به گزارش روز سه شنبه ایرنا، پتروشیمی ها از صنایعی هستند كه به آب زیادی نیاز دارند، اما متاسفانه مجوز برخی از این واحدها در مناطقی صادر شده است كه با مشكل كمبود آب مواجه هستند. بر این اساس، قرار شده است كه برخی از طرح ها از مناطق مركزی به سواحل خلیج فارس و دریای عمان منتقل شوند.
همچنین مجوز برخی از این واحدها مربوط به مناطقی است كه ساخت مجتمع پتروشیمی در آنها توجیه اقتصادی ندارد كه از جمله آنها می توان به مجوزهای گسترده برای طرح های اوره اشاره كرد كه اغلب آنها با مشكل روبرو شده اند، پیش از این، مجوزهای متعدد برای ساخت مجتمع های اوره در مناطق نزدیك جغرافیایی صادر شده كه صرفه اقتصادی طرح ها را زیر سوال برده است.
بر این اساس، اكنون سرمایه گذاران با چالش مواجه شده اند و در صدد تغییر محصول اوره به محصولات با ارزش افزوده بالاتر هستند.
البته برخی سرمایه گذاران به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی، از ساخت مجتمع های دارای مجوز صرف نظر كرده و پروژه ها را به حال خود رها كرده اند.
به عنوان نمونه كلنگ احداث یك مجتمع اوره در یكی از استان های شمالی كشور به زمین زده شد و هزاران نفر از اهالی نیز اقدام به خرید اوراق مربوط به آن كردند تا در سود حاصل از ساخت آن، منتفع شوند، اما اكنون به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی، سرمایه گذاران حاضر به ساخت نیستند.
نیمه كاره ماندن مجتمع های پتروشیمی در این مناطق باعث نارضایتی اهالی بومی شده و با پیگیری های فراوان در صدد راه اندازی این طرح ها هستند. بومیان تصور می كنند حمایت نكردن دولت از ساخت این مجتمع های زیان ده به معنای بی توجهی به توسعه این مناطق و حل مشكل بیكاری است.
بر این اساس، شركت ملی صنایع پتروشیمی به نقل از احمد زارعی سرپرست مدیریت طرح های شركت ملی صنایع پتروشیمی اعلام كرده است: كمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی در شركت ملی صنایع پتروشیمی به منظور فعال شدن این طرح ها تشكیل شده است و نظارت كاملی بر روند فعالیت طرح های توسعه ای در صنعت وجود دارد.
وی با اشاره به این كه از تمام مدیریت های شركت ملی صنایع پتروشیمی در كمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی حضور دارند، افزود: جلسات این كمیته به صورت مستمر برگزار و تك تك طرح های غیرفعال این صنعت بررسی می شود.
سرپرست مدیریت طرح های شركت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این كه حدود 20 طرح صنعت پتروشیمی در كمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی در حال بررسی هستند، گفت: موانع پیشرفت نكردن این طرح ها با مدیران مربوطه در حال بررسی است.
زارعی با اشاره به این كه هدف این كمیته فعال كردن طرح های غیرفعال صنعت پتروشیمی است، تصریح كرد: تمام فرصت و كمك های لازم برای فعال شدن این طرح ها به مدیران و مجریان داده می شود و پس از اتمام فرصت باز هم میزان پیشرفت طرح بررسی می شود.
وی ادامه داد: در صورتی كه پس از پایان فرصت های داده شده، طرحی نتوانست به پیشرفت لازم برسد، آن طرح از سوی كمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی به هیات مدیره شركت ملی صنایع پتروشیمی به منظور تصمیم گیری درباره مجوز طرح معرفی می شود.
سرپرست مدیریت طرح های شركت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این كه تاكنون مجوز برخی از طرح های غیرفعال پتروشیمی لغو شده است، گفت: برای ساخت یك مجتمع پتروشیمی باید تمام شرایط زیست محیطی، تأمین آب و خوراك، انتقال محصول و نوع محصول تولیدی و همه موارد باید بررسی شوند.
فرناز علوی مدیر برنامه ریزی و توسعه شركت ملی صنایع پتروشیمی نیز چندی پیش با اشاره به ضرورت شتاب بخشی در روند ساخت و تكمیل طرح های مختلف توسعه ای در صنعت پتروشیمی ایران اظهار كرد: افزون برساخت طرح های جدید كه نیازمند جذب سرمایه گذاری است برای تكمیل طرح های های نیمه تمام نیز باید منابع مالی جدید به طرح ها اختصاص یابد تا بیش از این شاهد وقفه در ساخت نباشیم.
مدیربرنامه ریزی و توسعه شركت ملی صنایع پتروشیمی افزود: ما به عنوان تسهیل گر و حمایت كننده به دنبال آن هستیم كه برنامه های توسعه ای پیش بینی شده در موعد مقرر به بهره برداری برسند اما به دلیل وجود برخی مشكلات شاهد عدم پیشرفت مطلوب و یا توقف ساخت در برخی از طرح ها هستیم و بارزترین دلیل انها وجود نداشتن منابع مالی لازم است و در این مسیر باید سرمایه گذاری های داخلی و خارجی گسترده ای صورت پذیرد.
وی با بیان این كه برخی از طرح ها كه سهامداران آنها نمی توانند فرایند ساخت و تكمیل را محقق كنند می توانند به دیگر سرمایه گذاران علاقه مند واگذار شود، گفت: در صورت همكاری و تعامل سهامداران این گونه طرح ها می توان با انتخاب سرمایه گذاران جدید اقدام به ساخت و یا تكمیل این طرح ها كرد.
به گزارش ایرنا، حدود 27 میلیون تن محصول پتروشیمی در نیمه نخست امسال تولید شد كه نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از پنج درصد رشد داشته است.
مقدار فروش داخلی در این مدت، از لحاظ ارزش 12 درصد رشد داشته است. همچنین در صادرات محصولات پتروشیمی در 6 ماه نخست سال جاری 12 درصد از نظر مقدار و هشت درصد از نظر ارزش نسبت به زمان مشابه در سال گذشته رشد تحقق یافته است.
ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی اكنون حدود 62 میلیون تن در سال است كه با بهره برداری از طرح های جدید تا پایان امسال به بیش از 70 میلیون تن افزایش می یابد.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
اقتصام*2022** 6075*خبرنگار: میثم طاهری** انتشار: زهرا هجینی نژاد
تهران- ایرنا- صدور مجوزهای گسترده برای احداث مجتمع های پتروشیمی در سال های گذشته به معضلی جدی تبدیل شده به طوری كه شماری از آنها با مشكل تامین آب و نداشتن صرفه اقتصادی مواجه هستند.