۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۳۱
کد خبر: 82921526
T T
۰ نفر

رمضان و توصیه های غذایی و دارویی

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۳۱
کد خبر: 82921526
رمضان و توصیه های غذایی و دارویی

زاهدان - ایرنا - روزه داری برای مدت طولانی در ماه مبارك رمضان مستلزم تغذیه ای مناسب در هنگام سحر و افطار و نیز استفاده مناسب از دارو ها برای بیماران است تا بتوان این فریضه الهی را به بهترین شكل انجام داد.

به گزارش ایرنا، روزه داری در ماه مبارك رمضان در مناطق گرم و خشك همچون سیستان و بلوچستان ثوابی دو چندان دارد، روزه گرفتن برای هر فرد مسلمانی واجب است و افراد با تغذیه مناسب می توانند این فریضه الهی را بهتر انجام دهند و از ثواب آن بهره برند.

**دارو درمانی و روزه گرفتن
برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید كه چه بیمارانی می توانند روزه بگیرند و چگونه؟ آیا می توان به فرایندهای درمانی در ماه مبارك رمضان ادامه داد؟ و آیا افرادی كه باید مستمر دارو مصرف كنند امكان روزه گرفتن دارند؟
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان به خبرنگار ایرنا گفت: تغییر زمان مصرف دارو در ماه مبارك رمضان بدون مشورت با پزشك معالج می تواند سبب بروز اختلال در روند درمان بیماران شود.
دكتر فرزانه فرجیان اظهار داشت: قطع مصرف دارو و یا تغییر در میزان و زمان مصرف آن بدون مشورت با پزشك معالج و یا دكتر داروساز كار نادرستی است كه علاوه بر بروز اختلال در روند درمان می تواند سبب كاهش اثر بخشی داروها شود.
وی تصریح كرد: قطع خودسرانه مصرف برخی از داروها برای بیماران كلیوی، مغز و اعصاب، فشار خون و صرع كار بسیار خطرناكی است كه می تواند عوارض ناگواری به دنبال داشته باشد.
وی افزود: بیماران دیابتی، كلیوی، مبتلایان به آسم و یا صرع، مادران باردار و شیرده و مبتلایان به زخم های گوارشی حتما باید قبل از اقدام به روزه داری، پزشك معالج خود را در جریان قرار داده و درخصوص نحوه مصرف داروهای خود با وی مشورت كنند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی زاهدان به بیماران دیابتی به ویژه مصرف كنندگان انسولین توصیه كرد كه زیر نظر پزشك روزه بگیرند و روزانه در چندین نوبت میزان قند و فشار خون خود را كنترل كنند.
فرجیان با اشاره به طولانی بودن مدت روزه داری و كاهش میزان الكترولیت ها، آب و قند بدن تاكید كرد: بهتر است روزه داران افطار خود را با آب، چای و سوپ سبزیجات به همراه چند عدد خرما آغاز و پس از گذشت یك تا 2 ساعت از افطار، نسبت به صرف شام اقدام كنند.
وی تاكید كرد: در ابتدای بازكردن روزه باید از مصرف غذاهای پرچرب، سرخ كردنی و حجیم اجتناب كرد و نوشیدن آب بسیار سرد نیز سبب بروز اختلال در هضم غذا و تضعیف عملكرد معده می شود.
**آب بجای تمام نوشیدنی های قندی غیرطبیعی
یكی از كارشناسان علوم تغذیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برخی افراد پس از تشنگی طولانی مدت كه در سیستان و بلوچستان به دلیل جدود 15 ساعت روزه داری بوجود می آید بیشتر از آبمیوه های غیر طبیعی و پاكتی استفاده می كنند كه باوری اشتباه است.
معین شهیری ادامه داد: باید توجه داشت كه آب تنها رفع كننده تشنگی است و در این ماه تا می توان باید بجای خوردن آبمیوه های غیر طبیعی از آبمیوه های طبیعی استفاده كرد.
وی افزود: در ساعات آخر روزه داری، بدن آب خود را به شدت از دست می دهد و هنگام افطار روزه داران به سرعت به سمت نوشیدن آب می روند چرا كه تاب و تحملشان تمام می شود و بدنشان به شدت به آب احتیاج پیدا می كند.
وی خاطرنشان كرد: در ماه مبارك رمضان می توانید به آبی كه می نوشید تكه های لیموی تازه، برگ نعناع و یا زنجبیل یا خاك شیر اضافه كنید.
كارشناس تغذیه تصریح كرد: با رعایت اصول تغذیه سالم در ماه مبارك رمضان می توان تشنگی و گرسنگی را به حداقل رساند.
شهیری اظهار داشت: خوردن میوه های تازه و سبزیجات در ماه مبارك رمضان به ویژه هنگام سحر توصیه می شود، زیرا میوه و سبزیجات از جمله خیار حاوی میزان بالایی آب و فیبر هستند كه مانع تشنگی بیش از حد می شود.
**بدون سحری روزه نگیرید/ غذای شور نخورید
این كارشناس تغذیه گفت: در فصل گرما هرگز بدون سحری روزه نگیرید و حتما سحر برای خوردن غذایی سبك بیدار شوید زیرا در این ساعات طولانی حتی نیم ساعت هم برای بدنتان ارزشمند است پس هرگز در ساعات اولیه شب سحریتان را نخورید و پس از آن بخوابید.
وی افزود: از خوردن غذاهای شور در ماه مبارك رمضان خودداری كنید زیرا نمك زیاد، نیاز بدن به آب را تشدید می كند و نیز از خوردن ترشی یا غذاهای پرنمك و پر ادویه پرهیز كنید.
وی ادامه داد: غذاهای شور و پرادویه به محض خورده شدن باعث خشكی دهان شده، آب معده را جذب و نیاز بدن به آب را زیاد می كند.
**خرما بخوریم
خرما یكی از میوه هایی است كه كالری بسیار زیادی دارد و از طرفی در سیستان و بلوچستان به وفور یافت می شود و خوشبختانه این میوه سر سفره بیشتر مردم سیستان و بلوچستان یافت می شود.
محمد رضا خلیلی، كارشناس تغذیه گفت: خرما دارای فلزات معدنی مثل فسفر، كلسیم، آهن، ید و منیزیم است كه هر كدام از این مواد در سلامتی انسان نقش بسزایی دارد.
وی ادامه داد: خرما به علت داشتن فیبر و خاصیت ملین بودن، سیستم گوارشی را كه به دلیل روزه داری بی تحرك شده است به تحرك وا می دارد.
وی عنوان كرد: استفاده از خرما در ماه مبارك رمضان به دلیل ارزش غذایی آن توصیه می شود چرا كه این میوه، قند كاهش یافته در مدت روزه داری را جبران می كند.
وی تصریح كرد: مصرف خرما در كنار كربوهیدرات و محصولات آردی موجب می شود كه در طول روزه داری، كربوهیدرات به آرامی در بدن آزاد شده و انرژی لازم برای فعالیت روزانه بدن تامین و بدن یكباره دچار افت قند نشود.
خلیلی اظهار داشت: بهترین رژیم غذایی در ماه مبارك رمضان، رژیمی است كه حاوی مایعات و قندهای ساده و قابل جذب سریع باشد چرا كه در زمان افطار قند خون در پایین ترین حد خود قرار دارد كه می تواند یكی از علل سردردهای نزدیك افطار باشد و با داشتن رژیم غذایی حاوی خرما می توان از ضعف پیش از افطار جلوگیری كرد.
بنابراین خوردن خرما در این ماه در زمان افطار و سحر توصیه می شود.
**در خوردن افطار زیاده روی نكنید/ سحری حتما بخورید
متخصص تغذیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: گرچه روزه داری در ماه های گرم تابستان فشار زیادی به روزه داران وارد می كند كه میل به خوردن را در هنگام افطار افزایش می دهد اما باید از زیاده روی در هنگام افطار خودداری كرد.
محمدرضا ساعدی ادامه داد: با توجه به اینكه روزه داران در سیستان و بلوچستان تا 16 ساعت روزه دارند در صورت ورود حجم زیادی از غذا و نوشیدنی های پركالری در هنگام افطار دچار مشكلات گوارشی و سوء هاضمه می شوند.
وی افزود: بهتر است نوشیدن آب بعد از افطار تا قبل از خواب ادامه داشته باشد و به طور مـتـوسـط بـین 1.5 تا دو لیتر آب نـوشـیده شود كه توصیه می شود این آب نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشد.
وی تصریح كرد: روزه داران توجه داشته باشند كه خوردن آب همراه با غذا موجب عــوارض زیــادی مــی شــود و در صورتی كه فرد تمایل به باز كردن روزه بــا آب دارد باید آب جوشیده و ولرم باشد تا دچار اختلال گوارشی نشود.
این پزشك متخصص تصریح كرد: خوردن شیر ولرم، دوغ كم نمك و بـدون گاز و آبـمیوه های تازه طبیعی و هـمـچـنـین چـای كـمـرنگ می تواند جایگزین مناسبی برای آب باشد.
ساعدی اظهار داشت: پس از اذان مغرب بدون وقفه طولانی، روزه را باز كنید و ترجیحا از نوشیدنی ها و غذاهای آبكی و سبك به همراه نان استفاده كنید، توجه داشته باشید كه از مواد غذایی مشابه صبحانه در هنگام افطار استفاده شود زیرا در هنگام افطار باید یك ششم تا یك پنجم انرژی لازم در طول روز دریافت شود.
وی افزود: مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و قندهای پیچیده مثل انواع سبزیجات و میوه ها، به جای استفاده از مواد حاوی قندهای ساده و چربی فراوان مثل حلوا توصیه می شود و نوشیدن زیاد آب و انواع شربت ها برای رفع تشنگی، نه تنها باعث كنترل آن نخواهد شد، بلكه باعث دفع سریع ادرار نیز می شود.
وی گفت: نخوردن وعده سحری یكی از نكاتی است كه متاسفانه در سال های اخیر به ویژه در نسل جوان شاهد آن هستیم، مصرف وعده سحری مشابه ناهار توصیه می شود زیرا ثابت شده است كه حذف سحری علاوه بر ایجاد مشكلات گوارشی در ایام ماه مبارك رمضان و عدم توفیق ادامه روزه داری در این ماه، حتی در كسانی كه روزه داری را به اتمام رسانده اند نیز باعث بروز مشكلات گوارشی می شود.
ساعدی ادامه داد: در افرادی كه وعده سحری نمی خورند پس از 8 تا 9 ساعت توان فكری و جسمی به میزان قابل ملاحظه ای كاهش می یابد و كسانی هم كه سحری می خورند باید توجه كنند كه تا اندازه امكان از مواد قندی ساده در وقت سحر استفاده نكنند، زیرا باعث ضعف و بی حالی زودرس در روز خواهد شد.
وی تصریح كرد: مصرف زیاد آب در هنگام سحر نیز توصیه نمی شود زیرا در تنظیم مایعات بدن و رفع تشنگی روزانه تاثیری نخواهد داشت.
می توان در ماه ضیافت الهی با رعایت موارد تغذیه ای و دارو درمانی مناسب از تك تك نعمات خان بی دریغ خالق یكتا استفاده كرد و تا پایان بر این سفره ماند.
7311 **6081