به گزارش روز دوشنبه ايرنا، موسويان در يك سخنراني در شوراي روابط خارجي ايالت ورمونت آمريكا افزود كه خروج ترامپ از برجام عواقبي فراتر از روابط ايران و آمريكا و حتي موضوع هسته اي دارد.
وي خاطرنشان ساخت كه اولين تاثير منفي آن بر كل موضوع عدم اشاعه سلاح هاي هسته اي است.ايران طبق برجام حداكثر نظارت و شفافيت در برنامه هسته اي خود را پذيرفته و آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز بارها تاييد كرده كه ايران به تعهداتش پايبند بوده است. برجام برجسته ترين توافق تاريخ عدم اشاعه بعد از دوران جنگ سرد مي باشد كه ترامپ متاسفانه آن را توافقي هولناك خوانده است. بنابراين ترامپ مهمترين دستاورد و سرمايه تاريخ عدم اشاعه سلاح هاي هسته اي را به چالش كشيده است.
موسويان ادامه داد :واقعيت مهم اين است كه ايران عضو معاهده ان پي تي است و بمب هسته اي هم ندارد درحاليكه اسراييل هم معاهده را نپذيرفته و هم تنها كشوردرخاورميانه است كه صدها بمب اتم دارد،اعتقادي به عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي هسته اي ندارد و در اين زمينه هم همكاري نكرده و نخواهد كرد.
به گفته اين پژوهشگر، دومين تاثير منفي خروج ترامپ از برجام برصلح و ثبات منطقه است. ترامپ با خروج از برجام، آمريكا را به دوران خطرناكي در خاورميانه سوق داده است. بحران هسته اي ايران تنها مورد از بحرانهاي جاري خاورميانه است كه از طريق ديپلماسي حل شده است ضمن اينكه از موارد نادري است كه همه قدرتهاي جهاني در دستيابي به اين توافق همكاري تلاش مشترك داشتند، چيزي كه براي حل ساير بحرانهاي منطقه بدان نيازمنديم.
اين ديپلمات سابق خاطرنشان ساخت :منطقه خاورميانه به سمت سقوط كامل پيش مي رود. اكثر بي ثباتي هاي موجود منطقه هم بخاطر جنگ هاي آمريكاست همچون حمله نظامي به افغانستان و عراق و مشاركت در تجاوز نظامي به ليبي ويمن و سوريه. برجام كور سويي از اميد بوجود آورده بود كه شايد بتوان از طريق ديپلماسي و همكاري، سايربحرانهاي جاري منطقه را حل كرد، مسيري كه براي دستيابي به صلح درمنطقه، غير قابل اجتناب است.
به عقيده موسويان، استراتژي ترامپ در مورد انزواي اقتصادي و سياسي ايران باعث تشديد ناامني بيشتر درمنطقه شده و آمريكا را بيش از گذشته در بحرانهاي منطقه همچون سوريه و يمن و افغانستان و عراق، غرق خواهد كرد. صلح درمنطقه بدون همكاري با ايران بدست نخواهد آمد. ايران يك قدرت منطقه است و به آمريكا اجازه نخواهد داد كه جايگاه منطقه اي اش را ناديده بگيرد.
وي با اشاره به اينكه سومين تاثيرمنفي اقدام ترامپ، بر روابط دوجانبه ايران و آمريكاست، تصريح كرد:روابط دوكشوردرچند دهه گذشته قرباني محاسبات و درك غلط از واقعيات بوده است. اعتماد متقابل ايران و آمريكا صفر است. بعد از وقوع انقلاب اسلامي در ايران، خصومت در روابط آمريكا و ايران آغازشد و تاكنون ادامه داشته. اين درحالي است كه دو كشور در طول يك قرن از 1856 تا 1953 بهترين روابط دوستانه و استراتژيك را داشتند.
وي ياد آوري كرد كه بي اعتمادي ايرانيها اززمانيكه سازمان سيا حكومت مردمي مصدق در ايران را درسال 1953 با يك كودتا سرنگون كرد، آغاز شد. درحقيقت آمريكا در سال 1953 با كودتا در ايران دمكراسي را كشت. علت وقوع انقلاب ايران هم سلطه آمريكا و ديكتاتوري شاه بود. بعد از انقلاب آمريكا از تجاوز صدام به ايران حمايت كرد كه صدها هزار ايراني قرباني اين تجاوز شدند. بعد از تجاوز صدام هم آمريكا دنبال تغيير رژيم در ايران بوده با حداكثر فشار.
موسويان ادامه داد:تنها در دوران مذاكرات هسته اي در دور دوم رياست جمهوري اوباما، مقداري كاهش تشنج درروابط ايران و آمريكا داشتيم. اين دوران تنها زماني بود كه رئيس جمهور آمريكا، درسازمان ملل رسما اعلام كرد كه دولتش سياست تغيير رژيم در ايران را دنبال نمي كند و آماده گفتگوي مستقيم براساس احترام متقابل است.
وي گفت:اولين مذاكرات جدي رسمي دو كشور منجر به حل بحران هسته اي از مسير ديپلماسي شد. حالا ترامپ مجددا به سياست تغيير رژيم در ايران بازگشته و از برجام هم خارج شد. خروج ترامپ از برجام، مويد مواضع حضرت آيت الله خامنه اي رهبر عالي ايران است كه از ابتداي مذاكرات هسته اي تاكيد كرد كه آمريكا قابل اعتماد نيست.ترامپ با خروج از برجام ضمن اينكه شانس همكاريهاي منطقه اي با ايران را كشت، ايران را به سمت بلوك شرق هل داد ضمن اينكه تشنج در روابط ايران و آمريكا را هم افزايش داد.
پژوهشگر دانشگاه پرينستون تاكيد نمود:اتهامات آمريكا عليه ايران سياسي و بي اساس است. براي مثال در مورد تروريسم شما شاهد بوديد كه ترامپ در ديدار اخير با امير قطر گفت كه قطر و عربستان و امارات از تروريسم حمايت كرده اند منتهي الان قول داده اند كه متوقف كنند و مهم اين است كه آنها از ما دهها ميليارد دلار اسلحه مي خرند. ببينيد با چه فاجعه اي روبرو هستيم كه رئيس جمهور آمريكا درحضور هفت ميليارد انسان روي كره زمين رسما اعتراف مي كند كه متحدين منطقه آمريكا حامي تروريست هستند اما چون از آمريكا اسلحه ميخرند اشكال ندارد.
به عقيده وي ، كاخ سفيد اتحاد جديدي با اسرائيل و عربستان عليه ايران تشكيل داده كه طبيعتا باعث خواهد شد ايران هم ائتلاف منطقه اي و بين المللي خود براي مقابله با آمريكا را تشكيل دهد. با اين وضعي كه ترامپ براي برجام بوجود آورده، اگر اروپايي ها نتوانند به تعهدات اقتصادي خود دربرجام عمل كنند، احتمالا ايران هم از برجام خارج خواهد شد.
وي گفت :درحاليكه بعد از برجام، ديپلماسي مي توانست مبناي جديدي براي حل بحرانهاي منطقه اي باشد زيرا رهبر عالي ايران عليرغم همه بدعهدي هاي آمريكا و بي اعتماديها به آمريكا، فرمود كه اگر آمريكا به تعهدات خود درموضوع هسته اي عمل كند،ممكن است ايران درمورد ساير مسائل گفتگو كند.
موسويان درپاسخ به سئوال يكي از حضار درمورد نقش اسرائيل در مناسبات آمريكا و ايران گفت:اسرائيل نقش تخريبي اول را در روابط آمريكا و ايران بازي مي كند. نتانياهو سعي كرد كه اوباما به ايران حمله نظامي كند و توافق هسته اي راهم امضاء نكند.ليكن اوباما درمقابل او ايستاد و زير بار نرفت. اما امروز نفوذ نتانياهو در كاخ سفيد از وزير خارجه و حتي كنگره آمريكا هم بيشتر است. ايران هميشه معتقد بوده كه اساس سياست خاورميانه اي آمريكا براساس منافع اسرائيل تعريف و اجراء شده و مي شود.
** تعريف داستان راننده اسنپ
وي افزود :افكار عمومي ايران هم از اين واقعيت مطلع است. براي مثال يك نمونه براي شما تعريف كنم. ما در ايران سيستم تاكسيراني اسنپ داريم مشابه سيستم اوبر در آمريكا. من اخيرا ايران بودم و در راه برگشت به فرودگاه، راننده اسنپ مراشناخت و گفت آقاي موسويان! شما در آمريكا زندگي مي كنيد؟ گفتم بله. گفت الان هم عازم آمريكاييد؟ گفتم بله. گفت پيغامي براي نخست وزير ترامپ و رئيس جمهور نتانياهو دارم.
گفتم ظاهرا اشتباه مي كنيد چون ترامپ رئيس جمهور آمريكاست و نتانياهو نخست وزير اسرائيل. راننده پاسخ داد نخير شما اشتباه مي كنيد چون رئيس جمهور واقعي آمريكا نتانياهوست و آقاي ترامپ هم نخست وزير اسرائيل است. بهتر است نخست وزير ترامپ به همان بيت المقدسي برود كه پايتخت اسرائيل كرده و رئيس جمهور نتانياهو هم به واشنگتن برود و آمريكا را رسما اداره كند! من واقعا از اين همه درك و شعور سياسي او شوكه شدم اما اين باور عموم مردم ايران است كه ريئس جمهور آمريكا در سياست هاي خاورميانه اي پيرو نخست وزير اسرائيل است.
موسويان تصريح كرد :منتهي اكنون عربستان و امارات با اسرائيل متحد شده و مشتركا براي غرق كردن آمريكا در جنگ با ايران حداكثرتلاش خود را بكار بسته اند.اميدوارم كه مردم وانديشمندان و كنگره آمريكا مانع روند فعلي سياستهاي تخاصمي كاخ سفيد با ايران شده و دوكشور رادر مسير صلح قرار دهند.
اروپام *5*491**1590
مادريد - ايرنا - «سيد حسين موسويان» پژوهشگر دانشگاه پرينستون آمريكا و عضو سابق تيم مذاكره كننده هسته اي گفت : سه تاثير كلان خروج ترامپ از برجام، عدم اشاعه سلاح هاي هسته اي، تاثير منفي بر صلح و ثبات و تاثير منفي بر روابط ايران و آمريكا مي باشد.