۱۹ آذر ۱۳۹۶، ۹:۲۸
کد خبر: 82758078
T T
۰ نفر
سوار بر تاكسي روي آب، عزيمت به بهشت پنهان آن سوي درياچه

كرج - ايرنا - روستاهاي ايران هر كدام داراي جذابيت هايي است كه در صورت بازگو شدن داستان آنها مي توانند كانون توجه قرار گيرند، اما در اين بين روستايي در استان البرز با تاكسي روي آبش، بهشتي پنهان در آن سوي درياچه سد كرج است كه البته در حصار مشكلات قرار دارد.

استفاده از ظرفيت هاي روستاها به ويژه درمناطق خوش آب و هوا و كوهستاني و مطرح شدن آنان به عنوان قطب گردشگري نياز به نگاه هنرمندانه و خلاقانه دارد تا روستاهايي كه شايد كسي شناخت درستي از آنها ندارد محلي براي تامين درآمد پايدار براي روستاييان باشد.
روستاي واريان از روستاهاي واقع در جاده كرج به چالوس در استان البرز است كه
پس از آبگيري سد كرج در سال 1348 بخش عمده اي از آن به زير آب رفت و اكنون راه دسترسي به اين بهشت پنهان كه 50 خانوار در آن زندگي مي كنند، سوار شدن بر قايق و گذر از عرض درياچه سد كرج است.
براي بخشي از جمعيت اين روستا و چند روستاي ديگر كه زير آب رفته اند در منطقه اي در شرق شهرستان كرج مكاني در نظر گرفته شد كه اكنون رزكان نو نام دارد. اين روستاها در مناطقي خوش آب و هوا قرار داشته و مناطقي ييلاقي به شمار مي رفتند.
روستاي واريان كه در 25 كيلومتري از ابتداي جاده كرج - چالوس واقع شده و اكنون نيز بخشي از آن در آن سوي درياچه سد كرج قرار دارد، زماني روستاي بزرگي بوده است و اكنون نيز كه تنها بخشي از آن باقي است، جذابيت هاي طبيعي فراواني دارد كه هر دوستدار طبيعت و بوم گردي را به سمت خود جلب مي كند.
روستاي واريان ابتدا در جايي كه اكنون بستر درياچه سد كرج است، قرار داشت اما اهالي و ساكنان آن به مناطق بالاتر كوچ داده شدند و بدين ترتيب تنها راه ارتباطي آن راه آبي است.
گذر از درياچه زيباي سد كرج و رسيدن به اين روستا كه خود داراي آب و هوايي پاكيزه و سرشار از لطافت و طبيعت مسحوركننده است، جذابيت هاي خاصي به اين روستا بخشيده كه مي تواند به عنوان يكي از مقاصد گردشگري به ويژه براي بوم گردان به حساب آيد.
درياچه سد كرج باعث شده كه اين روستا از موقعيت خاصي برخوردار شود. در آن سوي درياچه و كنار جاده هتلي به نام هتل واريان قرار داشت كه امكاناتي براي قايق‌راني و اسكي روي آب داشت كه به دليل احتمال آلوده كردن آب سد، بسته شد.
اكنون ساكنان اين روستاي زيبا با مشكلات فراواني مواجه هستند و سال ها است براي ادامه زندگي در روستاي خود با مشكلات دستعه و پنجه نرم مي كنند، در حالي كه اكنون حتي امكان تعمير خانه هاي قديمي براي آنان فراهم نيست.
خبرنگاران ايرنا مركز استان البرز به دعوت تعدادي از روستاييان سفري به اين روستاي جذاب و ديدني داشتند تا پاي صحبت ها و دردودل هاي آنان بنشينند.
**به دنبال تعيين تكليف اساسي روستاي واريان هستيم
يكي از اعضاي هيات امناي مسجد واريان در گفت و گو با خبرنگاران ايرنا گفت: در جاده كرج - چالوس تعداد كمي از روستاها داير و فعال هستند و جذب و بازگرداندن جمعيت به روستاها يكي از دغدغه هاي اصلي مسئولان بوده به طوري كه در سياستگذاري هاي كلان به اين امر توجه ويژه اي دارند.
رضا صفري خاطرنشان كرد: در روستاي واريان برغم كمبود امكانات و رفاه كامل براي
اهالي، مردم استقبال زيادي براي ماندن دارند. زمستان ها به دليل شدت برودت هوا و نبود گاز و عدم دسترسي به مسيرهاي تردد مناسب و ساير امكانات مورد نياز از جمعيت ساكن در روستا كاسته شده و مردم به صورت موقت به شهر مي روند ولي با آغاز فصل بهار اهالي روستا بازگشته و زندگي جريان دارد، البته مشكل اشتغال نيز براي سكونت دائم وجود دارد، چراكه باغداري و دامداري در اين روستا بسيار كم است و تنها براي مصرف شخصي بوده و منبع درآمد محسوب نمي شود.
وي خاطرنشان كرد: در گذشته سيب هاي واريان در كشور معروف بود، ولي اكنون به دليل نبود امكانات، جاذبه و صرفه اقتصادي، كشاورزي و باغداري براي جوانان و همچنين مشكلات و موانعي كه با آن دست و پنجه نرم مي كنيم، اين امر مورد استقبال قرار نمي گيرد.
صفري ادامه داد: اين روستاي زيبا و پر از جاذبه هاي طبيعي و گردشگري با مشكلات عديده اي مواجه است كه براي حل آنها بارها به مراجع قانوني، نمايندگان مردم در مجلس و مسئولان نامه نوشته ايم كه براي حفظ اين روستا تدبيري انديشيده شود،
ولي تاكنون به نتيجه اي نرسيده ايم.
وي ادامه داد: از سال 34 كه سنگ بناي سد كرج گذاشته شد در روستاي واريان حدود 500 خانوار زندگي مي كردند و اين روستا مركزيت داشت و پس از ساخت سد بخش بزرگي از روستا زير آب رفت و براي تردد اهالي باقي مانده روستا كه با جاده اصلي فاصله داشتند، قايقي در نظر گرفتند كه عبور و مرور تا حدودي ميسر شود و در
سال 59 نيز پس از اقدامات جهاد سازندگي طبق قرادادي مقرر شد كه سازمان آب و فاضلاب تهران براي اتصال روستا به جاده اصلي پلي بنا كند، ولي اين اقدام صورت نگرفت.
صفري مي افزايد: پس از مدتي اعلام شد كه امكان ايجاد پل وجود ندارد و سكونت در اين روستا منجر به آلوده شدن آب سد مي شود، از اين رو بايد اهالي، روستا را تخليه كنند، بنابراين در واريان شهر كنوني كه در حوالي شهر كرج قرار دارد، بخشي از اراضي را به عنوان معوض در نظر گرفتند و تعدادي از وارياني ها اين اقدام را پذيرفته و زمين هاي خود را در روستا واگذار كردند و به شهر رفتند ولي برخي نيز چنين شرطي را قبول نكردند.
وي افزود: اكنون فشار زيادي بر روي اهالي روستا وجود دارد چرا كه تاكيد بر اين است كه روستا به صورت كامل تخليه شود، ولي ما ترجيح مي دهيم زمين هاي خود را حفظ كنيم و در روستا بمانيم، گرچه اكنون براي بازسازي خانه هايمان امكان انتقال مصالح نداريم.
اين عضو هيا امناء مسجد روستاي واريان تصريح كرد: بر اساس مصوباتي كه سال ها پيش تهيه و تدوين شد، 360 هكتار زمين براي وارياني ها و انتقال آنها به شهر در نظر گرفته شده بود، ولي اكنون سهميه اهالي اين روستا كم شده است.
وي گفت: سال 60 طبق اظهارات كارشناس مربوطه اراضي واريان 180 هكتار تخمين زده شده بود، ولي كارشناس ديگري 75 هكتار اراضي را قابل واگذاري اعلام كرد و پس از آن به تك تك اهالي باقي مانده در روستا نامه اي مبني بر مهلت 15 روزه تخليه روستا ابلاغ شد ولي اهالي مي خواهند در روستاي آبا و اجدادي خود بمانند.
اين عضو هيات امناي مسجد واريان خاطرنشان كرد: مدتي بعد موضوع حريم وبستر سد و رودخانه مطرح شد كه اين موضوع نيز با استفاده از قانون و نظر كارشناس و پيگيري هاي اهالي روستا رد شد چرا كه فاصله قانوني بوده و واريان آلودگي براي آب سد ندارد.
وي خاطرنشان كرد: برخي اوقات هم كه قايق بزرگ روستا خراب مي شود مجبور هستيم با يك قايق كوچك رفت و آمد داشته باشيم و حتي براي بازسازي مسجد روستا نيز اجازه نداشتيم مصالح انتقال دهيم.
وي تصريح كرد: بسياري براي بازديد از روستا آمدند و جلسات بسياري نيز تشكيل شده ولي همچنان در بلاتكليفي هستيم.
يكي از اهالي سالخورده اين روستا كه حتي در فصول سرد سال نيز واريان را ترك نمي كند نيز به خبرنگاران ايرنا گفت: دل كندن از زادگاهم بسيار برايم دشوار است و نمي توانم اين زيبايي ها را در جاي ديگري با تمام وجود حس كنم.
رقيه سروري با اشاره به خاطرات دور و نزديك از واريان، گفت: پس از سال ها رنج و سختي براي ماندن در روستا همچنان اميدواريم كه با كمك مسئولان تدبيري اتخاذ شود كه به اهالي اجازه ماندن و زندگي آرام در روستا را بدهند.
وي ادامه داد: اكنون امكانات مناسبي براي تردد و گاز در روستا نداريم، ولي به همين شرايط نيز قانع هستيم و تنها آرامش براي زندگي در واريان كه سرزمين اجدادي ماست را خواستاريم زيرا سكونت دائم در واريان را به شهر ترجيح مي دهيم.
يكي ديگر از اهالي جوان روستا كه در بلندي هاي واريان به تماشاي طبيعت نشسته، گفت: به دليل كمبود امكانات و نبود اشتغال مناسب در روستا، زندگي شهري را به اجبار انتخاب كردم، ولي از هر فرصتي استفاده كرده و همراه خانواده به واريان باز مي گردم.
محمد اصغري افزود: اگر به امنيت روستا مطمئن شوم مايلم كه مانند والدينم در روستا ساكن شوم و هر روز از اينجا به محل كارم رفت و آمد داشته باشم.
وي اضافه كرد: اين روستا به اندازه اي زيبا است كه مي تواند براي گردشگران بسيار جذاب بوده و براي اهالي اشتغالزايي كند و خواست ما از مسئولان اين است كه در اين مسير ما را ياري كنند.
1535/6155خبرنگار:داريوش غفاري**انتشار دهنده:داريوش غفاري