۳ بهمن ۱۳۹۶، ۱۴:۱۱
کد خبر: 82805536
T T
۰ نفر

حاشيه هاي پررنگ حاشيه نشيني

۳ بهمن ۱۳۹۶، ۱۴:۱۱
کد خبر: 82805536
حاشيه هاي پررنگ حاشيه نشيني

زاهدان - ايرنا - حاشيه هاي مملو از جمعيت شهرهاي سيستان و بلوچستان به ويژه زاهدان مركز اين استان به عنوان بزرگشهر با مشكلات و معضلات بسياري همراه هستند كه عوامل مختلف از جمله فقر، مهاجرت و اجرا نشدن صحيح قانون در شكل گيري و روند رو به رشد آنها تاثير دارد.

به گزارش ايرنا، در نگاه اول به زائده هاي ناموزوني كه از دل زمين سياه حاشيه شهر نيم خيز شده اند گويي به كارخانه اي شلوغ برخورده ايم كه در آن هيچ كارگري و دستگاهي در سر جاي خود نيست اما با نگاهي نزديكتر به اين سازه ها مي توان دريافت كه اين بخش حاشيه اي خود خانه و كارخانه بسياري از مردم شهرهاست كه هر لحظه در حال افزايش و تكثير است.
حاشيه نشيني، معضل جديدي كه در ايرانِ در حال توسعه به صورت چشم گيري رو به رشد است و بي شك يكي از دلايل آن شرايط اقتصادي نامطلوب بسياري از افراد جامعه است كه از ساير شهرهاي كوچك و يا روستاها به شهرهاي بزرگ مهاجرت مي كنند و از آنجايي كه توان سكونت در مراكز شهر را ندارند مجبورند در حاشيه ها اقامت كنند.
شرايط زندگي در بخش هاي حاشيه نشين سيستان و بلوچستان بخصوص زاهدان مركز اين استان با ساير نقاط متفاوت است كه دليل آن را مي توان در خشكسالي هاي اخير، مهاجرت غير قانوني از كشورهاي افغانستان و پاكستان، ازدواج هاي ثبت نشده و بسياري از معضلات اين استان جست و جو كرد.

**روند رو به رشد حاشيه نشيني در سيستان و بلوچستان
شهرهاي اين استان به دليل شرايط خاص حاكم بر آن هم اينك بيش از 500 هزار نفر حاشيه نشين را در خود جاي داده اند.
كارشناس مسائل اجتماعي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: بيش از 500 هزار نفر حاشيه نشين در اين استان وجود دارد كه عوامل مختلفي در ان تاثير گذار است.
علي صالح بخش ادامه داد: خشكسالي، پراكندگي جمعيت و زايش روستاهاي جديد از جمله عواملي هستند كه در سيستان و بلوچستان سبب رشد مهاجرت غيرمعقول مردم شده است.
وي افزود: در اين استان 64 منطقه حاشيه نشين وجود دارد كه نشاندهنده رشد چشمگير اين مناطق در سالهاي اخير است.
وي ادامه داد: مهاجرت مردم از روستاهاي سيستان و بلوچستان به شهرها يكي از بزرگترين عوامل افزايش حاشيه نشيني است.
وي بيان كرد: 51 درصد جمعيت سيستان و بلوچستان در روستاها سكونت دارند كه براي جلوگيري از مهاجرت روستاييان به شهرها بايد روستاها از امكانات لازم برخوردار شوند.
مدير كل راه و شهرسازي سيستان و بلوچستان نيز به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: زاهدان، چابهار، زابل و ايرانشهر با گستره چهار هزار و 25 هكتار محدوده شناسايي شده سكونتگاه هاي غير رسمي استان را تشكيل مي دهند.
مسعود مالكي با بيان اينكه زاهدان بيشترين مساحت سكونتگاههاي غير رسمي استان را به خود اختصاص داده است گفت: هزار و 260 هكتار از مساحت اين شهرستان را حاشيه شهر تشكيل داده است.
وي افزود: بعد از زاهدان، هزار و 127 هكتار از گستره ايرانشهر ، 872 هكتار از مساحت چابهار و 766 هكتار از گستره زابل به سكونتگاه هاي غير رسمي اختصاص دارد.
**زاهدان، دومين شهر حاشيه نشين كشور
سرپرست اداره امنيتي و انتظامي دادگستري سيستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: براساس آمارهاي موجود، هم اينك سيستان و بلوچستان در صدر آمار حاشيه نشيني كشور قرار دارد.
غلامرضا باغ شيرين ادامه داد: بيش از 35 درصد جمعيت زاهدان ساكن مناطق حاشيه اي و سكونتگاه هاي غير رسمي هستند.
وي تصريح كرد: تفاوت سكونت گاه هاي غير رسمي زاهدان با ساير مناطق اين است كه سكونتگاه هاي اين شهر به صورت درون هسته اي(مركز شهري) و پيراموني تشكيل شده است.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه در مناطق مركزي اين شهر مانند بلوار دانشجو نيز حاشيه نشيني به شكلي ديگر وجود دارد كه از نمونه هاي آن مي توان به مجتمع هاي مسكوني از جمله گواتام اشاره كرد.
سرپرست اداره امنيتي و انتظامي دادگستري سيستان و بلوچستان بيان كرد: 13 منطقه كلي حاشيه نشيني در زاهدان وجود دارد.
رئيس شوراي اسلامي شهر زاهدان نيز گفت: زاهدان بعد از مشهد دومين شهر از نظر حاشيه نشيني است و مهاجرت با توجه به مشكلات اقتصادي مهمترين دليل شكل گيري اين معضل محسوب مي شود.
عبدالجليل شهنوازي افزود: از زمان اصلاحات ارضي در رژيم سابق كه سبب پيشرفت و توسعه شهرها شد و نبود توجه كافي به روستاييان، مهاجرت به حاشيه شهرها افزايش يافت.
وي اظهار داشت: بيشترين ساكنان حاشيه شهر در سيستان و بلوچستان را مهاجراني از سيستان كه مسائل خشكسالي در اين منطقه پيش آمده و روستاييان مناطق بلوچستان كه به دليل محدوديت هاي منابع آبي در زمينه كشاورزي دچار مشكل شدند تشكيل مي دهند كه به اميد زندگي بهتر به شهرها مهاجرت مي كنند اما با توجه به ناتواني مالي براي زندگي در متن شهر به حاشيه كشيده مي شوند.
وي تاكيد كرد: اين افراد كه قادر به زندگي كردن در متن شهر نيستند به خاطر مسائل اقتصادي و فرهنگي به حاشيه رانده مي شوند و محل هايي را براي اسكان انتخاب مي كنند كه از لحاظ اقتصادي برايشان به صرفه باشد.
وي ادامه داد: اين افراد دست به ساخت و سازهايي مي زنند كه اصلا استاندارد نيست و سبب افزايش تراكم جمعيت در حاشيه شهر مي شوند و در كنار آن فرهنگ روستايي را به اين مناطق مي آوردند.
رئيس شوراي اسلامي شهر زاهدان تاكيد كرد: فرهنگ روستايي فرهنگ بسيار خوبي است اما اگر با فرهنگ شهرنشيني ادغام شود آنهم با آسيب هايي كه در مناطق حاشيه اي وجود دارد متاسفانه تغيير رنگ و شكل پيدا مي كند و مشكلات زيادي را بدنبال خواهد داشت.
شهنوازي گفت: اگر آمار بزهكاري ها را بررسي كنيم بيشتر آنان از حاشيه شهر آغاز مي شود.
وي بيان كرد: بر اساس شاخص هاي شهرنشيني با در نظر گرفتن مناطق مسكن مهر در كنار محلات كريم آباد، شيرآباد و بابائيان حدود 300 هزار نفر از جمعيت شهر زاهدان حاشيه نشين هستند.
وي با تاكيد بر اينكه در شهر زاهدان حاشيه وارد متن شده است گفت: روزها افراد ساكن در مناطق حاشيه اي براي تامين مايحتاج و معيشت خود به داخل شهر مي آيند و عمده آنان به دست فروشي و فعاليت هاي كاذب مي پردازند.
وي تصريح كرد: خيلي از اين افراد در محل هايي بر روي كوه ساخت و ساز كردند كه امكان ادامه سكونت برايشان در اين مناطق مقدور نيست زيرا حتي حفر چاه فاضلاب امكان ندارد و بايد براي آنان چاره انديشي شود.
رئيس شوراي اسلامي شهر زاهدان ادامه داد: با انجام مذاكرات حضوري و ميداني با اعضاي شورا به اين نتيجه رسيديم تا با تهيه زمين بتوانيم اين افراد را در محل مناسب تر اسكان دهيم.
شهنوازي افزود: در مورد محلات حاشيه اي مثل شيرآباد نيز كارهايي در سال هاي گذشته با همكاري دادگستري، كارگروه شوراي حفاظت از اراضي استان، وزارت راه و شهرسازي، سازمان بهزيستي، تعاون و فني و حرفه اي براي ساماندهي و توانمندسازي افراد ساكن در اين مناطق انجام شده است.
وي تصريح كرد: در برنامه ششم توسعه از سوي مجلس شوراي اسلامي پيش بيني شده سالانه 10 درصد از مناطق حاشيه اي كم شود كه وجود قوانين در اين رابطه خوب است اما با تصويب قانون به تنهايي اين مشكل قابل حل نيست و نياز به همكاري همه دستگاههاي دست اندركار دارد.

**سه عامل توسعه حاشيه نشيني در زاهدان
سرپرست اداره امنيتي و انتظامي دادگستري سيستان و بلوچستان با اشاره به سه عامل توسعه بخش سكونتگاه هاي غير رسمي در زاهدان گفت: يكي از اين عوامل همجواري با كشورهاي افغانستان و پاكستان است.
باغ شيرين با اشاره به نزديكي هاي مذهبي حاشيه نشينان افغان و پاكستاني با مردم زاهدان ادامه داد: حاشيه نشينان افغان بيشتر در مناطقي مانند باباييان زاهدان كه جمعيت شيعه دارند و پاكستاني ها و برخي افغان ها نيز بيشتر در مناطق حاشيه اي مانند شيرآباد و كريم آباد كه جمعيت سني دارند ساكن هستند.
وي اظهار داشت: عامل دوم، فقدان توسعه زيرساخت هاي اجتماعي و اقتصادي استان است كه سبب جذب مردم به كلان شهرها مي شود.
باغ شيرين ادامه داد: افرادي كه به كلان شهرها مي آيند به دليل نداشتن توانمندي اقتصادي و اجتماعي نمي توانند در بافت مركزي شهر ساكن شوند و زندگي در سكونتگاه هاي حاشيه اي شهر را بر مي گزينند و اين امر آغاز تشكيل گروههاي زير زميني و متكدي هاست.
سرپرست اداره امنيتي و انتظامي دادگستري سيستان و بلوچستان افزود: سومين عامل توسعه حاشيه نشيني عاملي سازمان يافته است كه برخي افراد يا گروه ها قصد دارند تا در نقاب حاشيه نشيني اراضي ملي و حاكميتي را تصرف كنند.
وي تصريح كرد: اين افراد با نقشه زمين خواري، زمين هاي دولتي را قطعه بندي و بصورت غير قانوني تفكيك و نيز بدون هيچ مجوزي اقدام به ساخت و ساز مي كنند.
**حاشيه نشيني در زاهدان از لحاظ آمار جمعيتي و كالبد شهري
وي خاطرنشان كرد: بر اساس آمار موجود، زاهدان تا 2 سال قبل بيشترين رشد حاشيه نشين كشور را داشته و اينك از نظر جمعيت حاشيه نشين از كرج نيز پيشي گرفته است.
سرپرست اداره امنيتي و انتظامي دادگستري سيستان و بلوچستان بيان كرد: همچنين زاهدان از نظر كالبد شهري پس از مشهد مقدس بيشترين ميزان ساخت و ساز سكونتگاه هاي غير رسمي را دارد.

**راهكار هاي موجود براي مقابله با حاشيه نشيني
باغ شيرين با اشاره به راهكارهاي موجود براي مقابله با حاشيه نشيني اظهار داشت: توسعه مناطق مبدا يكي از راهكارهايي است كه مانع از مهاجرت مردم به كلان شهرها مي شود.
وي ادامه داد: توسعه ساختار يا بافت شهري در مناطق حاشيه نشين نيز از ساير راهكارهاست كه بر اساس آن بايد زيرساخت هاي فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي در حاشيه شهر ايجاد شود كه اين امر سبب جلوگيري از ايجاد روابط تنفر انگيز بين حاشيه و ساير مناطق مي شود.
وي افزود: بايد پذيرفت كه حاشيه نشيني وجود دارد و شايد نتوان آن را بطور كامل از بين برد اما بايد از توسعه بي بند و بار و لجام گسيخته آن جلو گيري شود.
معاون سياسي اجتماعي استاندار سيستان و بلوچستان نيز با تاكيد بر تقويت و تحكيم همكاري هاي بين بخشي به منظور حل معضلات حاشيه نشيني، گفت: حل مسايل و مشكلات حاشيه شهرها منوط به همكاري بين بخشي و مداخله جدي تمامي دستگاه هاي دست اندركار است.
علي اصغر جمشيد نژاد با اشاره به معضلات ناشي از پديده حاشيه نشيني، خواستار مداخله سازمان هاي مردم نهاد در برنامه ريزي ها و اقدامات اجرايي در حوزه ساماندهي حاشيه شهرها شد.
وي بيكاري را بزرگترين چالش پيش روي افراد ساكن در مناطق حاشيه و سكونت گاههاي غيرمجاز شهرها ذكر كرد و گفت: حاشيه نشيني از چالش هاي اصلي در مسير رشد و توسعه پايدار است كه براي رفع آن بايد حرفه آموزي را گسترش داد زيرا حرفه آموزي و به دنبال آن رفع مشكل بيكاري سبب كاهش مناطق حاشيه نشين شهرها مي شود.
وي خاطر نشان كرد: حاشيه نشيني پديده اي است كه عوامل اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و ديگر عوامل در پيدايش آن نقش دارند از اين رو رفع آن نيازمند همكاري دستگاه هاي مختلف است.

**هشدار براي ارگانهاي دولتي در همكاري با زمين خواري
سرپرست اداره پيشگيري‌هاي امنيتي و انتظامي معاونت اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري سيستان و بلوچستان تصريح كرد: به منظور مقابله با زمين خواري بايد كمربند شهري تعريف و زمين هاي خالي اين كمربند مشخص شود.
غلامرضا باغ شيرين ادامه داد: مالكان اين زمين ها كه بيشتر نهادهاي حكومتي هستند نيز بايد ملزم شوند تا براي صيانت از اين مناطق وارد عمل شوند و درصورتي كه نهادهاي دولتي اقدامي نكنند، اين امر به منزله مشاركت در زمين خواري محسوب خواهد شد.

**ايجاد تحرك عمودي در شهر
وي بيان كرد: بايد فرايند تحرك عمودي در شهر شكل بگيرد، به اين معني كه امكان ارتقا افراد در نظام قشر بندي جامعه وجود داشته باشد.
وي خاطرنشان كرد: تحرك عمودي سبب ايجاد اميد به آينده در افراد مي شود و افراد نيز مي توانند انتظار داشته باشند تا با دستيابي به سرمايه هاي فرهنگي مانند تحصيلات امكان رشد در نظام اجتماعي را داشته باشند.
سرپرست اداره پيشگيري‌هاي امنيتي و انتظامي معاونت اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري سيستان و بلوچستان اظهار داشت: هم اينك بسياري از افراد حاشيه نشين تنها فقر را به نسل آينده منتقل مي كنند و بالا بودن بعد خانوار و زاد و ولد در اين مناطق سبب بازتوليد حاشيه نشيني مي شود.

** نقش آموزش و پرورش در حاشيه شهرها
آموزش و پرورش يكي از نهادهايي است كه به دليل آموزش هاي مطلوب مي تواند مسير زندگي را نه تنها در حاشيه شهرها بلكه در تمام نقاط و شرايط بهبود بخشد.
مديركل آموزش و پرورش سيستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: يكي از اقدامات آموزش و پرورش در زمينه رسيدگي به حاشيه هاي شهر گسترش آموزش و تربيت بوده است.
عليرضا نخعي ادامه داد: به منظور ارتقا كيفيت زندگي در مناطق حاشيه اي، امكانات مدارس دولتي موجود ارتقا داده شده و نيز در مكانهايي كه مدارس دولتي نبوده، كار آموزش بصورت خريد خدمات آموزشي با همكاري مردم و بخش خصوصي انجام شده است.
وي ادامه داد: بر اساس آمار موجود افراد بازمانده از تحصيل در منطقه سيستان به عنوان يكي از مراكز مهاجر فرست 17 هزار نفر بوده كه 11 هزار نفر آنان با مراجعه خانه به خانه آموزش ديده و پنج هزار نفر ديگر به دلايل مختلفي در منطقه حضور ندارند.
وي افزود: طرح خريد خدمات با استفاده از توان بخش خصوصي براي محروميت زدايي با فعاليت 1500 نفر در سطح استان در حال اجراست.
مديركل آموزش و پرورش سيستان و بلوچستان تصريح كرد: شهيد گنگوزهي نيز يكي از افرادي بود كه در طرح خريد خدمات براي محروميت زدايي از مناطق دور افتاده مشغول به كار بود.
نخعي خاطر نشان كرد: در اين زمينه ساير نهادها از جمله استانداري، فرمانداريها و سازمان برنامه و بودجه سيستان و بلوچستان همكاري لازم را داشته اند.
وي بيان كرد: با انجام كارهاي لازم هم اينك بازمانده از تحصيل در استان توليد نمي شود.
وي افزود: اتباع خارجي داراي مجوز نيز مي توانند با اخذ نامه از سازمانهاي مربوطه نسبت به تحصيل در مدارس اقدام كنند.
**حاشيه نشينان سيستاني
زاهدان به عنوان يكي از بزرگشهرهاي كشور به دليل موقعيت خاص خود حاشيه نشينان زيادي را جذب كرده است، گرچه برخي از جمعيت حاشيه نشين اين شهر را مهاجران افغان و پاكستاني تشكيل مي دهند اما تعداد زيادي را نيز مهاجران ساير نقاط استان بويژه منطقه سيستان تشكيل مي دهند.
به دليل خشكسالي هاي مكرر در منطقه سيستان بسياري از افراد حاشيه مرز در اين منطقه به حاشيه زاهدان، چابهار و ساير نقاط استان و كشور مهاجرت كرده اند و از آنجائيكه سرمايه كافي براي اسكان در مراكز شهرها را ندارند به حاشيه هاي شهري سوق پيدا مي كنند.
مردم سيستان (زابل، هيرمند، زهك، هامون و نيمروز) در شمال سيستان و بلوچستان پس از 18 سال خشكسالي و بسته شدن مرزهاي اين منطقه با كشور افغانستان و بازماندن مردم از تجارت مرزي شمار زيادي از ساكنان شهرها و روستاها كه به گفته برخي افراد تا هشت هزار خانوار هم مي رسند از اين منطقه بار سفر بسته و كوچي اجباري را در پيش گرفتند.
كوچي از نوع سخت، طاقت فرسا و نامطلوب كه در بهترين حالت بايد در زاغه هاي يك شهر ناآشنا اقامت كنند، جايي كه ديگر نشاني از آب و خاك سيستان نيست.
اين مردم رنج ديده به دليل نداشتن درآمد كافي و شرايط نامطلوب معيشتي از سيستان مهاجرت كره اند بنابراين راهي جز انتخاب مناطق حاشيه اي براي ادامه حيات ندارند.
بسياري از تجار، كشاورزان، دامداران، صيادان و كارآفرينان منطقه سيستان پس از ورشكستگي كامل به حاشيه هاي شهر زاهدان و چابهار روي آورده و از طرق مختلف همچون دستفروشي يا مسافركشي و كارهايي مانند آن امرار معاش مي كنند.
يكي از ساكنان حاشيه شهر زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: در گذشته كه موقعيت اقتصادي زابل خوب بود چندين كارگاه توليد بلوك هاي مختلف، يك نانوايي و چند خودرو سنگين داشتم كه اين امر سبب كارآفريني براي حداقل 15 نفر شده بود.
وي كه به علت شرمندگي از ذكر نامش خودداري كرد گفت: سيستان پس از مسدود شدن مرز به اوضاع اقتصادي نامطلوب و شكننده اي دچار شده و از آنجايي كه بيشتر تجار و كارآفرينان آن براي انجام كارهاي خود از وام بانكي استفاده كرده بودند ديگر نتوانستند قسط هاي خود را پرداخت كنند.
وي افزود: بسياري از مردم منطقه مجبور به تعطيلي كار و كاسبي و نيز فروش اموال خود براي پرداخت قسط هاي عقب مانده و بدهي ها شدند و در نهايت به ميزان زيادي زير بار قرض رفتند.
وي ادامه داد: اينك به همراه سه دختر و 2 پسر خود در محله باباييان زاهدان در يك خانه خشتي و گلي ساكن شده و از طريق فروش ضايعات درآمد كسب مي كنم.
يكي ديگر از ساكنان مناطق حاشيه زاهدان بيان كرد: علت سكونتم در اين مناطق نابسامان نداشتن درآمد كافي در منطقه سيستان بوده است.
سالار فقير لشكري ادامه داد: پس از خشك شدن هامون و بسته شدن مرزها ديگر هيچ درآمدي نداشتم و مجبور شدم براي كار به همراه خانواده خود به زاهدان مهاجرت كنم.
وي ادامه داد: سود حاصل از فروش سوخت مرزي به اندازه خريدن چند قرص نان هم نمي شود و تا زماني كه دولت مردان برنامه اي جامع نداشته باشند نمي توان انتظار بهبود شرايط زندگي در سيستان و تثبيت جمعيت را در آن داشت.
فرماندار شهرستان مرزي هيرمند در شمال سيستان و بلوچستان به خبرنگار ايرنا گفت: اين شهرستان يكي از مناطق مهاجر فرست استان محسوب مي شود.
محمد علي پيري ادامه داد: بيكاري يكي از دلايل مهاجرت افراد به حاشيه شهرهاست كه براي مقابله با آن بايد كسب و كار در شهرهاي مرزي رونق يابد.
وي افزود: يكي از راهكارهاي موجود در مناطق مرزي براي تثبيت جمعيت راه اندازي معبرهاي مرزي است تا مردم بتوانند بدون هيچ واسطه اي تجارت كرده و درآمد كسب كنند.
وي تصريح كرد: همچنين افرادي كه از اين منطقه مهاجرت كرده و در مناطق حاشيه اي ساير شهرها سكونت دارند در صورت بازگشت مي توانند از مزاياي سود حاصل از فروش فراورده هاي نفتي مرزنشينان استفاده كنند.
فرماندار شهرستان هيرمند خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه بيشتر جمعيت اين منطقه روستايي هستند حاشيه نشيني در اين شهرستان معنا ندارد با اين وجود به منظور جلوگيري از مهاجرت جمعيت از منطقه، در صورتي كه روستاييان از روستاها به حاشيه شهرهاي سيستان(زابل، هيرمند، زهك، نيمروز و هامون) مهاجرت كنند از آنان استقبال شده و امكانات لازم نيز در اختيارشان قرار مي گيرد.
منطقه سيستان يكي از مناطقي است كه به دليل شرايط خاص خود بايد بصورت ويژه در نظر گرفته شود.

** چابهار و معضل حاشيه نشيني
چابهار به عنوان قطب اقتصادي سيستان و بلوچستان و تنها بندر اقيانوسي ايران يكي از شهرهاي گرفتار با معضل حاشيه نشيني است.
فرماندار وقت شهرستان ويژه چابهار چندي پيش به خبرنگار ايرنا گفت: چابهار يكي از چهار شهر داراي بيشترين آمار جمعيتي حاشيه نشين در استان سيستان و بلوچستان است كه متاسفانه از داشتن امكانات اوليه مانند آب، برق، بهداشت و آموزش محروم هستند.
ايوب درويشي اظهار داشت: ساماندهي مناطق حاشيه نشيني كمب، هوت آباد، رمين، عثمان، جنگلوك، روبروي پمپ بنزين منطقه آزاد، ميرآباد، مراد آباد وغيره ضروري است.
به گزارش ايرنا محله كُمب در حاشيه شهر چابهار در پنج كيلومتري جاده چابهار- رمين بيش از 23 هزار نفر جمعيت حاشيه نشين دارد.
ساكنان اين محله يا روستاي متصل به شهر كه به منظور امرار معاش و زندگي بهتر از روستاها به شهر مهاجرت كرده و در اين مكان اسكان گزيده اند اكنون با مشكلات متعدد در زمينه آب، برق و غيره رو به رو هستند.
اين در حاليست كه برخي شهروندان چابهاري مدعي اند: بسياري از مشكلات امنيتي و اجتماعي شهر چابهار با روستاي كمب در ارتباط است.
حل معضل يا پديده حاشيه نشيني نيازمند نگاه ويژه مسئولان و اقدام هماهنگ و همكاري گسترده دستگاههاي مختلف اجرايي، شهرداري، شوراي اسلامي و معتمدان و ريش سفيدان اين محلات است.
7311** 6081 خبرنگار: اسماعيل مرادقلي ** انتشار دهنده: حيدر سراياني