۲۳ آذر ۱۳۹۶، ۱۳:۰۴
کد خبر: 82763378
T T
۰ نفر
چمن سلطانيه در دستور كار ثبت جهاني قرار مي گيرد

زنجان – ايرنا - رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو اعلام كرد: پس از ثبت جهاني جنگل هاي هيركاني در ايران، با توجه به اينكه چمن سلطانيه مركز بين المللي آبخيرداري و تنوع زيستي است، در دستور كار ثبت جهاني قرار مي گيرد.

به گزارش ايرنا، چمن سلطانيه باوسعت تقريبي 35 كيلو مترمربع در ناحيه مركزي متمايل به غرب استان زنجان قرار دارد اين چمن با ارتفاع عمومي يكهزار و 800 متر از سطح دريا از شمال به اراضي قراي خيرآباد و مشك‌آباد از غرب به قراي قلعه، المكي و حومه شهرستان سلطانيه و از شرق به قريه قره‌بلاغ محدود مي‌شود.
مهين گزاني روز پنجشنبه در نشست رد پاي محيط زيست در منشور حقوق شهروندي در زنجان افزود: با توجه به اينكه چمن سلطانيه مركز بين المللي آبخيزدازي و تنوع زيستي بشمار مي رود، از 2 سال گذشته با همكاري يونسكو جزو مراكز منطقه اي و بين المللي به وجود آمده در ايران است.
وي خاطرنشان كرد: بعد از ثبت جهاني جنگل هاي هيركاني، اميد مي رود چمن سلطانيه در دستور كار اين ثبت قرار مي گيرد.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو گفت: سطح جنگل هاي هيركاني سابقه طولاني از گذشته و دوران دوم زمين شناسي دارد و براي حفظ اين جنگل ها پرونده آن در ماه ژانويه به يونسكو فرستاده مي شود و در مرحله بعد به ثبت جنگل هاي جهاني اضافه شود.
گزاني با بيان اينكه مرزي براي دانش وجود ندارد بايد براحتي در اختيار همه كشورها قرار گيرد، اظهار كرد: از وظايف يونسكو گسترش همكاري هاي بين المللي و منطقه اي بين كشورهاست.
وي اضافه كرد: يونسكو در ارتباط با مباحث زيست محيطي پنج برنامه بين المللي دارد كه يكي از آن اقيانوس شناسي است.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو گفت: اين سازمان به عنوان تنها آژانس سيستم ملل متحد به مباحث اقيانوسي دريايي مي پردازد و اين علم يكي از پنج علم آينده دنياست چرا كه در حال حاضر اقيانوس ها و درياها بكر و منابع آنها دست نخورده است.
گزاني يكي ديگر از آن برنامه بين المللي آب شناسي بيان كرد و افزود: برنامه بين المللي آب شناسي كه با بيش از 60 سال عمر خود در حال حاضر فاز هشت خود را طي مي كند و دردهاي جوامعي كه مشكل اين مايع حياتي را دارند مطرح مي كند.
وي ابراز كرد: خوشبختانه كميته موفقي داشتيم و در حال حاضر ايران عضو شوراي برنامه بين المللي آب است.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو يكي ديگر از مباحث پنجگانه زيست محيطي يونسكو را برنامه انسان و زيست كره اعلام كرد و ادامه داد: در آن اكولوژيك هاي مختلف و ذخيرگاه ها مطرح مي شود.
گزاني از وجود 13 ذخيرگاه زيست كره در ايران خبرداد و افزود: در آن مباحث مشاركت هاي مردمي، استفاده بهينه و حفظ طبيعت مطرح است.
وي، درياچه اروميه را يكي از ذخيرگاه هاي يونسكو دانست كه از 600 ذخيرگاه اين سازمان در شبكه به شمار مي رود و هرچه با اين درياچه انجام شد در نتيجه رعايت نكردن استانداردها و قوانين بود.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو گفت: در تلاش هستيم ذخيرگاه هاي زيست كره با همكاري اين سازمان به پيش برود و در آينده اي نزديك برنامه ذخيرگاه هامون با افغانستان براي ذخيرگاه هاي بين مرزي با همسايه ها انجام و حساسيت آبي اين كشور همسايه برطرف و براي اين موضوع از مباحث زيست محيطي وارد خواهيم شد.
گزاني با بيان اينكه ايران به بهشت زمين شناسي مشهور است، يادآورشد: دانشمندان مجربي داريم كه در اجراي بسياري از پروژه ه هاي زمين شناسي يونسكو مشاركت داشتند و توانستيم نخستين ژئوپارك خاورميانه و ايران را با همكاري اين سازمان به ثبت جهاني برسانيم.
وي ادامه داد: طي برج هاي آينده نشستي بين المللي تشكيل با يونسكرو ايران مساله مركزيت ايران را به عنوان ايجاد مركز آموزش قوي براي ژئوپارك ها مطرح مي شود.
به گفته گزاني در ژئوپارك ها مسائل مربوط به جوامع محلي، فرهنگ سازي، آموزش و مباحث گردشگري مطرح مي شود.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو اظهاركرد: مباحث مربوط به علوم پايه و مهندسي يونسكو از سال 2005 شكل گرفته و ايران كميته هاي پنجگانه يونسكو را راه اندازي كرده است.
گزاني افزود: يونسكو معتقد است جنگ در اذهان شكل مي گيرد و صلح نيز بايد در اذهان شكل بگيرد و اين سازمان از ديرباز محل تلاقي فرهنگ هاي زيست محيطي بوده است و فعاليت آن بر اين مبنا بوده است.
وي تاكيد كرد: جنگ با طبيعت بدترين نوع جنگ و صلح با آن بهترين نوع صلح به شمار مي رود و جنگ با طبيعت مثل سونامي آتشفشان، طوفان، خشكسالي، رانش و سيل ناشي از عملكردهاي مستقيم و غيرمستقيم بشري است.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو به مساله حقوق شهروندي و محيط زيست اشاره كرد و يادآورشد: شهروند مركب از 2 كلمه 'شهر' با معني جامعه انساني و 'وند' به معني حضور وابسته به جامعه بوده مفهوم شهروندي طي 2 دهه گذشته به طور گسترده اي بر زبان و قلم سياستمداران جاري مي شود.
گزاني، فرانسويان را از پيشتازان اجراي حقوق شهروندي در جامعه نام برد و افزود: لزوم شناخت دقيق شهروندي و حقوق آنها و آنچه داشتن حق محيط زيست سالم ضروري است مطرح مي شود چرا كه اين حق به عنوان حقوق اساسي شهروندان مطرح است و در نبود آن احقاق حق صورت نمي گيرد.
وي اضافه كرد: محيط زيست آلوده سلامت روحي، جسمي و رواني، شهروندان را به خطر انداخته و حيات آنها را نابود مي كند.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو گفت: نهضت شهروند سازي يكي از راه هاي مقابله با فساد محسوب مي شود و شهروند به قوانين اجتماعي احترام مي گذارد و براي داشتن جامعه اي متمدن و قانونمدار در تلاش است و در اين جامعه اي احترام به محيط زيست يك اصل مي شود.
گزاني خاطرنشان كرد: در جهاني كه بيش از هفت ميليارد انسان در آن زندگي مي كنند اين افراد با پديده هاي آلودگي هوا، ترافيك، هدر رفت وقت، گسترش بي رويه سوخت و منابع انرژي روربرو هستند.
وي به حاشيه نشيني در شهرها اشاره كرد و ادامه داد: هزاران نفر به سبب حاشيه نشيني و بي توجهي به محيط زيست، ساخت و سازهاي غيرمجاز، سكونت در خانه هاي ناامن و فرسوده آنها را در معرض خطر قرار داده كه بايد بدانيم ميراث مشترك انسان ها و نسل هاي آينده زمين است.
به گفته رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو، گرم شدن سياره زمين، آلودگي هاي گسترده ناشي از صنايع، آب شدن يخ هاي قطبي زندگي همه افراد بشر را تهديد مي كند.
گزاني تاكيد كرد: ظهور مفاهيم شهروند جهاني و شهروند اكولوژيست بازتاب توجه عميق انسان مسئوليت پذير به محيط زيست است.
وي اظهاركرد: در عصر حاضر انسان ناگزير است بين الزامات زيست محيطي و تامين زيستگاه هاي مناسب انساني موازنه برقرار كند.
رئيس اداره علوم كميسيون ملي يونسكو گفت: اعتقاد بر اين است براي حفظ حقوق زيست محيطي شهروندان بهترين پايگاه دفاع از آن، ساخت آن در فكر انسان بوده و آموزش محيط زيست بخش بنيادين اين پايگاه به شمار مي رود.
گزاني تاكيد كرد: هدف از آموزش بايد ارتقاي سطح دانش و آگاهي همه مردم از اوان كودكي درباره نظام هاي فيزيكي، زيست شناختي و ارتقاي حمايت از زندگي بر روي زمين باشد تا اقدامات شهروندان اثر منفي بر محيط زيست وارد نكند.
به گزارش ايرنا، در اين نشست گروه هاي مردم نهاد در زمينه محيط زيست، مديران كل منابع طبيعي و آبخيزداري، محيط زيست استان و اعضاي شوراي شهر زنجان حضور داشتند.
7325/8068
خبرنگار: حديث ابوالحسني** انتشاردهنده: اسماعيل جهانبخش