۲۶ فروردین ۱۳۹۶، ۱۲:۳۱
کد خبر: 82493325
T T
۰ نفر

انتخابات شوراها در نگاه روزنامه ها

شوراها ركن دموكراسی

۲۶ فروردین ۱۳۹۶، ۱۲:۳۱
کد خبر: 82493325
شوراها ركن دموكراسی

تهران- ایرنا- روزنامه های شنبه 26 فروردین محورهای اصلی خود را به موضوع های «شوراها ركن دموكراسی»، «چرا انتخابات شورا با اهمیت‌تر از ریاست‌جمهوری است؟»، «جای خالی اصحاب فرهنگی در شورای شهر تهران» اختصاص دادند.

** شوراها ركن دموكراسی
روزنامه «ستاره صبح» در یادداشتی با انتشار عنوان «شوراها ركن دموكراسی»، می نویسد: در نظام‌های دموكراتیك كه می‌بایست امورات مردم به دست خودشان اداره شود، شوراها نماد مشاركت مردم در اداره شهر و روستای خودشان به شمار می‌روند. تشكیل شوراها از اصول مترقی و خوب قانون اساسی كشور است كه در دولت اصلاحات به اجرا گذاشته شد. البته در ارزیابی‌ها و با نگاه به سال‌های گذشته، نحوه اجرای این قانون مشكلات و مخارجی داشته و شوراها نتوانسته‌اند آن‌گونه كه باید و شاید نقش خود را در مدیریت روستاها و شهر به انجام برسانند. اما با همه نواقص موجود، به دلیل آن‌كه شوراها از ابعاد دموكراسی به شمار می‌آیند باید روز به روز بیشتر تقویت شوند.

** چرا انتخابات شورا با اهمیت‌تر از ریاست‌جمهوری است؟
روزنامه «ستاره صبح» در گزارشی با درج عنوان «چرا انتخابات شورا با اهمیت‌تر از ریاست‌جمهوری است؟»، می نویسد: با وجودی كه انتخابات ریاست جمهوری در سرنوشت آینده ملت مهم است، به عقیده نویسنده انتخابات شوراها در شهرها به ویژه در كلان‌شهرهایی مثل تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، رشت، تبریز، كرمانشاه، ساری، گرگان، اراك، سنندج، كرمان، زاهدان، سمنان و … با اهمیت‌تر است؛ چون در طول دهه‌های گذشته فرایندی در مدیریت شهری به مرحله اجرا درآمده كه زندگی در شهرها را برای ساكنان آن غیرقابل سكونت و در مواردی جهنمی كرده است. این روزها ترافیك، آلودگی هوا، ازدحام جمعیت، برج‌سازی، قطع درختان، نابودی باغات و … در شهرها نفس مردم را بند آورده است. همه این اقدامات با چراغ سبز شوراها، شهرداری و كمیسیون ماده 5 صورت گرفته است. پس اگر می‌خواهیم زندگی خوب و متفاوت از گذشته داشته باشیم باید افرادی را برگزینیم كه صدای ما باشند و مطالبات ما را نمایندگی كنند.

** جای خالی اصحاب فرهنگی در شورای شهر تهران
روزنامه «آرمان» در یادداشتی با عنوان «جای خالی اصحاب فرهنگی در شورای شهر تهران»، به قلم داود علی‌بابایی نویسنده تاریخ معاصر و پژوهشگر نوشت: متاسفانه مردم از انتخاب اعضای شورای شهر اطلاع دقیق ندارند و نیز در این مورد برای مردم اطلاع رسانی نمی‌شود، در حالی كه برای انتخاب رئیس‌جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مجلس خبرگان رهبری تا اندازه‌ای می‌دانند از این افراد چه چیزی می‌خواهند و از آنها چه انتظاری دارند (تولید، اشتغال، رفع بیكاری، رفع ركود و كاهش تورم، تحصیل رایگان و بهداشت رایگان و امور رفاهی دیگر)، اما مردم نمی‌دانند از اعضای شورای شهر چه می‌خواهند. چرا در چهار دوره گذشته شورای شهر بخصوص در دوره چهارم، در شورای شهر تهران هیچ روزنامه‌نگار، سردبیر، مدیر مسئول، صاحب امتیاز رسانه، خبرنگار، نویسنده، مترجم، ناشر و اصحاب فرهنگی عضوی وجود ندارد؟ مگر این افراد نمی‌توانند نقشی در بهینه سازی شهر از نظر فرهنگی، هنری و ادبی داشته باشند؟

** فضای انتخابات شورا در پایتخت به سود اصلاح‌طلبان است
روزنامه «اعتماد» در گفت وگویی با محمد سالاری عضو این شورای عالی با درج عنوان «فضای انتخابات شورا در پایتخت به سود اصلاح‌طلبان است»، می نویسد: مسلم است كه شهرداری از دید مردم در مورد چالش‌هایی چون: ایمنی، طرح تفصیلی، بحران‌ها، تخریب باغات و... چندان موفق نبوده است. در واقع فضا بیشتر به نفع اصلاح‌طلبان است. البته جریان مقابل هم به این مساله پی برده است. برای همین هم هست كه جناح رقیب بیشتر دنبال تخریب و... از طریق شبكه‌های مجازی، سایت‌ها و... است. ولی در نهایت فكر می‌كنم مردم فهیم تهران خود بهتر می‌توانند افرادی را انتخاب كنند كه از عهده اداره شهرشان برآیند.

** سرنوشت شورا‌های پنجم در محاق سیاست
روزنامه «شرق» در یادداشتی با درج عنوان «سرنوشت شورا‌های پنجم در محاق سیاست»، به قلم فرزانه آئینی آورد: انگار قرار نیست سیاست دست از سر شوراهای شهر و روستا بردارد و فعالان حوزه شهری هرچه شعار می‌دهند و سمینار برگزار می‌كنند، تكاپو‌هایشان به بن‌بست می‌رسد و باز هم این سایه شوم دست از سرشان برنمی‌دارد كه نمی‌دارد. ورود سلبریتی‌های فرهنگی -سیاسی و حتی ورزشی به شوراهای شهر و روستا قطعا یكی از از دلایل اصلی فاصله‌گرفتن شورا‌های شهر و روستا از اهداف تشكیل و راه‌اندازی آنها یعنی پرداختن به موضوعات شهری یا روستایی است. جای خالی متخصصان شهری در شوراهای شهر و روستا سبب شده در ادوار گذشته مدیریت ارشد شهرها به دست مدیران سیاسی سپرده شود كه اغلب سودای تصاحب ریاست‌جمهوری را در سر داشته‌اند. البته سپردن مدیریت شهری به سیاست‌مداران خود معلول عامل دیگری است كه به پیش از تشكیل شوراهای شهر و روستا برمی‌گردد و آن چیزی نیست جز سایه سنگین انتخابات ریاست‌جمهوری بر انتخابات شوراهای شهر و روستا. هم‌زمانی انتخابات ریاست‌جمهوری با انتخابات شوراهای شهر و روستا عاملی است كه احزاب و گروه‌های سیاسی را از هم‌اندیشی و آسیب‌شناسی جدی برای سامان‌دادن به اوضاع سیاست‌زده شوراهای شهر دور می‌كند.

** عقب‌ماندگی شورا‌ها از تعادل جنسیتی
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «عقب‌ماندگی شورا‌ها از تعادل جنسیتی»، به قلم نگین باقری می نویسد: سهم زنان در كرسی‌های مدیریتی از جمله مطالبات چالش برانگیز این روزهای آنان است، آن‌چنان كه بانوان سرشناس درصدند با راه یافتن به شورای شهر سهمیه بیشتری را براساس وعده‌های از پیش تعیین شده به خود اختصاص دهند. با وجود این، قرار بود كه در لیست‌بندی اصلاحات 30 درصد به زنان و 30 درصد به جوانان سهمیه اختصاص داده ‌شود، اما سهمیه هر دو گروه فقط شش نفر از 21 نامزد در پنجمین دوره انتخابات شوراها در تهران بود، گرچه همچنان تعادل جنسیتی محقق نشده است، اما با توجه به انتخابات گذشته شوراها كه داوطلبان زن 5.4 درصد را به خود اختصاص داده بودند، اینك این رقم در انتخابات پیش رو به 6.3 درصد رسیده است و این اتفاق بارقه امید را ایجاد كرده كه سهم زنان در انتخابات سیر صعودی را طی می‌كند.

** ٧ مساله در انتخابات شورای شهر
روزنامه «شهروند» در یادداشتی با انتشار عنوان « ٧ مساله در انتخابات شورای شهر»، به قلم شهره مجمع نوشت: بیشتر نوشتارها و یادداشت‌های مربوط به انتخابات شورای شهر حول تهران می‌چرخد. این‌كه چرا ورزشكاران و هنرمندان بی‌تخصص جای افراد متخصص را گرفته‌اند یا این‌كه چرا مساله هویت سیاسی نامزدهای شورای شهر مغفول مانده است. درحقیقت تمامی این یادداشت‌ها برای شهروندان تهرانی كاربرد دارد و شهروندان سایر شهرهای بزرگ و كوچك كمتر می‌توانند از این توصیه‌ها استفاده كنند. مساله مركز و مركزگرایی در انتخابات شورای شهر، مساله تجربه زنان بر مسند ریاست شورای شهر، توجه‌نكردن به تخلفات اعضای شورای شهر، مشخص‌نبودن راه‌های مطالبه خواسته‌های شهروندان از اعضای شورای شهر، عدم ارایه سندی مبتنی بر شفافیت مالی اعضای شورای شهر، عدم ارایه تحلیلی برجسته بر تفاوت مدیریت و برنامه‌ریزی شهری درشهرهای بزرگ و كوچك و عدم وجود گزارش خاصی دربررسی عملكرد موفق- ناموفق اعضای شورای شهرهای بزرگ و كوچك.

** شورای شهر و بی‌تخصص‌ها
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «شورای شهر و بی‌تخصص‌ها»، می نویسد: شورای چهارم شهر تهران با حضور ورزشكاران، هنرمندان و برخی شاغلان در مشاغل غیر مرتبط با حوزه شهری به كار خود ادامه داد تا امروز كه بار دیگر بحث انتخابات پیش آمده و افراد مختلف برای حضور در انتخابات در فرمانداری تهران ثبت نام كرده اند. در یك ماه اخیر انتقادات فراوانی به حضور ورزشكاران در شورای شهر تهران شده است. شورای شهر به عنوان یك پارلمان شهری نیاز به حضور افرادی كار آزموده و با تجربه در امور شهری دارد كه بدانند با مسائل تراكم شهری، محیط زیست، ترافیك و ساخت ‌و سازها چگونه برخورد كنند. به همین دلیل در این دوره كاندیداها باید تخصص و علت كاندیداتوری خود را در انتخابات شورای شهر برای مردم روشن كنند. این امر نه تنها مفید است، بلكه از ورود افراد غیركارشناس و فرصت‌ طلب جلوگیری می‌شود.

روزنامه «آرمان» همچنین در گفت وگویی با عنوان «چالش مهم روحانی در انتخابات پوپولیسم است»، به نقل از محسن مهرعلیزاده معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان تربیت بدنی دولت اصلاحات می نویسد: شورای شهر یك جایگاه تعیین كننده و استراتژیك برای تحقق مطالبات شهروندان است و از نقش مهمی در توسعه شهری و بالا بردن كیفیت زندگی مردم برخوردار است. به همین دلیل اگر مجموعه افرادی با تخصص‌های ممتاز اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در این جایگاه حساس قرار بگیرند، می‌توانند زندگی بهتری را برای شهروندان رقم بزنند. بدون شك كار در شورای جدید با توجه به اتفاقات گذشته سخت و دشوار خواهد بود. اگر شورای شهر و اعضای آن مستعد ایجاد حاشیه نبودند به هیچ عنوان این همه حاشیه پیرامون شورای شهر شكل نمی‌گرفت. به نظر من شورای شهر باید جایگاه خود را به پارلمان شهری ارتقا بدهد تا بتواند قوانین مورد نیاز مردم را تصویب كند.

** ارزیابی لیست اصلاح‌طلبان در انتخابات شوراها پس از تعیین صلاحیت‌ها
روزنامه «ابتكار» با درج عنوان «ارزیابی لیست اصلاح‌طلبان در انتخابات شوراها پس از تعیین صلاحیت‌ها»، به نقل از عبدالكریم حسین‌زاده نایب رییس فراكسیون امید مجلس شورای اسلامی نوشت: شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان پس از اعلام نتایج نهایی تایید صلاحیت در انتخابات شوراها ارزیابی خود درباره كاندیداها را آغاز خواهد كرد و لیست نهایی اصلاح‌طلبان در انتخابات شوراها پس از اعلام نتیجه تایید صلاحیت‌ها و بررسی و ارزیابی افراد اعلام خواهد شد.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: سیده مریم سیدان ** انتشاردهنده: شهربانو جمعه
**پژوهشم**9368**9131
۰ نفر