۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۸:۰۹
کد خبر: 82526964
T T
۰ نفر
نمایشگاه بین المللی صنعت نفت با طعم برجام؛ استقبال اروپایی ها و آمریكایی ها

تهران- ایرنا- بیست ودومین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت ایران هفته گذشته برگزار شد و به سبب اجرای برجام و گسترش تعاملات بین المللی، شركت های اروپایی در آن حضور بیشتری داشتند و شركت های آمریكایی نیز با وجود نداشتن غرفه، نمایندگان خود را روانه این نمایشگاه كرده بودند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، بیست و دومین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از شانزدهم تا نوزدهم اردیبهشت با حضور نزدیك به چهار هزار شركت داخلی و بین المللی از 37 كشور جهان در تهران برگزار شد.
ویژگی این نمایشگاه تاثیرپذیری مثبت اجرای برجام (برنامه جامع اقدام مشترك) و افزایش استقبال شركت های اروپایی بود.
در دوره های پیشین نمایشگاه، آنچه بیش از هر چیز جلب توجه می كرد، حضور گسترده چینی ها بود؛ به طوری كه فضای غالب نمایشگاه را در اختیار داشتند اما در نمایشگاه امسال، حضور گسترده اروپایی ها، مشاركت شركت های چینی را تحت الشعاع قرار داده بود.
نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران از لحاظ وسعت و تعداد شركت‎كنندگان، جایگاه نخستین در خاورمیانه و پنجمین در دنیا را دارد. با توجه به اینكه نمایشگاه بین المللی نفت تهران، مهم ترین رویداد سالانه در صنعت نفت ایران به شمار می رود، شركت های داخلی و خارجی فعال در صنعت نفت به آن توجهی ویژه دارند.
در این نمایشگاه، یك هزار و 16 غرفه داخلی به نمایندگی از ٢ هزار و 500 شركت و ٨١١ غرفه خارجی به نمایندگی از یك هزار و 500 شركت از ٣٧ كشور دنیا حضور داشتند.
آلمان، چین، اوكراین، سوئیس، ایتالیا، امارات، اتریش، ارمنستان، بلژیك، فرانسه، هنگ كنگ، هند، مالزی، موناكو، هلند، لهستان، كانادا، ونزوئلا، كره جنوبی، استرالیا، روسیه، اسپانیا، سنگاپور، تركیه، انگلیس، جمهوری آذربایجان، نروژ، سوئد، برزیل، بلغارستان، رومانی، ژاپن، نیوزیلند، تایوان، پرتغال، اندونزی و فنلاند كشورهایی بودند كه دراین دوره از نمایشگاه شركت كرده بودند.
در بخش خارجی، شركت‎های آلمانی با در اختیار گرفتن سه هزار مترمربع، بیشترین فضا و چینی‎ها بیشترین تعداد شركت‎های حاضر را به خود اختصاص داده بودند.
كشورهای چین، آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، تركیه، روسیه، ژاپن، هلند، اتریش، كره جنوبی و استرالیا در قالب پاویون در نمایشگاه حاضر شده بودند و دیگر شركت ‎های معتبر فعال در صنعت نفت با حضور در غرفه‎ یا اعزام تیم كارشناسی خود، در این نمایشگاه مشاركت كرده بودند.
از لحاظ تعداد شركت‎های خارجی حاضر در نمایشگاه بیست و دوم پس از چین، آلمان، ایتالیا، هلند، فرانسه و انگلیس در رتبه‎های بعدی قرار گرفتند.

**حمایت وزارت نفت از ساخت داخل
نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، تجلی توانمندی های سازندگان و متخصصان صنعت نفت ایران بود؛ به طوری كه حتی برخی نمایندگان شركت های خارجی شركت كننده در این نمایشگاه، توان شركت های ایرانی را در ساخت تجهیزات غیرقابل باور می دانستند.
مسئولان وزارت نفت نیز در این نمایشگاه تلاش كردند حمایت از ساخت داخل را بیش از گذشته یادآور شوند و شركت های ایرانی را تشویق می كردند از طریق شراكت با خارجی ها، فناوری های جدید نفتی را به كشور وارد كنند.
«بیژن زنگنه» وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در مراسم گشایش نمایشگاه به برنامه ساخت 10 قلم كالای اصلی مورد نیاز بخش نفت در داخل اشاره كرد و گفت: در این زمینه، قراردادهای متعدد با سازندگان داخلی و در مواردی به صورت اشتراك سازندگان داخلی و خارجی امضا شده است و امیدوارم به‌زودی یكی از قراردادها در زمینه ساخت داخل برای لوله های مقاوم در برابر خوردگی امضا شود تا ایران در تولید این نوع كالا بی نیاز از واردات شود و همچنین به بازارهای صادراتی ورود كند.
زنگنه همچنین گفت: صنعت نفت ایران برای یك جهش به پیش، آماده است؛ چنانچه امروز مشاهده می شود، سازندگان و پیمانكاران داخلی مرتبط با صنعت نفت توانایی بالایی دارند.
وزیر نفت تاكید كرد، ظرفیت‌های امروز صنعت نفت ایران در زمینه سازندگان و تولیدكنندگان داخلی با گذشته قابل مقایسه نیست و اضافه كرد: این ظرفیت‌ها نه فقط می تواند در توسعه صنعت نفت ایران بلكه در صورت ایجاد فضای مناسب روابط بین المللی، در منطقه نیز نقش سازنده و مناسبی ایفا كند.
وی الگوی جدید قراردادهای نفتی را عامل اصلی برای ایجاد موج قوی با هدف فعال كردن همه پیمانكاران و سازندگان داخلی عنوان كرد و افزود: عده ای گمان می كنند زمانی كه می گوییم قراردادهای نفتی یعنی اتكای به خارج؛ در حالی كه بیشترین تاكید ما در این قراردادها روی سازندگان داخلی است، از جمله اینكه شركت های ایرانی می توانند به صورت مستقیم در بخش‌هایی كه توانمندند با صنعت نفت قرارداد امضا كنند و هم اینكه الزاما در همه موارد باید یك شركت اكتشاف و استخراج ایرانی در كنار شركت‌های خارجی اگر بیایند، حضور داشته باشند؛ ضمن این كه سهم عمده كارها از سوی سهم ایرانی اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: ما می توانیم در 2 سال حدود 80 میلیارد دلار قرارداد امضا كنیم و این یعنی ارجاع دستكم 50 میلیارد دلار كار به ظرفیت‌های ایرانی؛ اشتغالزایی كه این مجموعه ایجاد می كند، بسیار اثرگذار است.
«حبیب الله بیطرف» معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در حاشیه این نمایشگاه گفت: تاكنون از ١٠ قلم كالای پر مصرف صنعت نفت با 6 گروه به مبلغ یك میلیارد و 300 میلیون دلار قرارداد با شرط انتقال فناوری منعقد شده است.
بیطرف اضافه كرد: حمایت از ساخت داخل و توسعه فناوری از سوی وزارت نفت با جدیت پیگیری می شود.

**قدردانی رئیس مجلس از توسعه صنعت نفت
«علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی در آیین گشایش بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با اشاره به این كه نمایشگاه بین المللی نفت فرصتی برای نمایش توسعه صنعت نفت و گاز كشور است، گفت: امروز زنگنه، وزیر نفت، گزارش خوب، منظم و امیدوار كننده ای در بخش نفت و گاز ارائه كرد، بنده نیز از نزدیك فعالیت‌های وزارت نفت را مشاهده كرده ام و می دانم در این دولت و در بخش نفت و گاز تلاش های زیادی با وجود مشكلات موجود صورت گرفته است.
وی با بیان اینكه در این دولت به حوزه مخازن مشترك توجه جدی شده است، گفت: این دولت توجه خوبی به بخش مخازن مشترك كرده كه البته نتایج آن را دیده است.
لاریجانی افزود: در سال های اخیر حركت خوبی در حوزه نفت و گاز انجام شده كه حركتی معقولانه است، مجلس نیز از این فعالیت‌ها حمایت خواهد كرد، هم اكنون فضا، فضای كار و تلاش در صنعت نفت و گاز است، امیدواریم در این بخش در آینده ای نزدیك از رونق بیشتری برخوردار باشیم.
وی با اشاره به اینكه سیاست های كلی در زمینه انرژی ابلاغ شده و قابل تغییر نیست، افزود: این موضوع در برنامه ششم توسعه تدوین شده و وزن حوزه نفت و گاز در آن مشخص شده است، اگر به شرایط امروز كشور نگاه كنیم به این نتیجه می رسیم كه ایران برای سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز بسیار جدی است، من تاكید می كنم موضوع نفت و گاز مورد توجه بخش های مختلف جمهوری اسلامی ایران است و این مهم، سیاستی پایدار برای ما محسوب می شود.
«عبدالحمید خدری» عضو كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در بازدید از بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با اشاره به این‌كه این نمایشگاه بیانگر توانایی ایران در عرصه نفت و گاز است، گفت: صنعت نفت پس از عبور از تحریم‌های سخت، امروز دوران باشكوه و حركت رو به جلو خود را طی می‌كند.
وی ضمن قدردانی از تلاش‎های وزیر نفت، افزود: وزیر نفت دولت یازدهم در چهار سال اخیر تحولات بزرگی در این صنعت ایجاد كرده است.
«مجید ناصری نژاد» دیگر عضو كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، نیز با بیان اینكه حضور شركت‌های خارجی در بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نشاندهنده استقبال گرم از این نمایشگاه است، عنوان كرد: حضور متعدد شركت‌های داخلی و خارجی در این نمایشگاه، نشاندهنده تحول در صنعت نفت ایران است كه امیدواریم این تحرك تداوم یابد.

**استقبال شركت های نفتی از اجرای برجام
بسیاری از شركت های حاضر در این دوره از نمایشگاه برای نخستین بار شركت كرده بودند. اجرای برجام و رفع تحریم ها فرصتی فراهم كرده است كه شركت های بین المللی، بازار بزرگ ایران را مورد توجه قرار دهند.
برخی شركت های خارجی حاضر در نمایشگاه به دنبال فروش محصول خود بودند، اما بقیه شركت ها تمایل خود را برای انتقال فناوری و حتی سرمایه گذاری مشترك نیز اعلام می كردند.
بر این اساس، «برنارد فاژ» مدیر منطقه ایران گروه ناكس (NOX) فرانسه در حاشیه برگزاری این نمایشگاه گفت: یكی از برجسته‌ترین آثار مثبت اجرای برجام و لغو تحریم‌ها، فراهم شدن امكان ورود شركت‌های جدید فرانسوی نظیر گروه ناكس به بازار صنعت نفت ایران است.
وی با بیان این‌كه از حدود یكسال پیش همكاری با صنعت نفت و گاز ایران را آغاز كرده‌اند، گفت: ایران برای تبدیل شدن به قدرتمندترین بازیگر بین ‌المللی در عرصه نفت و گاز ظرفیت بی ‌نظیری دارد.
«رابرت ایوانیچ» یكی از مدیران شركت «پی‌جی‌ان‌آی‌جی»ٰ نیز اعلام كرد: در صورت برطرف شدن كامل تحریم‌ها از جمله نقل و انتقال بانكی، مایل به سرمایه گذاری و ورود به بازار نفت ایران هستیم.
مدیر واحد توسعه بازرگانی شركت پی.‌جی.‌ان.‎آی‎.جی (PGNIG) لهستان گفت: این شركت قصد دارد در شرایط پسابرجام برای ارائه خدمات و محصولات خود در صنعت بالادستی با شركت‎های ایرانی همكاری كند.

**حضور چشمگیر اروپایی ها
اروپایی ها از نمایشگاه صنعت نفت، استقبال قابل توجهی كردند و شركت های آلمانی و ایتالیایی بیشترین میزان حضور را به خود اختصاص دادند.
آلمان با بیش از ٨٠ شركت و ایتالیا با بیش از ٧٠ شركت بیشترین تعداد شركت كننده را داشتند و به صورت پاویون در نمایشگاه امسال حضور داشتند.
در رده های بعدی، شركت های اسپانیایی، فرانسوی و هلندی بودند كه با تعداد شركت‌های بالا و به صورت پاویون در نمایشگاه بیست و دوم شركت كردند.
ایتالیا پس از آلمان‌ بیشترین تعداد شركت كننده را در نمایشگاه امسال داشت. به گفته مسئولان پاویون ایتالیا، تعداد متقاضیان ایتالیایی بیش از این بود اما به دلیل كمبود فضای نمایشگاه امكان حضور همه شركت‌های متقاضی نبود كه اگر ممكن بود تعداد آن‌ها از شركت‌های آلمانی نیز بیشتر بود،
نكته ویژه در پاویون ایتالیا حضور نمایندگان دولت این كشور برای نخستین بار بود كه این موضوع نشاندهنده حمایت این دولت از شركت‌های ایتالیایی برای حضور در بازار نفت و گاز ایران است.
ایتالیایی‌ها كه چندسالی است در نمایشگاه نفت حضور دارند، در نمایشگاه پارسال پس از امضای برجام، چندین قرارداد و تفاهم‌نامه امضا كردند كه عملیاتی شدن آن‌ها در حال پیگیری است و با حل برخی موانع بانكی، سرعت بیشتری نیز به خود می‌گیرد.
به گفته مسئولان پاویون ایتالیا، شركت‌های ایتالیایی برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت ایران اشتیاق زیادی دارند و به خوبی از توان و قدرت ایران در منطقه باخبرند.
بر اساس گزارش ها، امسال ٣٥ شركت فرانسوی در نمایشگاه نفت تهران حضور داشتند كه از این تعداد ١٧ شركت برای نخستین بار پس از لغو تحریم‌ها و امضای برجام به ایران آمدند.
به گفته مسئولان پاویون فرانسه شركت‌های حاضر در این نمایشگاه در همه بخش‌های صنعت نفت از جمله حفاری، مهندسی، ساخت كالا و تجهیزات، پالایش و پتروشیمی آمادگی فعالیت دارند.

** حضور نمایندگان شركت های آمریكایی
برخی شركت های معتبر از آمریكا با وجود نداشتن غرفه، نمایندگان خود را به نمایشگاه بین المللی صنعت نفت ایران اعزام كرده بودند.
نمایندگان شركت های آمریكایی در حاشیه برگزاری این نمایشگاه، از نزدیك با توانمندی های شركت های ایرانی آشنا شده و مذاكراتی را انجام دادند.
انتقال فناوری و جذب سرمایه گذاری به طور مستقیم و یا از طریق واسطه های اروپایی و آسیایی از محورهای این مذاكرات بود.
نماینده شركت آمریكایی «پال» كه در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت حضور داشت، در جمع گروهی از خبرنگاران گفت: به ورود دوباره به بازار ایران علاقه مندیم.
وی افزود: با حضور در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت ایران، تلاش داریم با وضعیت صنعت نفت، توانمندی ها و بازار ایران، آشنا شویم.

** واگذاری مطالعه توسعه میدان های نفتی به شركت های داخلی
از دیگر ویژگی های این دوره از نمایشگاه، واگذاری مطالعه توسعه شماری از میدان های نفتی به شركت های داخلی بود.
بر این اساس، شركت ملی نفت ایران با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شركت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران(مپنا) و شركت اویك تفاهمنامه های مطالعاتی امضا كرد.
در جریان این نمایشگاه ، تفاهمنامه مطالعاتی میدان‌های سوسنگرد، چشمه خوش و پایدار غرب به امضای «غلامرضا منوچهری» معاون امور توسعه و مهندسی شركت ملی نفت ایران و «منصور معظمی» رئیس هیات مدیره سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) رسید. براساس این تفاهمنامه شركت ایدرو باید كار مطالعات این سه میدان را انجام دهد.
سه شنبه نیز شركت ملی نفت ایران و شركت «اویك»، تفاهمنامه مطالعاتی توسعه میدان سپهر را امضا كردند.
همچنین شركت ملی نفت ایران تفاهم نامه مطالعه توسعه 2 میدان نفتی آب تیمور و منصوری را با شركت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران(مپنا) امضا كرد.
در حاشیه این نمایشگاه ، منوچهری همچنین تفاهمنامه مطالعاتی با «پدرو اوگینو» مدیرعامل شركت نفت فیلیپین برای مطالعه دو میدان پازنان و فازسوم دارخوین امضا كرد.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
اقتصام*2022*1961* گزارش: میثم طاهری * انتشار: مریم مسعود
۰ نفر