۲۸ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۰۴
کد خبر: 82495704
T T
۰ نفر
ایران به دنبال كشف حقیقت خان شیخون/حمایت گروه7 از برجام

تهران-ایرنا- حمله آمریكا به پایگاه هوایی الشعیرات سوریه به بهانه استفاده از گاز شیمیایی در خان شیخون مورد انتقاد جدی قرار گرفت و ایران دور تازه رایزنی های سیاسی را برای دستیابی به حقیقت این حمله شروع و سازماندهی كرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، رایزنی های دستگاه دیپلماسی درخصوص تحولات سوریه، سفر وزیر امور خارجه به مسكو ،نشست سه جانبه وزرای خارجه ایران، روسیه و سوریه و در نهایت رونمایی از بیش از 40 دستاورد هسته ای در روز ملی فناوری هسته ای، عمده ترین تحولات عرصه دیپلماسی در هفته گذشته بود.
علاوه بر حمله به پایگاه الشعیرات سوریه، آمریكایی ها بزرگترین بمب غیراتمی به وزن یازده تن را هم در افغانستان آزمایش كردند. به نظر می رسد این دو اقدام حاصل حضور دو لابی قدرتمند صهیونیستی و میلیتاریستی در دولت ترامپ است و می توان ادعا كرد فارغ از اظهار نظرهای ترامپ در سال های پیش رو، شاهد تنش آفرینی های نظامی آمریكایی ها در مناطق مختلف جهان خواهیم بود.
به گزارش ایرنا همانطور كه آمریكا بدون هر گونه تحقیق و بررسی عوامل حمله شیمیایی، به پایگاه الشعیرات حمله كرد هم پیمانان آن در غرب بویژه انگلیس هم تلاش كردند درعرصه سیاسی بدون دستیابی به نتیجه متقن از عامل حمله خان شیخون، دولت سوریه را متهم و اقدامات بعدی خود را در این راستا ساماندهی كنند.اقدامی كه در نشست شورای امنیت سازمان ملل با وتوی پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی روسیه عملا ناكام ماند.
اما از دیگر سوی، دستگاه دیپلماسی با مقامات و همتایان خود در خصوص بررسی عامل واقعی حمله به خان شیخون رایزنی كرد و در انتهای هفته هم در سفری به مسكو به همراه ولید المعلم وزیر خارجه سوریه وسرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به عنوان متحدان دولت قانونی سوریه در خصوص اتفاقات اخیر این كشور به بحث و تبادل نظر پرداخت.
محمد جواد ظریف دوشنبه هفته گذشته در تماس های تلفنی جداگانه با چند تن از همتایان خارجی خود از جمله فدریكا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی، سرگئی لاورف وزیر امور خارجه روسیه و نیز وزیران امور خارجه عمان، سوریه و الجزایر درباره مسائل منطقه ای و آخرین تحولات بحران سوریه گفت وگو و تبادل نظر كرد.
وزیر امور خارجه ایران در دیدار با معاون نخست وزیر مجارستان هم ضمن محكوم كردن هر دو حادثه خان شیخون و حمله به پایگاه الشعیرات، گفت: سوریه پیشتر توسط سازمان منع استفاده از سلاح شیمیایی، خلع سلاح شده بود اما تروریست ها را خلع سلاح نكردند.
به گفته ظریف، سوری ها هیچ گاه گاز سارین نداشتند اما تروریست ها داشتند. از طرفی دولت سوریه در شرایطی نبود كه نیازمند استفاده از سلاح شیمیایی باشد. نه نیاز سیاسی، نه نیاز نظامی داشت و نه عقل حكم می كرد و نه اساسا دارای سلاح شیمیایی هستند. در ماه های گذشته ارتش سوریه وضع خوبی داشت و معارضین در استیصال بودند.
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اما اقدام آمریكا علاوه بر اینكه خلاف حقوق بین الملل است خطای بزرگتری داشت و آن اینكه بدون تحقیق انجام شد. این بعدها موجب سوء استفاده تروریست خواهد شد تا هر وقت در موضع ضعف قرار گرفتند، دست به چنین اقداماتی بزنند و پای دیگران را به منازعات باز كنند.
ظریف تاكید كرد: اگر تروریست ها احساس كنند با یك اتهام، آمریكا وارد عمل می شود؛ بازهم فجایع خود را تكرار می كنند.
غلامعلی خوشرو سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل هم روز جمعه در نشست مجمع عمومی سازمان ملل كه با موضوع آوارگان در منطقه مدیترانه، بویژه پناهجویان سوری برگزار شد، با غیرمسئولانه و خطرناك خواندن این تجاوز امریكا، آن را باعث تقویت تروریست ها و آوارگی تعداد بیشتری از مردم سوریه دانست.
سفیر كشورمان این اقدام را نقض فاحش اصول منشور سازمان ملل متحد و قواعد آمره و بنیادین حقوق بین الملل دانست كه باعث تضعیف ابتكارات چندجانبه برای پایان دادن به تروریسم و افراطی گری در سوریه، بویژه اقدامات جاری سازمان ملل متحد می شود.
نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی هم هفته گذشته در تماسی تلفنی با «نیكلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت ملی روسیه پیرامون تجاوز موشكی ایالات متحده آمریكا به خاك سوریه گفت وگو و تبادل نظر كرد.
علی شمخانی با اشاره به ضرورت تشكیل كمیته مستقل تحقیق بین المللی به منظور روشن كردن ابعاد حادثه مشكوك شیمیایی در ادلب خاطر نشان كرد: با توجه به جمع آوری و انهدام سلاح های شیمیایی سوریه كه در سال های گذشته و با ابتكار فدراسیون روسیه وتحت نظارت سازمان ملل انجام شد، به طور قطع این اقدام از سوی طرف ثالث و به منظور ایجاد بهانه برای حمله نظامی به سوریه صورت گرفته است.

**ظریف در مسكو؛رایزنی های سه جانبه تهران، دمشق و مسكو
روز جمعه مسكو میزبان ولید المعلم و محمد جواد ظریف بود تا وزرای خارجه ایران ،روسیه و سوریه در خصوص تحولات سوریه تبادل نظر كنند.
وزیر امور خارجه ایران در پایان نشست مشترك با همتایان روسی و سوری خود در واكنش به ادعاهای غرب مبنی بر كاربرد جنگ افزارهای شیمیایی توسط دمشق، گفت:آنها به صدام اسلحه می دادند و اكنون ما (ایران) به عنوان تنها قربانی جنگ افزارهای شیمیایی در دهه های گذشته، اعلام كردیم باید سعی شود، واقعه خان شیخون مورد بررسی قرار گیرد كه متاسفانه آمریكا یكجانبه اقدام و (به سوریه) حمله كرد.
ظریف افزود: جامعه جهانی انجام اقدام های یك جانبه را قابل قبول ندارد، زیرا از آن ضربه خورده است. بنابراین چنین اقدام هایی را محكوم می كند. باید مشخص شود كه اقدام خان شیخون چگونه صورت گرفته كه مردم و كودكان قربانی شدند. ایران به عنوان كشوری كه بسیاری از شهروندانش قربانی جنگ افزارهای شیمیایی اهدایی غرب به صدام شده است و هزاران نفر امكان تنفس معمولی را ندارند، می خواهد موضوع خان شیخون روشن شود.
وی همچنین با تاكید بر ضرورت حل بحران سوریه درباره راهكارهای سیاسی به عنوان موضع مشترك ایران، روسیه و سوریه، گفت: بر مبارزه با تروریسم تاكید می كنیم كه امروز نه تنها در سوریه كه در شهر سنت پترزبورگ روسیه، آلمان و دیگر كشورها هم قربانی می گیرد.

** حمایت گروه 7 از برجام
به گزارش ایرنا وزرای خارجه كشورهای آمریكا، كانادا، انگلیس، ایتالیا، آلمان، ژاپن و فرانسه موسوم به گروه7، هفته گذشته در پایان نشست دو روزه خود در شهر لوكا در شمال ایتالیا از برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) حمایت كردند و از ایران خواستند كه به تلاش برای دستیابی به راه حل سیاسی و مبارزه با تروریسم در منطقه كمك كند.
اعضای گروه7 در این بیانیه از ایران خواستند نقش سازنده ای در منطقه از طریق كمك به تلاش ها برای دستیابی به راه حل های سیاسی، آشتی و صلح در سوریه، عراق و یمن و سایر مناطق و همكاری در مبارزه با گسترش تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز ایفا كند.

**رونمایی از دستاوردهای هسته ای
هفته گذشته و در یازدهمین سالروز ملی فناوری هسته ای، رئیس جمهوری از دو دستاورد سانتریفیوژ سنگ و پمپ كندانس دمای بالا RG مورد نیاز واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر رونمایی كرد.
سانتریفیوژ سنگ از آن دسته سانتریفیوژهایی است كه در حوزه نفت و اكتشافات، به منظور ارزیابی میادین نفتی، نمونه سنگی از این میدان موردنظر، نمونه برداری شده و با حركت دورانی، پارامترهایی از جمله تراوایی نسبی و فشار مویینگی سیال درون نمونه را اندازه گیری می كند و از این طرق ویژگی های نفتی میدان را تخمین می زند.
طراحی، ساخت و تست پمپ كندانس دمای بالا RG مورد نیاز واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر با كارفرمایی مدیریت بومی سازی شركت تولید و توسعه انرژی اتمی است كه ساخت این نوع پمپ كندانس دمای بالا برای اولین بار در داخل كشور و با هزینه یك چهارم قیمت نمونه خارجی انجام گرفت.
هفته گذشته همچنین از سه مركز تولید و توسعه رادیوداروهای سیكلوترون در استان البرز، مركز بومی پرتودهی صنعتی در قزوین و پروژه خردایش و پرعیارسازی سنگ اورانیوم مجتمع معدنی ساغند روز یكشنبه با حضور رئیس جمهوری و به صورت ویدیو كنفرانس بهره برداری شد.
اتصال ماشین سانتریفیوژ IR8 به خط خوراك جهت تزریق گاز UF6، طراحی و ساخت یاتاقان مغناطیسی فعال، طراحی و ساخت موتور الكتریكی سانتریفیوژ اولترا با سرعت ٨٠ هزار دور در دقیقه، طراحی و ساخت اولترا سانتریفیوژ سنگ، طراحی و ساخت اولترا سانتریفیوژ آزمایشگاهی، آماده سازی اولین پایلوت تحقیقاتی جداسازی ایزوتوپ های پایدار در سایت فردو، واحد خردایش و پرعیارسازی كانسنگ اورانیوم مجتمع معدنی ساغند، طراحی و ساخت سیستم گمانه نگاری دیجیتال اسپكترال گاما برای تعیین پرتوزدایی در لایه های زمین، بهره برداری از مركز تولید و توسعه رادیو داروهای سیكلوترون در استان البرز، تولید و توسعه رادیو داروها، سامانه لیزری ضد حساسه و ردیاب الكترونیك، طراحی و ساخت دستگاه طیف سنجی جرمی با روش شمایش گاما، تجهیزات مربوط به نگهداری آب سنگین، ارتقا كیفیت و خلوص آب سنگین تولید شده در پسابرجام، طراحی و ساخت مجتمع مجازی سوخت صفحه ای جدید راكتورهای تحقیقاتی و طراحی و تولید نسل اول تابلوهای بومی تغذیه و كنترل زنجیره های غنی سازی از جمله دستاوردهای سازمان انرژی اتمی كشور در سال ٩٥ است كه در این نمایشگاه مورد بازدید رئیس جمهوری قرار گرفت.
سیام**2021**1429
خبرنگار:داود مرادپور**محسن طاهرزاده