خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مركز زنجان با در نظر گرفتن همین موضوع از حجت الاسلام مهدی بیگ مهدی رئیس جبهه متحد اصولگرایان، مجید تقی لو رئیس شورای اصلاح طلبان و یوسف بیانلو جامعه شناس، دعوت كرد تا با حضور آنان موضوع تاثیر وعده های انتخاباتی بر اعتماد اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد.
** وعده های غیرعملی یا دروغ است یا غیر كارشناسی
رئیس شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان زنجان گفت: وعده های غیر عملی را باید از دو جهت برررسی كرد، یكی آنكه به واقع كاندیداها می دانند و دروغ می گویند و دیگری اینكه حرف هایی می زنند كه غیركارشناسی است.
تقی لو تصریح كرد: وعده هایی كه برخی ها كارشناسی نشده و با علم به عملی نشدن آن مطرح می كنند اقدام ویرانگری است كه اعتماد و سرمایه اجتماعی را نابود می كند.
وی بیان كرد: دروغ ریشه تمام مفاسد است و همه ائمه به راستی سفارش كرده اند و دروغ را رسواگر و ویرانگر می دانند و گاه برخی نامزدها در بیان وعده ها دروغ می گویند یا تهمت هایی را مطرح می كنند كه خود آنان هم نسبت به دروغ بودن آن اذعان دارند.
رئیس شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان زنجان گفت: زمانی كه در جامعه اعتماد نباشد و مردم بفهمند كه مسئولان دروغ می گویند، جامعه به سمت توسعه پایدار و پیشرفت حركت نخواهد كرد.
وی اضافه كرد: برخی از وعده ها غیر كارشناسی است و شخصی از سه برابر كردن یارانه ها سخن می گوید، وعده ای كه تحقق آن به سادگی امكانپذیر نیست و موضوعی غیر كارشناسی محسوب می شود و این فریب مردم و به بی راهه بردن مسائل است و آنان زمانی نتیجه این وعده را می بینند كه اعتماد و سرمایه اجتماعی خدشه دار شده باشد.
تقی لو ابراز كرد: دروغ به پایه های اخلاقی جامعه آسیب می زند، در مجموع آسیبی كه دروغ رییس جمهوری به كشور زده فقط در حوزه سیاست و اقتصاد نیست، دین باوری مردم را مورد هدف قرار می دهد، اعتماد به عالمان دینی را خدشه دار و انسانیت را مسخ می كند.
* راستی و درستی عناصر تشكیل دهنده اعتماد اجتماعی هستند
رئیس شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان زنجان گفت: اعتماد اجتماعی بزرگترین، سرمایه اجتماعی هر ملت و كشوری است و راستی و درستی عناصر تشكیل دهنده آن محسوب می شوند.
مجید تقی لو افزود: در صورتی كه حاكمیت راستی و راستگویی را پیشه راه قرار دهد، این سرمایه اجتماعی حفظ خواهد شد و در صورت وجود اعتماد اجتماعی، مردم در تمام مسائل از جمله در حوزه سیاست، اقتصاد، فرهنگ و حتی در حوزه نظامی گری هم دولت را كمك خواهند كرد.
وی اظهار كرد: در چنین شرایطی است كه هر شخصی به اندازه توان خود به یاری دولت می آید و از همین رو اعتماد یكی از سرمایه های اصلی و اركان اصلی یكی نظام و كشور است.
تقی لو ادامه داد: در مشاركت اقتصادی اگر اعتماد وجود داشته باشد و مردم احساس كنند كه به دولت می توان اعتماد كرد، مثل شرایط جنگ تحمیلی، در حد توان مشاركت می كنند تا چرخ تولید و اقتصاد به حركت درآید، در حوزه سیاسی هم به همین میزان مشاركت خواهند كرد.
* بداخلاقی در جامعه جاری است
رئیس شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان زنجان گفت: فریب دادن مردم بد اخلاقی است، موضوعی كه در جامعه از زمان دولت گذشته جاری شده است.
تقی لو ادامه داد: نامزدها به فقر، بیكاری و بیچارگی مردم یا بخشی از آنان اشاره می كنند، باید پرسید چگونه پس از 37 سال از پیروزی انقلابی كه شعار آن رفع فقر بود، همچنان می توان در جامعه فقیر و مستمند پیدا كرد.
وی خاطر نشان كرد: وقتی هدف قدرت شد، از هر وسیله ای برای تخریب رقیب استفاده می شود، با شعار های پوپولیستی و وعده های دروغ مردم را فریب می دهند.
رئیس شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان زنجان گفت: اگر در جامعه ما مدیران و مسئولان و نامزدها، صادقانه با مردم رفتار كنند و مشكلات را حتی كمبودها را صادقانه مطرح سازند، همچون دهه 60 كه كشور درگیر جنگ بود، مردم احساس كنند در حاكمیت نقش دارند و حكومت هم صادقانه با مردم رفتار می كند و مشكلات یكی پس از دیگری برطرف می شود.
وی ابراز كرد: اما اینكه چگونه می توان جلوی دروغ و وعده های دروغ را گرفت، اگر مسئولان یا هیات نظارت یا شورای نگهبان كه قصد نظارت بر انتخابات را دارد، در صورتی كه در نخستین قدم دروغگویی نامزد مورد نظر، برخورد كنند، به نظر این وضعیت نمی تواند ادامه پیدا كند.
رییس شورای هماهنگی اصلاح طلبان تاكید كرد: مقابله با بد اخلاقی ها كار سختی نیست و اگر مسئولان چه در وزارت كشور و چه شورای نگهبان یا مسئولان رده بالا، بخواهند، به آسانی می توان از طرح دروغ و وعده های دروغ پیشگیری كرد.
** نامزدهای انتخاباتی با احساسات مردم بازی نكنند
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان نیز گفت: نامزدهای انتخاباتی در قبال مردم احساس مسئولیت كنند و با احساسات آنان بازی نكنند مردمی كه در تاریخ نزدیك به نیم قرن بعد انقلاب نشان داده اند ملت خوب و كم نظیری هستند.
بیگ محمدی افزود: این مردم به كشور و سرنوشت آن علاقه مند و پایبند هستند ولی، مسئولان باید آنچنان احساس مسئولیت دینی و اجتماعی بكنند كه از این صداقت، وفاداری و پشتكار مردم سوء استفاده نكنند و وای به روزی كه ما این مردم را از دست بدهیم.
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان گفت: بسیاری به قدرت نظامی كشور مغرور هستند اما باید متوجه باشند كه این قدرت بدون حضور و پشتیبانی مردم هیچ سودی ندارد.
بیگ محمدی اظهار كرد: نامزدهای انتخاباتی نباید از احساسات پاك این مردم سوء استفاده كنند و وعده ای بدهند كه توان انجام آن را ندارند و دلسوز كشور باشند و برای رسیدن به مصلحت جامعه، كمر همت ببندند.
وی خاطر نشان كرد: در صورتی كه چنین رفتاری از سوی نامزدها انجام شود، اعتماد عمومی حاصل می شود و اتحاد و انسجام اجتماعی شكل می گیرد و فساد بیكاری هم مرتفع می شود.
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان گفت: واقع نگر باشیم و برای جامعه دل بسوزانیم و به مصحلت این جامعه حركت كنیم، باقی كارها را خداوند درست می كند.
وی بیان كرد: زمانی كه اعتماد اجتماعی شكل گرفت، مردم پای همه حركت ها می ایستند و رئیس جمهوری با تكیه بر همین اعتماد، قوی تر عمل می كند و به حتم در برنامه ریزی ها موفقتر خواهد بود ولی خلاف این جریان منجر به كاهش اعتماد می شود.
* اعتماد اجتماعی ثمره صداقت مسئولان است
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان گفت: همه تاكید دارند كه باید بین دولت و ملت نوعی همگرایی شكل بگیرد و اعتماد اجتماعی ایجاد و در كنار آن صداقت و درستی باشد.
بیگ محمدی بیان كرد: این صداقت و درستی امید آفرین است و تك تك آحاد جامعه را به آینده خود و كشور امیدوار می كنند و این زمانی شكل می گیرد كه مردم شاهد صداقت مسئولان باشند.
وی با بیان اینكه تمام مسئولان از ظرفیت های نظام مطلع هستند و می دانند كه كدام یك از وعده ها دست یافتنی است، خاطر نشان كرد: بر همین اساس نامزدهای انتخاباتی باید مسائلی را وعده بدهند كه دست یافتنی و عملیاتی باشد و به این طریق با حركت های صحیح جامعه را در مسیر مصلحت كشور هدایت كنند.
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان گفت: وعده هایی كه برخی نامزدهای انتخاباتی می دهند، شعار است تا عمل در حالی كه همه می دانند كدام یك از وعده ها دست یافتنی است و این اقدام به نوعی فریبكاری محسوب می شود و این كار افرادی كه مدعی برخورداری از شخصیت والا هستند، بعید است.
وی اضافه كرد: نمی توان واقعیت ها را كتمان كرد، نامزدها باید در جمع مردم حاضر شوند و صادقانه مسائل را با آنان مطرح سازند و اعلام كنند بر اساس چه ظرفیت هایی می توان عمل كرد از همین رو مردم را با شعور حساب كنند و برای آنان شخصیت قائل شوند و با احساس مسئولیت به ملت وعده بدهند.
بیگ محمدی اذعان كرد: نامزدها از مردم سوء استفاده نكنند و به آنان وعده های دروغ ندهند چرا كه مردم در بلند مدت متوجه ثمره این وعده می شوند و آنها را بررسی می كنند.
* اگر مومن هستیم، به آنچه می گوییم عمل كنیم
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان گفت: ما به دنبال ایجاد یك جامعه منسجم و موحد هستیم، خود را مومن بدانیم و به آنچه كه ایمان داریم عمل كنیم و بدانیم آنچه كه می گوییم ثبت می شود و باید پاسخگو باشیم.
بیگ محمدی اظهار كرد: تخریب گذشته مشكلی را حل نمی كند و ما باید توان خود را بر اساس یك واقعیت عینی و ملموس به جامعه عرضه كنیم، این هستیم و این كار را انجام دادیم و با این توان موجود، خواهیم توانست این برنامه را ایجاد كنیم تا امید در مردم ایجاد شود.
وی خاطر نشان كرد: به نامزدها توصیه می كنم، 2 كار را انجام دهند، كارشناسانی صادق، دلسوز و مومنی را بگمارند تا مصلحت جامعه را رصد كنند و بر اساس آن حرف بزنند و پیش بروند و نظر سنجی دقیقی انجام شود كه این مردم طالب چه هستند، و بر اساس آن حركت كنند و از تخریب یكدیگر هم به جد خودداری كنند و بدانند كه مردم متوجه می شوند.
رئیس جبهه متحد اصولگرایان استان زنجان نامزدهای انتخاباتی باید متوجه شوند، كه مردم متخلق به اخلاق هستند و بد اخلاقی را متوجه می شوند، كسی كه متوسل به بداخلاقی می شود، ابتدا مهر بد اخلاقی بر خود می زند تا دیگری.
** با صحبت های غیر صادقانه كل جامعه آسیب می بیند
یوسف بیابانلو جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی نیز گفت: جامعه به سمتی حركت می كند كه متاسفانه صحبت های غیر واقعی و نگاه های غیرصادقانه وجود دارد و در چنین وضعیتی جامعه و همه كسانی كه می خواهند در حوزه انتخابات مشاركت كنند، آسیب می بینند.
بیانلو افزود: مساله مهم در جامعه ما این است كه اغلب شهروندان عامه هستند و توده مردم كه سطح آگاهی و شناخت در آنها كم است، اگر در یك فضا بستر لازم برای پذیرش صحبت های غیر منطقی، آرمان گرایانه و خوشایند مخاطب وجود داشته باشد، صحبت ها بر اساس همین فضا خواهد بود اما زمانی كه شهروندان آگاه باشند و همه نكات را بشناسند، اهل تحلیل و تصمیم گیری درستی باشند، لذا صحبت ها با دقت و حساب شده خواهد بود.
وی خاطرنشان كرد: واقعیت مساله این است كه مسئولان و كسانی كه در حوزه های ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا احساس مسئولیت می كنند، مشكلات و دردهای جامعه را می شناسند و بستر جامعه نباید بستری باشد كه شعارهای پوپولیستی را فراهم كند.
بیانلو یادآورشد: برخی كاندیداها بدون اینكه برنامه ای ارائه دهند و از اقدامات واقعی و تحقق یافته خود گزارش دهند به دنبال این شعارها بوده اند اما شدت این عمل در بین كاندیدها متفاوت است.
وی ادامه داد: مساله این است كه چه كاری به عنوان رسانه و سیستم روشنگر كننده انجام دهیم تا فضا برای ارائه وعده های غیرواقعی و عوام فریبانه فراهم نباشد چرا كه دروغ می تواند صدرصد ریشه تمام ناهنجاری ها باشد.
وی افزود: جایی كه دروغ و بی صداقتی باشد آسیب خواهیم دید، صداقت موجب پویایی و نشاط در جامعه می شود.
این جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی گفت: در این فضایی كه متاسفانه بستر بیشتری برای وعده های دروغین و پوپولیستی وجود دارد، باید راهكاری ارائه شود تا این فضاها ممكن نباشد.
بیانلو، ادامه داد: هر كسی در تلاش برای رسیدن به هدف خود است چرا كه اگر مصلحت جامعه و مردم را ببینند هیچ وقت وعده ها و شعارهای غیرواقعی و دروغین نخواهند داد، چرا كه این مصلحت در نظر گرفته نمی شود.
او گفت: با وعده های نادرست نباید باعث كاهش اعتماد عمومی و مشاركت اجتماعی، تضعیف ارزش های اجتماعی، ریشه كنی ارزش های بنیادین و اساسی جامعه كه دمكراسی دینی و مردم سالاری دینی را رقم می زند ، شد.
بیانلو خاطرنشان كرد: تضعیف و تخریب ارزش های جامعه و جایگاه حاكمیت، یكی از مسائلی است كه به آن توجه نشده، چرا روز به روز این جایگاه را تضعیف كنیم؟ در حالیكه مردم تمایل به تقویت این جایگاه دارند.
وی وعده های توخالی دروغین و آرمان گرایانه در جامعه را موجب فرسوده و سلب انگیزه بیان كرد و افزود: این مساله به عدم مشاركت در انتخابات آسیب زیادی وارد می كند و وعده های غیر واقع بینانه نیز موجب ایجاد حس بدی در ملت می شود.
* تضعیف اعتماد اجتماعی منجر به تضعیف سرمایه های اجتماعی می شود
جامعه شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: متخصصان حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، طبیعی و مادی بر آن باور هستند كه سرمایه اجتماعی از همه سرمایه ها مهم و تعیین كننده تر است كه اگر همه سرمایه ها در جامعه ای باشد اما سرمایه اجتماعی نباشد، جامعه به توسعه پایداری نخواهد رسید.
بیانلو به رابطه بین وعده های انتخاباتی و اعتماد عمومی اشاره كرد و یادآورشد: اعتماد بخشی از سرمایه اجتماعی به شمار می رود، زمانی كه اعتماد و ارتباط تضعیف شود سرمایه اجتماعی آسیب پذیر خواهد بود، لذا توجه به سرمایه اجتماعی و مولفه اعتماد عمومی مساله ای مهم به شمار می رود.
وی با تاكید بر اینكه در حوزه انتخابات و فضای انتخاباتی، اخلاق مداری و تبلغات سالم موجب ورود با علاقه و اشتیاق مردم می شود، اظهاركرد: این یك طرف قضیه بوده و صحبت های كاندیداهایی كه وارد این حوزه می شوند نیز بحثی دیگر است.
او انتخابات ریاست جمهوری را مهمترین عرصه های انتخاباتی در كشور دانست و گفت: این انتخابات مربوط به بالاترین حوزه بوده و كسانی كه وارد این عرصه می شوند صحبت های آنها بسیار تعیین كننده به شمار می رود، چرا كه باید در جامعه اعتماد، پویایی، نشاط و رغبت شكل بگیرد تا مردم وارد عرصه سیاسی شده و مشاركت كنند.
بیانلو تاكید كرد: وعده های غیرواقعی، واهی، كلی و مبهم گویی به مشاركت، اعتماد عمومی و اجتماعی آسیب وارد می كند و از این منظر می توان ابعاد مختلف را در نظر گرفت و به صورت كارشناسی شده و دقیق به آن نگاه كرد.
جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی در ادامه گفت: در حال حاضر فضای سالم و صادقانه ای برای ارائه اطلاعات و شناخت از كاندیداها ایجاد شده، وعده های واهی داده نشود تا اعتماد عمومی خدشه دار شود.
بیانلو افزود: شناخت و آگاهی و دانش سیاسی مردم و شهروندان عامه را افزایش دهیم چرا كه آسیب خوردن از این منظر كم می شود و لذا باید دراین حوزه روشنگری و شاخص های یك كاندیدای مناسب تبیین و بدون هیچ تعارف و جبهه گیری شاخصه های كاندید مناسب را با تاكید تبیین كنیم.
وی ادامه داد: در شاخصه های یك كاندیدای سالم می توان به اخلاق مداری، دلسوزی و صداقت توجه كرد و برای شناخت شخصیت انسان ها باید به اینكه كاندید در مورد دیگر كاندیداها چه می گوید، نیز توجه شود.
بیانلو تاكید كرد: صحبت های كاندیدها در مورد یكدیگر یكی از معیارهای شناخت است و برای جامعه ما علی رغم اینكه مردم مسئول، صادق، دلسوز و تمام توان خود را می گذارند، اما دانش سیاسی كمی دارند و باید دانش سیاسی تعریف شود.
این جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی خاطرنشان كرد: باید به برنامه محوری به جای وعده محوری توجه شود چرا كه ممكن است امكان تحقق بسیاری از این وعده ها نباشد و لذا دقت شود كدام كاندیدا برنامه ارائه می دهد.
/6016/3001/7325/8068
خبرنگاران: مینا افشاری- حدیث ابوالحسنی** تنظیم كننده: اسماعیل جهانبخش **انتشار دهنده: سیفعلی موسی زاده
میزگرد ایرنا/ وعده های غیركارشناسی نامزدها؛ تهدیدی برای سرمایه های اجتماعی
۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۱:۵۸
کد خبر:
82527343
زنجان - ایرنا - وعده های انتخاباتی یكی از معیارهایی است كه می تواند به افراد در انتخاب درست نامزدهای انتخابات كمك كند، اما این وعده ها اگر از پشتوانه كارشناسی به دور بوده و اهداف پوپولیستی داشته باشد می تواند سرمایه های اجتماعی به عنوان ضامن آرامش و پویایی جامعه را به مخاطره اندازد.