۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۸:۵۸
کد خبر: 82500558
T T
۰ نفر

چشم انداز سیاست از نگاه نامزدهای انتخابات فرانسه

۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۸:۵۸
کد خبر: 82500558
چشم انداز سیاست از نگاه نامزدهای انتخابات فرانسه

تهران- ایرنا- انتخابات 2017 ریاست جمهوری فرانسه، نقطه عطفی در تحولات جهان ارزیابی می شود. از همین رو شناخت چشم انداز سیاسی كه هر یك از 11 نامزد شركت كننده در این رقابت سرنوشت ساز ترسیم می كنند، می تواند به شناخت آینده قاره سبز و جامعه جهانی كمك كند.

به گزارش روز جمعه ایرنا، 11 نامزد شركت كننده در انتخابات پیش رو كه یكشنبه سوم اردیبهشت دور نخست آن برگزار می شود، شامل 9 مرد و 2 زن از احزاب و جناح های مختلف سیاسی است كه با ارایه برنامه های مختلف و گاه عوامگرا، به دنبال كسب جایگاه قویتر و جلب نظر رای هندگان ناراضی از دولت سوسیالیست فرانسوا اولاند هستند.
برنامه هایی كه از دید كارشناسان، هر یك از آنها می تواند شالوده بسیاری از پیمان های بین المللی همچون اتحادیه اروپا و سازمان آتلانتیك شمالی (ناتو) را تقویت یا متزلزل كند و سرنوشت دیگری برای جامعه جهانی رقم بزند.
در این میان حساسیت ها و تنش های موجود بین نامزدها و هوادارانشان، بر آتش كارزار انتخابات فرانسه افزوده و پیش بینی نتایج انتخابات را برای سیاستمداران سخت تر كرده است.
از طرف دیگر جامعه جهانی كه در سال گذشته میلادی شاهد شگفتی های بسیاری همچون رای مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا موسوم به برگزیت و انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریكا بود، این بار نظاره گر شگفتی های كارزار انتخاباتی فرانسه مانند حذف زودهنگام مدعیان ریاست جمهوری در رقابت های مقدماتی احزاب و یا خشونت ها و تظاهرات ها علیه نامزدها است.
برای شناخت بهتر فضای انتخاباتی فرانسه، لازم به یادآوری است كه 11 نامزد یاد شده، از دید رسانه ها و تحلیل گران به دو گروه نامزدهای مطرح با شانس انتخاب بالا و نامزدهای «كوچك» كه كمتر از پنج درصد آرا را به خود اختصاص می دهند، تقسیم شده اند.

- نامزدهای مطرح انتخابات فرانسه:

***امانوئل مَكرون Emmanuel Macron
مكرون متولد 21 دسامبر 1977؛ بانكدار، وزیر سابق اقتصاد، صنعت و امور دیجیتال در دولت فرانسوا اولاند
و جوانترین نامزد انتخابات 2017 ریاست جمهوری فرانسه است.
وی موسس حزب «در حركت» (En Marche) است و طبق شعارهای انتخاباتی اش، بیش از دیگر نامزدها طرفدار اتحادیه اروپا، خواستار تقویت نقش فرانسه در این اتحادیه و علاقمند به تقویت مرزهای اروپا و یك خط مشی قوی اروپایی است.
وی علیه سیاست های تبعیض آمیز در مورد جمعیت مسلمانان فرانسه سخنرانی و اعلام كرده است كه «هیچ دینی مشكل فرانسه نیست.»
مكرون همچنین از عملكرد فرانسه در استعمار الجزایر انتقاد كرده و آن را «جنایت علیه بشریت» دانسته است.
وی «نبرد اقتصادی – اجتماعی» را نخستین اولویت خود اعلام كرده و در حوزه اقتصادی به دنبال اجرای سیاست های سوسیال –لیبرال، كاهش مالیات شركت ها و هزینه های عمومی است.
این سیاستمدار جوان فرانسه از حامیان اقدام آمریكا در حمله موشكی به سوریه و از منتقدان بشار اسد رئیس جمهوری سوریه است.
كارزار انتخاباتی مكرون خود را قربانی حمله هكرهای روسیه معرفی می كند و مدعی است كه كرملین، مارین لوپن و فرانسوا فیون را به عنوان نامزدهای محبوب خود برگزیده است و در رسانه های بین المللی خود به زبان فرانسه، علیه مكرون تبلیغات و شایعه پراكنی می كند.
بر اساس آخرین نتایج نظرسنجی موسسه Kantar Sofres OnePoint، تمایل فرانسوی ها برای رای دادن به جوان ترین نامزد انتخابات 2017 ریاست جمهوری فرانسه، 24 درصد تخمین زده می شود و پیشتاز رقابت ها است.


***«مارین لوپن» «Marine Le Pen»
این زن سیاستمدار فرانسوی متولد 5 اوت 1968 و نماینده حزب راست افراطی جبهه ملی در این انتخابات است و رسانه ها به دلیل سیاست های عوامگرایی، از وی به عنوان نسخه فرانسوی ترامپ یاد می كنند.
از طرف دیگر، برخی سیاستمداران مدعی هستند كه مارین لوپن همچون «فرانسوا فیون» جمهوریخواه، مورد حمایت كرملین است.
از دیگر حواشی كه كارزار انتخاباتی وی با آن روبرو است می توان به اتهام لوپن مبنی بر ایجاد مشاغل ساختگی برای چند تن از هم حزبی های خود در پارلمان اروپا و پرداخت حقوق از این نهاد اشاره كرد؛ موضوعی كه عده ای را بر آن داشته است كه درخواست لغو مصونیت سیاسی وی را از پارلمان اروپا خوستار شوند تا بتوانند وی را در داخل كشور تحت پیگرد قانونی قرار دهند.
مارین لوپن همچون پدرش ژان ماری لوپن كه بنیانگذار حزب جبهه ملی بود، از منتقدان رژیم صهیونیستی به شمار می رود و بارها نسبت به توسعه شهرك سازی این رژیم انتقاد كرده است.
وی همچنین سابقه سخنرانی های چالش برانگیز علیه مسلمانان را در كارنامه خود دارد و در ماه های اخیر مخالفت خود را با حجاب اسلامی در مكان های عمومی اعلام كرد.
این نامزد زن انتخابات فرانسه خواستار تقویت روابط سیاسی با روسیه و جلوگیری از دخالت خارجی علیه دولت سوریه است.
راهبرد انتخاباتی وی بر اساس برنامه ای اقتصادی - اجتماعی استوار و شامل محدود كردن مرزها و مهاجرت، دادن اولویت شغلی به فرانسوی ها است. وی همچنین منتقد سیاست های ریاضتی است و وعده كاهش سن بازنشستگی به 60 سال را داده است.
لوپن به شدت از نهادهای بین المللی همچون سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) انتقاد می كند و از مهمترین وعده های انتخاباتی وی می توان به برگزاری همه پرسی برای خروج فرانسه از اتحادیه اروپا(فرگزیت) اشاره كرد.
لوپن را می توان در آن بخش از سیاستمداران فرانسوی تقسیم بندی كرد كه نسبت به دخالت نظامی فرانسه در سوریه و لیبی انتقاد كرده و حمایت از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را به مصلحت فرانسه و طرفداری از معارضان این كشور را اقدامی اشتباه ارزیابی كرده است.
وی همچنین در هفته های اخیر دو بار از رئیس جمهوری آمریكا به دلیل حمله موشكی به سوریه و حمایت از سازمان ناتو، انتقاد كرد و این اقدامات دونالد ترامپ را مغایر شعارهای انتخاباتی اش ارزیابی كرد.
بر اساس آخرین نتایج نظرسنجی موسسه Kantar Sofres OnePoint، تمایل فرانسوی ها برای رای دادن به مارین لوپن 23 درصد تخمین زده می شود و این زن سیاستمدار پس از «امانوئل مَكرون» از حزب «آن مرش» پیشتاز رقابت های انتخاباتی است.
اما بر اساس همین نظرسنجی ها، پیش بینی می شود در صورت موفقیت این نامزد در دور نخست انتخابات فرانسه، در دور دوم از رقیب خود شكست بخورد.

***فرانسوا فیون François Fillon
فیون زاده چهارم مارس 1954، سیاستمدار كهنه كار، نخست وزیر دوران نیكولا ساركوزی، عضو حزب جمهوریخواهان و نامزد احزاب راست و میانه در انتخابات پیش رو است.
وی از حامیان سیاست های روسیه در كنار ادامه سیاست اتحاد با كشورهای ناتو و آمریكا است.
فیون را از جمله كسانی معرفی می كنند كه خواستار محدود شدن قدرت كشورهای اسلامی همچون عربستان و قطر است.
از آنجایی كه فیون در جریان مبارزات انتخاباتی، بارها نقش عربستان سعودی را در گسترش افراطی گرایی در جهان و به ویژه در فرانسه محكوم كرده است، برخی سران سعودی نگران تبعات منفی پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه هستند.
نامزد جمهوریخواهان در انتخابات پیش رو در حوزه مهاجرت خواستار سهمیه بندی ورود مهاجران به فرانسه است.
وی كه خود را یك كاتولیك معتقد معرفی می كند، خوستار «اسلام فرانسوی» و همكاری بیشتر مسلمانان برای مقابله با گروه های تندرو است.
سیاست های اقتصادی فیون لیبرال و شامل محورهایی همچون پایان دادن به قانون 35 ساعت كار هفتگی، كاهش 500 هزار شغل دولتی، ممنوعیت مالیات بر ثروت، موثرسازی قانون كار و اصلاح نظام بیمه و سلامت است.
وی متهم به ایجاد مشاغل ساختگی برای همسر و فرزندانش در پارلمان فرانسه است، پرونده ای كه از آن به «پنه لوپه گیت» یاد می شود.
محبوبیت وی پس از انتشار اتهام های مالی یاد شده به شدت كاهش یافت و اینك با 18.5 درصد تمایل رای دهندگان برای انتخاب وی، در رده سوم جدول نظرسنجی ها جای گرفته است.

***ژان لوك ملانشون Jean-Luc Mélenchon
ملانشون زاده 19 اوت 1951، عضو سابق حزب سوسیالیست و نماینده حزب «فرانسه نافرمان» (La France insoumise) در انتخابات پیش رو است.
وی از حامی افزایش حقوق كارگران، توسعه برنامه های رفاه اجتماعی و باز توزیع انبوه ثروت به منظور از میان بردن نابرابری های اقتصادی اجتماعی در فرانسه است.
ملانشون همچنین خواهان پایان دادن به سیاست هایی همچون ریاضت اقتصادی و افزایش هزینه های عمومی به شمار می رود.
در حوزه دین ملانشون مدافع سرسخت سكولاریسم در فرانسه و مخالف نمایش عمومی مظاهر دینی است اما لفاظی ها علیه مسلمانان را با تجربه پروتستان ها و یهودیان در طول تاریخ مقایسه كرده است.
ملانشون از یك طرف سیاست آسان سازی قوانین مهاجرت را به عنوان یكی از محورهای سیاسی خود دنبال می كند و از طرف دیگر در عرصه بین المللی خواستار ترك پیمان های اتحادیه اروپا است؛ چراكه سیاست های این اتحادیه را نئولیبرالی می داند.
وی به دنبال اجرای سیاست های محیط زیستی و مراقبت از استقلال فرانسه در مقابل دیگر كشورها به ویژه آمریكا است.
كاستن از قدرت رئیس جمهوری به نفع قوه مقننه و اتحاد با روسیه علیه گروه تروریستی داعش و اسلامگرایان افراطی؛ از دیگر دیدگاه های سیاسی ملانشون به شمار می رود.
وی از جمله نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه است كه به شدت از حمله موشكی اخیر آمریكا به سوریه انتقاد كرد و در سخنرانی انتخاباتی خود در شهر مارسی، این حركت را اقدامی «جنایتكارانه و غیرمسئولانه» و تصمیم دونالد ترامپ در این خصوص را «اشتباهی بزرگ» دانست.
پس از این حمله بود كه ملانشون تاكید كرد كه می خواهد فرانسه برای پرهیز از مواجهه با روسیه، از «ناتو» خارج شود. وی همچنین مخالف دخالت خارجی علیه دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه است.
محبوبیت این نامزد چپگرا پس از برگزاری مناظره همزمان 11 نامزد انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، به شدت در حال افزایش است؛ به گونه ای كه هم اینك با 18 درصد تمایل رای دهندگان فرانسوی، در جایگاه چهارم جدول نظرسنجی ها قرار گرفته است.

***بنوا آمون Benoît Hamon
آمون زاده 26 ژوئن 1967، عضو حزب سوسیالیست و نماینده احزاب چپ در انتخابات 2017 فرانسه و از حامیان اتحادیه اروپا اما با نظارت بیشتر بر منطقه یورو است.
پرداخت حقوق ماهیانه سراسری برای تمام شهروندان فرانسه، كاهش ساعت كار به 32 ساعت در هفته، افزایش مالیات برای ثروتمندان از جمله سیاست های اقتصادی این نامزد انتخابات فرانسه به شمار می رود.
در حوزه مهاجرت وی خواستار اجرای یك سیاست پناهندگی باز برای حمایت از كسانی است كه به دنبال پناه هستند.
در زمینه دین نیز وی از بازی سیاسی با سكولاریزم فرانسوی كه مسلمانان را هدف قرار دهد، انتقاد می كند.
نخستین تجربه های سیاسی وی دبیر جنبش جوانان حزب سوسیالیست بود و سپس پست های مشاور امور جوانان، وزیر پیشین كار، نماینده اروپا و سخنگوی حزب سوسیالیست، معاونت وزیر اقتصاد اجتماعی و همبستگی و در نهایت وزارت آموزش را در دولت فرانسوا اولاند كسب كرد.
اصلاح قوانین دبیرستان ها و قانونی كردن «كانابیس» (ماده ای كه ماری جوانا از آن تولید می شود) با نظارت دولت بر توزیع آن، از دیگر برنامه های مورد توجه آمون بشمار می رود.
وی جزو آن دسته از سیاستمدارانی جای می گیرد كه از حمله موشكی آمریكا به سوریه حمایت كرده و خواستار موضع محكمتر اتحادیه اروپا علیه روسیه شده است.
هم اینك بنوا آمون سوسیالیست، در رده پنجم جدول نظرسنجی ها و پشت سر ملانشون و فیون قرار دارد و كارشناسان مسایل سیاسی معتقدند كه نمی تواند به دور دوم انتخابات فرانسه راه یابد و ادامه دهنده دولت سوسیالیست اولاند باشد.

- نامزدهای كوچك انتخابات فرانسه:
بر اساس دسته بندی نامزدهای انتخابات فرانسه، آن دسته از نامزدها كه رای آنان از پنج درصد تجاوز نمی كند، به عنوان «نامزدهای كوچك» شناخته می شوند.
این نامزدها شامل «نیكولا دوپو-انیان» 56 ساله از «حزب فرانسه به پاخواسته»، «ناتالی آرتود» 47 ساله از «حزب مبارزه كارگران»، «فیلیپ پوتو» 50 ساله از «حزب نوین ضد سرمایه گذاری»، «ژاك شمیناد» 75 ساله از «حزب اتحاد و ترقی»، «ژان لاسال» 61 ساله از جنبش «مقاومت» و «فرانسوا آسلینو» 59 ساله از « اتحادیه مردمی جمهوریخواهان» است.
حضور نامزدهای كوچك كه شانسی برای پیروزی در انتخابات 2017 ریاست جمهوری فرانسه ندارند، به گفته خود این نامزدها بیشتر فرصتی برای بیان دیدگاه ها و سیاست های حزب خود و حامیانشان تلقی می شود و از این تریبون تلاش می كنند به اهداف مورد نظر جناح سیاسی خود دست یابند.
به گزارش ایرنا، پس از برگزیت و انتخابات اخیر آمریكا كه تنش ها و وسوسه های ملی گرایی و حمایت از داخل را بیدار كرد و نتایج موسسه های نظرسنجی را زیر سوال بود، باید منتظر بود و دید كه چه سرنوشتی در انتخابات 2017 ریاست جمهوری فرانسه رقم می خورد.
اروپام***2090
گزارش از سعید زارع كندجانی**ناشر: فریبا مدنی
۰ نفر