۲۶ تیر ۱۳۹۷، ۸:۲۸
کد خبر: 82973067
T T
۰ نفر
312 ميليون دلار ارز مسافرتي در سه ماه پرداخت شد

تهران- ايرنا- بانك مركزي از 21 فروردين ماه امسال در مجموع معادل 312 ميليون دلار ارز بابت سفرهاي خارجي هموطنان پرداخت كرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، پس از آنكه دولت از شامگاه 20 فروردين تصميم گرفت سياست ارزي خود را تغيير دهد، تامين ارز مسافرتي هموطنان را نيز متقبل شد.
تا پيش از اجراي سياست هاي جديد ارزي بويژه در ماه هاي پايان پارسال و فروردين امسال، بسياري از شهروندان به بهانه تهيه ارز مسافرتي در مقابل صرافي ها صف مي كشيدند و حتي وضع مقررات سختگيرانه نظير ارايه گذرنامه ممهور به ويزا، پرداخت عوارض خروج و بليت مسافرتي نيز مانع از آن نشد.
در روش جديد، بانك هاي ملي، ملت، تجارت، سامان و پارسيان در تامين ارز مسافرتي و زيارتي همكاري دارند و ارز مورد نياز در شعب بانكي مستقر در مبادي خروجي كشور تحويل مسافران مي شود.
براساس دستورالعمل بانك مركزي تامين و پرداخت ارز مسافرتي به صورت اسكناس براي مسافران هوايي به مقصد كشورهاي ارمنستان، جمهوري آذربايجان، بلاروس، استوني، لتوني، ليتواني، گرجستان، قزاقستان، قرقيزستان، مولداوي، روسيه، تاجيكستان، تركمنستان، اوكراين، ازبكستان، تركيه، افغانستان، بحرين، قطر، كويت، پاكستان، عمان، امارات متحده عربي و قبرس به مبلغ 500 يورو يا معادل آن به ساير ارزهاست؛ سقف اين نوع ارز براي ساير كشورها بجز عراق به مبلغ هزار يورو يا معادل آن به ساير ارزهاست و ارز مورد نياز زائران عتبات عاليات به دينار و به ميزان 250 هزار دينار عراقي تعيين شده است.
در سه ماهي كه از اجراي سياست هاي جديد ارزي مي گذرد، تخصيص ارز مسافرتي محل بحث كارشناسان و فعالان اقتصادي بوده است و همگان از اينكه منابع ارزي كشور صرف گردشگري هاي غيرضرور مي شود، تاكيد دارند.
همين تخصيص ارز ارزان سبب شده تا آژانس هاي مسافرتي براي استفاده از آن دست به ترفندهاي جديدي چون جابجايي صوري مسافر و استفاده از سهميه ارزي وي بويژه در مقاصدي كه نيازي به اخذ رواديد ندارد، شوند و حتي برخي از هموطنان سفر خارجي را بر گردشگري داخلي ترجيح دهند.
«اصغر سميعي» رئيس اسبق كانون صرافان در اين باره به ايرنا مي گويد: اصولاً اينكه بخواهند ارز را به شكل ارزان به مسافر دهند، روش غلطي است و فقط مردم را به انجام سفر خارجي تشويق مي كند.
«اگر منابع ارزي كشور محدود است، بايد در هزينه كردن آن نيز وسواس داشت نه اينكه با تخصيص ارز مسافرتي، نوعي رانت براي قشر متوسط و مرفه در مقايسه با ديگر اقشار جامعه بوجود آوريم».
سميعي تاكيد كرد: هيچكس با تخصيص ارز مورد نياز صنعتگران و توليدكنندگان و حتي براي واردات كالاهاي اساسي و دارو مخالف نيست اما بايد ديد تخصيص ارز مسافرتي چه منفعتي براي كشور دارد كه در فهرست بانك مركزي قرار گرفته است.
اين ديدگاه مورد تاييد نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز قرار دارد؛ جبار كوچكي نژاد رئيس فراكسيون ميراث فرهنگي و گردشگري در مجلس با اعلام اينكه ارز دولتي فقط بايد به سه گروه بيماران، دانشجويان خارج از كشور و بازرگانان اختصاص يابد، خواستار قطع موقت ارز مسافرتي شده است.
وي در گفت و گويي با خانه ملت به استناد توصيه هاي رهبر معظم انقلاب مبني بر اينكه بايد از سفرهاي غيرضرور خارجي خودداري شود، گفته است: بهتر است در مقطع كنوني كه در جنگ اقتصادي قرار داريم هم مسئولان و هم مردم از انجام اين سفرها صرف نظر كنند و از اين رو حذف ارز مسافرتي و گردشگري يكي از راهكارهايي است كه سفرهاي غير ضروري به خارج از كشور را كاهش مي‌دهد.
پيگيري خبرنگار ايرنا از بانك مركزي نشان مي دهد از 21 فروردين ماه كه سياست هاي جديد ارزي اعمال شده تا 23 تيرماه يعني در مدت 3 ماه در مجموع معادل 312 ميليون دلار ارز مسافرتي به هموطنان تخصيص يافته؛ اين درحاليست كه ميزان ارز تخصيصي براي واردات خودرو كه جنجال برانگيز شد، 120 ميليون و 845 هزار و 84 يورو ارز دولتي بود.
بر اساس آمار، در سال گذشته حدود 9 ميليون نفر از هموطنان به خارج از كشور سفر كردند كه نيمي از آنان گردشگران زيارتي بودند؛ در مجموع تركيه، عراق، امارات، جمهوري آذربايجان، ارمنستان، گرجستان، آلمان و عربستان بيشترين مقصد سفر ايرانيان در سال گذشته بوده است.
در اين پيوند علي اصغر مونسان رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري نيز اعلام كرده كه درخصوص اصلاح شيوه تخصيص ارز مسافرتي با رئيس بانك مركزي مكاتبه هاي متعددي داشته است زيرا به عقيده وي، ارزي كه براي تسهيل سفر مردم در نظر گرفته شده زمينه‌ساز سودجويي برخي افراد شده است و اين روش بايد اصلاح شود.
اين روزها زمزمه هايي مبني بر حذف ارز مسافرتي به گوش مي رسد؛ موضوعي كه به نظر مي رسد مورد توافق دولت، مجلس، فعالان اقتصادي و حتي فعالان ارزي باشد كه انتظار دارند در شرايط جديد پيش آمده براي كشور، منابع ارزي كشورمان بيش از پيش صيانت شود.
اقتصام*2025** 2023
۰ نفر