به گزارش ايرنا همزمان با آغاز اجراي طرح ارزيابي ظرفيت توليد و اشتغال در 73 روستاي كشور، سه روستاي خماط در شهرستان شوش در نزديكي چغازنبيل، ليوس در شهرستان دزفول، و كهباد2 در ايذه به عنوان روستاهاي هدف گردشگري خوزستان مورد بررسي و بازديد قرار گرفتند.
سرپرست گروه اعزامي به خوزستان گفت: اين طرح با هدف ارج نهادن به روستا نشينان و توسعه گردشگري و نيز منتفع شدن جوامع محلي از موضوع گردشگري در حال اجرا است.
رسول فلاحت افزود: خوزستان ظرفيت بالايي براي گردشگري روستايي دارد؛ از اين رو به دنبال شناسايي نقاط قوت و ضعف موجود در روستاها براي توسعه گردشگري و ورود پايدار گردشگر به آنها هستيم.
وي بيان كرد: در سال هاي گذشته، يك هزار و 100 روستاي هدف گردشگري در كشور شناسايي و تعيين شد كه براي اجراي اين طرح، در نهايت 500 روستا انتخاب شد و مورد اقبال هر سه حوزه در سازمان ميراث فرهنگي صنايعدستي و گردشگري قرار گرفت.
وي ادامه داد: در گام بعدي 73 روستا كه داراي ظرفيت هاي مناسب در حوزه ماموريت هاي سه گانه اين سازمان هستند شناسايي، و براي اجراي اين طرح انتخاب شد. كارشناسان سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري از 26 فروردين در چند گروه مجزا ،همزمان به اين 73روستا اعزام شده و در مدت يك هفته به بررسي ظرفيت هاي اين روستاها با هدف ايجاد اشتغال و توليد خواهند پرداخت.
فلاحت شناسايي ظرفيتها و نيز برنامهريزي و آموزش را از مهمترين رويكردهاي اين طرح برشمرد و اضافه كرد: شناساندن ظرفيتهاي موجود به اهالي روستا در راستاي بهبود و بهرهوري هر چه بيشتر از آنها، رويكرد اصلي اين طرح است كه در گام نخست با اعزام كارشناسان به 73 روستاي منتخب كشور، ظرفيتها شناسايي و بررسي شده و در نهايت برنامهريزي لازم براي فراهم شدن زيرساختها در سه حوزه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري انجام خواهد شد و آموزش هاي لازم به روستاييان منتقل مي شود.
وي يكي از مهمترين اقدامات و فعاليتهاي كارشناسان اعزامي به اين روستاها را ظرفيتسازي و تغيير نگرش روستاييان به ظرفيتهاي موجود در هر روستا و برنامهريزي براي استفاده بهينه از ظرفيتها برشمرد.
** ليوس ؛ روستاي سنگي شمال خوزستان
يكي از روستاهاي هدف گردشگري روستاي ليوس است كه در 73 كيلومتري شمال دزفول در دامنه كوه لنگر قرار دارد و همچنان بافت قديمي و سنتي خود را حفظ كرده و نحوه معيشت، فرهنگ و سنن، گويش، آداب و رسوم و برپايي آيينهاي مذهبي نيز به شكل سنتي در اين روستا برگزار ميشود.
قدمت تاريخي، بافت سنگي و معماري خانهها، نزديكي به روستاهاي گردشگري سزار و گوشه، طبيعت بكر، باغهاي انار و نخلستان، دامنه لنگركوه، قدمگاه مشهور به امام رضا(ع) و نيز جاده ماشينرو آسفالته از جمله ويژگيهاي اين روستا است. روستاي ليوس در سال 1387 به عنوان يكي از روستاهاي گردشگري خوزستان داراي شناسنامه شده است.
بافت كنوني روستاي ليوس سابقهاي بيش از 700 سال دارد و داراي آسيابهايي با قدمت دوره ساساني است. به استناد تحقيقات گروه محقق ايتاليايي، «ليوس» قسمتي از نام يك سردار رومي است كه نامگذاري روستاي همجوار آن به اسم سزار نيز با اين موضوع همخواني دارد. مقبره سيد وليالدين گوشه نيز از جمله ابنيههاي تاريخي و مذهبي ليوس به شمار ميآيد.
گياهان گل گاوزبان، بابونه، باغهاي انار، بادام كوهي، انجير، درختان كنار، كوه لنگر، جنگلهاي بلوط و كلخنگ در اطراف اين روستا ميرويد. گونههاي جانوري آن نيز شغال، گرگ، روباه، خرگوش، آهو، قوچ، ميش، بزكوهي، گراز، خرس، پلنگ، كفتار، كبك و قرقاول است. كپو، قالي، سياهچادر و حصير از مهمترين صنايع دستي مردم اين روستا و ترشي انار و صنايع دستي از جمله سوغاتيهاي اين منطقهاند.
** خماط؛ روستايي در مسير مثلث طلايي شمال خوزستان
روستاي خماط نيز ديگر روستاي هدف گردشگري خوزستان است كه در مسير سه پايگاه مهم و جهاني چغازنبيل در هفت تپه و شوش و شوشتر قرار دارد.
خماط كلمهاي عربي به معني «بريانكننده گوشت» است. خماط 20 كيلومتر از سمت جنوب با انديمشك و 40 كيلومتر از شوش فاصله دارد. مردم آن كشاورز و باغدار و دامدارند و برخي از آنها هم با توليد صنايع دستي روزگار ميگذرانند.
شايد نام روستا براي خيلي ها ناآشنا باشد، اما آثار تاريخي اينجا بسيار شهرهاند؛ در نزديكي روستاي خماط آثار تاريخي متعددي وجود دارد كه يكي از آنها «معبد زيگورات چغازنبيل» است.
اين روستا جاذبههاي معنوي زيادي براي مسافران دارد؛ موسيقي محلي عربي يكي از آنهاست. موسيقي به طور شگفتانگيزي در ميان مردم خماط رواج دارد، بهويژه در جشنها.
«چوبيه»، «ربابه»، «عطاب»، «عليلي»، «علوني»، «طبله» و «موال» بخشي از انواع گوناگون و متنوع موسيقي اين منطقه به شمار ميآيند.
** كهباد2؛ مقصد گردشگران خارجي
روستاي كهباد2مركز دهستان حومه ي شرقي از توابع شهرستان ايذه واقع در استان خوزستان است. اهالي روستاي كهباد2 تا چند سال پيش درمنطقه اي معروف به نام كولفرح كه در گويش بختياري به معناي (تنگه ي گشاده) است سكونت داشتند. اين تنگه با داشتن 6 مجموعه از نگاركندهاي دوره ي 'عيلام نو' يكي از جايگاه هاي باستاني و ديدني كشور به شمار مي آيد كه ظرفيت فراواني در جهت جذب گردشگر دارد.
اهالي منطقه كولفرح بخاطر بي آبي مجبور به مهاجرت به مكان فعلي شدند كه روستاي كهباد2 شكل گرفت. فاصله ي روستاي كهباد 2 با شهر ايذه حدود چهار كيلومتر است. جمعيت روستا نزديك به يك هزار و700 نفر است. اهالي روستاي كهباد2 به كارهايي چون كشاورزي و زراعت مشغولند.
17 روستاي هدف گردشگري در خوزستان وجود دارد.
7164 / 6037
خبرنگار: عاطفه جوادي ** انتشار دهنده: عبدالحميد راجي
كارشناسان ميراث فرهنگي از سه روستاي هدف گردشگري خوزستان ديدن كردند
۳۰ فروردین ۱۳۹۶، ۱۲:۰۸
کد خبر:
82498464
اهواز - ايرنا - كارشناسان اعزامي طرح ضربتي ارزيابي ظرفيت توليد و اشتغال 73 روستاي منتخب كشور در سفري 2 روزه به خوزستان، از سه روستاي هدف گردشگري خوزستان ديدن و آنها را ارزيابي كردند.