۲۸ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۳۲
کد خبر: 82945653
T T
۰ نفر

زنجان در خطر بياباني شدن است

۲۸ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۳۲
کد خبر: 82945653
زنجان در خطر بياباني شدن است

زنجان - ايرنا - استفاده بي رويه از منابع آبي و از بين رفتن پوشش گياهي موجب شده زنجان كه در گذشته هاي نه چندان دور جزو استان هاي بياباني محسوب نمي شد كم كم شرايط بياباني پيدا كند و هم اكنون در خطر بياباني شدن قرار گيرد.

به گزارش ايرنا، بر اساس تعيين قلمرو محدوده هاي بياباني استان زنجان از ديدگاه زمين شناسي، 290 هزار هكتار از زمين هاي اين استان (بيش از 13 درصد) از نوع بياباني ثانويه است.
وجود سازندهاي زمين شناسي داراي گچ و نمك در بالادست زمين هاي بياباني ثانويه، جريان هاي سطحي و زيرزميني آب كه با انتقال تدريجي اين عناصر به تشكيلات و زمين هاي پايين دست در طول زمان باعث تغيير و كاهش كيفيت خاك مي شود، در نهايت اين زمين ها را به بيابان تبديل مي كند.
290 هزار هكتار بيابان ثانويه شامل همه زمين هاي كشاورزي و حاصلخيزي به شمار مي رود كه در طول زمان دچار تغيير و تحول شده است.

** 36 درصد سطح استان زنجان جزو زمين هاي بياباني است
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان اعلام كرد: بر اساس تحقيق هاي انجام شده حدود 36 درصد از سطح استان جزو زمين هاي بياباني و يا داراي شرايط و پتانسيل بياباني شدن قرار دارد كه رقم بسيار بالا و نگران كننده اي است.
خليل آقاجانلو تاكيد كرد: در صورت نبود مديريت مناسب براي كنترل، حفاظت و احياي زمين هاي بياباني وسعت اين زمين ها گسترش مي يابد.
وي يادآوري كرد: قرار گرفتن بخش عمده اي از اين قلمرو در بالادست زمين هاي حاصلخيز و زراعي به مرور زمان باعث تخريب و از بين رفتن آنها شده و خسارت هاي جبران ناپذيري به منابع حياتي و توليدي استان زنجان يعني خاك كشاورزي وارد خواهد كرد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان، تحت تاثير قرار دادن توسعه انساني و معيشت، ايجاد بي ثباتي اجتماعي، سياسي و مهاجرت، افزايش برهنه سازي سطح خاك، از بين بردن منابع و كاهش حاصلخيزي خاك و افت ساختار آن و تخريب زمين كشاورزي از طريق آلوده كردن آن به عناصري مانند گچ و نمك را از دلايل بيابان زايي برشمرد.
آقاجانلو، افزايش شوري خاك، تغيير پوشش گياهي خاك، تخريب و از بين رفتن مراتع، نابودي پوشش گياهي جنگلي و مرتعي و افزايش شديد فرسايش آبي، بادي و سيلاب ها را از ديگر عوامل بيابان زايي بيان كرد.

** استفاده از طرح ترسيب كربن براي مقابله با بيان زايي
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان گفت: براي 22 هزار هكتار از زمين هاي استان طرح ترسيب كربن تهيه و براي تصويب به دفتر امور بيابان سازمان جنگل ها ارسال شده است.
جليل سلطان نژاد اظهاركرد: بر اساس پيگيري هاي انجام شده اين طرح طي سالجاري در استان زنجان اجرا مي شود.
وي يادآوري كرد: ترسيب كربن به روند ذخيره كربن موجود در هوا، خاك و گياهان گفته مي‌شود.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان گفت اين روند با ذخيره كربن از هوا باعث مي‌شود كه از ميزان كربن كه گازي گلخانه‌اي است كاسته و به بهبود كيفيت هوا كمك كند.
بيابان‌زايي در كشورهاي كم آب، خشك و نيمه خشك زنگ خطري است كه بايد جدي گرفته شود. از اين رو به دليل اهميت موضوع 27 خرداد ماه (17 ژوئن) به عنوان روز جهاني بيابان زايي در سراسر جهان نام گذاري شده‌است.
اين روز براي اولين بار در سال 1997 ميلادي نامگذاري شد.
7325/6085
۰ نفر