۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۱۵
کد خبر: 82542184
T T
۰ نفر

گنبدكاووس شهر ملی فرش تركمن شد

۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۱۵
کد خبر: 82542184
گنبدكاووس شهر ملی فرش تركمن شد

گرگان - ایرنا- مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گلستان از ثبت گنبدكاووس واقع در شرق استان به عنوان شهر ملی فرش تركمن در فهرست آثار ملی كشور خبر داد.

براساس اعلام میراث فرهنگی استان به ایرنا، ابراهیم كریمی روز سه شنبه اظهارداشت: فرش تركمن در دنیا شناخته شده است و نقوش و تكنیك آن منحصربفرد بوده و جهت هویت بخشی و برندسازی درحوزه صنایع دستی و حمایت از هنرمندان و تولیدكنندگان و ارتقای توان تولیدی و مالی فعالان این صنعت در گلستان، این شهر به عنوان شهر ملی فرش ثبت شد.
به گفته وی؛ با پیگیری استانی و بررسی های تخصصی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پرونده ثبت ملی گنبدكاووس تهیه و به شورای راهبردی ثبت شهرهای ملی و جهانی ارائه شد و پس ازدفاع، گنبدكاووس به عنوان شهر ملی فرش تركمن در فهرست آثار كشور به ثبت رسید.
وی بابیان اینكه یكی از رویكردهای دولت یازدهم توجه به بخش صادرات درحوزه صنایع دستی است ،افزود: ثبت گنبدكاووس به عنوان شهرملی فرش تركمن پیش نیازی برای ارسال پرونده این شهر به شورای جهانی صنایع دستی بوده و در آینده نزدیك پرونده این شهر این شورا ارسال خواهد شد.
كریمی اضافه كرد كه تاكنون در شهرستان گنبدكاووس دو هزارو 750 كارگاه انفرادی و 10 واحد تولیدی گروهی در حوزه صنایع دستی و تولید فرش تركمن شناسایی شده و فعال هستند.
وی گفت كه شناسایی هنرمندان فرش تركمن گنبدكاووس نیز از سوی كارشناسان اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان در دست اقدام است.
مدیركل میراث فرهنگی گلستان ادامه داد كه همچنین زیورآلات تركمن در گنبدكاووس هم یكی دیگر از كاندیداهای شهر ملی در كشور می باشد كه پرونده آن توسط این اداره كل تهیه و جهت بررسی به شورای راهبردی شهر ملی ارسال شده است.
به گفته وی؛ زیور آلات تركمن در سال 1391به شماره 549 درفهرست آثارناملموس كشوربه ثبت رسیده است.
وی با اشاره به ظرفیت های بالای صنایع دستی گنبدكاووس در حوزه های مختلف اظهارامیدواری كرد كه ثبت گنبد كاووس به عنوان شهر ملی فرش تركمن باعث شود این فرصت زمینه اشتغال و توسعه بیشتر شهرستان را فراهم آورد.
جلسه دفاع از شهرستان گنبدكاووس به عنوان شهر ملی فرش تركمن با حضور دكتر نامورمطلق معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی و مسئولان استان گلستان ماه گذشته در تهران برگزار شد.
به گزارش ایرنا فرش تركمن در سال 1390 به شماره 234 در فهرست آثار ناملموس كشور به ثبت رسیده است.
گلستان از دیرباز مهد تولید فرش های دستباف از جمله فرش تركمن بوده و طبق آمارها حدود 70 هزار بافنده فرش در این منطقه فعالیت دارند.
نقوش فرش اصیل تركمن ذهنی یا حفظی بافت است و زنان تركمن در تولید این دستبافت، آرمان ها و اندیشه هایشان را با رنگ های دلخواه بر روی تار قالی گره می زنند تا تابلویی زیبا و مانا پیش روی بینندگان قرار دهند.
بر روی فرش دستباف تركمن بیش از ‎ 811طرح و نماد بافته شده است، طرح هایی كه تركمن ها در بافت فرش به كار می برند، بیشتر شكسته و هندسی و شبیه طرح های بخارایی می باشد كه به آن ˈآخالˈ می گویند، زمینه این نوع قالی ها مزین به كتیبه ها و یا قاب های لوزی شكل است كه به كمك خطوط متقاطع به هم ارتباط یافته اند.
مهمترین نقوش و گل هایی كه در بافته های تركمن مورد استفاده قرار می گیرد، عبارت از ماری گل، ناب گل، قفسه گل، درناق گل، تكه گل، انسی، قزل ایاق، تونیك گل، قوش گل، آوغان گل، تاج خروز، پنجاراگل، آق نقش، گل پنجه، ارساری گل، دالی، بشیر است.
فرش های تركمن در اندازه های بین 1تا 12 متر مربع و در رنگ های قرمز لاكی، آبی سرمه ای، سبز پر رنگ، سفید و بژ بافته می شود.
رنگ هایی كه اینك به فرش دستباف تركمن اضافه شده شامل طوسی، دارچینی، عبایی، قهوه ای روشن، قهوه ای تیره، طلایی، نخودی و آبی آسمانی است.
گلستان یك میلیون و 869 هزار نفر جمعیت دارد كه از اقوام و مذاهب مختلف هستند.
1648
تنظیم و انتشار: پری سالارنیا