«دانیل سیرور» (Daniel Serwer) روز سه شنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا، سیاست های ترامپ را در جهت تضعیف موقعیت بین المللی آمریكا دانست و افزود: فكر می كنم آن چیزی كه در جریان دیدار سران گروه هفت رخ داد، خبر خوشحال كننده ای برای ایرانی ها بود.
وی در پاسخ به این سوال كه برخی ناظران مسایل بین الملل می گویند كه سیاست های یكجانبه ترامپ به طور ناخواسته روسیه، چین و هند را به هم نزدیك تر كرده است. آیا فكر می كنید تحریم های یكجانبه آمریكا علیه ایران، اجماع بین المللی را خواهد داشت؟ اظهار كرد: در یك كلمه؛ نه!
سیرور ادامه داد: حتی اگر اروپایی ها با تحریم های ثانوی مجبور به رعایت محدودیت های ایالات متحده شوند، چین، روسیه، هند و دیگران مجبور نیستند. هیچ اجماع داوطلبانه بین المللی شبیه آن چیزی كه پیش از برجام وجود داشت، در كار نخواهد بود.
وی با بیان اینكه همانطور كه در نشست سران گروه هفت دیدید، ترامپ قطعا آمریكا را بیشتر از گذشته منزوی خواهد كرد، گفت: در عین حال این را باید بگویم، ایران باید میان فاصله انداختن بین اروپایی ها و ایالات متحده و خروج از توافق هسته ای، یكی را انتخاب كند.
این استاد روابط بین الملل افزود: اگر ایران بگوید اهمیتی ندارد و دیگر برجام مهم نیست، از منظر خودشان قابل فهم است اما در موضع اروپا تاثیر خواهد گذاشت. من اگر جای اروپایی ها باشم، تنها برای مقابله با تحریم های آمریكا مصمم تر خواهم شد.
سیرور در پاسخ به اینكه اروپایی ها چه اقدامی برای مقابله با تحریم های یكجانبه آمریكا می توانند انجام بدهند؟ گفت: این كار در عرصه مالی باید صورت بگیرد. نظام مالی جهانی بر مبنای دلار می چرخد. برای همین هرگونه تبادل بزرگ مالی در سطح جهان باید از طریق ایالات متحده صورت بگیرد.
وی ادامه داد: ایالات متحده این حق را دارد كه مانع هرگونه تبادل مالی كه بخواهد بشود. تنها راه پیش روی اروپا این است كه تبادل مالی را به یورو انجام داده و آن را از طریق ایالات متحده صورت ندهد. البته این فرایند فنی و پیچیده ای است. اروپایی ها قبلا گفته اند كه می خواهند این كار را شروع كنند، اما اجرایی نشده است. به نظر من، الان وقت آن است كه واقعا اگر می خواهند سراغ این گزینه بروند.
استاد دانشگاه جان هاپكینز با تاكید بر اینكه دلار برای همیشه مبنای تبادل مالی نخواهد بود، اظهار كرد: می توان حدس زد در آینده ارزهایی همچون یورو مركزیت پیدا كنند و دلار در حاشیه قرار گیرد. تردیدی نیست كه ترامپ موقعیت دلار را به خطر انداخته است. اول با وضع تعرفه ها و دوم با خروج از برجام این خطر را ایجاد كرد. من فكر می كنم كشورهای جهان آستانه تحملشان دیر یا زود به سر خواهد آمد.
** تاثیر خروج از برجام بر ان.پی.تی
سیرور درباره اینكه ترامپ ادعا كرده تصمیم وی برای خارج شدن از برجام باعث تغییر سیاست های منطقه ای ایران شده است، گفت: من هیچ شواهد واقعی برای این موضوع نمی بینم. ایران همچنان در تحولات سوریه، لبنان، یمن، عراق و بحرین حضور دارد كه البته من امیدوارم تهران به مسایل داخلی خود بیشترتوجه كند.
وی افزود: من فكر می كنم كه نتانیاهو و بن سلمان بر خروج ترامپ از برجام تاثیر گذار بوده اند، هرچند نمی فهمم كه این كار چه سودی برای آنها خواهد داشت.
استاد دانشگاه آمریكا در پاسخ به اینكه اثرات خروج واشنگتن از برجام بر خلع سلاح هسته ای در جهان و آینده ان پی تی(پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته ای) چه خواهد بود؟ گفت: خروج از برجام، تلاش های خلع سلاح هسته ای را در سراسر جهان تضعیف می كند. ما باید صبر كنیم و ببینیم كه ایران چه كاری انجام می دهد.
سیرور افزود: اما اگر در حال حاضر برنامه هسته ای خود را بدون محدودیت آغاز كند، می توان گفت كه چند كشور دیگر منطقه هم به همان مسیر وارد خواهند شد. كاری كه برجام كرده بود، این اطمینان را به وجود آورد كه دیگر كشورهای منطقه به سوی هسته ای شدن نروند.
وی روسیه را برنده مهم سیاست های دولت آمریكا دانست و ادامه داد: هدف اساسی آقای ترامپ همین است كه آقای پوتین از این سیاست ها سود ببرد. روابط با متحدان ایالات متحده آسیب جدی دیده است و نظام خلع سلاح هسته ای بر هم خورده است. این دولتی است كه در راستای تضعیف ایالات متحده در حال حركت است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در 18 اردیبهشت ماه امسال خروج رسمی این كشور از برجام( برنامه جامع اقدام مشترك) را اعلام كرد و گفت كه تحریم های ثانویه درباره ایران باز خواهند گشت.
در مقابل این تصمیم، سایر اعضای برجام اعم از ایران، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا اعلام كردند كه برجام را ادامه خواهند داد. البته ایران حق خود را برای بهره مندی از مزایای اقتصادی برجام مورد تاكید قرار داده است كه سایر طرف ها باید برای مقابله با تحریم های آمریكا چاره اندیشی كنند.
اروپایی ها برجام را برای امنیت منطقه و امنیت ملی خودشان مهم دانسته اند؛ حال باید دید در فرصت زمانی محدودی كه تا شروع تحریم های ثانویه آمریكا وجود دارد، تا چه حد حاضر خواهند بود برای امنیت ملی خود هزینه كنند.
** كره شمالی به آمریكا اعتماد ندارد
این استاد دانشگاه به وجود اختلاف نظر میان «مایك پمپئو» وزیر خارجه آمریكا و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی كاخ سفید، درباره مذاكرات با كره شمالی اشاره كرد و گفت: بولتون به دنبال تغییر رژیم در كره شمالی بوده و هنوز موضع دقیق خود را نشان نداده است؛ شاید منتظر نتایج گفت وگوهاست.
سیرور پیش بینی كرد گفت وگوها با پیونگ یانگ با دشواری های بسیاری روبرو شود و افزود: برچیدن كامل جنگ افزارهای هسته ای در آن منطقه با موانع بسیاری روبرو خواهد شد. یكی از آنها، مساله خارج شدن آمریكا از برجام است.
وی خاطرنشان كرد: كاری كه ترامپ كرده این را نشان می دهد كه نمی شود به ایالات متحده اعتماد كرد. یعنی با تغییرات دولت ها در آمریكا، قراردادهایی كه بسته شده است توسط رئیس جمهوری بعدی می تواند لغو شود. مگر آنكه این قراردادها در قالب معاهده (treaty) بسته شوند كه بسیار نادر است.
مدیر برنامه مدیریت درگیری در مدرسه مطالعات پیشرفته بین المللی دانشگاه جان هاپكینز تاكید كرد: توافق احتمالی با كره شمالی نیز در قالب معاهده نخواهد بود. با این وضعیت، دشوار بتوان تصور كند كه كیم چگونه از تمام جنگ افزارهای هسته ای خود دست خواهد كشید.
سیرور ادامه داد: تنها در صورتی كه یك توافق در سنای آمریكا به تصویب برسد، حالت معاهده پیدا كرده و رئیس جمهوری آمریكا نمی تواند آن را لغو كند اما به دلیل سازوكار بسیار پیچیده در داخل سنا؛ چنین كاری بسیار دشوار است.
وی اضافه كرد: دست كم به رای دو سوم اعضای سنا نیاز دارد. برای همین هم ضامن بیشتر توافق های بین المللی آمریكا، قوه اجرایی است و در قالب توافق اجرایی به امضا می رسد كه ضامن آن رئیس جمهوری خواهد بود.
استاد دانشگاه جان هاپكینز یادآور شد: البته درباره برجام، به دلیل اینكه شورای امنیت سازمان ملل متحد آن را تصویب كرده بود، ضمانت بین المللی داشت اما سازوكاری وجود ندارد كه اگر ایالات متحده یا دیگر اعضای این شورا كه دست به نقض مصوبات این شورا بزنند، با آن مقابله شود.
رئیس جمهوری آمریكا و رهبر كره شمالی پس از 65 سال رابطه خصمانه دو كشور، صبح سه شنبه به وقت محلی در هتل كاپلا جزیره سنتوزا سنگاپور دیدار و پس از آن توافقنامه ای را امضا كردند.
این توافقنامه چهار ماده دارد كه به غیر از تعهد درباره خلع سلاح كره و بازگرداندن بقایای سربازان كشته شده، شامل تعهد دو طرف برای بنا كردن روابطی تازه و تلاش مشترك برای ایجاد صلح پایدار در شبه جزیره است.
اروپام*م.ع*1429
استاد دانشگاه جان هاپكینز:
خروج آمریكا از برجام جایگاه دلار را تهدید كرد
۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۱۹:۴۶
کد خبر:
82941316
نیویورك – ایرنا- استاد روابط بین الملل در دانشگاه جان هاپكینز می گوید خروج آمریكا از برجام باعث از دست رفتن اعتماد به واشنگتن و تهدیدی برای جایگاه برتر دلار در معاملات بین المللی شده است.