۳۰ مهر ۱۳۹۶، ۸:۵۲
کد خبر: 82703931
T T
۰ نفر

معرفي دو گزينه براي تكميل كابينه

۳۰ مهر ۱۳۹۶، ۸:۵۲
کد خبر: 82703931
معرفي دو گزينه براي تكميل كابينه

تهران- ايرنا- روزنامه دنياي اقتصاد در گزارشي نوشت: دو وزير پيشنهادي حسن روحاني براي وزارتخانه‌هاي علوم و نيرو، ديروز با نامه‌اي ازسوي رئيس‌جمهوري به رئيس مجلس، معرفي شدند.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: اين نامه در صحن علني امروز پارلمان از سوي هيات‌رئيسه مجلس اعلام وصول مي‌شود و منصور غلامي وزير پيشنهادي علوم و رضا اردكانيان وزير پيشنهادي نيرو، يك هفته فرصت دارند با حضور در فراكسيون‌هاي مختلف از برنامه‌هاي خود براي تصدي اين دو وزارتخانه دفاع كنند. مجلسي‌ها يكشنبه 7 آبان‌ماه تكليف اين دو وزارتخانه بي‌وزير را مشخص خواهند كرد.

سرانجام حسن روحاني پس از گذشت دو ماه از راي اعتماد مجلس به اكثريت وزراي پيشنهادي كابينه دوازدهم، وزيران پيشنهادي خود براي بخش نيمه تمام كابينه را به مجلس شوراي اسلامي معرفي كرد. رئيس‌جمهوري ديروز در نامه‌اي كه خطاب به علي لاريجاني رئيس مجلس نوشت، منصور غلامي و رضا اردكانيان را به ترتيب براي وزارتخانه‌هاي «علوم، تحقيقات و فناوري» و «نيرو» معرفي كرد؛ افرادي كه نامشان مدتي است در رسانه‌ها به عنوان محتمل ترين گزينه دو وزارتخانه مطرح شده است. گرچه پيش از اين يكي از گمانه‌هايي كه برخي چهره‌هاي سياسي آن را محتمل مي‌دانستند، معرفي يك زن به عنوان گزينه وزارت علوم بود، اما با نامه ديروز حسن روحاني، اين گمانه منتفي شد تا مطالبه داشتن وزير زن در كابينه دوازدهم هم عملي نشود.

** كشمكش‌ها بر سر «غلامي»
برآيند آنچه طي دو ماه اخير از سوي چهره‌هاي سياسي درباره تلاش‌هاي حسن روحاني براي معرفي گزينه مورد نظرش براي وزارت علوم مطرح شده، آن است كه رئيس‌جمهوري افراد متعددي را براي اين جايگاه در نظر گرفت، اما مانع نيز بر سر تصميم او كم نبود. به‌نظر مي‌رسد روحاني فارغ از انتخاب جنسيتي براي وزارت علوم، در تلاش بود گزينه‌اي را به پارلمان معرفي كند كه بيشترين همسويي را با رويكردهاي فني دولت در حوزه آموزش عالي از يكسو و نيز با گرايش‌هاي فكري دولت دوازدهم داشته باشد. دولتي‌ها به‌دنبال آن بودند كه فردي را براي كسب راي اعتماد به پارلمان معرفي كنند كه علاوه‌‌بر وجهه علمي، تناسب حداكثري با رويكردهاي دولت داشته باشد.

از سوي ديگر انتظار حاميان روحاني نيز از او براي معرفي وزير علوم، فردي در طراز رضا فرجي‌دانا بود؛ وزيري كه استيضاح او در مجلس نهم، رابطه دولت يازدهم و مجلس نهم را آنچنان با چالش روبه‌رو كرد كه مجلس نهمي‌ها به دو گزينه معرفي‌شده از سوي روحاني براي تصدي اين وزارتخانه راي اعتماد ندادند و با گذشت 4 ماه از استيضاح فرجي‌دانا، در نهايت به وزارت محمد فرهادي رضايت دادند.

بر اين اساس، طولاني شدن زمان معرفي فردي براي وزارت علوم و طمانينه رئيس‌جمهوري در معرفي اين گزينه را مي‌توان نشان‌دهنده حساسيت حسن روحاني بر انتخاب فردي دانست كه علاوه‌بر داشتن بيشترين تناسب با رويكردهاي دولت، داراي وجهه‌اي علمي باشد و بيشترين «اجماع» را نيز به دست آورد؛ اجماع برخي نهادها و نيز اجماع ميان مجلسي‌ها! گواه اين مدعا، اظهارات هفته گذشته علي مطهري، نايب‌رئيس مجلس در گفت‌و‌گو با «ايسنا» است كه در واكنش به انتقاد نمايندگان، علت طولاني شدن معرفي وزير علوم را تلاش روحاني براي جلب رضايت همه نهادها اعلام كرد.

مطرح شدن نام منصور غلامي، رئيس 64 ساله دانشگاه بوعلي سيناي همدان، در ابتداي راه با واكنش‌هاي منفي اصلاح‌طلبان به‌ويژه برخي نمايندگان اصلاح‌طلب مجلس روبه‌رو شد؛ البته طولي نكشيد كه غلامي با برنامه‌هاي خود به دفتر محمدرضا عارف رئيس فراكسيون اميد رفت و در جلسه‌اي دو ساعته به عارف و سه نماينده اصلاح‌طلب ديگر پاسخ داد؛ جلسه‌اي كه به گواه اظهارات يكي از حاضران، برآيند آن تاييد منصور غلامي براي وزارت علوم بود. شاهد اين مدعا اظهارات محمود صادقي، نماينده تهران و يكي از حاضران آن جلسه است كه در گفت‌و‌گويي با «ايلنا» توضيح داد: باوجود آنكه آقاي غلامي با ايده‌آل‌هاي ما فاصله زيادي دارد و ايده‌آل ما گزينه‌هايي همچون رضا فرجي‌دانا و جعفر توفيقي بودند اما در شرايط فعلي كه معرفي حدود 10 تا 12 نفر از گزينه‌هاي احتمالي، هر كدام به‌دليلي بي‌نتيجه ماند، به‌نظر مي‌رسد آقاي غلامي كه فردي باسابقه و مجرب است، گزينه‌اي قابل‌قبول باشد. صادقي، غلامي را ازجمله نيروهاي اصيل آموزش‌عالي، با تجربه بالا و همچنين با جوهره اصلاح‌طلبي خواند.با اين همه، با وجود آنكه غلامي منسوب به جريان اصلاح‌طلبي است و بيشترين مسووليت خود را در دوره اصلاحات گذرانده، برخي نمايندگان اصلاح‌طلب مجلس از اين انتخاب خوشحال نيستند. بسياري از جوانان اصلاح‌طلب هم مخالفت خود با اين گزينه به دليل سياست‌هاي نامناسب در دانشگاه بوعلي همدان را چند روزي است در فضاي مجازي به‌ويژه توئيتر اعلام كرده‌اند. در ميان مخالفان اصلاح‌طلب البته، برخي معرفي شدن غلامي را خلاف خواسته جريان اصلاحات از دولت «حسن روحاني» خوانده و آن را به اعمال نفوذ رئيس دفتر رئيس‌جمهوري مربوط دانسته‌اند.

به هر روي با وجود انتقاد برخي اصلاح‌طلبان به روحاني براي معرفي غلامي به عنوان وزير علوم و انتظار آنها از معرفي فردي در طراز فرجي دانا براي تصدي اين وزارتخانه، منصور غلامي در گفت‌و‌گويي، خود را اصلاح‌طلب خواند و تاكيد كرد كه قطعا راه رضا فرجي دانا را ادامه مي‌دهد. او به اين موضوع نيز تاكيد كرد كه بيشترين مسووليت‌هايش در دانشگاه در دولت اصلاحات بوده و با اصرار رضا فرجي دانا رياست دانشگاه را پذيرفته است.به‌نظر مي‌رسد نظر نهايي اصلاح‌طلبان پارلمان درباره غلامي، به جلسه‌اي موكول مي‌شود كه اعضاي فراكسيون اميد قرار است سوالات خود را با گزينه پيشنهادي وزارت علوم مطرح كنند. منصور غلامي كه در سال 1374 از دانشگاه آدلايد استراليا در رشته علوم باغباني دكترا گرفته، در سال‌هاي 76 تا 83 و 93 تا كنون، رئيس دانشگاه بوعلي همدان بوده است.

** اوضاع مساعد براي اردكانيان
برخلاف همه مخالفت‌ها و اظهاراتي كه درباره گزينه مورد نظر حسن روحاني براي وزارت علوم مطرح شده است، وزير پيشنهادي رئيس‌جمهوري براي وزارت نيرو اما وضعيتي مطلوب دارد. رضا اردكانيان 59 ساله كه عضو هيأت علمي دانشگاه صنعتي شريف و متخصص بين‌المللي مديريت منابع آب و محيط زيست است به‌زعم بسياري مي‌تواند در جايگاه وزارت نيرو در زمينه مديريت آب و محيط زيست توفيق يابد. گواه اين مدعا اظهارات برخي نمايندگان مجلس ازجمله يك عضو كميسيون كشاورزي است. علي اكبري در گفت‌وگو با «ايسنا»، اردكانيان را فردي هوشمند و كارشناس در حوزه نيرو خواند و تاكيد كرد كه او بهترين گزينه براي تصدي وزارت نيرو است كه مي‌تواند بحران آب را مديريت كند.

مجلس كه 29 مرداد امسال حبيب الله بيطرف را به دليل مشكلات استاني و زيست محيطي و نيز سياست‌هاي نادرست در زمان وزارت، براي تصدي وزارت نيرو مناسب ندانست و به او راي اعتماد نداد، حالا با گزينه‌اي روبه‌رو است كه به عنوان متخصص بين‌المللي مديريت منابع آب و محيط زيست شناخته مي‌شود. اين بار بايد ديد نمايندگان حوزه زاگرس كه بيشترين نقش را در توفيق نيافتن بيطرف ايفا كرده بودند، اين بار آيا به سياست‌هاي زيست محيطي اردكانيان رضايت مي‌دهند؟ موضوعي كه البته يكي از مولفه‌هايي است كه مي‌تواند در راي آوري يا توفيق نيافتن اردكانيان موثر باشد.

در اين ميان همچنان نقش فراكسيون اصلاح‌طلبان پارلمان براي ايجاد اجماع بر سر هر دو وزير پيشنهادي مهم است؛ اجماعي كه مي‌تواند بار ديگر با موافقت فراكسيون اميد و نيز فراكسيون مستقلين شكل گيرد و شانس رضا اردكانيان و منصور غلامي را براي پيوستن به كابينه دوازدهم افزايش دهد.

** جلسه راي اعتماد؛ 7 آبان‌ماه
مجلسي‌ها از امروز، هفت روز فرصت دارند برنامه‌هاي اين دو وزير پيشنهادي را بررسي كنند. اعضاي فراكسيون نمايندگان ولايي يعني اصولگرايان پارلمان امروز در دو جلسه جداگانه ميزبان اردكانيان و غلامي هستند. فراكسيون زنان هم قرار است جلسه‌اي براي بررسي برنامه‌هاي دو وزير پيشنهادي تشكيل دهد. مجلسي‌ها تنها تا يكشنبه هفته آتي يعني 7 آبان‌ماه فرصت دارند برنامه اين دو گزينه وزارت را بررسي كنند زيرا بر‌اساس ماده 205 آيين نامه داخلي مجلس، يك هفته پس از معرفي وزيران پيشنهادي دولت به مجلس، جلسه راي اعتماد به وزيران پيشنهادي برگزار مي‌شود.

*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد؛ 1396،7،30
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي