به طور قطع مناسب سازي معابر همانگونه كه از اسمش پيداست ، تنها مختص معلولان نيست ،بلكه اقشار ديگري مانند سالمندان ،كودكان و زنان باردار براي تردد و انجام كارهاي روزمره به آن نياز دارند.
از اين رو مناسب سازي معابر در ادارات ، مجتمع ها و ساختمان هاي مسكوني از جمله مسائلي است كه در توجه به حقوق معلولان به ويژه معلولان جسمي حركتي بايد در دستور كار قرار گيرد.
يكي از معلولان پلدختري به خبرنگار ايرنا گفت: معلولان نيز قشري از جامعه هستند كه از زندگي اجتماعي حق و حقوقي دارند و به عنوان بخشي از جامعه مسئولان در قبال آنان وظايفي دارند و نبايد در تصميم گيري ها به ويژه در حوزه ساخت و ساز آنها را ناديده بگيرند.
صادق عيدي نژاد افزود: متاسفانه بر خلاف انتظار معلولان امروزه زير ساخت هاي ويژه اين قشر در ساخت و سازها رعايت نشده و افراد معلول به ويژه معلولان جسمي ،حركتي را براي حضور در اجتماع با مشكلاتي مواجه ساخته است.
**محدوديت هاي زيادي براي تردد معلولان وجود دارد
يكي ديگر از معلولان پلدختري مي گويد: با وجود برخي اقدام هاي اجرا شده در ساخت و سازها در راستاي مناسب سازي به ويژه در مبلمان شهري و ادارات دولتي اما هنوز مشكلات و محدوديت هاي زيادي براي تردد معلولان در شهر وجود دارد كه نياز به توجه و بازسازي دارد.
مريم صيدي افزود: هنوز ساختمان هايي كه موجب آزار در رفت و آمد معلولان مي شود زياد است و اماكن عمومي زيادي در فضاهاي شهري وجود دارد كه مناسب حال معلولان نيست و اين امر نشان مي دهد كه معلولان در جامعه به ويژه در برنامه ريزي ويژه ساخت و سازها ديده نمي شوند.
نماينده معلولان شهرستان پلدختر نيز گفت: متاسفانه فضاها و اماكن عمومي مانند بانك ها ، مراكز درماني و مجتمع هاي مسكوني به هيچ وجه متناسب با نياز معلولان ساخته نشده و نحوه تردد معلولان در ساخت آنها در نظر گرفته نشده است.
رحيم بزرگي افزود: مبلمان شهري پلدختر آنقدر با معلولان بيگانه است كه فرد معلول براي رفت و آمد در بيشتر اماكن شهري نياز به كمك ديگران دارد.
وي اظهار كرد: توانمندي ها و انرژي نهفته معلول براي بروز و ظهور نياز به همدلي ، توجه و همراهي دارد تا بتواند خلاقيت و انگيزه دروني خود را بدون هيچ دغدغه اي آشكار سازد.
يكي از شهروندان پلدختري نيز گفت: معلولان به دليل كمبودهاي جسمي از نظر حضور در اجتماع به توجه بيشتري نياز دارند اما اين توجه نبايد جنبه ترحمي داشته باشد زيرا موجب آزردگي خاطر و گوشه گيري اين قشر مي شود.
اشكان مهرابي افزود:برخي معلولان توانمندي هايي دارند كه حتي ممكن است در وجود يك انسان سالم اين استعداد پيدا نشود و براي بروز آن معلول نياز به توجه و رسيدگي دارند.
به گفته وي ممكن است يك معلول نتواند مانند يك انسان سالم از امكانات رفاهي در اجتماع استفاده كرده و بهره ببرد اما حداقل از همنوع خود اين انتظار را دارد كه به فكر نارسايي هايش باشد و به خاطر او محيطي هر چند كوچك را مناسب بسازد كه اين مسئله به اعتماد به نفس معلولان كمك شاياني مي كند.
فرماندار پلدختر در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: يكي از مسايلي كه بايد در مبلمان شهري و ادارات دولتي مورد توجه قرار گيرد مسئله مناسب سازي جهت تسهيل در رفت و آمد معلولان است.
نعمت الله دستياري با بيان اينكه معلوليت نبايد براي افراد معلول محدوديت ايجاد كند افزود: بايد با ارايه تسهيلات ويژه معلولان زمينه افزايش بهره وري آنان در سطح جامعه فراهم شود.
**محدوديت هاي جسمي معلولان درسازه ها در نظر گرفته شود
فرماندار پلدختر همچنين گفت: دستگاه هاي اجرايي و بخش خصوصي در سازه هاي خود با كمك نظام مهندسي و شهرداري با توجه به محدوديت هاي جسمي معلولان مناسب سازي معابر را در نظر داشته باشند و چنانچه اين كار در ساختمان هاي جديد در حال احداث صورت نگيرد مجوز پايان كار براي آنها صادر نشود.
وي بر اجراي مناسب سازي محيط شهري تاكيد كرد و گفت: خدمت رساني به معلولان تنها بر پايه ترحم و دلسوزي نيست بلكه دولت و مردم بايد در قبال اين قشر احساس وظيفه كنند.
دستياري افزود: مناسب سازي معابر و اماكن عمومي تنها نياز معلولان جامعه نيست بلكه اين امر از شاخص هاي فرهنگي هر منطقه و نشان دهنده شخصيت اجتماعي شهروندان است.
شهردار پلدختر نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: شهرداري در جهت اصلاح و مناسب سازي پياده روها اعم از اماكن عمومي ، معابر و محيط شهري به مناسب سازي پياده روهاي اصلي با اولويت پياده روهاي پرتردد اقدام نموده كه از خيابان هفتم تير حدفاصل ميدان شهيد بهشتي تا چهار راه سلمان فارسي شروع شده و در حال انجام است.
صمد چراغي پور افزود: همچنين سرويس هاي بهداشتي پارك ها و ميادين و ورودي و خروجي شهر پلدختر نيز بر اساس نياز معلولان مناسب سازي شده است.
وي گفت: شهرداري پلدختر بر اساس تبصره 2 ماده 2 قانون جامع حمايت از معلولان طي چند سال گذشته و هم اكنون از صدور پروانه احداث تا پايان كار از ساختمان ها و اماكن عمومي و معابري كه استانداردهاي تخصصي مربوط به معلولان را رعايت نكرده و يا خودداري نمايند جلوگيري مي كند.
** وجود يكهزار و 773 نفر معلول زير پوشش بهزيستي پلدختر
رييس اداره بهزيستي پلدختر گفت: تعداد كل معلولان زير پوشش اين اداره يكهزار و 773 نفر است كه از اين تعداد 670 نفر معلول جسمي حركتي مي باشند و تعداد 854 نفر معلول از اين اداره مستمري دريافت مي كنند.
علي پاپي الوار اظهار كرد: اداره بهزيستي تنها بر مناسب سازي نظارت مي كند اما خدمت رساني به معلولان تنها وظيفه اين اداره نيست و در اين خصوص همه دستگاه ها بايد به ويژه در زمينه مناسب سازي همكاري هاي لازم را داشته باشند.
وي افزود: در سال جديد در شهرستان پلدختر از خيابان هفتم تير تا ميدان سلمان فارسي به عنوان پايلوت مناسب سازي معرفي شده كه تاكنون مناسب سازي پياده روهاي آن بيش از 40 درصد پيشرفت داشته است.
وي خاطر نشان كرد: در سطح شهر پلدختر 57 اداره ، بانك و اماكن عمومي وجود دارد كه از اين تعداد 11 مورد استانداردهاي مناسب سازي را دارا هستند ، 17 مورد غير استاندارد و 28 اداره بايد مناسب سازي در آنها صورت گيرد.
وي افزود: جلسه هاي زيادي در خصوص مناسب سازي اماكن عمومي ،معابر و ادارات شهرستان پلدختر برگزارشده كه اداره بهزيستي مصوبات اين جلسه ها را پيگيري مي كند.
رييس اداره بهزيستي پلدختر همچنني گفت:شهرداري پلدختر در راستاي مناسب سازي اقدامات رضايت بخشي انجام داده كه خيلي از ادارات به دليل استيجاري بودن مكان و بعضي اماكن خصوصي حاضر به انجام مناسب سازي نيستند.
شهرستان پلدختر در 120 كيلومتري جنوب غربي مركز استان لرستان واقع شده است.
آخرين اخبار و رويدادهاي استان لرستان، ايران و جهان علاوه بر سايت ايرنا لرستان در كانال تلگرامي @irnalorestan نيز منتشر مي شوند.
7272/6060
خبرنگار: فاطمه مهرابي**انتشاردهنده:محمد عليدوستي
خرم آباد - ايرنا - در هر جامعه شهري و يا روستايي افرادي هستند كه براي حضور در اجتماع نياز به محيطي مناسب دارند تا بتوانند در آن به راحتي تردد كرده و به جاي گوشه گيري ، انزوا و احساس ناتواني ،توانمندي هاي وجودي خويش را بدون كمك گرفتن از ديگران به منصه ظهور برسانند.