محمدجواد حق شناس روز یكشنبه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا در تحلیل خود از نامه بیش از یك صد فعال سیاسی درباره گفت وگو و مذاكره مستقیم با آمریكا گفت: بحث، گفت وگو و مذاكره یكی از شاخص های جدی و از شناخته شده ترین ابزارها و روش هایی است كه در عرصه پیگیری و تحقق منافع ملی همیشه بین دولت ها و سازمان های بین المللی مورد توجه بوده و نمی توان آن را نادیده گرفت.
وی با بیان این كه بین ایران و آمریكا به عنوان قدرت های منطقه ای و جهانی نزدیك به 40 سال شاهد چالش و كشمكش هستیم، خاطرنشان كرد: با تغییر سیاست هایی كه در ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی رخ داد، این چالش تبدیل به یك اتفاق شناخته شده در عرصه جهانی و بین المللی شد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: این چالش طبیعتا آثار و ابعاد خودش را داشته و دارد و علی القاعده این روند سالیان سال موجبات اتفاق ها و مسائلی فی مابین دو كشور در چهار دهه گذشته بود.
حق شناس یادآور شد: آغاز این چالش ها با حضور محمدرضا پهلوی در آمریكا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و واكنش ایران و دانشجویان ایرانی نسبت به این موضوع كه به اشغال سفارت آمریكا در تهران منجر شد به یك اتفاق ماندگار در تاریخ روابط دو كشور تبدیل شد.
وی با بیان این كه ادامه این ماجرا را می توان در حمایت آمریكا از عراق در هشت سال جنگ تحمیلی و تحریم های اعمالی این كشور بر ایران دانست، گفت: تداوم این روند با تصادم و تقابل دو كشور در حوزه خلیج فارس با عنوان جنگ نفت كش ها و ساقط كردن هواپیمای مسافربری ایران و حمله به میادین نفتی كشورمان به اوج خود رسید.
وی خاطرنشان كرد: با شكل گیری پرونده هسته ای ایران این روند وارد فاز جدیدی شد و نهایتا با ابتكاری كه با عنوان نرمش قهرمانانه شكل گرفت، شاهد شكل گیری مذاكرات رسمی بودیم كه بین ایران و قدرت های بزرگ آغاز شد.
عضو شورای مركزی حزب اعتماد ملی ادامه داد: این فرآیند با حضور آمریكا در آن سو و ایران در این سو عملا به یك خبر مورد توجه در محافل خبری كه روابط دو كشور را پیگیری می كردند، تبدیل شد و تابویی كه در خصوص مذاكرات ایران و آمریكا مطرح می شد با دیدارهای مستقیم و مستمر و تكرار شونده وزیران خارجه دو كشور شكسته شد.
وی با یادآوری این كه گفت وگو پیش از این هم درزمینه عراق میان سفیران ایران و آمریكا رخ داده و به عنوان یك خبر مهم مورد توجه قرار گرفته بود، گفت: به نظر می رسد كه با تغییر بافت قدرت در آمریكا بعد از روی كار آمدن جمهوری خواهان و حضور ترامپ به عنوان رییس جمهوری ایالات متحده و خروج این كشور از برجام شاهد مجموعه اتفاقاتی بودیم كه دوباره از سرگیری روابط دو كشور را بهعنوان یك موضوع جدی مورد بحث و گفت وگو قرار داد.
حق شناس نامه یك صد تن از فعالان سیاسی را در همین راستا دانست و افزود: این نامه به عنوان یك نظر در فضای سیاسی مورد توجه قرار گرفته و موافقان و مخالفان خودش را دارد اما بر این باورم كه بخش سیاست خارجی و روابط دولت ها با یكدیگر اساسا تابع یك كلمه بیشتر نیست و آن پیشبرد منافع ملی است.
وی تاكید كرد: مهم ترین شاخص برای پیشبرد منافع ملی در تمام دنیا پیگیری این موضوع توسط وزارت امور خارجه هر كشوری است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان این كه این توصیه می تواند مورد توجه مسئولان وزارت خارجه قرار گیرد اما نه به عنوان تنها راه و مسیر، یادآور شد: به هرحال تصمیم سازی بر عهده وزارت امور خارجه است كه باید در مورد چگونگی پیشبرد فضای گفتمانی و گفت وگو آن را به مسئولان متخصص در آن وزارتخانه واگذار كنیم.
وی با تاكید بر این كه پیگیری گفتمان منافع ملی باید در صدر باشد، ادامه داد: برای تحقق این موضوع راه های متعددی از جمله شناخت طرف مقابل، شناسایی عوامل مذاكره كننده، پیگیری گفتمان، فضای بین الملل، جهانی و مباحثی داخلی وجود دارد كه تركیب آن ها باعث می شود به آن نقطه برسد.
حق شناس افزود: وقتی اصل گفت وگو را در حوزه مباحث طرفیتی پذیرفتیم، نمی توانیم آن را به عنوان یك تابوی دست نیافتنی در نظر بگیریم.
این استاد دانشگاه درباره طرح تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران توسط پمپئو گفت: وقتی گفت وگوها در مراحل و موضوعات مختلف و چند جانبه در سطح عالی ترین وضعیت خود شكل گرفت و پذیرفته شد، دیگر نیازی به بازگشت به دوره ماقبل آن را نداریم.
وی گفت وگوهای جان كری وزیر خارجه آمریكا و دكتر ظریف وزیر امور خارجه را به عنوان نمادهای گفت وگوهای بین المللی در دهه های اخیر عنوان كرد و افزود: پیگیری منافع ملی باید مورد توجه موافقین و مخالفین نامه قرار گیرد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب خاطرنشان كرد: اگر گفت وگو بر اساس نظر كارشناسی متضمن رسیدن به منافع ملی باشد، طبیعتا ما باید از آن استقبال كنیم و اگر خدایی ناكرده موجب زیان و صدمه به منافع ملی شود، حتما باید از آن استنكاف كنیم و فاصله بگیریم.
وی تاكید كرد: باید متوجه باشیم كه آدرس دقیق، گفت وگو نیست بلكه رسیدن به منفعت ملی و دفاع از منافع ملی است كه تشخیص آن را هم باید بر عهده وزارت امور خارجه بگذاریم.
عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان یادآور شد: بهتر است كه موافقان و مخالفان به جای این كه با اصل گفت وگو موافقت یا مخالفت كنند، نسبت این گفت وگوها را كه چه با پیش شرط و چه بدون پیش شرط و چه در سطح عالی و یا كارشناسی به بحث بگذارند و درباره اینكه چه میزان و چه نسبتی با منافع ملی دارد، گفت وگو كنند.
به گزارش ایرنا، بیش از یك صد تن از فعالان سیاسی داخل و خارج از كشور هفته گذشته در نامه ای به مقامات ایران، خواستار «یك تصمیم ملی شجاعانه» برای مذاكره بدون قید و شرط با آمریكا شدند كه این نامه واكنش های بسیاری از فعالان سیاسی و چهره های شناخته شده را به همراه داشت.
سیام**9314**1336
تهران - ایرنا - عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان پیشنهاد كرد: موافقان و مخالفان نامه مذاكره با آمریكا به جای این كه با اصل گفت وگو موافقت یا مخالفت كنند نسبت آن را به بحث بگذارند و درباره این كه چه میزان هم راستا با منافع ملی است، مذاكره كنند.