۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۴:۰۶
کد خبر: 82527618
T T
۰ نفر
پیدا و پنهان نشست عربی - آمریكایی ریاض/كوته فكری آل سعود همچنان ادامه دارد

تهران - ایرنا - ملك «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی دعوت نامه هایی را برای سران 17 كشور عربی به منظور شركت در نشستی با حضور دونالد ترامپ رییس جمهور آمریكا در ریاض ارسال كرد. در این میان، توجه به ماهیت این نشست و اهداف پیدا و پنهان آن امری ضروری به نظر می رسد.

بر اساس گزارش های منتشره، در نشست ترامپ با مقامات سعودی معامله ها و قراردادهای زیادی به امضا خواهد رسید، از جمله قراردادهای نظامی چند میلیارد دلاری كه اقتصاد كارخانه های سلاح در آمریكا را به راه می اندازد. علاوه بر اینها، سیاست های متفاوتی هم درباره نزاع هفتاد ساله فلسطینی – اسرائیلی اتخاذ خواهد شد.
سخنگوی كاخ سفید سفر آتی رئیس جمهوری آمریكا به عربستان را در راستای ایجاد جبهه ای علیه جمهوری اسلامی ایران‎‎ عنوان و مدعی شده كه ترامپ اعتبار رهبری آمریكا را برای حل بحران های خاورمیانه احیا كرده است و دیدار وی با سران منطقه در عربستان با هدف ایجاد اتحادی میان جهان متمدن! و متحدان مسلمانمان علیه اسلام افراطی صورت می گیرد.
خبرگزاری رویترز از قول یك مقام كاخ سفید در این باره گزارش داده كه در جریان سفر ترامپ به عربستان، بیش از 100 میلیارد دلار قرارداد تسلیحاتی برای فروش جنگ افزارهای آمریكایی با ریاض امضا خواهد شد.
این در حالی است كه عربستان سعودی برای افزایش 6.7 درصدی هزینه های جنگی خود در سال 2017 فقط 191 میلیارد ریال سعودی معادل 50 میلیارد و 800 میلیون دلار پیش بینی كرده است!.
عربستان سعودی یكی از پرهزینه ترین كشورهای جهان در زمینه خریدهای نظامی است و به نظر می رسد ناكامی در جنگ علیه یمن و كمك به گروه های تروریستی در سوریه و عراق، آل سعود را به افزایش خرید تجهیزات نظامی ترغیب كرده است.
ارقام بودجه سال 2017 عربستان نشان دهنده طرح كاهش هزینه ها در بخش هایی مانند امنیت داخلی و مناطق اداری از 102 میلیارد و 300 میلیون دلار به 96 میلیارد و 700 میلیون دلار است. این هزینه ها مرتبط با بخش دفاعی اما (در تخصیص بودجه) مستقل از آن است.
از سوی دیگر، به اعتقاد ناظران بین المللی، عربستان سعودی برغم برخورداری از تسلیحات مدرن،‌ از نظر توان رزمی فاقد توانایی لازم و كافی است؛ ارتش كوچك و غیر بومی و ناآشنا عربستان فاقد توانایی ها و قابلیت های رزمی و نظامی لازم برای وارد شدن به جنگی بزرگ در منطقه است و این كشور نتوانسته به هیچ یك از اهداف خود در یمن برسد.
افزون بر آن، فرسایشی شدن جنگ در یمن و خستگی جسمی و روحی بخش عظیمی از نیروهای ارتش این كشور در تجاوز شكست خورده اش به یمن و نیز مشكلات عدیده مالی داخلی و خارجی این كشور، موجب شده تا طرح اجرای جنگ نظامی با وسعت بالا در منطقه، برای این كشور غیر ممكن شود.
تلاش سران خام و كم تجربه رژیم سعودی برای ایجاد جبهه ای جدید منطقه به بهانه مبارزه با اسلام افراطی در حالی است كه این رژیم به عنوان اصلی ترین حامی تروریسم تكفیری در جهان، طی سالهای پر التهاب گذشته در منطقه، نه تنها به عنوان یك كنشگر مخرب منطقه ای هیچ كمكی به استقرار ثبات و آرامش نكرده، بلكه با حمایت از گروه های تروریستی در سوریه و به راه انداختن جنگی خانمان سوز علیه ملت مظلوم یمن، آتش جنگ، بی ثباتی و ناامنی در منطقه را شعله ورتر كرده است.
در حالی كه نهادهای رسمی عربستان و افراطیون تكفیری به عنوان حامیان تروریسم دولتی در سراسر جهان شناخته می شوند و اقدامات غیرقانونی آنان در منطقه و جهان، مورد اعتراض شدید افكار عمومی قرار گرفته است، برگزاری نشست مقابله با افراط گرایی در ریاض به قدری مضحك به نظر می رسد كه پرداختن به آن به مانند نگارش طنزی تلخ و پیش پاافتاده می ماند.
در گزارش های منتشره از سوی نهادهای اطلاعاتی غرب و نیز شمار بسیار زیادی از صاحب نظران سیاسی، بارها تایید و تاكید شده كه ارتباط معنادار و سازمان یافته ای بین نهادهای رسمی عربستان و افراطیون تكفیری در سراسر جهان وجود دارد و به نظر می رسد اقدامات دستگاه های اطلاعاتی آل سعود موید این حقیقت است كه تروریسم و آل سعود دو روی یك سكه هستند و ارتباط معناداری میان رژیم آل سعود و تروریسم منطقه ای و جهانی وجود دارد.
افزون بر آن، عربستان كشوری است كه فرقه ضاله وهابیت در آن ریشه دوانده و به تمام بخش های جامعه بدوی این كشور سرایت كرده است؛ مبلغان و رهبران مذهبی این فرقه در این كشور با صرف هزینه های گزاف، میلیاردها دلار برای ترویج افكار ضد بشری خود هزینه می كنند و بستر فكری را برای حضور تروریسم منطقه ای فراهم می كنند.
بنابراین، رژیم سعودی مبتنی بر تعالیم ضدبشری وهابیت و مبتنی بر اعتقادات بدوی خود و نیز با اتخاذ رویكردهای نسنجیده و غلط، با حمایت از گروه های تروریستی در منطقه، نه تنها امنیت و ثبات منطقه را به خطر انداخته، بلكه بستر مناسبی برای رشد تروریسم در منطقه ایجاد كرده است.
در این میان، آنچه كه توجه به آن ضروری و بایسته می باشد، این حقیقت است كه حاكمان سعودی با برگزاری این نشست نه تنها كمكی به حل معضل تروریسم در منطقه نمی كنند، بلكه به تفرقه و جدایی كشورهای اسلامی و تحقق منافع نامشروع دشمنان منطقه ای و كنشگران جنگ طلب كمك كرده و بستری مخرب برای تداوم اقدامات تروریستی در منطقه پدید می آورند.
در این میان، به نظر می رسد تلاش ریاض برای نزدیك كردن كشورهای عربی به آمریكا و گشایش جبهه دیپلماتیك جدید و نیز همسو كردن مواضع نظری و عملی آنان با اهداف واشنگتن و تل آویو،‌ از محوری ترین اهداف عربستان از برگزاری نشست روز 21 می 2017 ( 31 ا ردیبهشت 96) ریاض است.
خاورم**9377**1275
گزارش از حمید اوضح* انتشار دهنده: مجید جعفری
۰ نفر