به گزارش روز پنج شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، با نگاهی به سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات آمارهای موجود در این سامانه نشان می دهد در كنار پیوستن حدود 314 دستگاه اجرایی به این سامانه، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از میان دستگاههای مختلف، با اتصال 80 درصد از زیر مجموعه های خود به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات شامل دانشگاهها، مراكز پژوهشی و پارك های علمی و فناوری، نشان داده كه برای پاسخگوئی به درخواست های مردمی و انتشار اطلاعات این مجموعه آمادگی كامل دارد.
براین اساس در كنار عملكرد قابل قبول وزارت علوم در این سامانه، سكوت و بی اعتنائی سازمان تامین اجتماعی به عنوان زیر مجموعه وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی و دانشگاه آزاد اسلامی بعنوان یك نهاد آموزشی با طیف وسیعی از فعالیتهای تحقیقاتی و آموزشی و تعداد زیاد دانشجو و استاد نشان از آن دارد كه مسئولان این دستگاه ها یا باوری به قانون دسترسی آزاد به اطلاعات ندارند یا اساسا پاسخگوئی به درخواست ها و مطالبات مردمی رسم شان نیست.
حضور فعال بانكها در سامانه نیز قابل توجه است هرچند انتظار می رود بانكهای پاسارگاد، رفاه كارگران، مهر اقتصاد، قوامین، مهر اقتصاد، حكمت ایرانیان، تجارت ایران و اروپا، تعاون اسلامی، استاندارد و ... سریعتر زمینه اتصال به سامانه و شفافیت بیشتر در حوزه فعالیت های خود را فراهم سازند.
در این میان به غیر از شهرداری های مشهد، اصفهان، كرج و كرمانشاه، سایر شهرداری ها نیز به سامانه متصل نشده اند در حالی كه بر اساس قانون، شهرداری ها جزء موسسات عمومی محسوب می شوند و موظف به انتشار اطلاعات و ارائه گزارش و شفاف سازی حوزه فعالیت خود می باشند.
همچنان سه زیر مجموعه مهم ریاست جمهوری یعنی « نهاد ریاست جمهوری» ، « معاونت اجرائی رئیس جمهور» و « معاونت حقوقی رئیس جمهور » كه باید در اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیشرو و پیش قدم باشند برنامه ای برای اتصال به این سامانه ندارند.
بخش گزارشات سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات كه در نشانی http://foia.iran.gov.ir/web/guest/totalreport قابل دسترسی است نیز حكایت از آن دارد كه تا كنون یك هزار و 460 درخواست در سامانه ثبت شده كه از این تعداد به یك هزار و 224 درخواست پاسخ داده شده است، بطور كلی میانگین پاسخگویی دستگاههای متصل به سامانه 85 درصد می باشد.
سازمان خصوصی سازی،گمرك، صندوق بازنشستگی، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی،سازمان نوسازی،توسعه و تجهیز مدارس كشور،سازمان امور سینمائی و سمعی و بصری، دبیرخانه رسیدگی به مساجد،سازمان اقتصادی كوثر، دانشگاهها و مراكز آموزش عالی، دانشگاه زنجان، دانشگاه باهنر كرمان، دانشگاه تحصیلات تكمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته كرمان، دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، استانداری كرمان، استانداری خوزستان، استانداری گیلان، شهرداری های كرج و اصفهان، بانك كشاورزی، سازمان تبلیغات اسلامی، بیمه ایران و بانك ملت نیز تنها به 50 درصد درخواست های مردمی پاسخ داده اند.
براساس اعلام سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات، 127 شكایت نیز در سامانه ثبت شده كه به 62 عدد آن پاسخ داده شده است ، در این میان، وزارت امور اقتصاد و دارائی از 17 شكایت خود تنها به یك شكایت پاسخ داده است.
این درحالی است كه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مصاحبه اخیر خود با ایرنا اعلام داشت: «قانون دسترسی آزاد به اطلاعات» را مصوبه دولت و مجلس برشمرد و تاكید كرد: دسترسی آزاد به اطلاعات میتواند نقطه عطفی در تحقق حقوق شهروندی محسوب شود لذا پیوستن همه دستگاههای مشمول به سامانه مربوطه را با جدیت پیگیر هستیم.
وی با تشریح روند تصویب و ابلاغ قانون دسترسی آزاد به اطلاعات و همچنین رونمایی و راه اندازی سامانه مربوطه به ثبت و پیوستن به این قانون، اظهار داشت: همه دستگاه های حاكمیتی موظف به اجرای این قانون هستند از این رو مجموعه سازمانها، مراكز و نهادهای حاكمیتی و حتی عمومی باید نسبت به پیوستن به این سامانه و قانون اقدام كنند.
عضو كابینه دولت دوازدهم در ادامه با اشاره به تبصره «یك» از ماده 18 این قانون مبنی بر استقرار و تشكیل دبیرخانه كمیسیون قانون دسترسی آزاد به اطلاعات در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، یادآور شد: دبیرخانه به سازمانها، نهادها و تمامی دستگاههایی كه تاكنون به سامانه مربوط به این قانون نپیوسته یا اطلاعات كافی نداده اند مكاتبه و نامه نگاری كرده است بنابراین از تمامی آنها درخواست داریم در اولین فرصت و اسرع وقت نسبت به پیوستن به این قانون و ثبت نام در سامانه اقدام لازم را به عمل آورند.
صالحی در عین حال تصریح كرد: به طور جدی پیگیر هستیم تا همه دستگاهها، سازمانها و قوا به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیوسته و همراه و همگام با دیگر دستگاهها حركت كنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از همه قوا و دستگاههای زیر مجموعه آنها خواست كه پیرو مذاكرات مكتوب قبلی به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بپیوندند.
صالحی افزود: توصیه داریم كه این عزیزان هم با پیوستن به این قانون و سامانه كمك كنند تا مردم از طریق این ارتباط ، بتوانند روشن تر و شفاف تر با دستگاههای حاكمیتی نقطه نظرات، نقدها، سوالات و پیشنهادات خود را انتقال داده و از طرفی هم با انتقال این اطلاعات فرصت كاری آنها روان تر محقق شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكید كرد: اجرایی و عملیاتی شدن این قانون به طور یقین گامی برای رفع نیازهای همه مردم در راستای تحقق حقوق شهروندی خواهد بود.
به گزارش ایرنا، قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در سال ۸۸ ابلاغ و در دولت یازدهم درسال ۹۳ آیین نامه اجرایی آن تدوین شد، بعد از ۸ ماه كار مطالعاتی در خردادماه سال جاری سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به صورت آزمایشی فعالیت می كرد و در ۱۷ تیرماه به صورت رسمی رونمایی شد.
قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات كه باعنوان لایحه آزادی اطلاعات سال گذشته توسط رییس دولت به مجلس تقدیم شده بود با تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی رییس جمهوری برای اجرا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ شد.
با این سامانه اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند درخواست كنند كه اطلاعات به خصوصِ یك نهاد دولتی منتشر شود؛ پس از آن اطلاعات درخواستی در این سامانه برای عموم منتشر خواهد شد، مگر آن كه آن اطلاعات، حریم خصوصی افراد را نقض كند.
هر شخص حقیقی یا حقوقی ایرانی میتواند درخواست خود برای دسترسی به اطلاعات را به صورت برخط از طریق درگاه الكترونیك حقیقی با ثبتنام در سامانه به آدرس foia.iran.gov.ir و ایجاد حساب كاربری، پیشخوان دولت الكترونیك، پست یا مراجعهی حضوری به واحد اطلاعرسانی مؤسسهی درخواستشونده، تسلیم كند.
گزارش وضعیت پاسخگویی دستگاههای متصل به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به تفكیك در جدول پیوست آمده است.
فراهنگ ** 1355 **1418 گزارش از: علی اكبر قزوینیان
314 دستگاه اجرایی به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیوستند
۲۴ اسفند ۱۳۹۶، ۱۶:۱۰
کد خبر:
82863564
![314 دستگاه اجرایی به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیوستند 314 دستگاه اجرایی به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیوستند](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13961224/82863564/N82863564-72242690.jpg)
تهران - ایرنا - گزارش سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات حاكی از آن است كه تاكنون شمار دستگاههای اجرایی بخش های دولتی و خصوصی پیوسته به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به 314 دستگاه رسید، در این میان سهم زیر مجموعه های وزارت علوم در اتصال به سامانه طی یك ماه گذشته قابل