۳ تیر ۱۳۹۶، ۱۴:۱۸
کد خبر: 82576297
T T
۰ نفر
خرازی: فرا ملی شدن جهان، ردیابی تهدیدات امنیتی را غیرممكن كرده است

پكن - ایرنا - «كمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: جهان به صورت فزاینده ای فراملی شده، به طوریكه ردیابی، رصد و ارزیابی تهدیدات امنیتی غیرممكن گردیده است و به دلیل وابستگی های متقابل كشورها در عصر جهانی شدن، عدم امنیت در یك جامعه می تواند بر جوامع دیگر نیز تاثیر بگذارد.

به گزارش ایرنا از پكن، كمال خرازی روز شنبه در ششمین مجمع جهانی صلح در پایتخت چین افزود: جهانی شدن بر ضد خود یعنی ضد جهانی شدن تبدیل شده است و گسترش بیكاری، تروریسم، عدم امنیت در فضای واقعی و فضای سایبری را در پی داشت كه امروزه به یك پدیده فراملی بسیار پیچیده تبدیل شده است.
وی تصریح كرد: برخلاف دولت ها كه محدود به مرزهای خود هستند، جهان به صورت فزاینده ای فراملی شده است به طوریكه ردیابی، رصد و ارزیابی تهدیدات امنیتی غیرممكن گردیده و به دلیل وابستگی های متقابل كشورها در عصر جهانی شدن، عدم امنیت در یك جامعه می تواند بر جوامع دیگر نیز تاثیر داشته باشد.
خرازی افزود: در این میان آنچه كه بیش از همه كار را برای كشورها جهت مبارزه با تروریسم مشكل می سازد عدم همكاری جمعی است، به ویژه آنكه عدم همكاری كشورها و احیانا اختلاف بین آنها می تواند فضای بیشتری را برای تروریسم فراهم سازد.
وی به سه رویداد «استقلال كشورهای مستعمره و روی كار آمدن دولت های دیكتاتوری»، «فروپاشی نظم دو قطبی جهان» و «ظهور پدیده جهانی شدن» به عنوان سه پدیده تاثیرگذار بر امنیت بین المللی در دهه های پس از جنگ جهانی دوم نام برد و گفت: اگرچه در عالم نظری، جهانی شدن امیدهای بزرگی را در بین ملت ها آفرید، ولی در عمل به ابزار زیاده خواهی و نفوذ فرهنگی قدرتهای بزرگ تبدیل شد.
او تصریح كرد:‌ تقسیم كشورهای بزرگ به كشورهای كوچكتر با مرزهای ساختگی، انسانهای بسیاری را از موطن اصلی خود آواره و از تاریخ، فرهنگ و هویت اصلی خود جدا ساخت. این رویداد همچون آتشی زیر خاكستر، امكان درگیری های قومی و بی ثباتی دائمی را در این كشورها فراهم ساخت كه بعضا به درگیریهایی منطقه ای و بین المللی كشیده شد كه حتی تا امروز استمرار یافته است.
وی در مورد فروپاشی نظم دو قطبی جهان گفت: پس از فروپاشی شوروی، آمریكا درصدد تشكیل جهان تك قطبی برآمد كه موفق نشد و به جای آن مجموعه ای از قدرتهای منطقه ای ظهور یافتند كه مستقل از ابرقدرت آمریكا هركدام از قدرت و نفوذ بالایی در منطقه خود برخوردار بودند.
خرازی افزود: این شرایط جدید، یعنی وجود قدرتهای بزرگ و منطقه ای، پارادایم جدیدی را به نام جهانی شدن می طلبید تا همه قدرتهای بزرگ و منطقه ای در آن مشاركت داشته باشند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی كشورمان همچنین به ظهور پدیده جهانی شدن اشاره كرد و گفت كه در چند دهه اخیر با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات به شدت شتاب گرفت.
خرازی گفت: در واقع جهانی شدن را می توان فرصتی برای مشاركت همه دولت - ملت ها در پیشبرد امور جهانی دانست، به طوری كه موجب هم افزایی و برخورداری همه از مواهب آن گردد.
وی تصریح كرد كه جهانی شدن می توانست نظام مطلوب و آزمون شده دموكراسی در سطوح دولت ملتها را به الگویی كارآمد برای نظام جهانی پسا دو قطبی مبدل سازد و اگرچه متاسفانه در عالم نظری، جهانی شدن امیدهای بزرگی را در بین ملت ها آفرید، ولی در عمل به ابزار زیاده خواهی و نفوذ فرهنگی قدرتهای بزرگ تبدیل شد و نارضایتی و ناامیدی كشورهای كوچك را فراهم ساخت.
خرازی گفت: در واقع جهانی شدن به نوعی استعمار فرانو انجامید كه در آن صاحبان قدرت، ثروت و علم و فناوری منابع بیشتری را به خود اختصاص دادند و كشورهای كوچك همچنان در فقر و عقب ماندگی فروماندند. جدال بین نظر و عمل در پدیده جهانی شدن همچنان ادامه یافت به طوری كه در عمل آنچه پیش بینی می شد تحقق نیافت.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران اظهار داشت: از سوی دیگر، با توسعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و شبكه های اجتماعی، تلاشهای قدرتهای بزرگ برای نفوذ فرهنگی در كشورهای دیگر از جمله كشورهای اسلامی و همسان سازی خرده جوامع اسلامی در اروپا و تحقیر آنها گسترش یافت و موجبات ناخرسندی آنها را فراهم ساخت.
خرازی تصریح كرد: این نارضایتی فضایی را فراهم آورد تا گروههای افراطی، تكفیری بتوانند نظر جوانان این جوامع را به خود جلب كنند و آنها را متقاعد سازند كه جهانی شدن به معنای از دست رفتن ارزشها، اصالت و هویت جوامع دیگر در اثر نفوذ فرهنگی قدرتهاست.
وی خاطرنشان كرد: مشكلات اقتصادی و بیكاری جوانان نیز از عواملی بود كه شرایط را برای شكل گیری و نیروگیری گروههای افراطی آسانتر ساخت.
خرازی گفت: «در چنین فضایی مقوله همكاریهای بین المللی و منطقه ای نیز دستخوش تحول شد. ائتلافهای منطقه ای كه می توانست در خدمت توسعه جهانی باشد، به ابزاری در جهت منافع قدرتهای بزرگ تبدیل گردید. این روند تا انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریكا ادامه داشت، به طوری كه هر یك از قدرتهای بزرگ تلاش می كردند منافع حداكثری خود را دنبال كنند.»
او در بخش دیگری از سخنرانی خود در ششمین مجمع جهانی صلح در پكن افزود: رقابت حاصله بین قدرتهای بزرگ اقتصادی در عمل به سود یك طرف و زیان طرف دیگر انجامید، به طوری كه در چنین مصافی ابرقدرتی همچون آمریكا خود را بازنده یافت و این موجب ظهور رئیس جمهورجدیدی در آمریكا شد كه ضد جهانی شدن بود.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: در این میان انفجار انقلابهای عربی در منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه و پیامدهای آن از جمله دخالت برخی از كشورهای منطقه همچون عربستان سعودی، امارات، قطر در كشورهای این منطقه، همچون سوریه، یمن و بحرین و حمایت آنها از گروههای افراطی مذهبی منجر به تشكیل گروههای تروریستی - تكفیری بزرگی همچون القاعده و داعش در این مناطق شد و آنها را با معضل بزرگی روبرو ساخت كه می رفت تا موجب سرنگونی حكومتهای منطقه و تشكیل دولتی تكفیری و ضد بشری در سرزمین های عراق، سوریه و لبنان شود.
او افزود: از سوی دیگر، فعالیت های تروریستی و نیروگیری آنها از كشورهای مختلف از جمله كشورهای اروپایی و بازگشت برخی از نیروهای آموزش دیده توسط آن گروهها برای انجام عملیات تروریستی در آن جوامع موجی از مخالفت با جهانی شدن در آن كشورها را در پی داشت و منجر به ظهور ملی گرایی افراطی و رشد تفكر پوپولیستی در آنها شد كه نمونه شاخص آنرا می توان در انتخابات اخیر آمریكا مشاهده كرد.
وی گفت: «آنچه در اینجا به عنوان یك واقعیت باید مورد تاكید قرار گیرد نقش قدرتهای فرامنطقه ای در حمایت یا سكوت در برابر شكل گیری این گروههای تروریستی در منطقه خاورمیانه بود. كشورهای اروپایی و آمریكا در برابر این پدیده از كشورهایی حمایت كردند كه پدید آورندگان آن گروهها بودند و حتی اطلاعات، سلاح، آموزش و امكانات در اختیار آنها قرار دادند تا دولتهای قانونی عراق و سوریه را سرنگون سازند.»
خرازی افزود: ایران به دعوت دولتهای قانونی عراق و سوریه به كمك آنها شتافت و از سرنگونی دولتهای مزبور جلوگیری به عمل آورد. البته كه ایران امنیت ملی خود را نیز در نظر داشت و با كمك به دولتهای مزبور توانست تروریسم را از مرزهای خود دور سازد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: متاسفانه امروزه شاهد آن هستیم كه بعضی كشورها بخاطر منافع اقتصادی خود حتی امنیت ملی خود را نیز نادیده می گیرند.
خرازی تصریح كرد: «بطور مثال بعد از حادثه 11 سپتامبر 2001 كنگره آمریكا با همكاری دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی آمریكا در یك گزارش 28 صفحه ای محرمانه، دخالت شهروندان عربستان سعودی را در این حادثه هولناك مورد تایید قرار داد، ولی تاكنون به علت منافع اقتصادی آمریكا و یا باج های مالی ارائه شده از سوی كشور مزبور روند پیگیری و مجازات كشور خاطی معطل مانده است. شاید بتوان گفت كه حمله به برج های دوقلو و پنتاگون كه اولی نماد تجارت جهانی و دومی نماد قدرت سیاسی و نظامی ابرقدرت آمریكاست مخالفت با جهانی شدن را آشكار ساخت.»
او افزود: متاسفانه چنین رفتار محافظه كارانه ای از سوی برخی كشورهای اروپایی نیز دیده می شود. آنها با وجود آنكه می دانند منشا تروریسم تكفیری وهابیت و خاستگاه آن عربستان سعودی است و این كشور در ایجاد و حمایت از تروریستهای مزبور نقش اساسی داشته و دارد، به دلیل منافع مادی خود سكوت اختیار كرده و برغم صدماتی كه از گروههای تروریستی دیده اند عكس العمل جدی در برابر آن كشور نشان نمی دهند.
وی اظهار داشت: به هر حال، مخالفت با جهانی شدن در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریكا به خوبی به منصه ظهور رسید، به طوری كه ترامپ به عنوان یك كاندیدای ضدساختار توانست برنده انتخابات شود.
خرازی افزود: سرزنش خارجی ها، جلوگیری از سفر اتباع كشورهای اسلامی به آمریكا، كشیدن دیوار بین آمریكا و مكزیك برای جلوگیری از مهاجرت های غیر قانونی، تهدید دیگر كشورها به دلیل صادرات اجناس رقابتی خود به آمریكا و در نتیجه بیكاری روزافزون كارگران و رشد ناچیز اقتصادی آمریكا از مواردی بود كه مورد تاكید كاندیدای مزبور قرار داشت كه همه را ناشی از جهانی شدن می دانست.
«بدین ترتیب، جهانی شدن از یكسو موجب ظهور افراط گرایی و مشكلات امنیتی در جوامع دیگر شد و از سوی دیگر برای قدرتهای اقتصادی از جمله آمریكا عقب ماندگی اقتصادی و رشد ملی گرایی افراطی را در پی داشت.»
وی افزود: جنبش ضد جهانی شدن ریشه در گسترش افراط گرایی و تروریسم، هراس های امنیتی، وضعیت اقتصادی كشورها، بیكاری جوانان و مهاجرت پناهجویان دارد.
وی اظهار داشت: جهانی شدن چنانچه مبتنی بر عدالت و مشاركت همه كشورها در اداره جهان باشد و از زیاده خواهی و اعمال نفوذ قدرتهای بزرگ جلوگیری به عمل آید می تواند به رشد و شكوفایی همگان بیانجامد. ایران از چنین دنیای چند قطبی كه مبتنی بر اصول دموكراسی اداره شود، استقبال می كند.
وی تصریح كرد: جمهوری اسلامی ایران كه خود قربانی تروریسم است و اخیرا نیز هدف تروریست های تكفیری داعش قرار گرفت در مبارزه با تروریسم جدی است و آماده همكاری است .
ششمین مجمع جهانی صلح، به همت دانشگاه شین هوا چین با هدف همگرایی كشورها به منظور كاهش اختلافات برگزار می شود.
در این اجلاس دو روزه علاوه بر خرازی، حامد كرزای رییس جمهور سابق افغانستان، سرگئی ایوانف وزیر خارحه سابق روسیه، كوین راد نخست وزیر سابق استرالیا و تنی چند از شخصیت های سیاسی دنیا حضور داشتند.
در خاتمه سخنرانی خرازی جلسه پرسش و پاسخ میان او و شركت كنندگان برگزار شد.
آساق**1663**1597**انتشاردهنده: 1577**حسن حسین زاده