معاون بهداشت:اقدامات نوآورانه ایران درحوزه سلامت درنشست ژنو معرفی شد

ژنو - ایرنا - دكتر «علی‌اكبر سیاری» معاون بهداشت وزارت بهداشت روز جمعه در آخرین روز از سفرش به ژنو برای شركت در مجمع جهانی بهداشت بیان داشت: در این نشست اقدامات نوآورانه ایران در حوزه سلامت و طرح تحول سلامت معرفی شد.

به گزارش ایرنا، دكتر «علی‌اكبر سیاری» معاون بهداشت وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در ژنو بیان داشت: در اجلاس سال جاری مشكلات و چالش‌هایی كه در نظام ارائه خدمات سلامت در كشورهای مختلف وجود دارد به بحث گذاشته شد، همین‌طور عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و آسیب‌های اجتماعی و عوامل دیگری مانند بیماری‌های واگیر و غیر واگیر بحث شد.
وی افزود: از محورهای مهم در این اجلاس، بحث آمادگی و پاسخگویی در فوریت‌های بهداشتی، مقاومت میكروبی و فلج اطفال بود كه در اینجا بحث شد. همچنین بحث نظام سلامت شامل منابع انسانی، واكسن و فراورده‌های بیولوژیك، مساله پناهندگان و مهاجرین از موضوعات دیگری بود كه در اینجا به بحث گذاشته شد.
معاون وزیر بهداشت اضافه كرد: یكی از محورهای دیگری كه بحث شد، پیشگیری و كنترل بیماری‌های واگیردار به‌خصوص بیماری‌های جدید و عوامل كنترل ناقلین، پیشگیری و كنترل بیماری‌های غیر واگیر و آمادگی برای اجلاس سران در 2018 در سازمان ملل متحد بود كه كشورها بایستی گزارشی را تهیه كنند كه چه اقداماتی را درزمینهٔ پیشگیری و كنترل بیماری‌های غیر واگیر انجام داده‌اند.
وی افزود: در این زمینه در حوزه زوال عقل ، تغذیه و چاقی كودكان، پیشگیری و كنترل سرطان، چارچوب مواد دخانی و همین ‌طور ارتقاء سلامت در طول دوره زندگی به‌ویژه در دوران حاملگی و در كودكان و نوجوانان گزارش‌هایی ارائه شد و مدیریت مواد شیمیایی در دنیا و همین‌طور اهداف 17 گانه ایی كه در بحث توسعه پایدار است مطرح گردید.
سیاری همچنین عنوان كرد: نشست‌های جانبی هم در این اجلاس داشتیم كه یكی از آن‌ها در مورد دستیابی به اهداف توسعه پایدار در حوزه سلامت بود كه به پیشنهاد ایران برگزار و دستاوردهای كشورمان در آنجا ارائه شد.
وی بیان داشت: در این اجلاس، اقدامات نوآورانه ایی را كه در حوزه سلامت و طرح تحول سلامت كسب كرده معرفی كردیم. متعاقباً به ایران توصیه شد تا دستاوردهایش را به طریقی مستندسازی كند تا هم مسئولین و مردم كشورمان مطلع شوند و هم كشورهای دیگر بتوانند از این دستاورد بهره ببرند.
سیاری اضافه كرد: یكی از موضوعات دیگری كه در اینجا بحث شد، این بود كه ایران توانسته روش‌های علمی پیشرفته بین‌المللی در حوزه خدمات بهداشتی و پیشگیری را بومی‌سازی كند و در سطح ملی در سطح شهر و روستا آن را عملی كند، این ‌یكی از موفقیت‌های مورد تحسینی است كه در ایران انجام ‌شده و با این بومی‌سازی ما موفق شده‌ایم، پوشش همگانی سلامت را به اجرا بگذاریم. در واقع ایران توانسته در همه جای كشور در شهر و روستا به كمك دولت خدمات پزشكی ارائه دهد.
وی افزود: یكی دیگر از بحث‌ها این بود كه دولت‌ها باید اعتبار بیشتری را در اختیار وزارت‌های بهداشت قرار دهند و مردم هم باید در این امر مشاركت داشته باشند. توصیه دیگری كه در اینجا صورت گرفت این بود كه وزرای بهداشت و درمان كشورها باید در هزینه كردن اعتبارات در بین بخش بهداشت و درمان تعادل ایجاد كنند و اولویت را به بخش بهداشت و پیشگیری بدهند.
سیاری بیان داشت: یكی دیگر از بحث‌ها كه برای طولانی‌تر شدن عمر مردم و برخورداری از سلامت توصیه شد این بود كه مردم باید مصرف سیگار و دخانیات و الكل و مواد غذایی ناسالم را كنار بگذارند و تحرك بدنی بیشتری داشته باشند.
وی افزود: در این زمینه توصیه شد، به‌ویژه در مصرف قلیان كه خطرات و عوارضش بیشتر از سیگار است توجه بیشتری شود.
معاون وزیر بهداشت كشورمان افزود: یكی از دستاوردهای ایران ادغام برنامه سلامت روان است كه بر اساس آن ما توانستیم حدود 1300 كارشناس سلامت روان را كه به‌صورت ادغام یافته با پزشكان همكاری می‌كنند، برای ارائه خدمات سلامت روان، ارائه دهیم كه این‌ یك دستاورد مؤثری است كه برای سایر كشورها قابل‌استفاده است.
سیاری ادامه داد: همین ‌طور برنامه ادغام یافته سلامت روان برای نوجوانان، دستاورد دیگری است كه در این مجمع ارائه شد.
معاون وزیر بهداشت اضافه كرد: در جریان این نشست، برنامه كاهش آسیب در حوزه اعتیاد و ایدز مطرح و مورد توجه قرار گرفت به‌ ویژه اینكه در ایران نیم میلیون نفر تحت درمان متادون تراپی هستند و این تجربه بزرگی است كه كشورهای دیگر می‌توانند از آن استفاده كنند.
سیاری اضافه كرد: دستاورد دیگری كه ما داشتیم بحث برنامه ملی پیشگیری و كنترل بیماری‌های غیر واگیر است كه این برنامه را در ایران تحت عنوان ایراپن بومی‌سازی كردیم.
وی ادامه داد: در این نشست عنوان شد: ازآنجا كه نیروی انسانی در تمام كشورها موتور محرك توسعه هستند و این برنامه، هم از مرگ نابهنگام مردم و هم از معلولیت و ناتوانی نیروی كار كه منجر به ازكارافتادگی می‌شود جلوگیری می‌كند، توصیه شد كه سایر وزارتخانه‌ها به ‌خصوص وزارت اقتصاد و دارائی در این امر كمك كنند.
سیاری گفت: یكی از راهكارهایی كه توصیه شد، این بود كه كشورها باید به طریقی مالیات بر مواد دخانی را افزایش دهند تا بتوانند هم بیمه مردم و هم هزینه درمان بیماری‌های غیر واگیر را تأمین كند.
وی افزود: در این اجلاس همچنین بر كاهش مصرف روغن پالم و روغن چرب با اسیدهای ترانس تأكید و توصیه شد كه مردم باید از مضرات روغن‌های پالم و اسیدهای چرب ترانس اطلاع داشته باشند.
معاون بهداشت گفت: همچنین توصیه شد كه ساختار مالیاتی كشورها به‌ویژه كشور ما كه در حوزه مالیات دخانیات مشكل دارد باید اصلاح شود كه ما درصدد هستیم تا این برنامه را هم اصلاح كنیم.
سیاری با اشاره به اینكه در این اجلاس به تغذیه ناسالم و فقر تغذیه اشاره شد، افزود: ایران خوشبختانه دستاوردهای بزرگی در زمینهٔ ارتقاء شاخص‌های تغذیه ایی، از نظر كاهش لاغری و كوتاهی قد كودكان، به دلیل سوءتغذیه و ریزمغذی‌ها و به‌ویژه كمبود آهن در زنان داشته است.
وی افزود: طی مطالعاتی كه در ایران انجام‌ شده، 13 درصد زنان در دوران بارداری دچار كمبود آهن هستند و فقر آهن ‌دارند. این در حالی است كه این رقم در آمریكا 17 درصد، در فرانسه 24 درصد و تركیه 29 درصد می‌باشد و این نشان می‌دهد ما دستاورد خوبی در ریزمغذی‌ها داشتیم.
معاون وزیر بهداشت بیان داشت: افزایش چاقی در مردم در دنیا و در ایران به‌ویژه كودكان مشكل اساسی است كه توصیه شد این مساله باید در اولویت قرار گیرد و كشورها در زمینهٔ كنترل و پیشگیری چاقی در كودكان برنامه مؤثری داشته باشند كه ما هم خوشبختانه در این زمینه برنامه داریم.
سیاری اضافه كرد: یكی از نقاط ضعف ایران در حوزه سلامت، مساله حوادث ترافیكی است كه میزان مرگ ناشی از آن به‌ویژه در جوانان و افرادی كه در چنین حوادثی دچار معلولیت می‌شوند بسیار بالا است و لذا در این اجلاس توصیه شد كه كشورها برای كاهش این مشكل، برنامه ادغام یافته ایی را با مشاركت همه بخش‌های مرتبط و حمایت خود مردم داشته باشند و این مساله را مورد توجه قرار دهند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به بیان دستاوردهای ایران در حوزه سلامت پرداخت و عنوان كرد: دسترسی همگانی به خدمات سلامت، یكی از راهبردهایی است كه از سال 2008 از طرف سازمان جهانی بهداشت توصیه شد.
معاون وزیر بهداشت با بیان اینكه « شبكه بهداشتی ایران بر مبنای جمعیت و فاصله بناشده است» افزود: در حال حاضر به ازای هر هزارتا هزار و 500 روستایی دو بهورز داریم و برای هر 4 هزار روستایی یك پزشك داریم و برای هر 7 هزار روستایی یك ماما داریم. خدمات پیشگیری در روستاها تقریباً رایگان است و خدمات درمانی نیز از طریق دولت تأمین می‌شود.
سیاری بیان داشت: با توجه به اینكه ما 60 هزار روستا داریم، برنامه را این ‌گونه ترتیب داده‌ایم كه در جاهایی كه دسترسی به خانه بهداشت وجود ندارد، این امكان از طریق سیاری و ده گردشی به‌وسیله خودرو و موتورسیكلت تأمین شود.
معاون وزیر بهداشت گفت: بر اساس طرح تحول سلامت شمار پزشك‌ها را از 2هزار و 400 تن به 6هزار و 800 تن افزایش دادیم، 2هزار و 400 خودرو برای خدمات ده گردشی اضافه كردیم، دسترسی به داروهای اساسی كه شامل 270 قلم دارو بود را به 430 قلم دارو افزایش دادیم و همین ‌طور به علت اینكه كمبود ویتامین دی كه در ایران از سال 1390 تا 1392 شش برابر شده بود، مكمل جدیدی را به‌نظام سلامت اضافه كردیم كه به‌صورت رایگان برای نوزادان از روز سوم تا پنجم تولد، شروع می‌شود و در دبیرستان، اول برای دختران شروع كردیم و بعد برای دختران و پسران ماهانه داروی ویتامین دی 50 هزار می‌دهیم و برای سالمندان بالای 70 سال هر دو هفته یكی و برای بقیه میان‌سالان ماهی یكی به‌صورت رایگان ویتامین دی داده می‌شود.
وی با بیان اینكه «در روستاها مراكز پزشكی مورد مرمت قرار گرفت»، افزود: در حدود 2 هزار و 500 پانسیون پزشك تعمیر و 2 هزار و 700 واحد بهداشتی برای دسترسی بهتر ساختیم.
سیاری در ادامه بیان داشت: در شهرها نیز برای هر 2 تا 3 هزار شهروند یك كارشناس مراقب سلامت در نظر گرفتیم كه این كارشناس، فردی تحصیل‌ كرده و دانشگاهی در رشته پرستاری، مامایی و یا بهداشت عمومی است. لذا امروز هیچ ایرانی نداریم كه چه در شهر و چه در روستا وارد مراكز بهداشت شود و ما هیچ بسته خدمت برایش تعریف نكرده باشیم.
معاون وزارت بهداشت بیان داشت: امروز در تمام شهرها به‌خصوص در كلان‌شهرها طبق طرحی كه به اجرا گذاشتیم، مردم قادر هستند تا در مدت پنج دقیقه با خودرو به اولین واحد بهداشتی نزدیك محل سكونتشان برسند، و به بسته ایی كه بر اساس نیازشان تعریف كردیم دسترسی داشته باشند.
هشتادمین مجمع جهانی بهداشت دوشنبه گذشته با حضور دكتر حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت و هیئتی عالی‌رتبه در امور سلامت از كشورمان گشایش یافت.
دكتر هاشمی ضمن شركت و ایراد سخنرانی در این اجلاس، با شماری از همتایان خود از كشورهای مختلف دیدار و اسناد تفاهم همكاری امضاء كرد.
وی متعاقباً روز چهارشنبه ژنو را به مقصد تهران ترك كرد.
مجمع جهانی بهداشت كه نهاد عالی تصمیم‌گیرنده سازمان جهانی بهداشت محسوب می‌شود، مسئولیت سیاست‌گذاری، نظارت بر خط‌مشی مالی و بررسی و تائید بودجه پیشنهادی این سازمان را بر عهده دارد.
این مجمع بالاترین مرجع سیاست‌گذاری بهداشت در سطح جهانی است كه از وزرای بهداشت كشورهای عضو تشكیل‌شده است.
اروپام**4**ن**1552/انتشاردهنده: قاسم شریعتی