به گزارش ايرنا اوتيسم اختلال رشد مغز است كه به وسيله نقص در واكنشهاي اجتماعي، ارتباطي و رفتارهاي تكراري و محدود مشخص ميشود كه از جمله رفتارهاي اين كودكان بازي نكردن باهم سن و سالها، بدخوابي، شركت نكردن دربازيهاي جمعي و تمايل نداشتن به بازي با ديگران در كودكان زير يك سال است.
از علائم اوليه بروز بيماري اوتيسم تاخير و يا صحبت نكردن و ناتواني در برقراري ارتباط است و تكرار بيش از حد برخي رفتارها مثل تكان دادن سر و دست به طور مكرر از علائمي است كه به تشخيص اوليه اين بيماري در كودكان ميانجامد.
از سويي مشاركت پدر و مادر با هم در آموزش فرزند داراي اوتيسم امري ضروري است اما مشكلات زندگي در كنار كودك اوتيسمي سبب شده كه بسياري از اين كودكان تنها در كنار يكي از والدين خود بزرگ شوند كه در اغلب موارد، مادر زندگي خود را فداي پرورش كودك اوتيسمي مي كند.
در همين خصوص يك مادر كه فرزند دومش مبتلا به اين بيماري است با بيان اينكه فرزندم در سخن گفتن تاخير داشت و ديرتر از هم سن و سالان خود به حرف افتاد، گفت: پس از شروع به صحبت كردن نيز فرزندم در رساندن مفهوم كلمات با مشكل مواجه بود كه به همين دليل به پزشك مراجعه كرديم.
شهناز طارقي با اشاره به اينكه فرزندم باهوش است، گفت: بارها مي ديدم كه فرزندم به نقطهاي خيره شده و بي حركت مينشيند در حالي كه اين رفتار را در فرزند ديگر تجربه و مشاهده نكرده بودم.
وي با بيان اينكه در حال حاضر فرزندم تحت درمان است و روند بهبودي را طي مي كند اظهار كرد: پسرم سال آينده وارد مقطع دبستان ميشود كه اميدوارم در ارتباط گيري با همكلاسي هايش موفق باشد.
يكي ديگر از والدين كه فرزندش بيماري اوتيسم دارد به هزينههاي درمان اين نوع بيماري اشاره كرد و گفت: زمانيكه فرزندم دو ساله بود متوجه بيماري وي شدم كه هم اكنون تحت درمان است ولي فراهم كردن هزينه هاي درمان برايم بسيار سخت است.
محمد برات زاده با اشاره به هزينه هاي بالاي درمان اوتيسم اظهار كرد: بهزيستي از افراد مبتلا به عقبماندگي ذهني حمايت ميكند، كه اميدواريم كودكان اوتيسمي توسط بهزيستي حمايت شوند تا علاوه بر درمان اين كودكان، هزينه هاي درماني براي خانواده هاي آسان تر شود.
وي همچنين نقش خيرين را براي تقبل برخي از هزينه هاي درماني كودكان مبتلا به اوتيسم مهم برشمرد و گفت: بسياري از مردم و مسئولان اين بيماري را نميشناسند كه اميدواريم توسط انجمن اوتيسم مشكلات اين بيماران در جامعه شناخته شود تا در آينده نزديك اين كودكان بتوانند نقشهاي حائز اهميتي را به خود اختصاص دهند.
يك روانشناس نگاه كردن به چشم ديگران، نداشتن واكنش به نام خود و پاسخ مثبت ندادن به صداي مادر را از موارد هشداردهندهاي دانست كه والدين بايد در صورت مشاهده چنين مواردي با پزشك مشورت كنند.
نازنين شعباني در پاسخ به اينكه والدين چه راهكارهايي را براي پيشگيري از اين بيماري ميتوانند انجام دهند گفت: متاسفانه هنوز هيچ راهي براي پيشگيري از ابتلاي كودكان به اوتيسم وجود ندارد آن هم به اين دليل كه هنوز منبع و ريشه اصلي اوتيسم ناشناخته مانده اما درمان به موقع و يافتن راههايي براي ارتقاي مهارت اجتماعي و كلامي كودك ميتواند آنها را كمك كند.
وي با بيان اينكه كودكاني كه مبتلا به اوتيسم هستند درك درستي از محيط اطراف خود نداشته و برخي از آنها به علت ناتواني در ايجاد ارتباط كمهوش هستند، گفت: بيماري اوتيسم جز بيماريهاي جدي گروه بيماري هاي رشد است كه در اوايل دوره كودكي شروع و به نوعي تا قبل از 3 سالگي خود را نشان مي دهد، هرچند علائم اين بيماري مي تواند شدت و ضعف داشته باشد.
شعباني با بيان اينكه در خانوادههايي كه يك كودك مبتلا به اوتيسم وجود دارد، خطر اينكه كودكي ديگر با اين بيماري داشته باشند بيشتر است افزود: بيماران مبتلا به اوتيسم در خود فرورفته و در ايجاد ارتباطات عاطفي و كلامي بسيار ضعيف عمل ميكنند.
اين روانشناس با بيان اينكه اختلال اوتيسم حدود دو سالگي قابل شناسايي است و پدر و مادر بهتر از يك متخصص مي توانند اين اختلال را در فرزند خود تشخيص دهند گفت: براي كمك به درمان اين كودكان توصيه مي شود فضايي سرشار از عشق، پرستاري و محافظت براي كودك ايجاد شود فضايي كه احتمال بروز هر گونه احساسات كودكان درخودمانده را كه باعث مي شود آرزوي تخريب خودشان را داشته باشند از بين ببرد در اين صورت كودك مي تواند محيط خود را امن بداند و به آن اعتماد كند و حس خود مختارانه كودك تقويت مي شود.
شعباني افزود: در نهايت بايد بپذيريم كه هر كودك موجودي منحصر به فرد با خصوصيات و خلق و خوي متفاوت است او را درك كنيم و اجازه دهيم همان طور كه دوست دارد با محيط ارتباط برقرار كند نه به ميل و طبق نظر ما، بهتر است وارد دنياي كودكان نشويم.
معاون توانبخشي اداره كل بهزيستي خراسان شمالي گفت: 55 كودك در خراسان شمالي مبتلا به اوتيسم هستند كه تاكنون در تنها مركز روزانه آموزشي توانبخشي كودكان اوتيسم اين استان مراجعه، ترخيص و غربالگري شده اند.
سارا براتي در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه اوتيسم بيشتر در كودكان پسر مشاهده مي شود اظهار كرد: هم اكنون 33 كودك از سنين 3 تا 14 سال مبتلا به اوتيسم در مركز آموزشي توانبخشي كودكان اوتيسم در خراسان شمالي نگهداري مي شوند.
وي با بيان اينكه از هر صد كودك، يك نفر مبتلا به اوتيسم است گفت: اوتيسم اختلال رشد مغز است كه به وسيله نقص در واكنشهاي اجتماعي، ارتباطي و رفتارهاي تكراري و محدود مشخص ميشود.
براتي بابيان اينكه بروز بيماري اوتيسم از سنين زير سه سال شروع ميشود افزود: درمان هاي معمولي كه براي كنترل اين بيماري وجود دارد شامل برنامههاي رفتاري، آموزشي براي كودكان مبتلابه اوتيسم و خانوادههاي آنها در نحوه برخورد با آنهاست.
معاون توانبخشي اداره كل بهزيستي خراسان شمالي با بيان اينكه معيارهاي تشخيص اين بيماري از 18 ماهگي مي باشد گفت: از علائم اوليه بروز بيماري اوتيسم تاخير و يا صحبت نكردن و ناتواني در برقراري ارتباط است و تكرار بيش از حد برخي رفتارها مثل تكان دادن سر و دست به طور مكرر از علائمي است كه به تشخيص اوليه اين بيماري در كودكان ميانجامد.
براتي از آغاز طرح غربالگري اوتيسم خبر داد و افزود: خانواده هايي كه احساس مي كنند كودكان خود مبتلا به اوتيسم هستند مي توانند با مراجعه به مركز با انجام طرح غربالگري از اين موضوع آگاه شوند.
وي با اشاره به هزينه هاي درمان اين كودكان گفت: مشكل كودكان مبتلا به اوتيسم، برقراري ارتباط است كه براي آنان مربي براي آموزش و ساير خدمات در نظر گرفته شده است.
وي با بيان اينكه به ازاي هر كودك اوتيسم ماهانه مبلغي يارانه پرداخت مي شود افزود: همچنين كليه خدمات بهبود تغذيه، آموزش و ... به آنان از سوي مركز ارئه مي شود.
7186/ 6042 گزارش از: فاطمه مقدسي باجگيران** انتشار دهنده: سيدحسين قدسي
بجنورد- ايرنا- اوتيسم بيماري است كه با اختلالات شديد در چند زمينه رشدي از جمله مهارتهاي تعامل اجتماعي، ارتباطي يا رفتاري و حركات كليشه اي همراه است كه هم اكنون 55 كودك خراسان شمالي مبتلا به اين بيماري هستند.