به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، نمایندگان فرانسه و آلمان در كمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل كه با موضوع خلع سلاح هسته ای برگزار شد، با تاكید بر تعهدات كشورشان در مورد اجرای توافق هسته ای ایران، حفظ برجام را ضروری دانستند.
مایكل بیونتینو نماینده آلمان افزود: برجام محصول 13 سال دیپلماسی است و حفظ آن تضمین كننده امنیت ماست.
در جلسه امروز این كمیته، كشورهای عضو سازمان ملل پیشنهادات خود در حوزه منع گسترش سلاح های هسته ای و خلع سلاح های كشتار جمعی را ارائه دادند و به بیان دیدگاه های خود در این حوزه پرداختند.
خلع سلاح از قبیل همكاری های بین المللی در استفاده صلح آمیز از فضا، كاهش بودجه های نظامی، شفافیت در هزینه های نظامی، ممنوعیت تولید و توسعه انواع جدید سلاح های كشتار جمعی و استقرار منطقه عاری از سلاح هسته ای در آفریقا و خاورمیانه محورهای مطرح شده در این جلسه بود.
نماینده فرانسه نیز با تاكید بر تعهد این كشور برای حفظ توافق هسته ای با ایران گفت: برجام نشان داده است كه منع گسترش سلاح های هسته ای از طریق دیپلماسی و مذاكره قابل مدیریت است.
این كشور در ادامه از سازمان ملل خواست با توجه به بحران كره شمالی هر چه سریعتر نسبت به شفاف تر شدن نقش ان پی تی در برخورد با نقض مواد این عهدنامه اقدام كند.
صحبت های نمایندگان آلمان و فرانسه در سازمان ملل متحد در حالی انجام می شود كه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا روز جمعه در سخنرانی اعلام راهبرد جدید دولتش در قبال جمهوری اسلامی ایران، حملاتی تند به این توافق بین المللی داشت و با تایید نكردن پایبندی ایران به تعهدات برجامی آن را به كنگره كشورش فرستاد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی كه بر اساس مفاد برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت، مرجع بازرسی و تایید اجرای مفاد این تعهد است، 8 بار گزارش داد كه جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود پایبند است.
به دنبال اظهارات رئیس جمهوری آمریكا، موج جهانی مخالفت با آن آغاز شد و فدریكا موگرینی هماهنگ كننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ كننده كمیسیون مشترك برجام بلافاصله با صدور بیانیه ای، برجام را یك توافق دو جانبه ندانست كه یك رئیس جمهوری بتواند آن را لغو یا اصلاح كند.
به گزارش ایرنا، نمایندگان تركیه و كانادا نیز در نشست كمیته یكم مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر اجرای هر چه جدی تر توافقنامه های منع استفاده از سلاح های شیمایی و بیولوژیك تاكید كرده و از سازمان ملل خواستند با موارد نقض كننده این پیمان ها برخورد جدی تری كند.
اعضای كمیته یكم مجمع عمومی همچنین بر عهدنامه منع آزمایش هسته ای تاكید كردند و آن را مقدمه ای برای جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای دانستند.
ایجاد منطقه عاری از سلاح های هسته ای در خاور میانه نیز یكی از موضوعات مورد بحث در این كمیته بود. موضوع ایجاد این منطقه از سال 1998 در سازمان ملل مطرح شد و در سال 2012 در قالب قطعنامه ای به تصویب رسید.
با اینكه هر ساله بر ایجاد چنین منطقه ای تاكید می شود اما اقدام عملی قابل توجهی در راستای آن شكل نگرفته است.
بر اساس الگوهای ارائه شده در طرح منطقه عاری از سلاح های هسته ای، كشورها در این مناطق حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را دارند و از آنها درخواست می شود كه با مذاكره با یكدیگر، به توافق های لازم برای منع استفاده نظامی از تكنولوژی هسته ای برسند.
منطقه های عاری از سلاح های هسته ای در پنج منطقه از دنیا توسط پنج توافقنامه با موفقیت ایجاد شده اند. در خاورمیانه، به علت وجود تسلیحات هسته ای در اختیار رژیم صهیونیستی، ایجاد چنین منطقه ای با موفقیت همراه نبوده است.
م.ع**1429**3404**انتشار: محسن اسماعیلی
نیویورك- ایرنا- نماینده آلمان در سازمان ملل متحد می گوید بالاترین مقام های كشور من در كنار فرانسه و انگلستان اعلام كرده اند كه به برجام و اجرای آن پایبند هستند.