به گزارش ايرنا داريوش جهان پيما روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران خراسان شمالي در بجنورد اظهاركرد: كشورمان هم اكنون در اجراي اين پروژه(طاعون نشخواركنندگان كوچك) از بسياري از كشورها پيش تر است، به لحاظ برتري فني و علمي نيز نسبت به 12كشور منطقه،ايران به عنوان مدير علمي و مشورتي منطقه قرار گرفته است.
وي ادامه داد: فائو جلسات متعددي را هم با كشورهاي ايران، افغانستان، پاكستان و تاجيكستان برگزار كرده است تا بتوانيم طرح ريشه كني بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك را در آن كشورها انجام دهيم.
مدير كل دفتر بهداشت و مبارزه با بيماري سازمان دامپزشكي در ادامه گفت: تاكنون اين سازمان يك مجوز براي توزيع شير فله به متقاضيان ارائه نكرده است.
جهان پيما همچنين با اشاره به اينكه كشورهاي موفق براي كنترل بيماري تب مالت، صنعت پاستوريزاسيون خود را توسعه داده اند، افزود: بيان اين مطلب در كشور ما مبني بر اينكه صنعت پاستوريزاسيون بايد توسعه يابد اما در كنار آن مجوز توزيع شير فله اي نيز داده شود، با يكديگر متناقض است.
وي با تاكيد براينكه به منظور كنترل بيماري تب مالت در ميان جمعيت انساني بايد صنعت پاستوريزاسيون رونق پيدا كند، ادامه داد: با انجام عمليات پاستوريزه كردن شير، فقط عوامل بيماري زا از بين مي رود و اين امر هيچ تاثيري بر ارزش غذايي آن ندارد.
وي همچنين اظهار كرد: براساس اذعان علوم پزشكي خراسان شمالي، كاهش 50 درصدي در مبتلايان بيماري تب مالت در جمعيت انساني اين استان گزارش مي شود.
جهان پيما افزود: اين امرنشان دهنده اين است كه هدف گذاري و تشخيص مشكل درست بوده است، اما كنترل بيماري تب مالت در جمعيت انسان و بروسلوز در جمعيت دامي با يك آيتم نيست و بايد در شاخص هاي مختلف و در جمعيت دام سنگين هم انجام شود .
وي ادامه داد: براساس آمار و ارقامي كه در سيستم 'جي،آي، اس' سازمان دامپزشكي كشور و در خراسان شمالي وجود دارد، در كنترل بيماريهاي دامي و بيماري هاي مشترك ميان انسان و دام موفق بوديم.
جهان پيما گفت: در سال 94 و 95 خراسان شمالي از استان هايي بود كه بيماري تب مالت در جمعيت انساني آن از نرم كشوري بالا تر بود كه توانستن اين مشكل را در منطقه با برنامه ريزي خاصي حل كنند.
وي افزود:در اين راستا اداره كل دامپزشكي با هماهنگي و همكاري بين بخشي توانستن يك طرح پايشي را در جمعيت دام سبك انجام دهند، دام سبك يكي از عوامل اصلي انتقال بيماري تب مالت در منطقه بود.
استان خراسان شمالي2.5 ميليون راس دام سبك و در مجموع 3.5 ميليون واحد دامي دارد كه اين ميزان استان در رديف 7 استان اول در پرورش دام در كشور قرار داده است.
وي گفت: آمار و ارقام نشان مي دهد كه طي 10 سال اخير در جمعيت دامي و انساني بيماري تب مالت روبه كاهش است اما برخي از استان ها از حالت متوسط بالاتر و برخي هم از حالت متوسط پايين تر هستند.
جهان پيما افزود: جمعيت دامي در خراسان شمالي تست كشتار را با تلفيق واكسيناسيون عمومي پيش بردند، واكسيناسيون عمومي در مرحله بعد متوقف مي شود و تست كشتار تداوم پيدا مي كند، يعني عامل انتشار آلودگي در جمعيت دامي و انساني بايد حذف شود كه در دستور كار قرار دارد.
وي ذكر اينكه در جمعيت دام سنگين هم همين برنامه را پياده سازي مي كنيم گفت: براي اجراي اين كارها و براي اينكه دام را از چرخه توليد حذف كنيم، نبايد به مرحله اي برسيم كه در توليد ناخالص ملي و جمعيت دامي كاهش پيدا كنيم و اشتغال را از دست دهيم .
وي عنوان كرد: براي حفظ اين موارد، بايد دام را جايگزين كنيم كه براي تحقق اين امر هم دولت مبلغي از غرامت را بر عهده مي گيرد، اين هماهنگي با سازمان مديريت و برنامه ريزي، براي تامين جايگزيني ها و براي اجراي طرح به طور خاص بود.
مديركل دفتر بهداشت و مديريت بيماري هاي دامي سازمان دامپزشكي كشور گفت: درموضوع واكسيناسيون عمومي به نقطه اي رسيديم كه در سال 97، قطع واكسيناسيون را خواهيم داشت.
وي با ذكر اينكه بيماري تب مالت يك بيماري هزار چهره است و كنترل آن نيازمند هزينه هاي سنگين و سيستم هاي اجتماعي كارآمد است ادامه داد: دو بيماري آبله انساني و طاعون گاوي در جهان ريشه كن شده است، براي ريشه كني طاعون نشخوار كنندگان كوچك هم برنامه ريزي هايي داريم.
مديركل دفتر بهداشت و مديريت بيماري هاي دامي سازمان دامپزشكي براي بازديد از مراكز آزمايشگاه دامي امروز وارد خراسان شمالي شد. سفر اين مسئول كشور يك روزه اعلام شده است.
ع/ 6042 انتشار: سيدحسين قدسي
يك مدير در سازمان دامپزشكي:
ايران مبارزه با بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك را در 3 كشور انجام مي دهد
۲۱ آذر ۱۳۹۶، ۱۸:۲۷
کد خبر:
82761372
![ايران مبارزه با بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك را در 3 كشور انجام مي دهد ايران مبارزه با بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك را در 3 كشور انجام مي دهد](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13960921/82761372/N82761372-72048443.jpg)
بجنورد-ايرنا- مديركل دفتر بهداشت و مديريت بيماري هاي دامي سازمان دامپزشكي گفت: كشورمان طرح مبارزه با بيماري طاعون نشخواركنندگان كوچك را در كشورهاي افغانستان، پاكستان و تاجيكستان را انجام مي دهد.