۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۷:۰۶
کد خبر: 82920142
T T
۰ نفر
هنگام افطار نوشیدنی گرم بنوشید

تهران- ایرنا- مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: افطار را با نوشیدنی های گرم و ولرم مانند آب ولرم، چای كمرنگ و شیر گرم آغاز كنید.

به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، زهرا عبدالهی افزود: یكی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است كه به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب و یا نوشیدنی های سرد شروع می كنند كه توصیه می شود، افطار را با نوشیدنی های گرم و یا ولرم آغاز و پس از آن از خرما یا كشمش استفاده كنند، زیرا این دو سبب كنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می كند.
وی ادامه داد: مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است؛ لذا توصیه می شود كه در وعده افطار حتی المقدور 3 تا 5 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان این كه مطالعات متعدد، نقش موثر روزه داری را در بهبود بیماری های مختلف نشان داده اند، بیان داشت: در اغلب بیماری هایی كه عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزه داری مفید است.
وی افزود: روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می كند و موجب افزایش میزان چربی های مفید خون می شود.
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر مصرف سه وعده غذا در طول شبانه روز در ماه رمضان تاكید كرد و گفت: روزه داران همانند اوقاتی كه روزه دار نیستند، در طول شبانه روز، سه وعده غذا مصرف كنند، كه این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است.
عبداللهی در باره رعایت اصول تغذیه سالم در ماه رمضان تصریح كرد: بسیاری از افراد تصور می كنند، هنگام سحر باید غذاهای پرچربی و پركالری میل كنند كه در طول روز احساس گرسنگی نكنند، اما مصرف مواد غذایی پرچربی به خصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و كم آبی بدن می شود.
وی بر مصرف غذای كم چرب و مواد غذایی پرفیبر مثل میوه ها و سبزی ها در وعده سحری تاكید كرد وگفت: مواد غذایی پرفیبر، آب زیادی در خود جذب می كنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب كند و احساس تشنگی دیرتر عارض شود.
عبداللهی با بیان اینكه مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا توصیه نمی شود، بیان داشت: مصرف آب زیاد در وعده سحری، موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود، لذا مصرف بی رویه آن توصیه نمی شود؛ همچنین باید توجه شود كه مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آبمیوه، شیر كم چرب، دوغ بدون نمك در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن كمك می كند كه تعادل آب و الكترولیت های بدن در هنگام روزه داری، حفط شود.

** پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب
مدیر دفتربهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاكید براینكه در ماه مبارك رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود، یادآورشد: مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب، علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سو هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شوند، همچنین مصرف زیاد چای به خصوص در وعده سحری توصیه نمی شود، زیرا چای مدرر است و باعث از دست دادن آب بدن شما می شود.
عبداللهی در ادامه بیان كرد: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل كیك های خامه ای، شكلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارك رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.
وی با بیان این مطلب كه آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ كه حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود، غذای مناسبی برای افطار نیست، افزود: این غذا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می شود و بهتر است به جای آن از آش رشته رقیق و كم روغن در وعده افطار استفاده شود.
عبداللهی با اشاره به این كه در خردادماه طول شب كوتاهتر است، توصیه كرد: روزه داران بهتر است، اندكی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبك (مثلاً 30 دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای كم رنگ، یك لیوان شیر كم چرب (كمتر از 2.5 درصد چربی) و حداقل 2 عدد میوه نیز میل كنند.

** نخوردن سحری موجب چاقی می شود
وی گفت: برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب كاهش وزن نمی شود، بلكه به دلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا كند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.
عبداللهی با بیان اینكه مصرف غذاهای سبك و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) مانند تركیب نان و پنیر و سبزی كه یكی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است، بسیار توصیه می شود، بر مصرف نوشیدنی گرم تاكید كرد وگفت: مصرف شیر گرم، فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است، همچنین استفاده از مواد غذایی آبكی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.
عبداللهی تاكید كرد: استفاده از سبزی ها و میوه ها درهنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینكه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود، علاوه بر اینها، توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود، سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می كنند.
وی با بیان این كه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود، گفت: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریك انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه كاهش قند خون می شوند، به این ترتیب مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود، از آنجا كه میوه ها نیز حاوی قندهای ساده هستند توصیه می شود، در وعده سحری كمتر مصرف شوند؛ انواع میوه را كه حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است و بسیار مفید برای سلامت بدن می باشد، بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف كرد.
عبداللهی در ادامه تاكید كرد: توصیه می شود برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای كمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران كم آبی بدن نوشیده شود.
وی تصریح كرد: در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب كنید، تا حد امكان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه كه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، كشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.

** از نوشیدن آب زیاد هنگام افطار بپرهیزید
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموز پزشكی گفت: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود، بعد از صرف سحری نیز بسیاری از روزه داران از بیم تشنگی فراوان آب می نوشند كه عادت صحیح غذایی نیست.
وی افزود: روزه داران از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب كنند، چرا كه چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمك های معدنی كه بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.
عبداللهی با اشاره به اینكه روزه داران باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز كنند، گفت: این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند كه به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا كاهش پیدا كند.
وی گفت: مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست، به طور كلی توصیه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ كرده از غذاهای آب پز و بخارپز، كم چرب و كم نمك استفاده شود.
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموز پزشكی ادامه داد: مصرف میوه رنده شده، لبنیات مخصوصا شیر كم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای كمرنگ برای سالمندان روزه دار مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار كند، همچنین مصرف یك لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یك پیاله ماست در موقع شام به كودكان و نوجوانان روزه دار توصیه می شود.
عبداللهی در باره روزه دانش آموزان نیز یادآور شد: هرچند بخش عمده انرژی دانش آموزان در زمان روزه داری باید از گروه غذایی نان و غلات تامین شود، اما مصرف مواد پروتئینی مانند انواع گوشت ها مخصوصا گوشت سفید، تخم مرغ، شیر و لبنیات برای آنها ضروری است.
اجتمام*1724*1193