۲۳ فروردین ۱۳۹۷، ۱۶:۲۵
کد خبر: 82884823
T T
۰ نفر
3 سناریوی حمله احتمالی آمریكا به سوریه

بیروت-ایرنا-«امین حطیط» كارشناس مسائل استراتژیك و ژنرال بازنشسته ارتش لبنان در گفت و گو با ایرنا به ارزیابی اهداف و پیامدهای اقدام نظامی احتمالی آمریكا در سوریه پرداخت و به طور مشخص به 3 سناریو اشاره كرد.

به گزارش ایرنا، حطیط روز پنجشنبه در حالی با ایرنا گفت و گو كرد كه زمزمه ها درباره اقدام نظامی احتمالی آمریكا علیه سوریه بیشتر از هر زمان دیگر شنیده می شود.
احتمال حمله نظامی آمریكا به دنبال ادعای استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی مطرح شده است. ادعایی كه هنوز سندی درباره آن ارائه نشده است. این در حالی است كه پیش از این آمریكا از خروج نیروهایش از سوریه سخن گفته بود.

*نبود استراتژی واحد
حطیط با اشاره به رفتارهای متفاوت آمریكا معتقد است كه این كشور در قبال سوریه استراتژی واحدی ندارد. وی گفت: بین «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا و دولتمردان كهنه كار این كشور درباره مساله سوریه اختلاف نظر وجود دارد. ترامپ به امنیت و سیاست با نگاه اقتصادی می نگرد اما دولتمردان كهنه كار مسائل را با دید استراتژیك نگاه می كنند. پس از سخن ترامپ مبنی بر عقب نشینی از سوریه، نمایش دروغین سلاح استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه به صحنه آمد و ترامپ هم مجبور شد از موضع خود عقب نشینی كند و مسیر تحولات به سمت جنگ حركت كرد.

*سه سناریوی پیش رو
ژنرال بازنشسته ارتش لبنان در ادامه گفت و گو با ایرنا اقدام پیش روی آمریكا در سوریه را از نظر ابعاد نظامی و استراتژیك در سه سناریو صورت بندی كرد: سناریوی نخست، حمله محدود همچون حمله پارسال به فرودگاه الشعیرات؛ سناریوی دوم، حمله به پایگاه ها و مخازن نظامی و رسمی سوریه و نیز حمله به نیروی پدافند هوایی سوریه و سناریوی سوم، جنگ گسترده زمینی و هوایی با اهداف گسترده.
وی احتمال وقوع این سه سناریو را اینگونه بیان كرد: سناریوی نخست را بعید می دانم. «جان بولتون» مشاور جدید امنیت ملی آمریكا چندی پیش گفت كه سناریوهای به گفته او بدون منفعت تكرار نخواهد شد. همچنین وقوع سناریوی سوم را هم بعید می دانم به این دلیل كه آمریكا آماده جنگ فراگیر نیست چرا كه آن نیازمند نیروی زمینی است. اما احتمال وقوع سناریوی دوم را بیشتر می دانم. بنابراین احتمالا آمریكا در حمله به سوریه فرودگاه ها، پایگاه های نظامی و فرماندهی، خطوط حمل و نقل و ارتباطی و پدافند هوایی سوریه را هدف قرار می دهد و سیستم ارتباطی را نیز دچار اختلال می كند.

*موانع پیش روی آمریكا
حطیط در ادامه گفت و گو با ایرنا، به سه عامل بازدارنده در مقابل آمریكا كه ممكن است از افزایش تنش جلوگیری كند، اشاره كرد. نخستین عامل از نظر او، امنیت رژیم صهیونیستی است. حطیط معتقد است اسرائیل از وقوع و گسترش جنگ نگران است چرا كه ممكن است پاسخ طرف های مقابل دامن این رژیم را بگیرد.
حطیط دومین عامل بازدارنده را پاسخ قاطع روسیه به تجاوز آمریكا می داند. وی به برخی شنیده ها اشاره كرد كه بر اساس آن «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به آمریكایی ها گفته كه آسمان سوریه را می بندد و در صورت حمله، روسیه به پایگاه های آمریكا در كل منطقه حمله خواهد كرد.
این كارشناس مسائل نظامی، تهدید روند انتقال نفت و احتمال مسدود شدن تنگه هرمز در صورت گسترش جنگ را سومین عاملی می داند كه آمریكایی ها را از ورود به جنگ فراگیر در سوریه باز می دارد.

*پاسخ به حمله آمریكا
اما در صورت وقوع حمله آمریكا به سوریه پاسخ طرف مقابل و همپیمانان او به این تجاوز چگونه خواهد بود؟ حطیط معتقد است كه غرب بر روی «احتیاط و تدبیر» ایران و روسیه حساب باز كرده و فكر می كند كه آنها وارد جنگ فراگیر نمی شوند. او گفت: پاسخ به حمله آمریكا به وقوع سناریوی سوم می انجامد.
وی این محاسبه غرب را كه طرف مقابل پاسخ محدودی به حملات می دهد، غیردقیق و اشتباه خواند.
حطیط با تاكید بر اینكه سكوت در برابر تجاوز به معنی هدر رفتن دستاوردهای اخیر خواهد بود، پیش بینی كرد كه پاسخ به حملات، فراگیر خواهد بود و شاید اسرائیل و عربستان را هم در بر بگیرد.

*متجاوزان به اهداف خود می رسند؟
حطیط در ادامه گفت و گو با ایرنا، گفت كه از نظر مادی ممكن است اهداف متجاوزان محقق شود بویژه آنكه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی متعهد شده كه هزینه این حملات را پرداخت خواهد كرد.
به باور این ژنرال بازنشسته، آمریكا در این حمله احتمالی از نظر استراتژیك ناكام بیرون خواهد آمد. وی گفت: براندازی نظام ناممكن است. چرا كه این مساله منوط به این است كه نیروهای متجاوز یك پایگاه مركزی مثلا در غوطه دمشق داشته باشند و این تاكنون محقق نشده است. اینجاست كه اهمیت غوطه مشخص می شود چرا كه می توان از این نقطه نفس دمشق را گرفت.
حطیط در پایان گفت و گو، مارس 2018 را آغازی بر پایان بحران در سوریه دانست و گفت: به نظر می رسد كه هدف نیروهای متجاوز طولانی كردن زمان جنگ و بحران است. اما محور مقاومت تهدید را به فرصت تبدیل خواهد كرد.
خاورم**388**2054