۲۱ آذر ۱۳۹۶، ۱۳:۲۱
کد خبر: 82760894
T T
۰ نفر
ميخ ترامپ بر تابوت صلح؟!

تهران - ايرنا- پايگاه خبري ديپلماسي ايراني در يادداشتي نوشت: شرايط جديد باعث خواهد شد تا فلسطيني ها از تجربه شبه دولت خودگردان كه كاريكاتوري از حاكميت فلسطيني بدون اختيارات لازم براي اعمال حاكميت است، استفاده كرده و به سمت تشكيل حكومت واقعي بر كل سرزمين فلسطين بروند.

اين نوشتار به قلم نصرت الله تاجيك در ادامه مي افزايد: يكجانبه گرائي ترامپ در صحنه بين المللي از آغاز فعاليتش در كاخ سفيد به تدريج سنگهاي زير بناي روابط بين المللي را برداشته و بي اعتمادي غيرقابل وصفي را در ميان افكار عمومي جهانيان بوجود آورده است.
اقدام اخيرش در شناسائي بيت المقدس بعنوان پايتخت رژيم صهيونيستي و درخواست انتقال سفارت آمريكا از تل آويو به اين شهر كه به اعلاميه بالفور آمريكائي معروف شد كه يكصد سال پيش نوع انگليسي آن در سال 1917 صادر شده است. اين اقدام ترامپ عليرغم مخالفت جهاني در سطح دولتها و نهادهاي مدني و مردمي و مجامع بين المللي و مغايرت با اسناد بين المللي با هر انگيزه و نيتي كه باشد بايد در ياداشت ديگري به آن پرداخت.
بيت المقدس طبق قطعنامه 181 كه در سال 1947 مبناي تشكيل اسرائيل شد يك شهر بين المللي محسوب مي شود كه حاكميت آن بايد توسط دو دولتي كه قرار بود تاسيس شوند اعمال شود. اما از سال 1980 كه اين رژيم دست به اقدامات يكجانبه اي در آن زد هم اكنون اين شهر كه قبله اول مسلمين در آن واقع و افكار عمومي مسلمانان نسبت به آن حساس هستند، اشغال شده محسوب مي شود و اشغالگر طبق قوانين بين المللي داراي وظايفي است كه رژيم صهيونيستي تا كنون به آنها عمل نكرده است.
اين اقدام ترامپ حتي مغاير آرائي است كه دولتهاي پيشين امريكا در زمينه بيت المقدس در سازمان ملل داده بودند و در حالي صورت گرفته است كه حكام عرب داراي اختلافات حداكثري با يكديگر در زمينه مسائل مختلف منطقه هستند. اعلام بيت المقدس بعنوان پايتخت رژيم صهيونيستي بدون شك با اطلاع و هماهنگي آنها و براي حداقلي كردن خواسته هاي فلسطيني هاست. بر اين اقدام ترامپ چند نتيجه مترتب خواهد شد:
1- اين تصميم ترامپ، اگر چه طول مي كشد تا اجرائي شود، اعتبار آمريكا در جهان اسلام و حتي افكار عمومي مردم جهان را خدشه دار، تضعيف و احساسات مسلمانان را عليه آمريكا و سياستهايش برخواهد انگيخت.
2- آمريكا ديگر ميانجي بيطرف نيست و نقش واسطه براي مذاكرات صلح را نمي تواند ايفا كند و احتمالا' اين امر به سمت اروپا شيفت پيدا مي كند و ما نيز بايد با اين روند همراهي كنيم. زيرا اروپا هم سابقه تاريخي و شناخت بيشتري از مشكلات منطقه دارد و هم امنيت اروپا به امنيت اين منطقه گره خورده است و نمي توانند از سر شكم سيري و بدون مسئوليت آن گونه كه ترامپ برخورد مي كند، برخورد كنند.
3- ترامپ امتياز بزرگي به رژيم صهيونيستي داد كه هم هيچ چيزي نگرفت و هم كارت برنده خود را كه مي توانست در زمان ديگري احتمالا' و بدون توجه به ماهيت رژيم صهيونيستي و به نتيجه رسيدن روند مذاكرات صلح و با همان ديدي كه دولت آمريكا دارد، كارآئي داشته باشد تا دو طرف را به نتيجه برد - برد برساند.
4- اين اقدام ترامپ و درخواست انتقال سفارت آمريكا از تل آويو به شهر بيت المقدس از وزارت امور خارجه آمريكا نه تنها روند صلح را دچار مشكل مي كند و دست يافتن به آن را غير عملي، بلكه اين اقدام روند توسعه سياسي اجتماعي اين منطقه را نيز دچار مشكل خواهد كرد. زيرا در درگيري و خشونت چيزي جز اعمال زور در روابط سياسي اجتماعي چه در داخل هر بخش از جوامع و چه در رابطه با تنظيم روابط خارجي هر بخش با بخش ديگر باز توليد نمي شود و راه و جائي براي توسعه نمي ماند.
5- اين اقدام، ميخ ترامپ بر تابوت 'صلح بر اساس دو دولت' بود. اما يكجانبه گرائي بين المللي و اقدام هنجارشكنانه حقوقي ترامپ راه را براي فلسطينيها باز مي گذارد تا در مذاكرات ناشي از مبارزات خود از هر شرطي تنازل كردند از پايتختي بيت المقدس براي دولت فلسطين عدول نكنند! بر سرزمين فلسطين بايد حكومتي واحد براي ملتهاي ساكن در آن حاكم باشد.
6- گر چه اين امر باعث بهم ريختگي بيشتر منطقه، افزايش خشونت و به دوري از صلح منجر شده، اما فرصتي براي دور جديدي از مبارزه ضد صهيونيستي است كه بايد فلسطيني ها پرچم آن را همچون چند دور انتفاضه قبلي به دوش بكشند.
7- سران عرب در مظان اتهام قرار خواهند گرفت و رژيمهايشان با سلب مشروعيت مواجه خواهند شد. افكار عمومي اجازه نمي دهد ديگر بيانيه هاي غرا و سخنان حماسه اي با احساساتش بازي كند.
بدنه مردمي دنياي اسلام بدنيال ظرفيت سازي است. شرايط جديد باعث خواهد شد تا فلسطينيها از تجربه شبه دولت خودگردان كه كاريكاتوري از حاكميت فلسطيني بدون اختيارات لازم براي اعمال حاكميت است، استفاده كرده و به سمت تشكيل حكومت واقعي بر كل سرزمين فلسطين بروند.
*منبع: پايگاه خبري ديپلماسي ايراني/ 20 آذر 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردي اسدي
۰ نفر