برای تأمین تجهیزات مورد نیازِ دیگر نهادها و صنایع راهبردی كشور، امروز یك دستگاه اولترا سانتریفیوژ تولید شده توسط متخصصان صنعت هسته ای در اختیار پژوهشگاه وزارت نفت قرار می‌گیرد.
این دستگاه در شناسایی مسیر حركت نفت در سنگ كه یكی از آزمایشهای دقیق و دشوار در حوزه مطالعات مخزن نفت است، مورد استفاده قرار می گیرد. نباید از نظر دور داشت كه جمهوری اسلامی ایران چهارمین كشور دنیا و نخستین كشور خاورمیانه است كه از مزایای این دانش بهره‌مند می‌شود.
همچنین باید به آماده‌سازی اولین پایلوت آزمایشگاهی ایزوتوپ‌های پایدار در سایت فردو اشاره نمایم كه بزودی بعنوان پشتوانۀ بزرگ در حوزۀ تحقیقات و پژوهش‌های راهبردی هسته‌ای مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
البته لازم به یادآوری است كه در كنار پیگیری برنامه های یاد شده، حركت در مسیر توسعه ظرفیت تولید برق هسته ای ادامه یافته و عملیات احداث دو واحد جدید نیروگاهی با ظرفیت 2100 مگاوات در ساختگاه نیروگاه اتمی بوشهر با همكاری متخصصان كشور روسیه آغاز شده است.
همچنین، ذكر این نكته نیز ضروری است كه سیاست كلان سازمان انرژی اتمی ایران مبنی بر تبدیل ایران به قطب تولید رادیو دارو در منطقۀ خاورمیانه همچنان در صدر برنامه های سازمان انرژی اتمی ایران قرار دارد. بر اساس طراحی صورت گرفته در این زمینه، عرضۀ داروهای تولید شده توسط متخصّصان این سازمان درسطح منطقه ای و جهانی با شتـابی بالا و در حجمی وسیـع با سرمایه‌گذاری قریب به 60 میلیون یورو تحت عنـوان پروژۀ GMP در حال انجام است.
اكنون از رهگـذر تلاش‌های صورت گرفته در این زمینه، صادرات رادیوداروهای تولید شده به چند كشور از جمله هند، پاكستان، مصر و لبنان محقق شده است.
در ادامه شایان ذكر است كه ورود ایران به عرصه تعاملات بین المللی در حوزه فناوری هسته ای به مواردی كه پیش از این بدان اشاره شد، ختم نمی شود. به عنوان نمونه، می توان به همكاری ایران با پروژۀ بین المللی گداخت هستـه ای(Iter) اشاره نمود.
تاكنون اقدامات مقدماتی جهت حضور مؤثر كشورمان در این پروژۀ راهبـردی صورت گرفتـه و مرحلـه نهـایی عضویت جمهوری اسلامی ایران در پروژۀ 'ایتـر ' در حال پیگیری است.
اینجـانب در ادامۀ عرایض خود لازم می دانم تا بـه این نكته نیز اشـاره نمایم كه اجـرای عملیـات باز طراحی راكتور مجتمع آب سنگین اراك با شتابی قابل قبول به پیش می رود. همـچنین نمی توان از بیان این واقعیت مسرت بخش غفلت نمود كه با صدور محصول آب سنگین و عرضـۀ آن در بازارهای بین‌الملـلی، جمهـوری اسلامی ایـران به جرگـۀ كشورهای تأمیـن كنندۀ این محصـول در بازار جهانی پیوستـه اسـت.
بدیهی است با توجه به تحولات ایجاد شده پس از دستیابی به توافق هسته ای و ضرورتِ باز تعریفِ نقشه راه صنعت هسته ای كشور، ترسیم چشم انداز و تدوین برنامه بلند مدت سازمان انرژی اتمی ایران در چارچوب الگوی هزینه - فایده و با هدف تأمین منافع ملی مطابق با الزامات و تعهدات مندرج در سند برجام مورد توجه مدیران و كارشناسان ارشد سازمان قرار گرفته است.
نباید از ذكر این نكته غفلت نمود كه دستاوردهای این سازمان در سال 95 در مجموع نسبت به سال 94 با رشد چشمگیری همراه بوده است.
اینجانب در فراز پایانی سخنان خود، بیان این نكته را ضروری می دانم كه به یمن الطاف الهی، بِستر مناسب برای آغاز فصلی جدید در فعالیت های صنعت هسته ای فراهم آمده و هموطنان عزیز در آینده شاهد به ثمر نشستن تلاشهای فرزندان خود در این سازمان خواهند بود. به دیگر سخن، افتتاح فاز اول مركز پرتودهی صنعتی با استفاده از شتاب دهندۀ رودوترون در استـان قزوین، راه انـدازی مركز تولیـد رادیو داروهای PET با محوریت تولید رادیو داروهای FDG در استان البرز و نیز راه اندازی اولین كارخانۀ پُرعیارسازی سنگ اورانیوم در استان یزد با اجازه و دستور ریاست محترم جمهوری در مراسم امروز، جلوه ای از عزم و ارادۀ تلاشگران صنعت هسته ای برای آغاز فصلی نو در پیشبرد اهداف بلند سازمان انرژی اتمی است.
اینجانب در پایان ضمن سپاس و قدردانی از همۀ عزیزانی كه در طول سالهای گذشته به حمایت و پشتیبانی از فرزندان برومند ایران اسلامی در سازمان انرژی اتمی پرداختند، از جناب آقای دكتر روحانی استدعا می نمایم تاپس از راه‌اندازی و افتتاح پروژه‌های یاد شده بصورت ویدئو كنفرانس و رونمایی از دستاوردهای جدید صنعت هستـه‌ای، ما را از بیانات راهگشای خویش بهره‌مند نمایید.
'والسلام علیكم و رحمته الله و بركاته'
به گزارش ایرنا، در آئین یازدهمین سالروز ملی فناوری هسته‌ای جمعی از خانواده های شهدا هسته ای، محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهوری، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، علی اكبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، حجت الاسلام و المسلمین سید محمود علوی وزیر اطلاعات، سید رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، شهیندخت مولاوردی معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده، حجت الاسلام علی یونسی دستیار ویژه رییس جمهوری در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه و دو عضو ارشد تیم مذاكره كننده هسته ای شركت داشتند.
سیام**9314**2021**1336 تنظیم: داود توسلی**انتشار:مهرنوش خانزائی
۰ نفر