به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حالی برگزار می شود كه بنابر گزارش رسانه ها، مشاركت مردمی چشمگیر و رو به افزایش است؛ مشاركتی كه حق قانونی افراد جامعه بوده و می تواند كشتی نظام را از میان امواج پر تلاطم بحران های بین المللی عبور دهد و عامل تقویت امنیت و تامین منافع ملی شود.
همچنین مشاركت در انتخابات، فضای بهره وری مردم از حقی را كه قانون برای آنان در نظر گرفته فراهم می كند. به همین بهانه، گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، در گفت و گو با برخی حقوقدان، نظر آنان را در مورد مشاركت مردم در انتخابات و اهمیت آن جویا شد.
این حقوقدانان در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا، مشاركت در انتخابات را حق تك تك افراد جامعه عنوان كردند كه احقاق شایسته این حق، تعیین كننده سرنوشت آینده و نسل های آتی خواهند بود.
**خرمشاهی: انتخابات تجلی كامل احساس مسوولیت مدنی
«عبدالصمد خرمشاهی» در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا، ضمن اشاره به تاثیر گذار بودن نتیجه انتخابات بر سرنوشت آیندگان گفت: افرادی كه در یك جامعه زندگی می كنند، می دانند سرنوشت آینده آنان و فرزندانشان به نحوه اداره مملكت بستگی دارد و دست اندركاران اداره كشور را خودشان در انتخابات تعیین می كنند. پس انتخابات تجلی كامل مسوولیت پذیری تك تك افراد جامعه در قبال خود و آیندگان است. ضمن این كه تجربه چنین نشان داده كه اداره امور مملكت باید بر عهده افرادی متخصص و متعهد باشد. اما متاسفانه در مواردی شاهد بودیم كه به دلیل عدم مشاركت مردم در انتخابات، افرادی راس امور را در اختیار گرفتند كه از آگاهی و تخصص مدیریت به دور بوده و ضربه های هنگفتی به نظام وارده كرده اند.
به باور خرمشاهی، تشویق كردن مردم به رای ندادن كه از سوی افرادی در داخل یا خارج از كشور صورت می گیرد كار درستی نیست چرا كه رای دادن حق است و نمی توان كسی را ملزم به رای دادن یا ندادن كرد و در صورت انجام این عمل، حقوق شهروندی تضییع خواهد شد. این شركت گرچه حق است اما بدانیم كه اگر زمامداری مملكت بدست افراد ناكارآمد و نالایق بیافتد مشكلات همان خواهد شد كه پیش از این بوده است.
**احمدی: اقتدار رییس جمهوری در جوامع بین المللی با تكیه بر پایگاه گسترده مردمی
«نعمت احمدی» مشاركت در انتخابات را با در نظر گرفتن مسایل داخلی و شرایط خارجی، امری مهم دانست و در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا بیان داشت: اصولا مشاركت در انتخابات، عامل تقویت هیات حاكمه می شود یعنی رییس جمهوری با تكیه بر آرای فراوان مردمی، در مجامع بین المللی قدرتمند شركت می كند.
احمدی افزود: انتخابات این دوره هم به دلیل مسایل منطقه ای پیرامون كشورمان همانند اوضاع سوریه، عراق و به خصوص سیاست های عربستان كه بیشتر از همیشه برای ما مخاطره آمیز است، از اهمیت خاصی برخوردار است. بر همین اساس مشاركت باید به وضعیت حداكثری برسد تا رییس دولت با تكیه بر پایگاه مردمی در داخل، اقتدار بیشتری در خارج داشته باشد.
** باقری: عدم مشاركت در انتخابات ملی مساوی است با متولی شدن افرادی ناشایست
انتخابات و تعیین سرنوشت هر مملكتی، باید مهمترین دغدغه اجتماعی و ملی هر شهروند قرار گیرد؛ این بخشی از سخنان «سعید باقری» در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا بود. به باور این حقوقدان، بی تفاوتی نسبت به مشاركت در انتخابات به منزله محروم كردن هر فرد از حداقل حقوق اجتماعی او است كه قانون برایش تعیین كرده است. در نتیجه یك شهروند باید بداند كه حقوقی دارد و با استفاده از این حقوق، سرنوشت ملی را تحت تاثیر قرار می دهد. باید یادآور شد كه چه بسا فردی بسیار شایسته بخاطر چند هزار رایِ افرادی كه شركت نمی كنند امكان خدمت و اثرگذاری نیابند.
باقری اظهار داشت: به مدت چهارسال، فرایندهای راهبردی مملكت بر عهده رییس قوه مجریه است و اگر این رییس، فرهیخته و شایسته باشد می تواند سنگ بنای توسعه را به گونه ای تنظیم كند كه آیندگان هم از ثمرات درخشان آن بهره ببرند. پس همه ما به عنوان فردی كه در جامعه زندگی می كنیم باید نسبت به تعیین مدیران مملكتمان احساس مسوولیت كنیم و بی تفاوتی، بی انگیزگی و عدم حضور در این گزینش های ملی، تنها اثرش این است كه نخست افرادی كه شایسته نیستند امور مملكت را به دست می گیرند و همچنین با این قهر كردن و شركت نكردن، خود را از حقوقی كه قانون به ما اعطا كرده محروم می كنیم و سو مدیریت فرد منتخب، آسیب هایی وارد می كند كه نسل های بعد هم از آثار این آسیب متاثر می شوند.
**شاه صاحبی: برآمدن حكومت كارآمد از دل مشاركت مردمی
«سیدعلی شاه صاحبی» در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا، ضمن اشاره به این موضوع كه انتخابات بارزترین نوع مشاركت مردم در عرصه سیاسی محسوب می شود، بیان داشت: انتخابات از یك سو پایههای اجتماعی قدرت سیاسی را نشان میدهد و از سوی دیگر ملاك خوبی برای ارزیابی توزیع قدرت در جامعه است، فرایندی كه با حضور شهروندان و استقبال مردم از آن معنا پیدا میكند و طی این فرایند انتخاب میكنند چه سرنوشتی را برای كشور خود رقم بزنند. بنابراین، مردم با شركت در انتخابات، نقش اصلی را در تعیین سیاستگذاریهای كشور دارند و افراد با انتخاب مردمی و با برنامههای تخصصی، برای مدیریت كشور پا به عرصه رقابت میگذارند.
به گفته وی، اگر انتخاب مردم دقیق و عقلانی باشد و فرد یا گروهی را كه بتواند پاسخگوی نیازمندیهای زمانه باشد به قدرت برسانند، دستگاه حاصل از آن كارآمد، پاسخگو و مسئول خواهد بود و اگر انتخاب دقیقی در كار نباشد، ممكن است برآیند آن به بی ثباتی سیاسی و امنیتی و ناكارآمدی، عدم پاسخ گویی و بی اعتمادی به نظام منجر شود.
**خورشید: كشتی بان اصلح می تواند تلاطم بحران ها را پشت سر بگذارد
لازمه اجرایی شدن حقوق شهروندی در جامعه، برنامه های تخصصی رییس قوه مجریه و رفع موانع و محدودیت ها در این زمینه است. «پرویز خورشید» در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا گفت: حقوق شهروندی در قالب شعار باقی خواهد ماند اگر فرد اصلح انتخاب نشود و موانع اجرایی شدن این حقوق باقی بماند. تلاش در رفع این موانع بر عهده مردم است؛ مردمی كه با شعور و آگاهی كامل، در انتخابات مشاركت و فرد با صلاحیت را برای قوه مجریه و در نتیجه برقراری حقوق شهروندی انتخاب می كنند.
خورشید افزود: بحران های جهانی به سركردگی آمریكا كه برای ادامه حیات نیاز به ایجاد بحران و تنش دارد، شرایط بغرنجی را برای ما فراهم كرده است. به طور حتم، برای عبور از این بحران ها و مناسب سازی روابط با جهان به فرد ورزیده نیاز داریم و صرفا با شعارهای بومی و پوپولیستی نمی توانیم از این بحران ها عبور كنیم. نیازمند انتخاب فردی هستیم كه با تجربه و تدبیر بتواند كشتی كشور را از تلاطم بحران ها به سلامت عبور دهد.
*كشاورز: گسترش پیام مشاركت كثیر مردم در ایران و جهان
«بهمن كشاورز» هم در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا اظهار داشت: به موجب قانون اساسی، حكومت حق خداوند است وخدا مردم را بر سرنوشت خود حاكم كرده است، لذا برای اعمال حق خود باید در انتخابات شركت كرد و تردیدی نیست كه شركت مردم در انتخابات در تعیین وضعیت آینده آنان موثر خواهد بود. این مساله كه در مورد مصادیق و جزییات مشكلات و ملاحظاتی وجود دارد نباید باعث نفی اصل قضیه شود.
به گفته وی، كثرت افراد در انتخابات هم در سطح جهانی به دنیا علاماتی می دهد و هم در سطح داخلی به دولتمردان و مسوولان نظام هشدار می دهد كه مردم را باید جدی بگیرند زیرا این تعداد كثیر اگر دلگیر و ناراحت و افسرده و بی حوصله شوند نتایج وخیمی به بار خواهد نشست.
پژوهشم**9294**9279**خبرنگار: فاطمه دهقان نیری**انتشار دهنده:سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما همراه شوید.
https://t.me/Irnaresearch
تهران- ایرنا- مشاركت در انتخابات حقی است كه قانون اساسی به شهروندان اعطا كرده تا با گزینش آگاهانه شایسته ترین ها برای مناصب انتخابی، سرنوشت خود و آیندگان را تعیین كنند. حقوقدانان با اشاره به این واقعیت، مشاركت را بسترساز اجرایی شدن حقوق شهروندی عنوان می كنند.