به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، با اینكه بازار ارز ایران طی سال های گذشته در بهمن ماه پس از پشت سرگذاشتن دوره تشدید تقاضای پایان سال میلادی برای تسویه حساب شركت ها با شركای خارجی خود، روند نزولی را آغاز می كرد و به نقطه تعادل باز می گشت، امسال رویه دیگری در پیش گرفت.
مسئولان اقتصادی كشور از جمله رییس جمهوری و رییس كل بانك مركزی در آن ایام به مردم اطمینان خاطر داده بودند كه 2 ماه پایانی سال بازار متعادل می شود اما چنین نشد؛ موضوعی كه به گفته ولی اله سیف رئیس كل بانك مركزی از تشدید فعالیت های سفته بازانه و معاملات موهوم و كاغذی نشات می گرفت.
این روند سبب شده بود تا با وجود عرضه مناسب ارزهای عمده به بازار از سوی بانك مركزی به عنوان یكی از اصلی ترین تامین كنندگان ارز كشور، قیمت ها روند صعودی خود را حفظ كند به شكلی كه دلار در بهمن ماه ركورد ورود به كانال 49 هزار ریال و یورو رقم 62 هزار ریال را نیز بزنند.
با این همه و در حالی كه معامله گران فردایی كه برای نهادهای ذیربط كنترل كننده بازار و مقابله با قاچاق ارز شناخته شده هستند، در محافل شبانه مانع از شكسته شدن قیمت ها می شدند، برنامه برخورد با دلالان بازار كلید خورد.
25 بهمن ماه بود كه طرح برخورد با اخلالگران بازار ارز با همكاری بانك مركزی، قوه قضاییه و نیروی انتظامی در دو نقطه اصلی یعنی سبزه میدان بازار تهران و میدان سكه چهار راه استانبول به اجرا گذاشته شد و حدود 90 نفر از این افراد دستگیر شدند.
در كنار آن بانك مركزی فهرست 755 فرد حقیقی و حقوقی را كه اقدام به خرید عمده ارز در هفته های اخیر كرده بودند، به سازمان مالیاتی فرستاد؛ عمده این افراد كسانی بودند كه گردش حساب های آنها بالای 20 هزار میلیارد گزارش شده بود و در بین آنها اسامی برخی شركت های وابسته به نهادهای عمومی و حاكمیتی نیز دیده می شد كه با هدف فعالیت های سفته بازانه و كسب سود وارد گود شده بودند.
همچنین ارایه بسته سیاستی بانك مركزی شامل صدور گواهی سپرده ریالی 20 درصدی و گواهی های سپرده ارزی و همچنین پیش فروش سكه سبب شد تا بخشی از نقدینگی های سرگردان جامعه به سمت بانك ها هدایت شود.
با این سه اقدام، سر اژدهای افزایش بی منطق نرخ ها در بازار زده شد و نتیجه آنكه دلار نه تنها ظرف یك هفته 2420ریال از قیمت خود را از دست داد، بلكه در پایان بهمن ماه به رقمی پایین تر از نرخی كه این ماه را آغاز كرده بود رسید و به همین دلیل رئیس كل بانك مركزی می گوید كه بازار ارز به تعادل بازگشته است.
نرخ دلار در بازار آزاد بهمن ماه را به رقم 45 هزار و 970 ریال آغاز كرد و هر چند كه روند افزایش قیمت خود را ادامه داد و ركوردهای قیمتی جدیدی در بازار ایران ثبت كرد اما به دلایل پیش گفته، این روند متوقف شد و در پایان این ماه به 45 هزار و 750 ریال رسید یعنی 220 ریال ارزان شد و 0.47 درصد كاهش را نسبت به ابتدای بهمن ثبت كرد.
با این حال نرخ دلار در سامانه نظارت ارز (سنا) كه میانگین قیمت ها در صرافی های مجاز سراسر كشور در آن ثبت می شود در بهمن ماه 0.98 درصد رشد را نشان می دهد و میانگین ماهانه قیمت دلار نیز 46 هزار و 880 ریال بوده است.
نرخ مبادله ای دلار آمریكا نیز در این ماه روی مدار رشد قرار گرفت و با 511 ریال رشد به عدد 37 هزار و 150 ریال در پایان بهمن رسید یعنی اینكه ظرف 30 روز 1.37 درصد افزایش قیمت داشت.
ارز مبادله ای از آنجا اهمیت دارد كه برای واردات كالاهای اساسی مورد نظر دولت اختصاص می یابد و یكی از برنامه های بانك مركزی و دولت برای رسیدن به یكسان سازی نرخ ارز، حذف تدریجی كالاهای مشمول ارز مبادله ای است.
* یورو از تب و تاب افتاد
ارز یورو نیز از روند كاهشی قیمت ها در هفته پایانی بهمن ماه بی نصیب نماند؛ این ارز كه در دی ماه 6310 ریال افزایش قیمت پشت سر گذاشته بود، بهمن را با قیمت 58 هزار و 500 ریال آغاز كرد و حتی در مقاطعی از محدوده 62 هزار ریال نیز عبور كرد و در نهایت پرونده آن در این ماه با نرخ 57 هزار و 190 ریال بسته شد.
با این اوصاف یورو در بهمن ماه 1310 ریال یا به عبارتی 2.23 درصد ارزش اسمی خود را از دست داد.
در سامانه سنا میانگین قیمت یورو در بهمن ماه 59 هزار و 170 ریال و نرخ رشد ماهانه آن 2.29 درصد ثبت شده است.
نرخ مبادله ای این ارز نیز در بانك مركزی طی بهمن ماه 1350 ریال یعنی 2.9 درصد رشد داشته است.
* تبعیت بازار طلا از كاهش قیمت دلار
با اینكه قیمت جهانی هر اونس طلا در بهمن ماه 13 دلار و 21 سنت افزایش داشته، قیمت سكه تمام (طرح جدید) در بازار ایران 415 هزار و 500 ریال افت كرده است كه نشان می دهد كاهش قیمت دلار و متعادل سازی آن تا چه میزان می تواند در بازار سكه اثرگذار باشد.
بازار سكه نیز در بهمن ماه ملتهب بود و از این رو طرح پیش فروش سكه با سپرده گذاری 10 میلیون ریالی بابت هر سكه برای تحویل در سررسیدهای 6 ماهه و یك ساله از میانه بهمن ماه آغاز شد.
با این حال این طرح پس از هشت روز اجرا تغییر مسیر داد و اكنون پیش فروش سكه با دریافت 13 میلیون ریال برای سررسیدهای یكساله و 14 میلیون ریال برای سررسیدهای 6 ماهه در شعب بانك ملی ایران انجام می شود تا ضمن جذب بخشی از نقدینگی در جامعه، حباب قیمتی در این بازار نیز از بین برود.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025*1597
![نسخه دلار و یورو در بهمن پیچیده شد نسخه دلار و یورو در بهمن پیچیده شد](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13961202/82839208/N82839208-72194738.jpg)
تهران- ایرنا- دلار و یورو، دو ارز تاثیرگذار در بازار ایران با اینكه رشدی جهشی در دی ماه ثبت كردند، در ماه بهمن با وجود ثبت ركوردهای جدید بالاخره به كاهش رضایت دادند به شكلی كه دلار 220 ریال و یورو 6310 ریال از قیمت خود را از دست داد.