۱۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۴۵
کد خبر: 82550985
T T
۰ نفر
ابتكار: قانون حفاظت از تالاب ها هم راستا با معاهدات بين المللي است

تهران- ايرنا- معاون رييس جمهوري و رييس سازمان حفاظت محيط زيست قانون حفاظت، احيا و مديريت تالاب هاي كشور را يك قانون ملي بسيار قوي توصيف كرد و افزود: اين قانون هم راستا با معاهدات بين المللي است.

معصومه ابتكار روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: پيش از تصويب قانون حفاظت، احياء و مديريت تالاب ها، مساله تالاب در قوانين مختلفي ديده شده بود اما اين قانون قطعا روش بهتري براي حفاظت از تالاب هاي ايران خواهد بود.
وي اظهار كرد: برنامه مديريت جامع تعدادي از تالاب هاي ايران تدوين شده كه بسياري از آنها در حال اجرا است و تعداد كمي منتظر تصويب است، به طور كلي دولت يازدهم در زمينه تالاب ها دستاوردهاي خوبي داشته است.
ابتكار تاكيد كرد: با تصويب و ابلاغ قانون حفاظت، احيا و مديريت تالاب ها، اين حوضه هاي آبي يك قانون مستقل و قوي تري به دست آورده اند كه مي تواند در عرصه حفاظت از تالاب ها تاثير گذار باشد.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: قانوني كه مجلس شوراي اسلامي تصويب، شوراي نگهبان تاييد و رييس جمهوري ابلاغ كرد، از زواياي مختلفي به مساله تالاب ها پرداخته كه جرايم در ارتباط با تخريب تالاب ها، آلودگي و همكاري هاي فرابخشي برخي از آنها است.
وي ادامه داد: در تدوين اين قانون تمامي ابعاد و دستاوردهاي روز دنيا در عرصه حفاظت از تالاب ها ديده شده و نسبت به اين حوضه هاي آبي آينده نگري دارد، همچنين وظيفه و مسووليت هر دستگاه در آن لحاظ شده از اين رو راه روي هر گونه بهانه بسته شده است.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست اظهار كرد: يكي از نكات مهم در اين قانون، رويكرد پيشرو بودن آن است و به تجربيات موفق دنيا نگاه ويژه دارد بر اين اساس به صراحت در قانون آمده كه هر گونه بهره برداري و اقدام منجر به تخريب و آلودگي غير قابل جبران تالاب ها ممنوع است و مرجع تشخيص تخريب و آلودگي هم سازمان محيط زيست تعيين شده است.
وي با بيان اين كه وزارت نيرو نيز مكلف به تامين حقابه تعيين شده تالاب ها از سوي سازمان حفاظت محيط زيست شده است، اظهار كرد: بر اساس اين قانون 6 ماه به سازمان حفاظت محيط زيست مهلت داده شد تا برخي مولفه ها مانند تعيين حقابه تالاب ها را مشخص كند، مقدمات آن آغاز شده و تلاش مي كنيم به موقع ارائه شود و تاخيري نخواهيم داشت.
لايحه حفاظت از تالاب‌ها پس از تهيه و تدوين و تصويب در دولت يازدهم در 20 ارديبهشت 94 تقديم مجلس نهم شد و در مجلس دهم مورد توجه و تصويب قرار گرفت.
اين قانون در پنج ماده تصويب شده است كه در آنها تاكيد مي شود هر گونه اقدام منجر به خسارت غير قابل جبران به بدنه تالاب ها ممنوع است و پيگيرد قانوني دارد؛ در بندهاي بعد قانون همچنين تاكيد شده است كه كساني كه اقدامات تخريبي انجام داده اند، علاوه بر توقف فعاليت آنها، ملزم به پرداخت جريمه هاي سنگين مي شوند.
همچنين بر اساس اين قانون سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت نيرو به ترتيب موظف به تعيين و تامين حقابه تالاب ها شده اند، دولت نيز مكلف به تامين اعتبار لازم براي اجراي پروژه هاي مربوط به تالاب ها شده است.

**تالاب
تالاب ‌ها محيط ‌هايي هستند كه مشخصاتشان چيزي ميان خشكي و آب است، ممكن است همواره داراي آب باشند يا اين كه گاه خشك و گاه آبدار باشند، برخي تالاب ‌هاي نزديك دريا با جزر و مد تغيير وضعيت مي‌ دهند.
مشخصه اصلي تالاب‌ ها ماندگاري نسبي آب در آنها است. آب تالاب‌ها ممكن است شور يا شيرين باشد.
تالاب ها به منزله سرمايه هاي ارزشمندي هستند كه تنظيم آب هاي زيرزميني در محيط پيرامون، شكار، صيد پرندگان آبزي و ماهيان، تامين منابع تعليف دام و همچنين حصير بافي و غيره ، جلوگيري از سيل و تلطيف هوا برخي از فوايد اين حوضه هاي آبي است.

** انواع تالاب
- باتلاق؛ زمين هاي آبدار يا خيس پر از گياه و درخت
- مانداب يا هور؛ با آبي راكد و باز و گياهان كوتاه بيشتر از جنس علف و ني
- خلاش؛ آبگيري است كه رستني ‌هاي آن پوسيده باشد
- خلنگزار؛ تالاب‌ هايي به شكل خارستان
- لشاب؛ تالابي نيزاري است كه آب آن از گياه آكنده شده و هواي كمي مي ‌گيرد
- تالاب ‌هاي مصنوعي؛ كه براي سيل گيري رودخانه‌ها و درياها درست مي ‌شود، مانند پروژه‌هاي چاه‌ نيمه در سيستان

علمي 9014**
خبرنگار: كيميا عبدالله پور* انتشار: زهره محتشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
۰ نفر