به گزارش ایرنا، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی در این مناظره رعایت حقابه از زاینده رود را خواستار شد و طرف دیگر مناظره كننده عنوان كرد: این حقابه در صنعت اصفهان مصرف می شود.
**حقابه زاینده رود به طور كامل رعایت شود
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در ابتدای این مناظره گفت: براساس شرع مقدس حقابه اصفهان از رودخانه زاینده رود باید رعایت شود.
حیدرعلی عابدی افزود: رعایت نشدن این حقابه باعث شده است 120 روستای اصفهان با مشكل بی آبی و بحران خشكسالی روبه رو شود و این روستاها در حال ویرانی هستند.
وی تصریح كرد: یكی از نیازهای اساسی برای زاینده رود ساماندهی به این رودخانه است و باید این رودخانه مدیریت شود تا همیشه جاری باقی بماند و در یك چشم انداز بلند مدت بتوان آن را با یك فرم ساده زنده نگه داشت.
به گفته وی، آب زاینده رود بدون پیمانه برداشت می شود و به دلیل نبود این ساماندهی رودخانه زاینده رود از كوهرنگ تا گاوخونی با مشكلات مهمی روبه رو شده است و هر لوله ای كه برداشت می كند دارای كنتور و تابلو باشد؛ به گونه ای كه با 700 تا 800 متر لوله در اصفهان یا چهارمحال و بختیاری آب برداشت می شود.
عابدی با بیان اینكه رودخانه زاینده باید حیات دو استان چهارمحال و بختیاری و اصفهان با حدود 5 میلیون نفر جمعیت را تامین كند، اكنون به یك رود بی در و پیكر تبدیل شده است، اظهار كرد: برای ساماندهی این رودخانه باید كنتورها و شناسه هایی نصب شود تا میزان برداشت از رودخانه به درستی و كارشناسانه بررسی شود.
وی گفت: تصمیم گیرنده در حوزه آب شورای عالی آب است كه متشكل از معاون اول رئیس جمهوری و جمعی از وزرا در آن عضویت دارند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: براساس اعلام شورای عالی آب هیچ گونه واگذاری جدیدی برای برداشت آب از زاینده رود صورت نمی گیرد و منابع و مصارف باید مشخص و تنظیم باشد.
عابدی اظهار كرد: بررسی ها نشان می دهد رودخانه زاینده رود 600 میلیون مترمكعب كمبود دارد، از این رو شورای عالی آب مجوز هیچ گونه برداشت و بارگذاری بر روی رودخانه را صادر نمی كند.
به گفته وی، بدون شك این رودخانه با مشكلات عدیده ای از جمله آب شرب اصفهان كه از 30میلیون متر مكعب به 400 میلیون مترمكعب رسیده مواجه شده است، چرا كه اصفهان بیش از یك میلیون مهاجر خارج از اصفهان و یك میلیون مهاجر از شهرهای دیگر به این استان مهاجرت كرده اند.
این عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: به تازگی نمایندگان اصناف كشاورزان بر طرحهای تخصیصی آب رودخانه ناظر شده اند و این یك حركت مطلوب برای نظارت بر تخصیصی رودخانه هاست.
عابدی اظهار كرد: از نظر قانون پس از دی ماه سال 92 هرگونه تخصیص و بارگذاری جدید بر روی رودخانه زاینده رود ممنوع شده است و در مساله طرح انتقال آب از تونل گلاب اگر تخلفی صورت گرفته است باید كسانی كه تخلف كرده اند، پاسخگو باشند و هر كس در این زمینه مجوز داده باید پاسخ دهد.
این نماینده مجلس یادآور شد: زاینده رود از دیر باز حقابه بوده است و براساس نص صریح شرع و قانون باید حقابه به رسمیت شناخته شود و حقابه رودخانه باید برای وزارت نیرو یك اولویت باشد اما در دوره ای این وزارتخانه در رودخانه زاینده رود شریك شده است.
عابدی گفت: در استان اصفهان برخوردهای خوبی با چاه ها و برداشت های غیرمجاز آب شده است و هر كجا طرح غیرقانونی باشد باید با آن برخورد شود.
به گفته وی، آورده و حقابه كشاورزان اصفهان و چهارمحال و بختیاری از این رودخانه تونل اول و رودخانه طبیعی و آورده وزارت نیرو از رودخانه زاینده رود از تونل دوم كوهرنگ و چشمه لنگان 354 میلیون مترمكعب بوده است و وزارت نیرو برای 345 میلیون مترمكعب از هر كجا رسیده است مجوز برداشت داده، درحالی كه منبع تامین آب برای این میزان مشخص نیست.
به گفته وی، هر نوع دست اندازی و برداشت غیر قانونی از رودخانه زاینده رود از سوی هر كس در هر كجا باشد باید پاسخگو باشد و در این زمینه باید افراد جوابگوی كارهای خود باشند.
وی افزود: اجرای طرح انتقال آب بهشت آباد و تونل سوم كوهرنگ می تواند بخشی از نیاز چهارمحال و بختیاری و اصفهان را تامین كند و طرح بهشت اباد سیلاب هایی كه به خلیج فارس می ریزد را كنترل می كند.
عابدی با بیان این كه طرح انتقال آب بن - بروجن در چهارمحال و بختیاری غیرقانونی است، گفت: باید مشخص شود تامین آب این طرح كجاست، درحالی كه حقابه زاینده رود باید حفظ شود و این طرح حقابه كشاورزان را از بین می برد.
به گفته وی، آب شرب چهارمحال و بختیاری براساس مصوبه قانونی باید از محل تونل دوم و سوم كوهرنگ، بهشت اباد و چشمه لنگان تامین شود.
عابدی افزود: تخصیص اب برای صنایع فولادی در اصفهان از جمله فولاد مباركه به این دلیل است كه این یك طرح ملی است كه در اصفهان احداث شده است و كشور از این صنایع منتفع می شود.
به گفته وی، چرا در چهارمحال و بختیاری درختان هلو در ارتفاعات كشت شده است، درحالی كه محصول هلو در استان به زیر درختان ریخته شده است.
به گفته وی، براساس آمایش سرزمینی 98 درصد از مساحت زاینده رود در استان اصفهان است و حقابه این استان نیز از دوره های گذشته تامین شده است.
**حقابه اصفهان به صنعت اختصاص یافته است
عضو كمیته صیانت از آب چهارمحال و بختیاری نیز گفت: بحث آب به صورت جدی به عنوان یك چالش مطرح شده است و اظهار نظرهای غیر كارشناسی در این حوزه بیش از گذشته شنیده می شود.
حجت الاسلام امیرقلی جعفری در این مناظره در پاسخ به نماینده اصفهان افزود: مردم چهارمحال و بختیاری مردم اصفهان را افرادی ولایت مدار و بر مدار قانون می دانند و هیج مشكلی با مردم این استان ندارند، بلكه آنچه وجود دارد مساله سوء مدیریت در آب است.
وی گفت: باید به مسئولان اصفهان اعلام كرد یك طرح غیر مصوب در زمینه آب در این استان وجود ندارد در حالی كه در اصفهان طرحهای بی شماری در خصوص برداشت غیر مصوب آب وجود دارد و براساس مر قانون وظیفه اصلی تخصیص آب بر عهده وزارت نیرو است و قانون شورای عالی آب را پیش بینی نكرده است.
جعفری تاكید كرد: آب به عنوان انفال است و انفال در اختیار حكومت اسلامی است كه براساس قانون، وزارت نیرو مسئول رسیدگی به آب است و این وظیفه شورای عالی آب نیست.
به گفته وی، در شورای عالی آب وزیر نیرو سه بار اعلام می كند كه طرح انتقال آب از طریق تونل گلاب به شهرهای كاشان غیرقانونی است، ولی این شورا در جلسه سیزدهم از رای خود در خصوص تونل انتقال آب گلاب برمی گردد.
این استاد دانشگاه اظهار كرد: طرح انتقال آب به شهرهای كاشان از طریق تونل گلاب براساس رای سازمان بازرسی و دیوان عدالت اداری غیر قانونی است و وزارت نیرو 9 كیلومتر تونل گلاب یك را مجوز داده است و هر كسی گلاب 2 را اجرا كرده باید پای میز محاكمه بیاید.
به گفته وی، در این زمینه دو هزار میلیارد ریال برای احداث طرح انتقال آب از طریق تونل گلاب 2 هزینه شده است و مجوز این هزینه ها كجاست و با چه مجوزی انجام شده است؟
وی افزود: تا زمانی منبع تامین آب گلاب مشخص نشده بود، زیرا این طرح برای آبرسانی به 14شهر در استان اصفهان تصویب شد.
جعفری اظهار كرد: طرح انتقال آب بن - بروجن مصوبه 2 هیات دولت است و منبع آب آن از همان سهم 224 میلیون مترمكعب حق چهارمحال و بختیاری تامین می شود هر چند چهارمحال و بختیاری بر روی 224میلیون مترمكعب حرف دارد.
این فعال حوزه آب گفت: هم اكنون 15هزار چاه غیر مجاز در استان اصفهان وجود دارد و اصفهان برای تامین اب باید الگوی تغییر كشت دهد و از كشت برنج به سمت محصولات كم آب برود.
وی افزود: سهم حقابه بران اصفهان از آب زاینده رود 480 میلیون مترمكعب است و حق سهم آب بران حدود 665 میلیون مترمكعب است و باید پرسید، چرا برای صنعت اصفهان حقابه اختصاص داده شده است و در كوه صفه فضای سبز ایجاد شده است تا نیازمند آب باشد.
جعفری یادآور شد: حقابه به عنوان مالكیت محسوب نمی شود و اذن مصرف است و نباید از حقابه به عنوان حق مالكیت استفاده شود.
به گزارش ایرنا، در این نشست جمعی از دانشجویان چهارمحال و بختیاری و اصفهان سوالات خود را در حوزه آب مطرح كردند.
خبرنگار : محمود رئیسی**انتشار:جهانبخش صفری
2097/6021
در مناظره بحران آب مطرح شد:
نماینده اصفهان: حقابه زاینده رود رعایت شود/ عضو كمیته صیانت از آب: حقابه در صنعت مصرف می شود
۱۲ آذر ۱۳۹۶، ۹:۰۹
کد خبر:
82750576
شهركرد- ایرنا- مناظره بحران آب در استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان شنبه شب با موضوع 'حقابه' رودخانه زاینده با حضور نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی و یك عضو كمیته موسوم به «صیانت از آب» استان چهارمحال و بختیاری در تالار شهید آوینی دانشگاه شهركرد از سوی بسیج دانشگاه شهركرد برگزار شد.