۹ اسفند ۱۳۹۶، ۳:۳۳
کد خبر: 82846253
T T
۰ نفر
تلاش عربستان براي متحد كردن جريان 14 مارس در لبنان

بيروت-ايرنا-اگر هدف اصلي سفر اخير «نزار العلولا» فرستاده پادشاه عربستان به بيروت را تلاش براي ترميم روابط دو كشور بدانيم، هدف ديگر آن منسجم كردن جريان موسوم به 14 مارس در آستانه رقابت هاي پارلماني بود.

به گزارش ايرنا، نزار العلولا دوشنبه پيش به لبنان آمد و طي دو روز با مقام هاي ارشد اين كشور و برخي از رهبران گروه هاي سياسي ديدار كرد.
بخش نخست برنامه هاي وي در بيروت، ديدارهاي رسمي بود. العلولا با «ميشل عون» رئيس جمهوري، «سعد الحريري» نخست وزير و «نبيه بري» رئيس پارلمان لبنان ديدار و گفت و گو كرد.
آنطور كه در خبرها آمده، فضاي حاكم بر اين ديدارها مثبت بوده است و العلولا تلاش كرده حمايت عربستان از ثبات و امنيت لبنان را مورد تاكيد قرار دهد.
به نظر مي رسد پس از تنش هايي كه به دنبال استعفاي بحث برانگيز سعد الحريري در حدود چهارماه پيش در رياض به وقوع پيوست، عربستان به اين نتيجه رسيد كه بايد روابط خود با لبنان را ترميم كند.
در موضوع استعفاي الحريري، بسياري انگشت اتهام را متوجه رياض كردند و مقام هاي سعودي را به تلاش براي برهم زدن ثبات و امنيت لبنان متهم كردند.
روزنامه الاخبار روز سه شنبه گزارش داد كه ديدار العلولا با ميشل عون رئيس جمهوري لبنان نشانگر سياست جديد و مثبت عربستان سعودي در قبال لبنان با هدف بازسازي روابط دو طرف بوده است به نحوي كه عربستان با لبنان به عنوان يك كشور و نه يك پرونده اي كه در اختيار يك كارمند قرار مي دهد، رفتار كند.

**تلاش براي سر و سامان دادن جريان 14 مارس
بخش دوم برنامه فرستاده پادشاه عربستان در بيروت، ديدار با شخصيت ها و رهبران برخي از گروه هاي سياسي بود كه بيشتر آنها روز سه شنبه انجام شد.
نخستين ديدار غيررسمي العلولا با «سمير جعجع» رهبر حزب مسيحي «نيروهاي لبناني» بود. كسي كه گفته مي شود در حال حاضر نزديك ترين روابط را با سعودي ها در بين سياستمداران لبناني دارد.
العلولا همچنين با «نجيب ميقاتي»، «تمام سلام» و «فواد سنيوره» از سياستمداران اهل سنت و نخست وزيران پيشين لبنان ديدار كرد.
فرستاده پادشاه عربستان به ديدار «ميشل سليمان» رئيس جمهوري پيشين لبنان و از سياستمداران مسيحي اين كشور نيز رفت.
او در پايان ديدارهاي غيررسمي اش با «سامي الجميل» رهبر حزب مسيحي «الكتائب» ديدار كرد. حزبي كه تلاش كرده خود را به عنوان اپوزيسيون معرفي و فاصله خود را با همه احزاب حاضر در دولت ائتلافي كنوني حفظ كند.
به نظر مي رسد ديدارهاي غيررسمي العلولا در بيروت بازتاب هدف دوم وي از اين سفر بود يعني متحد كردن جريان موسوم به 14 مارس در آستانه انتخابات پارلماني لبنان.
عمده چهره هايي كه العلولا به ديدار آنها رفت از شخصيت هاي اصلي اين جريان هستند.
خبرهاي رسيده از اين ديدارها حاكي از آن است كه فرستاده پادشاه عربستان به اين شخصيت ها و رهبران احزاب گفته كه كاهش اختلاف ها و تاكيد بر اشتراكات در جريان 14 مارس در برهه كنوني يك نياز استراتژيك است و در صورتي كه اين رخ ندهد، باخت اين جريان در انتخابات پيش رو حتمي است.
جريان 14 مارس كه پس از ترور «رفيق الحريري» نخست وزير پيشين لبنان سيزده سال پيش شكل گرفت، با سياست هاي منطقه اي عربستان همسويي بيشتري دارد. گروه هاي موجود در اين جريان مخالف نظام سوريه، مخالف سلاح حزب الله و حضور اين حزب در سوريه هستند.
هرچه زمان به جلو رفته، اين جريان دچار اختلاف و از هم گسيختگي شده است. گرچه گروه هاي موجود در اين جريان در برخي موضوعات همسو هستند اما رقابت هاي دروني باعث فاصله گرفتن آنها از همديگر شده است.
سال گذشته و در جريان انتخاب رئيس جمهوري لبنان در پارلمان، اختلاف و نبود اتحاد در جريان 14 مارس به روشني رخ نمود.
تحولات اخير بويژه پس از اعلام استعفاي سعد الحريري در رياض، تنش ها در جريان 14 مارس را افزايش داد كه اوج آن اختلاف بين حزب جريان المستقبل به رهبري الحريري و حزب نيروهاي لبنان به رهبري جعجع است.
اين اختلاف ها فقط بين احزاب نيست بلكه در داخل احزاب هم ديده مي شود كه بهترين مثال آن اختلاف در جريان المستقبل است.
اين ها در شرايطي است كه جريان مقابل يعني 8 مارس كه همسو با مقاومت و منتقد سياست هاي منطقه اي سعودي است، به گواه ناظران از انسجام بالايي برخوردار است.
در چنين بستري، عربستان سعودي كه همواره به دنبال تاثيرگذاري در فضاي سياسي لبنان بوده، نگران است كه گروه هاي همسو با اين كشور به دليل تشتت در انتخابات پيش رو عرصه را به رقيب واگذار كنند.
تلاش هاي عربستان براي اتحاد بين جريان 14 مارس از چند هفته پيش و با مديريت «وليد اليعقوب» سفير عربستان در بيروت كليد خورده است. هرچند تاكنون نشانه اي از تغيير در وضعيت تشكيلاتي اين جريان ديده نشده است.
در حالي كه حدود دو ماه تا انتخابات پارلماني باقي مانده، هنوز وضعيت ائتلاف ها در اين جريان مشخص نيست.
ديدار العلولا با رهبران جريان 14 مارس تلاشي تكميلي براي منسجم ساختن آن بود.
در همين حال گفته مي شود سعودي ها با دعوت از سعد الحريري به رياض تلاش مي كنند از وي به دليل رويدادهاي چهار ماه پيش دلجويي كنند و وي را بيشتر براي همكاري با رياض و انسجام با گروه هاي ديگر همسو با آن ترغيب كنند.
هنوز نمي توان به قطعيت گفت كه آيا سعودي ها در هدف خود يعني انسجام بخشي به جريان 14 مارس موفق خواهند شد يا نه.
تاكنون بيشتر براوردها حاكي از آن است كه حزب الله و گروه هاي همسو با آن در انتخابات پيش رو كرسي هاي بيشتري را كسب خواهند كرد. شايد همين براوردها بوده كه سعودي ها و آمريكايي ها به تكاپو انداخته است.
خاورم**2054