ورود به مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان چند سالی است كه در ردیف آمال و آرزوهای خانواده ها و دانش آموزان قرار گرفته است و آزمون این مدارس به رقابتی تنگاتنگ و البته دلهره آور تبدیل شده است.
هر چند امسال آزمون ورودی پایه هفتم مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان حذف شد اما بنا به رسم هر سال آزمون ورودی پایه دهم این مدارس 11 خردادماه در سراسر كشور برگزار شد و دانش آموزان در این رقابت توانایی های علمی خود را محك زدند تا برترین های این آزمون بر اساس نمره ای كه كسب می كنند راهی مدارس سمپاد (تیزهوشان) و یا نمونه دولتی شوند.
پیش از این آزمون مدارس تیزهوشان اردیبهشت و مدارس نمونه دولتی اواخر خردادماه برگزار می شد كه وزارت آموزش و پرورش تصمیم گرفت برای سال تحصیلی 98-97 به دلیل مشترك بودن جامعه مخاطبان این دو آزمون را با هم برگزار كند.
بر اساس آنچه كه از سوی مركز سنجش وزارت آموزش و پرورش اعلام شده دانش آموزان متناسب با نمره ای كه در آزمون می گیرند دسته بندی می شوند به این صورت كه دانش آموزان با نمره بالا به مدارس سمپاد ( سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان) و نمره های پایین تر به مدارس نمونه دولتی فرستاده می شوند.
همچنین مطابق با تبصره یك ماده 11 دستورالعمل اجرایی مدارس نمونه دولتی، گزینش دانشآموزان در آزمون ورودی دبیرستانهای دوره دوم متوسطه در رشتههای نظری و یا هنرستانهای فنی و حرفهای بر اساس میانگین امتیاز كل آزمون ورودی و معدل كل پایه نهم (50 درصد امتیاز كل آزمون ورودی و 50 درصد معدل كل پایه نهم) خواهد بود.
علاوه بر این شرط محاسبه 50 درصد معدل كل پایه نهم برای پذیرش دانشآموزان در دبیرستانهای نمونه دولتی دوره دوم متوسطه، داشتن معدل كل حداقل 17 و همچنین كسب حداقل نمره 12 در همه عناوین دروس پایه نهم در خرداد ماه است.
اینك دانش آموزان با تلاش بسیار مراحل ثبت نام و شركت در آزمون را سپری كرده و منتظر دریافت نتایج هستند، مساله ای كه نگرانی و اضطراب را در میان خانواده ها به وجود آورده است به این دلیل كه اغلب این دانش آموزان در مدارس دیگر به ویژه مدارس غیردولتی ثبت نام كرده اند تا به زعم خود جایی در مدرسه با كیفیت داشته باشند و از سوی دیگر شانس خود را برای ورود به مدارس سمپاد و نمونه دولتی امتحان كنند.
این در حالی است كه نتایج آزمون ورودی پایه دهم به مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی بنا به وعده مسئولان هفته اول مردادماه اعلام می شود و در نقطه مقابل آن مدارس غیردولتی نیز اظهار می دارند با آغاز كلاس های فوق برنامه كه عموما از 25 تیرماه آغاز شده اقدام به كسر 5 درصد شهریه دریافتی اقدام خواهند كرد كه این مساله چند سوال را برای دانش آموزان و خانواده هایی كه منتظر نتیجه هستند، ایجاد كرده است.
اغلب خانواده ها در گفت و گو با خبرنگار حوزه آموزش ایرنا عنوان كرده اند كه فرزند خود را در كنار شركت در آزمون مدارس نمونه دولتی و سمپاد، در مدارس غیردولتی به طور موقت ثبت نام كرده و مبلغی را نیز پرداخت كرده اند تا تكلیف آنها روشن شود.
آنان اظهار داشتند تاخیر در اعلام نتایج آزمون مدارس سمپاد و نمونه دولتی موجب مشكلات خانواده ها شده چرا كه اگر فرزندشان در این مدارس موفق به كسب نمره قبولی شده و از حضور در مدرسه غیردولتی كه ثبت نام كرده اند، انصراف بدهند بر اساس دستور العملی كه در اختیار مدارس غیردولتی قرار دارد 5 درصد مبلغ شهریه كسر و مابقی استرداد می شود.
خانواده ها معتقدند كه این قصور وزارت آموزش و پرورش در اعلام نتایج نباید به ضرر خانواده ها تمام شود زیرا دانش آموز آنها هنوز خدماتی از مدرسه غیردولتی دریافت نكرده كه بابت آن مبلغی پرداخت كند.
همچنین از آنجا كه وزیر آموزش و پرورش چندی قبل اعلام كرد كه خانواده ها فرزندان خود را برای ورود به پایه هفتم در مدارس دولتی و غیر دولتی ثبت نام كنند و در صورت موفقیت سنجش هوش می توانند بدون هیچ مشكلی این دانش آموزان را به مدارس تیزهوشان منتقل كنند، خانواده ها معترض هستند كه چرا این امتیاز نباید برای ورودی های پایه دهم نیز در نظر گرفته شود.
رئیس سازمان مراكز و مدارس غیردولتی نیز در پاسخ به تمامی نگرانی و دغدغه خانواده ها به خبرنگار ایرنا گفت: اخذ پنج درصد شهریه در صورت انصراف خانواده ها از تحصیل فرزندشان در مدارس غیردولتی بر اساس مصوبه قانونی شورای نظارت است كما اینكه اگر دانش آموزی قبل از امتحانات دی ماه انصراف خود را اعلام كند 50 درصد شهریه از او كسر شده و مابقی مسترد خواهد شد و بعد از برگزاری امتحانات دی ماه مبلغی از شهریه عودت داده نمی شود.
مجتبی زینی وند اظهار داشت: هر گونه تغییر در این مصوبه باید در شورای سیاستگزاری و نظارت كه ریاست آن را وزیر آموزش و پرورش بر عهده دارد، به تصویب برسد كه تاكنون چنین مساله ای مطرح نشده است.
مدیر كل دفتر آموزش متوسطه دوم وزارت آموزش و پرورش نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تلاش می كنیم نتایج آزمون ورودی پایه دهم مدارس سمپاد و نمونه دولتی زودتر از آنچه كه تعیین شده (هفته اول مردادماه) اعلام شود و دغدغه خانواده ها كاهش یابد.
عباس سلطانیان تصریح كرد: از آنجا كه تعداد دانش آموزان متقاضی این آزمون زیاد است باید دقت لازم انجام شود به همین دلیل تمامی فرآیندها به طور كامل اجرا شده و نتایج به اطلاع خانواده ها و دانش آموزان خواهد رسید.
رئیس مركز سنجش وزارت آموزش و پرورش پیش از این در خصوص جزئیات جذب دانش آموزان برای ورود به مدارس دوره دوم متوسطه سمپاد و نمونه دولتی نیز اعلام كرده بود كه تعداد پذیرش دانش آموز در مدارس سمپاد دوره دوم متوسطه در مقایسه با سال گذشته تغییری نمی كند و بر اساس چارچوب مشخص شده، دانش آموزان منتخب جذب می شوند.
عبدالرسول عمادی درباره استانداردهای جذب دانش آموز در مدارس سمپاد نیز اظهار داشت: مدارس سمپاد و نمونه دولتی با دو هدف متفاوت تاسیس شده اند، مدارس سمپاد دانش آموزان تیزهوش را زیر پوشش قرار می دهند و دانش آموزان نمونه دولتی باید دانش آموزان برتر مناطق محروم را زیر پوشش ببرند.
رئیس مركز ملی پرورش استعدادهای درخشان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از تلاش بی وقفه برای اعلام هر چه زودتر نتایج آزمون ورودی پایه دهم مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی خبر داد و گفت: از آنجا كه هر سال آزمون مدارس این مدارس به صورت جداگانه برگزار می شد، امسال همزمان برگزار شدن آزمون ها اندكی كار را مشكل كرده است.
فاطمه مهاجرانی با بیان اینكه به تاخیر افتادن اعلام نتایج آزمون این پایه اتفاق خوبی نیست اما باید توجه داشت كه علاوه بر مركز استعدادهای درخشان، دیگر بخش های وزارت آموزش و پرورش نیز درگیر این مساله هستند كه بر زمان اعلام نتایج تاثیرگذار است، افزود: هم ما و هم مدارس از این شرایط خرسند نیستند اما باید مدیریت شود تا جلو برویم.
وی ادامه داد: سال های قبل آزمون مدارس نمونه دولتی به صورت استانی و خرداد ماه و آزمون مدارس سمپاد به صورت متمركز در اردیبهشت برگزار می شد كه امسال این دو آزمون به صورت مشترك برگزار و در این میان مشكلات نیز چندین برابر شد.
رئیس مركز ملی پرورش استعدادهای درخشان یادآورشد: میزان پذیرش برای تكمیل ظرفیت مدارس تیزهوشان ورودی پایه دهم 8 هزار نفر است و در مجموع تعداد دانش آموزان این مدارس در تمامی پایه های تحصیلی متوسطه دوم 125 هزار نفر خواهد بود.
علمی**1883**1440
تهران-ایرنا-فصل ثبتنام معمولا با دغدغه خانوادهها برای یافتن مدرسه مناسب همراه است؛ ثبت نام در مدارس غیردولتی و تیزهوشان منوط به كسب نمره قبولی در آزمون است در حالی كه اعلام نتایج دیرهنگام آن به نگرانی و مشكلات والدین دانش آموزان ورودی پایه دهم دامن زده است.