به گزارش «تابناك»، هرچه توييتر بيشتر مورد اقبال دولت مردان و مسئولان كشورمان قرار ميگيرد و روز به روز بر شمار مسئولان ايراني كه به توييتر ميپيوندند افزوده ميشود، قبح استفاده از ابزارهاي دورزدن فيلترينگ بيشتر شكسته شده و اين باور تقويت ميشود كه گويي مرزي نامريي براي جدا كردن بخشي از جامعه با بخشي ديگر كشيدهايم كه در يكسوي آن مسئولان قرار دارند كه لابد صلاح كار خويش را ميدانند و در سوي ديگرش، مردماني هستند كه قدرت تميز ندارند و ميبايست با قواي قهريه از ايشان مراقبت كرد!
تصويري نامطلوب كه البته مورد تاييد مقامات كشورمان نيست اما به دلايلي نامعلوم، اقدامي براي زدودن آن از افكار عمومي صورت نميگيرد. اين را ميشود از حضور گسترده مسئولان و مقامات در اين شبكه اجتماعي دريافت كه به نوعي مهر تاييد بر حضور سيل علاقمندان به توييتر در اين نرم افزار ميزند اما از آن سو، حكايت از استفاده ايشان از فيلترشكن و ابزارهاي دورزدن اين محدوديت اعمال شده دارد.
همه اينها در حالي است كه ميدانيم اين روزها فضاي مجازي بخش جدايي ناپذير از زندگي مردم جهان شده و اين قاعده در كشورمان نيز حاكم است. فضايي كه اگرچه تهديدهاي آن قابل چشم پوشي نيست اما كيست كه نداند تاثيري به سزا در بالا بردن كيفيت زندگي مردم داشته و دارد و ظرفيت هاي مثبت فراوانش، مانع از نديد گرفتنش ميشود.
ظرفيتي كه «اسمش فضاي مجازي است در حاليكه واقعاً فضاي حقيقي است»؛ در حال حاضر فضاي مجازي و فضاي حقيقي آنچنان به هم گرهخورده و درهم تنيده شده كه لزوم برخورد و استفاده هوشمندانه از آن بر هيچ كسي پوشيده نيست و مسلما عاقلانهترين شيوه برخورد با آن، فراهم ساختن شرايط استفاده بهينه از آن است.
موضوعي كه به وضوح در كلام رهبر انقلاب نيز ديده ميشود؛ آنجايي كه ايشان در يكي از سخنراني هاي اخير خود فرمودند: «يكي از خصوصيّات ممتاز امروز، آماده بودن وسايل رساندن پيام است؛ همين فضاي مجازي ... كه 'اسمش فضاي مجازي است درحاليكه واقعاً فضاي حقيقي است'. يعني اين فضا درون زندگي بسياري از مردم حضور دارد. خب همين فضاي مجازي يك ابزار است؛ يك ابزار بسيار كارآمد براي اينكه شما بتوانيد پيامتان را به اقصي نقاط دنيا برسانيد، به گوش همه برسانيد. اين امكان ديروز نبود، امروز هست. يكي از امتيازات اين است. ۹۶/۶/۶»
چه كسي مانع از رفع فيلتر «توييتر» در ايران است و چرا؟
خلع سلاح سربازان وطن در جنگ!
اندك تاملي در سخنان رهبري كافي است تا دريابيم كه نه تنها بستن راه دسترسي مردم به اين فضا صحيح نيست، كه نادرست است. اين را ميشود از اتفاقاتي كه در اين فضا رخ ميدهد نيز دريافت. مثل تلاش اخير اعضاي گروهك تروريستي منافقين كه به تازگي كوشيدند با حضور فعالانه در توييتر، خود را نماينده بخش عظيمي از مردم ايران معرفي كرده و به اين واسطه براي خود امتيازاتي كسب كنند كه با سيل هشتگ «ايران از مجاهدين خلق متنفر است»، ناكام ماندند.
دشمناني كه هرگز جناياتشان از ياد و خاطر مردم پاك نخواهد شد اما ميكوشند با فعاليت در جبهه هاي ديگر، خود را زنده نگهدارند و كساني را در صف نخست مقابله با اقدامات خود ميبينند كه با فيلتر شكستن مقابلشان قرار ميگيرند؛ مردمي كه اگر دشواري هاي حضور در توييتر را نداشته باشند، خواهند توانست درسي تاريخي و فراموش نشدني به اين مشكلات بدهند در حالي كه به نظر ميرسد فيلترينگ خلع سلاحشان كرده است.
وضعيتي كه معلوم نيست تا كي برقرار خواهد ماند و چه زمان تغيير خواهد كرد اما به وضوح مشخص است موجب بلند شدن صداي مخالفان شده و نقش پررنگي در ترسيم تصويري متفاوت از كشورمان در جهان ايفا كرده است. تصويري غيرواقعي كه در نتيجه ايجاد محدوديتي به نام فيلترينگ ايجاد شده و مورد تاييد بسياري از مسئولان، از جمله شماري از نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي نيست.
فيلترينگ نه؛ روشي ديگر پيش بگيريم
حشمتالله فلاحتپيشه، عضو كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از سياست فيلتر كردن شبكههاي اجتماعي در كشور، خواستار رفع فيلتر از شبكه توييتر شده و با تاكيد بر اينكه در عصر اطلاعات، برخي از منابع مانند توييتر، مرجع مهمي براي اخذ اطلاعات محسوب ميشوند، ميگويد: «بايد بپذيريم ما كشوري هستيم كه در چنين عصري زندگي مي كنيم و در حال حاضر نيز بيارتباط با دنيا نيستيم، بنابراين بايد كاري كنيم كه از عصر تكنولوژيهاي نوين اطلاعاتي دور نمانيم. بايد تصميم بگيريم در برابر معنا و لزوم كاربرد در جمهوري اسلامي چه روشي را در پيش بگيريم. در عصر اطلاعات بازيگر اصلي فرد در مقابل دستگاه ديجتال است به طوريكه افراد با در دست داشتن موبايل و ابزارهاي هوشمند با دنيا ارتباط برقرار مي كنند.»
او در ادامه ميگويد: «بايد بپذيريم كه در چنين عصري با فيلتر كردن نميتوان مانع از نفوذ افراد به شبكهها شد. توييتر نيز بخشي از اين فضاي زندگي امروزه است كه نمي توان با فيلتر كردن، منع استفاده عمومي از آن را در پيش گرفت. بايد سياستي اتخاذ شود كه افراد در حوره فرهنگي و سياسي هم تراز با دنياي بين الملل فعال باشند و بتوانند به راحتي نقد و انتقادات خود را مطرح كرده و به جاي تخريب و تندروي، به عنوان يك مبلغ براي كشور خود عمل كند.»
لزوم بازنگري در فيلترينگ توئيتر
يحيي كمالي پور، عضو هيات رئيسه كميسيون قضايي مجلس هم در خصوص رويكرد مقام معظم رهبري به استفاده از فضاي مجازي ميگويد: «نظرات مقام معظم رهبري غالبا منبعث از مشكلات و نگرانيهايي مردم در حوزههاي مختلف است و به فراخور نيازهاي جامعه، راهنماييهاي ايشان همواره چارهساز بوده است و يكي از دلايلي كه رهبر انقلاب درخصوص فضاي مجازي ورود پيدا كردهاند، مربوط به خط و مشي مسئولان و نياز جامعه امروز است.»
او با تاكيد بر اقتضائات و ضروريات روز دنيا ميگويد: «در دنياي در حال پيشرفت امروزي نميتوان با يكسري از اهرمهاي قديمي نظير فيلترينگ كار را پيش برد، بلكه لازمه دنياي مدرن استفاده از ادوات جديد و به روز است كه با پويايي علم سازگار باشد و فيلترينگ نه تنها چاره كار نيست بلكه به بروز مشكلات بيشتر دامن ميزند. مقام معظم رهبري به فضاي مجازي به عنوان يك فرصت نگريسته و فضاي مجازي را اسما فضاي مجازي خواندهاند درحاليكه اعتقاد به حقيقي بودن آن دارند؛ به عبارت ديگر فضاي مجازي به درون زندگي بسياري از مردم رسوخ كرده و ميتوان به عنوان ابزاري كارآمد براي رساندن حقانيت اسلام و فرهنگ ايراني اسلامي به اقصي نقاط دنيا از آن استفاده كرد؛ بنابراين بايد دربحث فيلترينگ شبكههاي اجتماعي، به ويژه توييتر كه در حال حاضر بسياري از مقامات از آن استفاده ميكنند، لازم است بازنگري شود و براساس رهنمودهاي رهبري رفع فيلتر را شاهد باشيم.»
فضاي مجازي ابزاري بسيار كارآمد است
سميه محمودي، عضو كميسيون اجتماعي مجلس نيز در اين باره ميگويد: «لازم است به عنوان فصلالخطاب بيانات رهبر انقلاب را مدنظر قراردهيم و بديهي است سخنان روشنگرانه ايشان راهگشاي بسياري از مسائل است. سخنان رهبر انقلاب براي برخي از مسئولان كه تا به حال تفكر اشتباه درم ورد فضاي مجازي داشتند بسيار مفيد بود و نظر بسياري از مردم و مسئولان اين حوزه را نسبت به فضاي مجازي تغيير داد چرا كه تا پيش از بيانات ايشان عدهاي فضاي مجازي را به عنوان تهديد نگاه كرده و با فيلتركردن گاه و بيگاه، سعي در جلوگيري از اشاعه آن داشتند كه خوشبختانه با سخنان ايشان حجت بر همه تمام شد و عدهاي از خواب غفلت بيدار شده و ذهنشان نسبت به فضاي مجازي شفاف سازي شد.»
كارن خانلري، عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس نيز ميگويد: «ميبايست به فضاي مجازي به عنوان يك فرصت مناسب نگاه كرد و با رويكردي مثبت از فضاهاي مجازي كم خطرتر همانند توييتر به صورت سيستماتيك در تقابل با نيروهايي كه عليه كشور همجههاي سياسي و عقيدتي وارد ميكنند، استفاده كرده و به اين شيوه ضدحمله متناسبي را متوجه دشمنان ساخت.»
با اين تفاسير آيا عجيب است اگر بپرسيم چه كسي مانع از رفع فيلتر توييتر در ايران است و استدلالش براي تداوم اين محدوديت در دسترسي به شبكه اي اجتماعي كه نقش پررنگي در شكل گيري افكار عمومي در جهان دارد و از اين رو مسئولان كشورمان ميكوشند در آن نقش ايفا كنند، چيست؟
تابناك/16شهريور96
اول*عليرضافرجي
بررسي ديدگاه چند تن از نمايندگان مجلس
چه كسي مانع از رفع فيلتر «توييتر» در ايران است و چرا؟
۱۶ شهریور ۱۳۹۶، ۱۶:۱۵
کد خبر:
82658170
تهران-ايرنا-تابناك در گزارشي آورده است:هرچه دولت مردان و ديگر مسئولان كشورمان تمايل بيشتري براي حضور در توييتر از خود نشان ميدهند و توييتر جايگاه قدرتمندتري در جهان و ايران پيدا ميكند، اين سوال پررنگ تر ميشود كه چرا براي بازگشت قدرت ايرانيان در اين شبكه منحصر به فرد اجتماعي اقدامي صورت نميگيرد؟