۱۶ تیر ۱۳۹۶، ۱۴:۱۶
کد خبر: 82589619
T T
۰ نفر

شكست سفیر انقلاب رنگی آمریكا در روسیه

۱۶ تیر ۱۳۹۶، ۱۴:۱۶
کد خبر: 82589619
شكست سفیر انقلاب رنگی آمریكا در روسیه

مسكو - ایرنا - جان تفت سفیر آمریكا در روسیه كه به پدر انقلاب های رنگی معروف شده است، پاییز امسال ماموریت خود را در مسكو و با شكست در اجرای این طرح پایان می دهد.

به گزارش ایرنا، لین تریسی معاون سفیر آمریكا در روسیه اعلام كرد: ماموریت كاری تفت اوایل پائیز پایان می یابد.
خبرگزاری ایتارتاس روز جمعه نوشت: تریسی ضمن قرائت بیانیه ركس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریكا، پایان ماموریت تفت در روسیه را اعلام كرد.
رسانه روسی به نقل از جان تفت نوشت: به احتمال زیاد جان هانتسمن فرماندار سابق ایالت یوتا كه در دوره باراك اوباما رئیس جمهوری سابق سفیر آمریكا در چین بود، جانشین تفت می شود.
تارنمای روسی اورنبورژه نیز در باره جان تفت نوشت: سفیر كنونی نتوانست در روسیه انقلاب رنگی برپا كند و بدون انجام چنین ماموریتی مسكو را ترك می كند.
در گزارش تارنمای روسی آمده است: تفت در هر كشوری كه سفیر بود، ثبات داخلی بر هم خورد و تا انقلاب رنگی پیش رفت، اما در روسیه به این تلاش های سفیر آمریكا هیچ توجهی نشد.

** انقلاب رنگی و مخملی:
انقلاب رنگی و مخملی نوعی خیزش تحت حمایت های رسانه ها و دولت های غربی و در راس آنها آمریكا و اعضای اتحادیه اروپا است كه پیش از فروپاشی سال 1991 اتحاد شوروی و بلوك اردوگاه كمونیستی شكل گرفت و تاثیرهای عمیقی بر جغرافیای سیاسی جهان برجای گذاشت.
این واژه را برای نخستین بار واسلاو هاول رهبر مخالفان چكسلواكی در انقلاب 1989 این كشور بر سر زبان‌ها انداخت.
انقلاب‌های رنگی به یك رشته از تكاپوهای مرتبط و زنجیره ای از جمله در عرصه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی گفته می‌شود كه در جوامع پسا كمونیستی شرق اروپا، مركزی و همچنین آسیای میانه بروز و ظهور پیدا كرد و هیات حاكمه برخی كشورها در این مناطق سقوط كرده و دولت های طرفدار غرب روی كار آمدند.
نخستین نمونهٔ انقلاب مخملی در دورهٔ شش هفته‌ای (17 نوامبر تا 29 دسامبر 1989) در چكسلواكی رخ داد و با وقوع تحولات مشابهی به شكل زنجیره‌ای در صربستان (دو مرحله 1997 و 2000)، گرجستان (2003)، اوكراین (2004) و قرقیزستان (2005) ادامه یافت.

** دییلماسی تفت و تخریب روابط روسیه:
زمان مسئولیت تفت در روسیه، بدترین دوره روابط به شمار می رود و برای نمونه سال 2016 كه مسكو دفاتر دو سازمان اجتماعی آمریكایی دارای تجربه راه اندازی انقلاب های رنگی را به دلیل تلاش برای انجام فعالیت های غیرمعمول بست، واشنگتن این اقدام را ضربه ای به دموكراسی خواند.
وی از سال 1996 تا 1999 به عنوان معاون سفیر آمریكا در مسكو حضور داشت و سپس سال 2000 با سمت سفیری به لیتوانی كه تا پیش از فروپاشی (سال 1991) از جمهوری های شوروی وقت بود، اعزام شد.
از نگاه كارشناسان، تفت در دور كردن لیتوانی از مسكو و تبدیل این كشور به متحد نظامی سیاسی ضدروسی غرب و ناتو نقش مهمی داشت.
سفر به اوكراین در سال 2004 و ابراز نگرانی از نتایج انتخابات این كشور به عنوان نماینده وزارت خارجه آمریكا نیز از دیگر اقدام های وی بود.
تفت همچنین از سال 2005 تا 2009 مسئولیت سفارت آمریكا در گرجستان را بر عهده گرفت و با توجه به پشتیبانی از راهبرد دوری این جمهوری سابق شوروی از روسیه نو در تفلیس قدردانی شد.
اما مهم ترین نتیجه دوران مسئولیت های سیاسی وی در سفارت خانه های كشورهای مختلف، اواخر سال 2013 و اوایل 2014 رخ داد كه سفیر آمریكا در اوكراین بود.
در این دوره حكومت وقت اوكراین به ریاست جمهوری ویكتور یانوكوویچ كه پس از برگزاری یك انتخابات مورد تائید از نظر نهادهای اروپایی روی كار آمده بود، در برابر اعتراض ها و تجمع های خیابانی مورد حمایت اتحادیه اروپا و آمریكا نتوانست مقاومت كند و سقوط كرد.
فرار یانوكوویچ به روسیه منجر به سرنگونی حكومت وقت و سپس پیامدهای روی كار آمدن دولت ضدروسی در اوكراین از اوایل سال 2014 تاكنون روابط مسكو با اتحادیه اروپا و آمریكا را تقریبا به نقطه توقف رسانده است.
برگزاری همه پرسی در شبه جزیره كریمه كه نتیجه آن الحاق به روسیه و جدایی از اوكراین بود و همچنین درگیری ها در شرق این كشور كه مسكو به عنوان متهم حمایت از جدایی طلبان معرفی شده است، دو طرف را وارد تحریم ها و تهدیدهای متقابل كرد.

** اعتراض و انتقاد پوتین در باره دخالت های آشكار و پنهان آمریكا در روسیه:
از سوی دیگر، دخالت های آمریكا در امور داخلی روسیه نو كه پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 تشكیل شد، پیشینه دارد كه مورد اعتراض ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این كشور نیز قرار گرفته است.
پوتین گفته كه آمریكا در تمامی دوره های انتخابات ریاست جمهوری روسیه دخالت كرده و مداخله رویكرد معمول واشنگتن در انتخابات بسیاری از كشورها است.
رئیس جمهوری روسیه این اظهارات را در مصاحبه برای فیلم مستندی كه با اولیور استون كارگردان آمریكایی انجام داد، اعلام كرده كه 16 خرداد ماه در رسانه های روسی بازتاب گسترده ای یافت.
پوتین تاكید كرد كه آمریكا همیشه در انتخابات روسیه دخالت كرده و این مداخله به ویژه در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 مشهود و آشكار بود.
وی افزود: دخالت آمریكا در انتخابات سال های 2000 و 2012 روسیه هم به چشم می خورد، اما در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 گسترده بود و واشنگتن برای اعمال مداخله از كاركنان دیپلماتیك استفاده كرد.
رئیس جمهوری روسیه گفت: این موضوع را در دیدار با باراك اوباما رئیس جمهوری و جان كری وزیر خارجه وقت آمریكا نیز مطرح كردم.
پوتین ادامه داد: دیپلمات های آمریكایی در اقدامات مداخله جویانه در انتخابات روسیه از جمله تظاهرات مخالفان دولت شركت و به آنان كمك مالی می كردند.
رئیس جمهوری روسیه تاكید كرد كه كاركنان بخش های دیپلماتیك باید كارهای دیگری انجام دهند و وظیفه آنها برقراری و بنای روابط بین دولتی است.
پوتین همچنین سازمان های غیردولتی آمریكایی را به دخالت در امور كشورهای مختلف از جمله در پهنه جمهوری های سابق شوروی و كشورهای شرق اروپا متهم كرد.
رئیس جمهوری روسیه در مصاحبه با شبكه تلویزیونی ان.بی.سی آمریكا كه 13 خرداد پخش شد نیز گفت: واشنگتن به كشورهای مختلف درس دمكراسی می دهد، اما به چنین درسی نیاز نداریم و ساختار انتخاباتی این كشور ناقص است.
وی در پاسخ به اینكه بسیاری در آمریكا، روسیه را مملو از فساد مالی می دانند كه ناراضیان به زندان می افتند، چه سخنانی می توانید بگویید؟ اظهار كرد: كشور ما در مسیر دمكراتیك پیشرفت می كند، این قطعی است و هیچكس نباید در این روند شكی داشته باشد.
پوتین در مصاحبه با میگن كلی مجری شبكه ان بی سی همچنین گفت: «خداوند را شكر می كنیم، زیرا ماموران پلیس روسیه تاكنون از باتوم یا گاز اشك آور و سایر ابزار ویژه برای برقراری نظم استفاده نمی كنند، در حالیكه در برخی كشورها از جمله ایالات متحده شاهد كاربرد این وسایل هستیم.»
رئیس جمهوری روسیه اظهار كرد: اما آنچه مربوط به مخالفان دولت می شود، باید بگویم چند سال پیش در آمریكا جنبش اعتراضی وال استریت جریان داشت، ولی اكنون كجاست؟
وی افزود: سازمان های اطلاعاتی و امنیتی آمریكا تمامی اعضا و هواداران جنبش را دستگیر و این حركت را از بین بردند.

** افشای طرح انقلاب رنگی در آسیای میانه:
رئیس جمهوری روسیه در باره تداوم طرح های هدایت شده از خارج با هدف برپایی ناآرامی در این كشور و شماری از جمهوری سابق شوروی براساس الگوی انقلاب رنگی نیز هشدار داده و بر لزوم از بین بردن این خطر تاكید كرده است.
رئیس جمهوری روسیه 23 فروردین سال جاری در مصاحبه با شبكه تلویزیونی روسی زبان «میر» كه در كشورهای جامعه همسود (شماری از جمهوری های سابق شوروی استقلال یافته پس از فروپاشی سال 1991) پخش می شود، به تلاش خارجی برای بی ثبات كردن كشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی اشاره كرد.
سازمان پیمان امنیت جمعی از روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ارمنستان تشكیل شده است.
پوتین گفت: نباید اجازه تحقق این اقدام ها را بدهیم و از هر گونه امكانات برای مقابله با این پدیده در روسیه استفاده كرده و از شركای خود در سازمان پیمان امنیت جمعی نیز حمایت می كنیم.
رئیس جمهوری روسیه همچنین در باره تلاش های غرب برای برپایی انقلاب های رنگی گفت: شاهد طرح های گوناگونی هستیم كه در كشورهای مختلف جهان اجرا و منجر به بی ثباتی این مناطق می شود.
از ژودیكس سرخوش و هادی مولوی نیا - ایرنا - مسكو
اروپام **391 ** 1516 **