۲۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۷:۳۷
کد خبر: 82970513
T T
۰ نفر
ترامپ مقابل پوتین: تردیدهای داخلی و نگاه نگران غرب

تهران-ایرنا- «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا روز دوشنبه در حالی با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود دیدار می كند كه در داخل تحت فشار آغاز تحقیقات مداخله احتمالی روسیه در انتخابات و درخارج با نگاه نگران غرب به توافق با مسكو روبه رو است.

به گزارش ایرنا، كاخ سفید اعلام كرده با وجود تنش ها بر سر اتهام دخالت احتمالی مسكو در انتخابات آمریكا، نشست ترامپ- پوتین روز دوشنبه در هلسینكی فنلاند برگزار می شود.
اعمال تحریم های آمریكا و غرب به دنبال الحاق شبه جزیره كریمه به روسیه در سال 2014میلادی روابط دو طرف را به پایین ترین سطح كاهش داد. این دیدار در حالی برگزار می شود كه دو كشور همچنان بر سر موضوعاتی مانند سوریه، بحران شبه جزیره كره، نقش و عملكرد سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) و رویكرد دو كشور در قبال توافق هسته ای ایران اختلاف نظر دارند.

*** برگزاری نشست بدون توجه به فشارهای داخلی
«سارا سندرز» سخنگوی كاخ سفید در حالی از برگزاری نشست ترامپ-پوتین خبر داده كه به دنبال طرح اتهام علیه 12 مقام امنیتی روسیه به دلیل دخالت در انتخابات سال 2016 میلادی، بسیاری خواستار لغو آن هستند.
از سوی دیگر مسكو اعلام كرده كه منتظر برگزاری این نشست است.
«یوری یوشكف» مشاور كاخ كرملین در این زمینه اظهار داشت: «ما ترامپ را طرف مذاكره قلمداد می كنیم. وضعیت روابط دوجانبه بسیار بد است و ما باید آن را اصلاح كنیم.»
اعلام جرم علیه روس ها به دلیل هك كردن ایمیل های مقام های دموكرات آمریكایی در جریان انتخابات سال 2016، جنگ لفظی میان دو واشنگتن و مسكو را تشدید كرده است. وزارت امورخارجه روسیه این ادعاها را «مجموعه ای از طرح های توطئه» با هدف «تخریب فضای» پیش از مذاكرات عنوان كرده است.
این درحالی است كه «رود روزنشتاین» معاون دادستان آمریكا تاكید دارد كه «هدف توطئه گران تاثیرگذاری بر انتخابات آمریكا» بوده است.
دمكرات های ارشد آمریكایی از ترامپ خواسته اند به دنبال اعلام جرم علیه مقام های روس، از برگزاری این نشست صرف نظر كند.
«چاك شومر» سناتور اقلیت دمكرات در سنا گفت: رئیس جمهوری باید دیدار با پوتین را لغو كند تا سرانجام روسیه گام های شفافی بردارد و ثابت كند كه در انتخابات های آینده دخالت نخواهد كرد.
«نانسی پلوسی» رهبر اقلیت دموكرات در مجلس نمایندگان نیز در صفحه شخصی خود نوشت: ترامپ باید دیدار با پوتین را لغو كند.
سناتور «مارك وارنر» دموكرات ارشد در كمیته اطلاعاتی سنا گفت كه وی نگران عملكرد سطحی ترامپ در ملاقات و دیدار با پوتین است و این دیدار باید لغو شود.
«جان مك كین» سناتور ارشد جمهوریخواهان ایالت آریزونا، «جان گارامندی» نماینده دموكرات از ایالت كالیفرنیا، «باب منندز» سناتور ارشد دموكرات از ایالت نیوجرسی از دیگر مقامات خواستار لغو این دیدار هستند.

** نشست هلسینكی تحت تاثیر تحقیقات از روسیه
نشست سران آمریكا و روسیه در حالی برگزار می شود كه تحقیقات درباره دخالت احتمالی مسكو در انتخابات آمریكا توسط «رابرت مولر» و گروه او ادامه دارد. تاكنون در این تحقیقات 32 نفر متهم شده اند كه شامل سه شركت و چهار نفر از مشاوران پیشین ترامپ است.
«مایكل فلین» مشاور پیشین امنیت ملی و «جورج پاپادوپولوس» مشاور سابق سیاست خارجی آمریكا اعتراف كرده اند كه درباره تماس های خود با روس ها دروغ گفته اند.
«پل مانافورت» رئیس سابق كمپین انتخاباتی ترامپ و «ریك گیتس» معاون او به پولشویی در فعالیت های مشاوره سیاسی خود در اوكراین متهم شده اند. مسكو هر گونه اتهام دخالت در انتخابات آمریكا را تكذیب كرده است.

***محورهای مذاكرات ترامپ- پوتین
انتظار می رود در نشست سران دو كشور درباره چهار موضوع اصلی، مداخله احتمالی روسیه در انتخابات آمریكا، چگونگی كمك به كاهش جنگ در سوریه، الحاق كریمه به روسیه و تحولات شرق اوكراین و كاهش تسلیحات هسته ای گفت وگو شود.
هنوز مشخص نیست كه دو طرف بر سر چه موضوعاتی توافق خواهند كرد اما این پرسش مطرح است كه موفقیت كدام طرف بیشتر خواهد بود. برخی ناظران سیاسی براین باورند نشست هلسینكی ممكن است بیشتر به سود مسكو تمام شود.
موضوع هك كردن ایمیل دموكرات ها از سوی روسیه و دخالت این كشور در سطحی گسترده تر در انتخابات آمریكا احتمالا موضوع اصلی مذاكرات خواهد بود. ترامپ روز پنجشنبه در نشست سران ناتو از آن سخن گفت. وی گفت: «البته» این موضوع را در این نشست طرح خواهم كرد هر چند كه ممكن است او (پوتین) آن را انكار كند.
سه سازمان نهاد اطلاعاتی آمریكا سال گذشته به این نتیجه رسیدند كه روسیه در انتخابات آمریكا دخالت كرده است. كمیته اطلاعات مجلس سنای آمریكا نیز كه تحت رهبری جمهوری خواهان اداره می شود، ماه گذشته از این ارزیابی حمایت كرد.
یكی دیگر از موضوعات مذاكرات ترامپ پوتین درباره حضور نیروهای نظامی آمریكا در سوریه خواهد بود.
آمریكا تقریبا دو هزار سرباز در سوریه دارد كه به ادعای مقام های آمریكایی به منظور جنگ با داعش در این كشور مستقر شده اند اما عمدتا حمایت از نیروهای كُرد را برعهده گرفته اند. نیروهای آمریكایی بعلاوه به عنوان بخشی از ائتلاف ضد داعش همكاری می كنند.
با این حال مواضع آمریكا و تلاش این كشور برای بركناری اسد، موضوع مورد اختلاف آمریكا با روسیه را تشكیل می دهد. این كه ترامپ با پوتین درباره سوریه مذاكره كند عجیب نیست اما هنوز مشخص نشده كه دو طرف به چه توافقی در این زمینه دست یابند.
گمانه زنی رسانه های آمریكایی نشان می دهد كه روسیه ممكن است اجازه استقرار نیروهای نظامی آمریكا در جنوب سوریه و در نزدیك مرز اردن را بدهد. در این صورت ترامپ ممكن است دستور عقب نشینی نیروهای نظامی آمریكا كه برای حمایت از نیروهای ضددولتی در این منطقه حضور دارند،را بدهد.
منابع غربی پیش بینی كردندف ترامپ در مقابل ممكن است از اسد بخواهد تضمین كند كه مانع جنگ بیشتر میان معارضان ضد حكومت سوریه و نیروهای طرفدار حكومت در جنوب غرب سوریه شود و از ورود گروه حزب الله به این منطقه جلوگیری كند.

**الحاق كریمه به روسیه
سفارت آمریكا در اوكراین فوریه گذشته توئیت كرد: ما هرگز اقدامات روسیه در الحاق كریمه را به رسمیت نخواهیم شناخت و بر حمایت خود از تمامیت ارضی و یكپارچگی اوكراین تاكید داریم. ترامپ ظاهرا در اجلاس ماه گذشته گروه هفت در كانادا به رهبران حاضر در این اجلاس گفته است كه كریمه ممكن است به روسیه تعلق داشته باشد زیرا بیشتر ساكنان آن به زبان روسی صحبت می كنند. به گفته كارشناسان اگر ترامپ اعلام كند كه كریمه بخشی از روسیه است یا دستكم از محكوم كردن آن خودداری كند،این یك دستاورد بزرگ برای پوتین خواهد بود.
همچنین انتظار می رود این نشست به نتایج مثبتی درباره معاهده هسته ای 'استارت جدید' میان آمریكا و روسیه دست یابد. استارت جدید یك پیمان كنترل تسلیحاتی است كه 5 فوریه 2011 در دولت «باراك اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریكا بدست آمد. هدف كلی این پیمان، محدود كردن زرادخانه هسته ای آمریكا و روسیه است كه بزرگترین زرادخانه هسته ای را در جهان دارند. انتظار می رود اجرای این پیمان تا سال 2021 ادامه یابد و ممكن است رهبران دو كشور درباره تمدید آن تا پنج سال دیگر توافق كنند. در صورتی كه مهلت این پیمان تا سه سال آینده به پایان برسد، دو طرف اطلاعات اساسی درباره برنامه هسته ای طرف مقابل را از دست خواهند داد.

*** نگرانی متحدان آمریكا از توافقات با روسیه
ترامپ پیش از سفر به اروپا برای شركت در نشست ناتو در بروكسل، دیدار از انگلیس و نشست با پوتین گفت، به روسیه به چشم «رقیب» نه «دشمن» نگاه می كند كه این موضع گیری وی به همراه لفاظی ها درباره ناتو و اقداماتی همچون اعمال تعرفه بر وادرات از شركای اروپایی، نگرانی هایی را میان متحدان غربی به ویژه در ناتو برانگیخته است.
آنها نگران این هستند كه ترامپ در دیدار با پوتین به توافقاتی درباره لغو تحریم روسیه و تعلیق مانورهای نظامی مشترك آمریكا با اروپا دست یابد.
آلمان به ویژه نگران نشست ترامپ و پوتین است. ناتو، كریمه و خط لوله گاز نورد استریم سه موضوع نگران كننده برای آلمان است كه مقام های این كشور را وادار كرده تا به دقت این نشست را رصد كنند.
عضویت در ناتو شالوده سیاست دفاعی آلمان را تشكیل می دهد و برلین همواره از اظهارات ترامپ درباره ائتلاف ترانس آتلانتیك و انتقادها از آلمان به دلیل سهم اندك در تامین هزینه های نظامی ابراز نارضایتی كرده است.
آلمانی ها از ترامپ می خواهند به عنوان عضو ارشد ناتو عمل كنند و از اتخاذ مواضع مشترك با پوتین پرهیز كند.
برلین از سوی دیگر الحاق كریمه به روسیه را محكوم كرده است و با توجه تحریم های غرب علیه مسكو به همین بهانه، مواضع ترامپ در این زمینه آزمونی برای محك زدن میزان وفاداری وی به ناتو و نزدیكی به پوتین خواهد بود. آلمان و اتحادیه اروپا هرگونه توافق ترامپ با پوتین بر سر كریمه را خیانت قلمداد خواهند كرد.
آلمان ها همچنین بسیار علاقه مند به اطلاع از جزییات مذاكرات ترامپ و پوتین درباره دو خط لوله گاز طبیعی نورد استریم از روسیه به آلمان و از طریق دریای بالتیك هستند.
ترامپ از منتقدان این طرح است و مدعی شده كه این طرح به شكل غیرقابل قبولی آلمان را به كرملین وابسته خواهد كرد.
برخی كارشناسان بر این باورند كه ترامپ از این موضوع برای نشان دادن فاصله خود از پوتین در بحبوحه اتهامات درباره دخالت روسیه و كمك به پیروزی او در انتخابات استفاده خواهد كرد.
ترامپ در دیدار با ینس استولتنبرگ دیبركل ناتو گفت: اعضای ناتو میلیاردها دلار برای خرید انرژی به روسیه می دهند و برلین نفت و گاز و انرژی از مسكو وارد می كند، آلمان اسیر روسیه است.
ترامپ همچنین گفت: آلمان كشوری ثروتمند است كه میلیاردها دلار صرف خرید انرژی از روسیه می كند، این كشور می تواند همین فردا بودجه دفاعی خود را افزایش دهد.

*** تدابیر امنیتی شدید در آستانه نشست ترامپ- پوتین
در آستانه نشست تاریخی سران آمریكا و روسیه در هلسینكی، به رغم تعطیلات در این كشور، مقامات امنیتی و پلیس، برای حفظ امنیت این نشست فراخوانده شده اند به ویژه این كه انتظار می رود اعتراض هایی در جریان برگزاری نشست برگزار شود.
آخرین بار «بیل كلینتون» رئیس جمهوری پیشین آمریكا و «بوریس یلتسین» رئیس جمهور پیشین روسیه در سال 1994 در پایتخت فنلاند دیدار كردند و نشست اخیر ترامپ پوتین بزرگترین رویداد از این نوع از آن زمان محسوب می شود.
دولت فنلاند اعلام كرده كه مقررات كنترلی گسترد ای را برای مسافرانی از منطقه شنگتن اجرا خواهد كرد تا «افرادی را كه در جریان این نشست ممكن است خطر ایجاد كنند، شناسایی كند.»
انتظار می رود حدود دو هزار خبرنگار به منظور پوشش خبرهای این نشست مهم وارد فنلاند شوند.
بیش از دوازده تظاهرات برای برگزاری بین روزهای شنبه تا دوشنبه برنامه ریزی شده است و مقامات انتظار دارند از ازدحام جمعیت و حركت آنها به سمت كاخ ریاست جمهوری فنلاند به عنوان محل برگزاری نشست جلوگیری كنند. این در حالیست كه رئیس پلیس هلسینكی امیدوار است این نشست در محیطی «آرام و بدون مشكل» برگزار شود.
اروپام**9158**2040
۰ نفر