يعقوب زلقي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:فاز نخست مرمت اصولي بناي تاريخي يعقوب ليث صفاري در دزفول با تامين 2.5 ميليارد ريال اعتبار از 11 تيرماه آغاز شده است.
وي به كاوش هاي صورت گرفته اخير در محوطه باستاني گندي شاپور اشاره كرد و گفت: برخلاف اكثر كاوش ها كه پس از حفاري محوطه ها به حال خود رها مي شوند با پيگيري انجام شده اعتبار قابل توجهي براي مرمت بناهاي حاصل از حفاري ها اختصاص يافته است كه اين مهم در شرف انجام است .
وي اضافه كرد:پل بندهاي تاريخي اين محوطه كه شامل سيفون ها (كانالهاي هدايت آب) مي باشند نيز مرمت خواهند شد .
زلقي با بيان اينكه فعاليت هاي آغاز شده در نوع خود بي سابقه هستند گفت:پس از مرمت اين بناهاي ارزشمند ،تابلوهاي راهنماي مسير و سوابق اثر تاريخي نيز در اين محوطه ها نصب خواهند شد .
وي ادامه داد:اقدامات مرمتي در حال انجام جهت حفاظت اصولي اين آثار تاريخي بسيار موثر خواهد بود ضمن اينكه در ادامه اين پروژه كانالهاي پيگردي شده هدايت آب مربوط به كاوش هاي اخير كه از زير رسوبات بيرون آورده شده و با مصالح آجري و ملات ساروج مي باشند مرمت خواهند شد و در معرض گردشگران قرار خواهند گرفت.
وي همچنين افزود:با توجه به اهميت مستندنگاري و نقشه برداري اين محوطه باستاني و استفاده كاربردي اين اطلاعات در پايش و مونيتورينگ سايت گندي شاپور در برنامه هاي در حال انجام و فرا روي اين محوطه همزمان با اين مجموعه اقدامات ،اين مهم نيز از سوي اين پايگاه در حال انجام است .
زلقي گفت:اين پروژه ها از محل اعتبارات ملي به صورت اماني (زيرنظر اين پايگاه ) و با همكاري كارشناسان پايگاه جهاني چغازنبيل در حال انجام مي باشد كه قطعا مجموعه اين اقدامات در ساماندهي اين محوطه ،رونق گردشگري ،جذب توريسم و اشتغال زايي تاثير بسيار مثبتي را به همراه خواهد داشت واولين مركز علم و دانش (شهر دانشگاهي و بيمارستاني ) دنياي باستان را بيش از پيش به جهانيان معرفي خواهد كرد.
آرامگاه يعقوب ليث صفاري اثري برجاي مانده از دوره تيموريان در محوطه باستاني گندي شاپور در 10 كيلومتري شرق شهر دزفول در جاده دزفول -شوشتر و روستاي اسلام آباد واقع است و در تاريخ هشتم ديماه سال 1378 با شماره 2559 در فهرست آثار ملي كشورمان به ثبت ملي رسيده است .
شهر باستاني گندي شاپور با بيش از 800 هكتار وسعت در 10 كيلومتري شهر دزفول و در مجاورت روستاي اسلام آباد واقع شده است .
نخستين دانشگاه جهان به دستور شاپور اول ساساني حدود 1800 سال پيش در اين شهر كه اكنون بقايايي از آن برجاي مانده است تاسيس شد .
دانشگاه گندي شاپور واقع در محوطه باستاني شهر گندي شاپور دزفول كه اكنون تنها بقايايي از آن باقي مانده است نخستين مركز علمي جهان در زمان ساسانيان بود كه رشته هاي پزشكي،فلسفه و نجوم در آن تدريس مي شد .
به گزارش ايرنا دانشگاه گندي شاپور در عصر خود معتبرترين مركز علمي جهان بود كه رشته هايي چون پزشكي و نجوم در آن تدريس مي شد .
آثار برجاي مانده اين شهر در 24 شهريورماه سال 1310 به شماره 46 در رديف آثار ملي به ثبت رسيد.
7278/6068
خبرنگار:رقيه كردي-انتشار:محمدعلي فريدپناه
دزفول - ايرنا - مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري محور تاريخي جندي ( گندي ) شاپور و ايوان كرخه گفت:مجموعه اقدامات مرمتي و حفاظتي بي سابقه در محوطه تاريخي گندي شاپور دزفول در حال انجام است .